עבודות גבס הן פתרון מושלם לעיצוב מחדש, חלוקת חלל, ושימושים רבים אחרים. עבודות הגבס הן מהירות, קלות ופשוטות, וקשה למצוא בית שאין בו לפחות קיר גבס אחד. בטיפ זה נסביר מה זה גבס, איזה סוגי גבס קיימים, מה ההבדל בין עיצוב בגבס לבנייה בגבס, ואיך אפשר לעצב איתו את הבית.
כשאנחנו משפצים את הבית, עולה השאלה: האם להשתמש בקירות גבס או קירות בלוקים? האם לבנות מדפי עץ או מדפי גבס? כוורת עץ או כוורת גבס?
כדי שנוכל לענות על שאלות אלו, כדאי להבין מה היתרונות והחסרונות של העבודה בגבס:
✔️ עבודה מהירה – עבודה בגבס מהירה יותר מעבודה עם בלוקים או בטון. לכן, אם אתם רוצים לחלק חדר לשניים או לשנות את מבנה הקירות הפנימי בבית, תוכלו לעשות את זה במהירות באמצעות קירות גבס. כך זמן השיפוץ מתקצר וגם עלות השיפוץ.
✔️ ניתן לשינוי – הצרכים של המשפחה משתנים עם השנים. עבודות גבס קלות לפירוק ושינוי מהיר, וזה יתרון משמעותי על-פני בטון או בלוקים.
✔️ גמיש – ניתן לעבד ולעצב את הגבס כרצוננו בקלות יחסית, כולל קווים מעוגלים. לכן, ניתן לבצע מגוון של עבודות גבס למשל: מדפי גבס מעוצבים, כוורות גבס, מזנוני גבס ועוד עיצובי גבס שנפרט עליהם בהמשך.
✔️ מבודד רעש וחום – יחסית לעלות הנמוכה שלו, גבס עדיין מאפשר לבודד רעש וחום אם מכניסים בין לוחות הגבס חומרים מבודדים כגון: צמר סלעים וצמר זכוכית.
✔️ משקל הגבס קל – זה יתרון בעיקר לשיפוצניק שלא צריך לסחוב משטח בלוקים לקומה השלישית , כתוצאה מזה גם עלות עבודת הגבס נמוכה יותר.
✔️ נוח לצביעה ויצירת טקסטורות מיוחדות - בגלל שהגבס חלק, קל יותר לצבוע אותו וליצור דוגמאות מיוחדות על הקיר. כך שבמקום קיר לבן ומשעמם, אפשר ליצור מרחב צבעוני ומיוחד.
❌ לא עמיד במים - הגבס הסטנדרטי שבו משתמשים לעבודות גבס רבות אינו עמיד במים. עם זאת, ישנם סוגי גבס חדשים שכן עמידים למים. לכן מומלץ לבדוק עם קבלן הגבס באיזה סוג גבס מדובר, ושאכן משתמשים בסוג הגבס הנכון לעבודה.
❌ פגיע יותר מקיר בטון - לוחות הגבס הם חומר רך יחסית, ולכן פגיעים יותר למכות. עם זאת גבס הוא גם קל יותר לתיקונים.
❌ לא יכול להחזיק משקל רב – גבס יוצר אתגרים בתליית אביזרים כבדים. אם כי ישנם פתרונות שמאפשרים זאת, עליהם נפרט בהמשך.
כפי שאתם מבינים, לעבודות בגבס יש יותר יתרונות מחסרונות, וגם החסרונות פתירים ברוב המקרים.
למרות שלרובנו הגבס נראה כמו לוח לבן ופשוט, מסתבר שיש מספר סוגים שונים וצבעוניים של גבס שמתאימים לעבודות גבס שונות:
לוח גבס לבן - זהו הלוח הסטנדרטי, המשמש לעבודות רגילות.
לוח גבס ירוק - לוח גבס עמיד בפני לחות המתאים יותר לחדרים רטובים כמו חדרי מקלחת.
לוח גבס ורוד - לוח גבס שעמיד בפני אש ולכן מיועד לחדרים חמים כמו מטבח למשל.
