גישת אדלר? גישה היקשרותית? או בכלל גישה הומניסטית? קיימים מגוון מודלים להדרכת הורים. המטרה בכולן היא לעזור לכם לשפר את התקשורת עם הילדים, להכין אותם לחיים ולהציב להם גבולות, אבל ההבדל הוא בדרך. אז כדי שתוכלו לפנות למדריכה שתתאים לגישה החינוכית שלכם, הכנו לכם מדריך למודלים בהדרכת הורים.
הדרכת הורים נועדה לעזור לכם להיות הורים טובים יותר, לשפר את הקשר שלכם עם הילדים ולגבש מודל הורי. כדי שתצליחו להתמיד באופן ההתמודדות שלכם מול הילדים בסיטואציות שונות, מומלץ לבחור במדריכת הורים שמדריכה בגישה חינוכית שאתם שואפים ליישם מול הילדים שלכם. הכנו לכם סיכום של הגישות המרכזיות, כדי שתוכלו לבחור במודל שמתאים להורים שאתם רוצים להיות:
שימו לב - ברור שהאינסטינקט הוא לבחור בגישה שמתאימה לסגנון ההורות הקיים שלכם, אבל יכול להיות שגישה שונה תעזור לכם לחזק דווקא את הנקודות המאתגרות עבורכם.
חשוב לדעת - מודלים בהדרכת הורים יכולים למלא ספרים שלמים. המאמר הבא מתייחס לעיקרי הגישות על רגל אחת. מומלץ לבחון בשיחה עם המדריכה האם הגישה שלה מתאימה ל'אני מאמין' שלכם.
הדרכת הורים בגישת אדלר נשענת על ההנחה שהשנים הראשונות בחיים של ילד יעצבו את המבוגר שהוא יהפוך להיות.
לפי הגישה, תפקיד ההורים הוא להציב בפני הילד אפשרויות ולתת לו לבחור בדרך הנכונה בכוחות עצמו, כאשר המטרה היא לגדל ילדים עצמאיים, אחראיים, בעלי תחושת שייכות ואזרחות טובה.
מה לומדים:
להציב גבולות, תוך שמירה על הערכים שאתם מאמינים בהם.
לייצר יחסים בריאים ומכבדים בין בני הבית.
להעצים את הילד ולגרום לו לתחושת מסוגלות וערך עצמי, מבלי לפנק אותו יותר מדי.
למי הקרדיט? הפסיכיאטר אלפרד אדלר.
הדרכת הורים בגישה הומניסטית שמה את ההורה במרכז, רואה בו דמות סמכותית ומעצימה ובעלת תפקיד מרכזי במשפחה. הגישה מאפשרת להורים להוביל את הטיפול בעצמם, תוך חיבור לצדדים החזקים שלהם ומתמקדת בכבוד הדדי ביניהם לבין הילדים.
מה לומדים:
להבין את הצרכים הפסיכולוגים, הרגשיים והחברתיים שלהם.
לשפר את התקשורת מול הילדים ולעודד שיתוף הפעולה.
למי הקרדיט? הפסיכולוג קרל רוג'רס.
הדרכת הורים בגישה היקשרותית רואה במערכת היחסים בין הילד להורים את מה שמאפשר להורים להוביל את הילדים. היא מכווינה את ההורה לבחון כל התנהגות של ילד ביחס לתמונה הגדולה - כלומר, לשאול את עצמו מה מביא להתנהגות הזו אצל הילד ואיך אפשר לעזור לו להתמודד עם זה באמצעות התייחסות לרגשות שלו.
מה לומדים:
תהליך ההתפתחות הרגשית של הילד.
הצרכים הרגשיים של הילדים.
איך להתגבר על מכשולים ואתגרים בחיים.
הדרכת הורים בגישת אייכה מתאימה למקרים של קושי בוויסות הרגשי, קושי הסתגלות למסגרות חברתיות, תוקפנות ושאר בעיות התנהגות.
מה לומדים:
לתקשר עם הילד ולגרום לו לשתף פעולה בצורה חיובית מבלי לבטל אותו.
לעזור לילד להשתלב בחברה ולהרגיש שייך, מבלי שירגיש צורך לשלוט על הסביבה שלו.
למי הקרדיט? ד"ר איתן לבוב, פסיכואנליטיקאי ופסיכיאטר של הילד והמתבגר.
גישת הסמכות החדשה מכירה בצורך להחזיר את הסמכות להורים. אבל בעוד בעבר הסמכות הצריכה מההורה לשמור על ריחוק ולהטיל יראה, גישת הסמכות החדשה שואפת ליצור סמכות תוך הכרה בחופש הבחירה של הילד ובחינוך שלו לעצמאות.
מה לומדים:
לסמן את הגבול בין הורה חברי להורה סמכותי.
להוות דוגמה אישית כך שהילד יפנים ויסגל לעצמו עולם ערכים דומה לא מתוך ציות.
עכשיו כשאתם יודעים יותר על המודלים השונים בהדרכת הורים, הכנו לכם רשימה של מדריכות הורים מומלצות המדורגות לפי חוות דעת של לקוחות קודמים. כך תוכלו לבחור במדריכת הורים שתדריך אתכם להיות ההורים שאתם שואפים להיות
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.