אולי כדי להסתיר את המזגן, אולי בשביל להתקין ספוטים דקורטיביים בסלון - הנמכת תקרה היא עבודת גבס לא מאוד מסובכת, והיא בטח לא תהיה מסובכת בעיניכם אחרי שתקראו את המאמר שלנו. מה הסוגים השונים, כמה כל אחד עולה ואיך עושים את זה בכלל? השענו אחורה ותקראו בכיף את כל המידע שאתם צריכים
הנמכת תקרה היא בעצם הוספה של מעין "תקרה שנייה" מתחת לתקרה הקיימת. את הנמכת התקרה מבצעים מצרכים פרקטיים כמו הנמכת תקרה למזגן או צרכים עיצוביים כמו הנמכת תקרה לתאורה או הזזת ספרינקלרים. אבל בואו נסביר קצת יותר:
פעם כשהיינו קטנים היה מזגן ענק, מכוער ומרעיש באמצע הבית. עם השנים, הגודל והעיצוב של המזגנים נעשה פרקטי ועדין יותר. למרות זאת, לא תמיד בא לנו שיראו את כל המזגן. היום כבר יש לזה כל מיני פתרונות כמו מזגנים נסתרים ייעודיים או הסתרה של המזגן בתוך ארון מיוחד. אחת האופציות היפות והטובות להסתרת המזגן היא באמצעות הנמכת תקרה.
כשמנמיכים תקרה בשביל מזגן צריך לשים לב לשני דברים:
הדבר הראשון הוא להבין שכדי שמזגן יפעל כמו שצריך, הוא צריך שתהיה חזרה של אוויר (סירקולציה) לתוך החלל. לכן, גם אם בחרתם לבצע הנמכת תקרה למזגן, וודאו עם איש הגבס שהוא משאיר מקום לחזרה של האוויר.
הדבר השני שכדאי לשים לב אליו הוא לוודא שיש פתח שירות בתוך הנמכת התקרה, כדי שבמקרה של תקלה במזגן הטכנאי יוכל להגיע אל המזגן שממוקם בתוך התקרה בקלות. אם הגישה למזגן מסובכת זה עלול להעלות את מחיר העבודה כשתצטרכו לתקן את המזגן.
אתם יכולים לראות את זה בלא מעט בתים, מסביב לסלון יש תאורת לד מגניבה שלא מחובר אליה אף כבל, או שבדיוק על המזנון היפה מסבתא מאירים ספוטים נסתרים בתקרה. כל אלה נעשים על ידי הנמכת תקרה.
כשמנמיכים תקרה לגופי תאורה חשוב לעבוד עם חשמלאי ולתכנן מראש את נקודות החשמל, מתיחת הכבלים ואיך יהיה נכון להאיר את הבית. אם יש לכם למשל גם גופי תאורה שקועים וגם תאורת לד בהנמכת התקרה, חשוב לוודא שלכל אחד מהם יש מתג הדלקה בנפרד. בנוסף, בחלק מהחללים אולי תרצו להוסיף עמעם (דימר), כדי שתוכלו לשלוט בצורה טובה יותר בכמות התאורה בחדר.
לפעמים אנחנו רוצים לעשות הנמכת תקרה פשוט כי זה.. יפה. הנמכת תקרה יכולה לשנות את מראה החלל מן הקצה אל הקצה. היא משנה את הפרופורציות שלו, מוסיפה עוד עניין ובשיפוץ קצר של התקרה ואתם יכולים להשיג חדר שנראה ממש כמו חדש. שימו לב, הגובה המומלץ של הנמכת תקרה הוא 15 ס"מ ולא יותר, אחרת התקרה תהיה נמוכה מדי כך שלא תעמוד בתקנים וגם תיצור חדר עם תחושה צפופה ופחות נעימה.
אז אחרי שאמרנו למה בכלל נצטרך הנמכת תקרה, יש גם דרכים שונות אפשר לעשות את ההנמכה הזאת.
יש שני סוגים עיקריים של הנמכת תקרה:
הנמכת תקרה תלויה - נראית כמו המשך של התקרה הקיימת ונקראת גם הנמכת תקרה רגילה. בעצם תקרת הגבס הזו נראית כאילו היא "תלויה" מהתקרה שלכם. היא יכולה להיות מרובעת, עגולה או בצורות אחרות, והיא מחוברת בקצוות אל התקרה הרגילה. אם תרצו לעשות הנמכת תקרה למזגן ברוב הפעמים כדאי לעשות הנמכת תקרה תלויה, בעיקר כי לפעמים המזגן נמצא במקומות צרים כמו מעברים ומסדרונות ושם יותר פשוט ויעיל לעשות הנמכת תקרה רגילה.
הנמכת תקרה צפה – תקרה צפה נראית כאילו היא מנותקת בקצוות שלה ויש תחושה שהיא "מרחפת" באוויר, אבל אל חשש, היא לגמרי מחוברת לתקרה שלכם. בדיוק כמו הנמכת תקרה רגילה גם את הנמכת התקרה הצפה אפשר לעשות במגוון צורות ועיצובים. אמנם אפשר לעשות הנמכת תקרה צפה גם למזגן, אבל לרוב תמצאו אותה יותר בהנמכת תקרה לתאורה או לעיצוב החלל. הנמכה זו נחשבת ליפה ואלגנטית יותר, היא נטו בשביל יופי.