לוח גבס כחול - לוח גבס עמיד בכל תנאי מזג האוויר ודוחה מים המיועד לבנייה חיצונית.
אולי יעניין אתכם גם ששאלנו קבלני גבס מה עדיף לאמבטיה, גבס ירוק או כחול? ולמרות חילוקי דעות מקצועיים, רובם בחרו בגבס הכחול.
דבר נוסף שמבדיל בין לוחות הגבס הוא עובי הלוח - עובי לוח גבס סטנדרטי הוא 12 מ"מ, אבל לוחות גבס לגימורים עדינים יותר כמו קרניז גבס יבואו בעובי 9 מ"מ.
לוחות הגבס מחוברים ביניהם על ידי תשתית של פרופילי מתכת בגדלים שונים, מסילות, ברגים ודיבלים מיוחדים לגבס. פרופילי המתכת בעצם מרכיבים את השלד שעליו נבנה הגבס. לכן, נדרש בעל מקצוע מיומן בכדי להתאים את הפרופילים הנכונים לעבודת הגבס, ולהרכיב אותם בצורה מקצועית ומדויקת, שלא נמצא את עצמנו עם חתיכות גבס שנופלות לנו על הראש.
אז אחרי שהבנו מה זה גבס ואיזה סוגים קיימים, מה אנחנו יכולים לעשות עם הגבס?
קיר גבס - בעבר הוספת קיר או מחיצה היה תהליך ארוך שכרוך בשיפוץ מורכב ומלכלך. היום, בעזרת העבודה בגבס, הוספת קיר זה סיפור די פשוט ומהיר. קירות גבס הפכו לפופולאריים ונמצאים כמעט בכל בית. היתרונות ברורים: העבודה בגבס זולה יותר והבנייה מהירה. ברווח שבין שני לוחות הגבס ניתן להכניס חוטי חשמל או צנרת אינסטלציה ולהימנע מחציבה וטיוח. בנוסף, ניתן להכניס ברווח חומר שמבודד רעשים וחום, כמו צמר סלעים או צמר זכוכית. עלות קיר גבס נעה בין 250-350 ₪ למ"ר (בעבודה מעל 20 מ"ר), והיא תלויה בסוג הגבס שבחרנו ובתוספות.
האם אפשר לקדוח בקיר גבס? רוב קבלני הגבס ששאלנו ענו שכן, אבל כדאי לשים לב: כדי לתלות חפצים שונים על קיר הגבס נדרשת הכנה מיוחדת. בגלל שהגבס הוא חומר קל, הוא גם נשחק מהר ברגע שמכניסים לתוכו מסמר או בורג. כדי שהתמונה החדשה בסלון לא תיפול מקיר הגבס, מכניסים מאחורי הגבס לוח מתכת או עץ, כך המסמר 'נשען' על העץ או המתכת, ולא על הגבס. המסמר יישאר יציב והתמונה בטוחה. בצורה כזו אפשר לתלות על גבס גם טלוויזיה.
הנמכת תקרה – השימוש נפוץ ביותר בתקרת גבס היא בהתקנת מזגן מרכזי – הגבס מכיל את כל החיווט ומסתיר את מערכת המיזוג. לוחות הגבס נתלים מהתקרה ולכן חשוב שיותקנו בצורה מקצועית. מלבד הסתרת מערכת המיזוג, בשנים האחרונות השימוש בתקרת הגבס הפך לאלמנט עיצובי, כשתקרת הגבס מקבלת צורות שונות. הנמכת תקרה תעלה בין 300-350 ₪ למ"ר (בעבודות מעל 20 מ"ר). כמובן שתוספות כמו תאורה נסתרת, צבע מיוחד או עיצוב מקורי ישפיעו על מחיר העבודה.
תקרה אקוסטית – בחללים גדולים עם תקרות גבוהות, נוצר הד שמפריע לאיכות הצלילים בחדר. תקרת גבס אקוסטית סופגת רעש והד ומאפשרת התאמה של האקוסטיקה בחדר לצרכים שלנו. מחיר תקרה אקוסטית נע בין 300-450 ₪ למ"ר, תלוי במורכבות ההתקנה וסוג האריחים.
