בידוד אקוסטי הוא פתרון טוב לשכנים מרעישים, ילדים שהחליטו ללמוד נגינה, ובאופן כללי מאפשר לכם להתנתק מהרעשים שהעולם מציע בלי להיראות אנטי סוציאליים. חלק מחומרי הבידוד האקוסטי מספקים גם בידוד מחום וקור וחלקם רק חוסמים רעשים. אז איזה סוגים של בידוד אקוסטי קיימים, מתי משתמשים בהם, וכמה כל זה יעלה? מתחילים
בידוד אקוסטי הוא שכבת חומר מבודד שנמצאת בתוך הקירות או התקרה, או מתחת למרצפות. התפקיד שלו, כפי שהשם מרמז, הוא לחסום רעשים. בידוד אקוסטי עובד בצורה דו צדדית: הוא חוסם רעשים מבחוץ, ומונע מרעשים לצאת מתוך החדר. ככל שהרעשים חזקים יותר, תצטרכו להשתמש בבידוד אקוסטי יעיל יותר. גם אם אתם לא צריכים לבודד רעשים חזקים, בקיר גבס תמיד תצטרכו להוסיף שכבת בידוד אקוסטי קיר גבס חלול מתפקד כמו תיבת תהודה, ויגביר רעשים במקום לחסום אותם.
יש סוגים שונים של בידוד אקוסטי, וכל אחד מהם מתאים למטרה שונה:
צמר סלעים – צמר סלעים הוא חומר הבידוד הנפוץ ביותר. הוא עמיד לחום ולא דליק, וחוץ מבידוד אקוסטי הוא מספק בידוד גם מחום וקור. צמר סלעים מגיע בדחיסות שונה ונע בין 30 ק"ג ל-120 ק"ג למ"ר. ככל שהחומר כבד ודחוס יותר כך הוא מבודד רעשים טוב יותר. בדרך כלל בידוד במשקל 60-80 ק"ג למ"ר מספק בידוד מספיק לחדר סטנדרטי.
צמר סלעים עטוף – צמר סלעים מצופה בניילון. צמר סלעים עטוף מתאים למקומות שבהם יש חשש לחדירת מים, למשל גגות ותקרות. הציפוי מונע מהסיבים להתפרק ולהינזק מרטיבות. צמר סלעים עטוף עולה כ-15 ₪ למטר יותר מצמר סלעים רגיל.
צמר זכוכית – משטח סיבים קשיח, גם הוא יעיל בבידוד חום וקור. ככלל, משטחי צמר הזכוכית שבארץ מספקים בידוד אקוסטי פחות טוב מצמר סלעים, ומתאימים בעיקר לבידוד אקוסטי בסיסי. הם מגיעים בדחיסות של בין 24 ל-60 קילו למ"ר. מחיר צמר זכוכית נמוך בכ-25% מצמר סלעים.
צמר אדמה – סיבים מינרליים גמישים. לצמר אדמה יש תכונות דומות לצמר סלעים, אבל הוא פחות מגרד לקבלן שעובד אתו.
יריעות בידוד אקוסטי – משטחי גומי דקים מספקים בידוד אקוסטי ברמה גבוהה מאוד ולא תופסים הרבה מרחב. הם מתאימים לשימוש כשרוצים לחסוך מקום – למשל בתוספת בידוד לקיר קיים, או כשצריך לבודד רעשים חזקים מאוד - למשל בבית שנמצא ליד כביש ראשי. יריעות בידוד לא מספקות בידוד מחום וקור, והן יקרות מאוד ויכולות להעלות את מחיר בניית הקיר ב-150 ₪ למ"ר. כדי לדעת אם המותג של היריעות אכן יעיל כדאי לבדוק איזה אישור הוא קיבל ממכון התקנים הישראלי.
ספוג אקוסטי – ספוג שעשוי מחומר פלסטי מוקצף. משתמשים בספוג אקוסטי כדי לפזר את הצלילים בחדר בצורה טובה יותר, אבל הוא לא חוסם תדרים נמוכים ותדרי ביניים, או בשפה פשוטה: הוא לא יחסום צלילי באסים ממסיבות או קולות של מכוניות חולפות, ולכן הוא לא יעיל במיוחד כבידוד אקוסטי. בנוסף, ספוגים אקוסטיים הם דליקים.
דבק בידוד - דבק של מותגים כמו גרין גלו, המשמש לאטימה נקודתית או הדבקת חומרי בידוד אקוסטי. דבק בידוד לא משמש כשכבת בידוד אקוסטי בפני עצמו, משתמשים בו כדי לאטום חורים בקיר שהבידוד האקוסטי הפנימי שלו תקין.
כשבונים קיר לחדר חשוב לתכנן אותו לפי כמות הרעש שהוא אמור לחסום. אם אתם שומעים מטאל שוודי ניסיוני ומעוניינים שהעולם לא ידע מזה, כדאי לבנות קיר שיחסום צלילים ברמה הכי טובה. חוץ מחומר הבידוד האקוסטי שבתוך הקיר, גם הגבס עצמו חוסם צלילים - קיר עם פלטת גבס כפולה (כלומר שתי שכבות של לוחות גבס בכל צד) עם צמר סלעים בדחיסות 80 או 60 ק"ג מספק בידוד אקוסטי ברמה של כ-95%, מה שאומר שאף אחד לא ישמע אתכם שרים עם הסולן קלאוס ואן שמידט.