החלטתם שאתם עושים הנמכת תקרה, אך אין צורך ללכת אל הלא נודע! ככה בדיוק הנמכת גבס הולכת להתבצע, ב-4 שלבים עיקריים:
תכנון וסימון – אחרי שאיש הגבס הבין מכם מה הצרכים של הנמכת התקרה ואיך אתם רוצים לעצב אותה, הוא יסמן את גובה התקרה. חלק מאנשי הגבס יעשו את הסימון באופן ידני וחלקם בעזרת מכונת סימון עם לייזר. פס הלייזר מוקרן בו זמנית לכל הקירות וכך נוצר סימון מדויק וישר תוך רגע!
בניית קונסטרוצייה מפח – אוקי, דמיינו רגע וופל בלגי. הוא בנוי שתי וערב, כך שהוא יכול להחזיק את ערימות השוקולד והקצפת שבא לכם. אנחנו לא בטוחים שממציא הוופל הבלגי חשב על זה כשהוא המציא אותו, אבל ככה פחות או יותר, בנויה הקונסטרוקציה של הנמכת התקרה. איש הגבס בונה מבנה של מסילות שתי וערב מפח מגולוון. בכל נקודת חיבור של שתי מסילות הוא מחבר ניצב אל התקרה, שעוזר לייצב ולקבע את הקונסטרוקציה.
על פי תו התקן, המרווחים בין ניצב לניצב לא יעלו על 40 ס"מ. למה? כדי לוודא שהתקרה שלכם יציבה ולא תקרוס מעליכם. את הניצבים מחברים באמצעות דיבלים וברגים ליסודות התקרה של הבית וכך מייצבים את כל הנמכת התקרה.
בנוסף, חשוב שהפח של המסילות יהיה מגולוון כדי שהוא לא יחליד עם השנים. פח חלוד זה פח חלש ופח חלש זה תקרה חלשה.
קיבוע תקרת גבס – אחרי שכל המסילות מונחות במקומן, זה הזמן לגבס! אם ביצעתם הנמכת תקרה לתאורה או למזגן, זה השלב שבו יסדרו את כל החשמל בתוך הקונסטרוקציה ומיד לאחר מכן, יניחו ויקדחו את לוחות הגבס על מסילות הפח.
שפכטל וצביעה – אתם מה זה קרובים לסוף. כל מה שנשאר זה לשפכטל את התקרה ומיד אחר כך לצבוע אותה בגוון שבחרתם וזהו – יש לכם תקרה חדשה.
הנמכת תקרה מתמחרים בשתי דרכים:
הנמכת תקרה של עד 10-15 מ"ר תחושב לרוב לפי מחיר גלובלי:
מחיר הנמכת תקרה צפה או הנמכת תקרה רגילה עד 10-15 מ"ר נע בין 5,000-8,000 ₪.
עבודה של הנמכת תקרה מעל 15 מ"ר תחושב לפי מחיר למ"ר:
מחיר הנמכת תקרה צפה נע בין 500-700 ₪ למ"ר.
מחיר הנמכת תקרה רגילה נע בין 300-350 ₪ למ"ר.
שימו לב שהמחירים לא כוללים מע"מ.
ועוד דבר - אנחנו יודעים, אף אחד לא אוהב לשלם יותר מדי. מצד שני, מחיר זול מדי מהווה חשד ראשוני לכך שהחומרים לא מספיק איכותיים או שאיש הגבס חוסך עליכם. אנחנו לא אומרים לכם לקחת את הצעת המחיר הכי יקרה, אבל הצעת מחיר להנמכת תקרה שנמוכה יותר מ-150 ₪ למ"ר זה חשוד, יכול להיות שמישהו מנסה קצת לעבוד עליכם.
עוד דרך לוודא שלא עובדים עליכם, היא פשוט לקבל המלצות על אנשי גבס מומלצים. זה יכול להיות מחברים טובים או דרך חוות הדעת של מידרג. אחרי כל הנמכת תקרה מגבס, צוות מידרג מתקשר ללקוחות ומבקש מהם ציונים וחוות דעת מילולית, כך שהציונים של אנשי הגבס מתעדכנים כל הזמן.
מחיר גלובלי של הנמכת תקרה צפה והנמכת תקרה רגילה עד 10-15 מ"ר, יהיה די זהה ונע בין 5,000-8,000 ₪.
בעבודה של מעל 30 מ"ר, הנמכת תקרה צפה תעלה בסביבות 500-700 ₪ למ"ר, על הנמכת תקרה רגילה תשלמו 300-350 ₪ למ"ר. המחיר לא כולל מע"מ.
הנמכת תקרה תלויה - תקרת הגבס הזו נראית כאילו היא "תלויה" מהתקרה. סוג תקרה כזה מתאים להנמכת תקרה למזגן כי לפעמים המזגן נמצא במקומות צרים כמו מעברים ומסדרונות ושם יותר פשוט ויעיל לעשות הנמכת תקרה רגילה.
הנמכת תקרה צפה – תקרה צפה נראית כאילו היא מנותקת בקצוות שלה ויש תחושה שהיא "מרחפת" באוויר, זו בחירה בעיקר עיצובית שמתאימה לתאורה ולעיצוב החלל.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.