בגלל כל היתרונות שיש לגבס והצורות השונות שהוא מאפשר, משתמשים בו למגוון עיצובים. כל בית יכול לעבור שדרוג על ידי עיצובי גבס שונים, בייחוד בתים קטנים, בהם מדפי עץ רגילים יתפסו הרבה מקום ויגרמו לתחושה של חלל קטן. בדיוק בשביל זה המציאו את הגבס, שמספק פתרון אסתטי ופרקטי. אז איזה עיצובי גבס קיימים?
נישת גבס – השימוש בנפוץ ביותר בגבס, הוא עבור בנייה של נישות גבס מעוצבות ברחבי הבית. יש אינסוף צורות בהן ניתן לתכנן את נישת הגבס כך שתתאים לעיצוב הבית ולצרכים שלנו.
סוג אחד של עיצוב בגבס, הוא כוורת גבס. בכוורת גבס בעצם יוצרים חללים צמודים ומחולקים שבהם ניתן להציג את כל מה שנרצה. כל נישת גבס ניתנת לשדרוג על ידי הוספת תאורה נסתרת או צביעה מיוחדת של הנישה או שילוב חומרים, כמו עץ וזכוכית. עלות נישת גבס תלויה בגודל, בצורה ובתוספות השונות.
קרניז גבס – קרניז הוא בעצם הוספה של עיצוב גבס תלת מימדי המחבר בין הקיר לתקרה. לקרניז גבס יש שתי מטרות: הראשונה - אלמנט עיצובי שמוסיף ליופי הבית. השנייה - להסתיר חוטי חשמל ומערכות מיזוג אוויר שמכערות את מראה התקרה. יש מגוון קרניזים בצורות שונות: קרניז מעוגל, קרניז חצי מעוגל, קרניז מלבני ועוד, כך שכל אחד יכול לבחור מה שמתאים עבורו. עלות קרניז גבס היא בין 250-400 ₪ למ"ר, תלוי בעיצובים שנבחר.
מזנון גבס - משמש להצגה ואחסון של כל מערכת הטלוויזיה, כלומר רמקולים, טלוויזיה, ממיר, רסיבר ועוד. לעומת מזנוני העץ המשעממים, מזנון גבס מאפשר אין סוף אפשרויות עיצוב. לדוגמא, אפשר לבנות מזנון גבס שיכיל את כל מערכת המולטימדיה או כזה בו הטלוויזיה תלויה על הקיר וסביבה יש מדפי גבס. גמישות החומר מאפשרת לכל אחד להתאים לעצמו את מזנון הגבס שהוא חולם עליו, לפי הגדול, הצורה, הצבע, והתאורה. לכן, גם העלות משתנה בהתאם. בתכנון מזנון הגבס חשוב מאוד לקחת בחשבון את עומס המשקל אותו הוא אמור לשאת, אחרת מערכת טלוויזיה של אלפי שקלים עלולה להתרסק על הרצפה.
מדפי גבס - עם קצת יצירתיות ודמיון, אפשר לתכנן מדף גבס מיוחד ומרשים, במקום מדפי העץ הרגילים שיש לכולם. החיסרון הגדול של מדף גבס הוא הצורך לתכנן מראש מה המשקל שהוא עומד לשאת, העמסת משקל יתר על מדף הגבס תפיל אותו. עלות מדף גבס נעה בין 250-400 ₪ למטר רץ, תלוי בעיקר בהיקף העבודה.
לאחר כל עבודת גבס נותרת עבודת הצביעה, השפכטל, פנלים ופינות. צביעת עבודת הגבס ויישום השפכטל היא קלה יחסית לקיר בטון, והתוצאה חלקה יותר ולא מחוספסת. גם אחרי שהגבס הותקן, הגימור הסופי חשוב מאוד, זה מה שנותן לנו את המראה הסופי. פינות בולטות או שפכטל גרוע יכולים להרוס כל עבודת גבס.