אם אתם לא צריכים שהקיר יבודד אקוסטית ברמה כל כך גבוהה ואתם לא מתביישים במוזיקה שאתם שומעים, שכבת גבס אחת וצמר סלעים במשקל 60 ק"ג יספיקו בהחלט לבידוד אקוסטי סביר, גם אם לא הרמטי לחלוטין. בקירות שלא אמורים לספק בידוד אקוסטי בכלל אפשר להסתפק גם בצמר זכוכית במשקל 24 ק"ג ולחסוך בעלויות בניית הקיר.
לפעמים לא ברור מה השכנים עושים בדירה שלהם, אבל ברור לכם שאתם לא רוצים לשמוע את זה דרך הקיר המשותף. בהנחה שפירוק הקיר הקיים ובניית קיר אקוסטי במקומו זאת לא אופציה, אפשר להוסיף שכבת בידוד לקיר הקיים. התהליך דומה לבניית קיר גבס, רק שהוא חד צדדי. מחברים לקיר הקיים תשתית מתכת ויוצרים רווח של כ-10 ס"מ. את המרווח ממלאים בחומר בידוד אקוסטי, בדרך כלל צמר סלעים, ואם רוצים בידוד אקוסטי מושלם מוסיפים גם יריעת בידוד כמו טקסאונד או SB+. לאחר ששמים את שכבת הבידוד מחברים את לוחות הגבס, מורחים עליהם שפכטל וצובעים את הקיר.
הדרך הכי טובה לבודד תקרה היא בכלל להוסיף בידוד מתחת למרצפות של השכנים – אפשר להניח יריעות אקוסטיות או שעם על שכבת הריצוף הקיימת ולהדביק מעל פרקט, ואם אתם במהלך שיפוץ אפשר לפרק את הריצוף הקיים ולהניח ריצוף חדש עם שכבת בידוד אקוסטי. עם זאת, לא תמיד היחסים עם השכנים מלמעלה מספיק טובים כדי שתוכלו לבקש מהם לשפץ את הרצפה, וכאן נכנסת לתפקיד תקרת גבס עם בידוד אקוסטי.
בידוד אקוסטי לתקרה נעשה ע"י הנמכת תקרה מגבס – בונים תשתית מתכת שמחוברת לתקרה הקיימת ולקירות, או רק לתקרה במידה ומדובר בתקרה צפה, ממלאים אותה בצמר סלעים במשקל 60 ק"ג (לא מומלץ להעמיס עם צמר סלעים במשקל כבד יותר) וסוגרים עם לוחות גבס. גם כאן, אם רוצים ליצור בידוד אקוסטי טוב יותר אפשר להוסיף יריעת בידוד אקוסטי.
מחיר הבידוד האקוסטי בדרך כלל יהיה מגולם במחיר עבודת הגבס, וקבלני גבס בדרך כלל יתנו לכם הצעת מחיר לבניית קיר או תקרה, מבלי לפרט את מחיר חומרי הבידוד. אבל בכל זאת, מחיר הבידוד משפיע על המחיר הסופי של העבודה, אז הנה פירוט מחירים של חומרי בידוד נפוצים:
מחיר צמר זכוכית במשקל 24 ק"ג נע בין 20-30 ₪ למטר.
מחיר צמר סלעים במשקל 30 ק"ג נע בין 25-35 ₪ למטר.
מחיר צמר סלעים במשקל 60 ק"ג נע בין 60-80 ₪ למטר.
מחיר צמר סלעים במשקל 80 ק"ג נע בין 80-120 ₪ למטר.
עבור צמר סלעים עטוף תשלמו תוספת של בין 10-15 ש"ח לעומת צמר סלעים רגיל.
מחיר צמר אדמה במשקל 24 ק"ג נע בין 20-35 ₪ למטר.
מחיר יריעת בידוד אקוסטי נע בין 100-300 ₪ למטר.
מחיר בניית קיר גבס עם פלטה כפולה וצמר סלעים במשקל 60-80 ק"ג נע בין 350-500 ₪ למ"ר. המחיר ירד ככל שהיקף העבודה גדל.
מחיר הנמכת תקרה מגבס כולל בידוד אקוסטי מצמר סלעים נע בין 300-450 ₪ למ"ר.
המחירים לא כוללים מע"מ.
בידוד אקוסטי שלא מותקן כמו שצריך הוא לא בידוד ולא אקוסטי. לכן תמיד כדאי שמי שבונה את הקירות או התקרה יהיה קבלן גבס מקצועי ואמין. מזל שריכזנו לכם רשימה של קבלני גבס עם המלצות של מאות לקוחות קודמים. מוזמנים לקרוא את חוות הדעת ולבחור קבלן גבס מומלץ.
שאלנו 19 קבלני גבס מומלצים, רובם המוחלט ממליצים על בידוד אקוסטי מצמר סלעים.
מחיר בידוד אקוסטי מגולם בדרך כלל במחיר עבודת הגבס. מחיר חומרי בידוד נפוצים נע בין 20-120 ש"ח למטר, בהתאם למשקל וסוג החומר.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.