שימו : המחירים לא כוללים מע"מ.
בעבודות גבס, גם אם מדובר בבנייה בגבס וגם אם מדובר בעיצוב בגבס, חשוב מאוד שבעל המקצוע ידע לבחור נכון את סוג הגבס המתאים ותשתית הפרופילים המתאימה. קבלן גבס מקצועי ואמין לא 'יזרוק לאוויר' מחיר של עבודת גבס, לפני שראה את תוכנית ומיקום העבודה. בגלל שבתחום עבודות הגבס יש מגוון אפשרויות, גם המחירים משתנים בהתאם.
בעבודות גבס שנעשו על ידי קבלני גבס חאפרים ולא מקצועיים יש שתי אופציות: במקרה הטוב - הקיר יהיה עקום או שהגימור יהיה ברמה נמוכה. במקרה הרע – שימוש בגבס לבן סטנדרטי במקום גבס ורוד חסין אש בארון חשמל למשל, יכול להוות סכנת חיים אמיתית. איש מקצוע שמציע לכם גבס לבן וזול לאמבטיה אולי חוסך לכם כסף, אבל מפיל עליכם כאב ראש לא קטן כשהגבס יתחיל להתפורר עקב הלחות בחדר. בקיצור, עדיף וכדאי לפנות לאיש מקצוע מנוסה ואמין שמתמחה בעבודות גבס.
כמו שראינו, יש עולם שלם שפתוח לפנינו בתחום עבודות הגבס ויש אינסוף עיצובים אפשריים. עם זאת, כשעבודות גבס או עיצוב בגבס נעשים בצורה לא מקצועית, זה יכול לגרום ללא מעט בעיות, גדולות וקטנות כאחד. כדי להימנע מזה, ריכזנו עבורכם כאן באתר רשימת המלצות על קבלני גבס מומלצים לפי חוות דעת של אלפי לקוחות קודמים. ההמלצות של הלקוחות מתקבלות רק בשיחה טלפונית עם לקוחות אמיתיים שקיבלו שרות מקבלן הגבס שברשימה.
עבודות גבס מאפשרות מגוון רחב של עיצובי גבס, קבלן גבס מסביר על אפשרויות העיצוב בגבס: נישת גבס, כוורת גבס, מזנון גבס ועוד.
תלייה של מדף על קיר גבס שונה מתלייה של מדף על קיר רגיל, בטיפ הבא קבלן גבס מסביר שלב אחרי שלב איך לתלות מדף על קיר גבס:
עלות קיר גבס נעה בין 250-350 ₪ למ"ר, לא כולל מע"מ, תלוי בסוג הגבס.
הנמכת תקרה תעלה בין 300-350 ₪ למ"ר, לא כולל מע"מ. תוספות כמו תאורה נסתרת, צבע מיוחד או עיצוב מקורי ישפיעו על מחיר העבודה.
מחיר תקרה אקוסטית נע בין 300-450 ₪ למ"ר, לא כולל מע"מ, תלוי במורכבות ההתקנה.
עלות קרניז גבס היא בין 250-400 ₪ למ"ר, לא כולל מע"מ, תלוי בסוג העיצוב.
עלות מדף גבס נעה בין 250-400 ₪ למ"ר, לא כולל מע"מ.
גבס ירוק הוא לוח גבס העמיד בפני לחות ומתאים יותר לחדרים 'רטובים'.
גבס אדום הוא לוח גבס שעמיד בפני אש ולכן מיועד לחדרים 'חמים' כמו מטבח למשל.
העלות משתנה בהתאם לעבודה שתבחרו לעשות:
קיר גבס - בין 250-350 ₪ למ"ר, לא כולל מע"מ.
הנמכת תקרה - בין 300-350 ₪ למ"ר, לא כולל מע"מ.
תקרה אקוסטית - בין 300-450 ₪ למ"ר, לא כולל מע"מ.
קרניז גבס - בין 250-400 ₪ למ"ר, לא כולל מע"מ.
מדף גבס - 250-400 ₪ למ"ר, לא כולל מע"מ.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.