תריסים חשמליים הם אופציה נוחה למי שמאס בפתיחה ידנית עם הרצועה שנוטה להיקרע. אבל לפני שמתקינים תריס חשמלי יש כמה דברים שחשוב לדעת: איזה סוג הכי כדאי לבחור, איזה סוגי ארגזים לתריס קיימים ואיך שומרים על תריס חשמלי לאורך זמן? פירטנו לכם את כל מה שצריך לדעת על תריסים חשמליים
תריס חשמלי הוא תריס גלילה שהסגירה והפתיחה שלו נעשית על ידי מנוע חשמלי ולא באופן ידני. תריסים אלו ממוקמים לרוב בפתחים גדולים יחסית של הבית, אבל לא רק, וכוללים את שלבי תריס, ציר ההרמה וההורדה ומנוע. הציר והמנוע נמצאים בארגז מעל התריס והם נשלטים על-ידי מתג או שלט.
לתריס חשמלי יתרונות רבים על תריסי גלילה רגילים, כי, איך לומר את זה, הוא פשוט נוח יותר ואיכותי יותר.
תפעול פשוט - בעוד שבתריסי גלילה ידניים יש קושי בפתיחה ובסגירה, בעיקר בגדלים הגדולים והכבדים, בתריסים חשמליים אין צורך בהפעלת כוח. ריסי גלילה ידניים מחייבים מנגנון הנקרא "מנגנון כוח", והוא גורם לכך שנדרשות מספר משיכות לצורך הרמת התריס. מנוע חשמלי למעשה פוטר את המשתמש מהפעלת מאמץ כלשהו.
מעט תקלות - המשיכות של התריס הידני גורמות לשחיקה של חבל התריס, לקריעה, ולא פעם לזה שהתריס נתקע בארגז ולא מסכים לרדת. בתריס חשמלי לעומת זאת, המנוע יוצר סגירה מאוזנת של התריס ולכן יש מיעוט בתקלות.
אחריות ארוכה - האחריות על מנוע התריס החשמלי ארוכה, ונעה בין 5-7 שנים.
תופסים פחות מקום - בתריסים חשמליים לרוב ארגז האחסון קטן יותר מתריס ידני, ותופס הרבה פחות מקום.
החיסרון המרכזי של התריס החשמלי הוא מחירו בעת ההתקנה ומחירי התיקון כשיש תקלה, ששניהם יקרים בהרבה מאלה של תריס גלילה רגיל. כמו בכל טכנולוגיה – ככול שהיא מתוחכמת יותר התיקונים שלה עולים יותר. אבל אם התריס שלכם איכותי אתם לא אמורות להיות לכם הרבה תקלות לאורך השנים.
בתריסים שלושה סוגים מרכזיים ועוד אחד שכבר כמעט יצא מהשוק:
שלב מוקצף עשוי אלומיניום דק ובתוכו פוליאוריטן מוקצף, חומר המבודד אקוסטית ותרמית. התריס מתאים לחלונות בגודל של עד 3 מטרים שכן בשטחים גדולים יותר הוא מקבל "בטן", כלומר מתחיל להתעגל פנימה, מה שמפריע לסגירה ופתיחה ונראה גם פחות אסתטי.
היתרון של התריס המוקצף הוא המחיר – הוא זול יותר מתריס של שלב משוך או שלב משוך אור. חסרונו הוא שהוא שביר יותר, כיוון שהאלומיניום של שלביו דק יחסית. כך שבמידה והתריס יורד על חפץ מסוים הוא עלול להישבר בקלות יחסית. כמו כן מכיוון והוא מאלומיניום דק הוא קל יותר מתריס משוך כך אם אתם גרים בקומה גבוהה ולא חוששים מגנבים שעלולים להרים את התריס ולהיכנס פנימה, שלב מוקצף יהיה הבחירה משתלמת יותר בשבילכם.
תריס משוך הוא תריס העשוי מפרופיל אלומיניום עבה וחלול, ומתאים לפתחים בגדלים גדולים יותר מאשר אלו של התריס המוקצף. בין השלבים שלו קיימים חורים קטנים המכניסים אוויר ואור. כיוון שהשלבים המשוכים כבדים יותר, הם בטיחותיים יותר לקומות נמוכות שכן קשה בהרבה להרים אותם, מה שמקשה על פורצים. חסרונו לעומת זאת הוא שבשל משקלו הכבד, המנוע שלו עלול להיהרס במידה והתריס נתקע בעת ההרמה או ההורדה. יחד עם זאת בתריסים חשמליים תמיד עדיפה תקלת מנוע על תקלה בשלבים עצמם כיוון שהם יקרים יותר לתיקון.
שלב משוך אור הוא שלב משוך, אותו תיארנו בסעיף הקודם, רק שהרווחים בין שלבי התריס גדולים יותר כך שאין צורך בפתיחת התריס כולו על מנת להכניס אור לבית. כמו כן, בדירות קרקע וקומות נמוכות ניתן לשלב בשלבים עם שלב אור רצועות ביטחון אשר מחזקות עוד יותר את התריס וממגנות את הבית מפני פריצות. בחברות ביטוח מסוימות תריס זה אף נחשב למעקב פריצה כי הוא קשה להרמה בהרבה מהתריסים האחרים. שווה לבדוק זאת מול סוכן הביטוח שלכם.
כיום כמעט ולא מתקינים תריסי פלסטיק כתריס חשמלי כיוון שמחירו זהה כמעט לחלוטין למחירו של התריס המוקצף, והאחרון איכותי ממנו בהרבה. אם כן נתקלתם באחד כזה, תריס זה עשוי מפלסטיק בלבד והוא קל מאוד. הוא מתאים לכל הפתחים בבית, חלונות או דלתות, עד גודל של 1.3 מטר. כיוון שפלסטיק הוא חומר קל מאלומיניום קיים צורך לשלב בשלבי תריסים שהם מעל 40 ס"מ מתכת פנימית כדי שמערכת הגלילה תוכל להרים אותם.
לכל תריס חשמלי יש ארגז מעל החלון, המאחסן את המנוע ואת התריס המגולגל. לארגז זה שלושה סוגים:
ארגז נסתר – ארגז זה אפשרי רק אם תוכננה מראש על-ידי הקבלן עם בניית הבית הכנה של לתריסים חשמליים. הקבלן יוצר מקום מעל החלון בגבס לקופסאת התריס כך שהוא נטמע בקיר לחלוטין.
ארגז פנימי – נקרא גם מונובלוק. ארגז זה מגיע יחד עם מבנה החלון והוא המשך למשקוף החלון.
ארגז חיצוני – ארגז זה יושב בקיר החיצוני של הבית ולא הפנימי. "אני תמיד ממליץ לעשות ארגז חיצוני. ארגז זה לא פוגע באיטום החלון מבחינה אקוסטית ומבחינה טרמית" אומר רז, איש אלומיניום עם ציון 9.81 באתר. יחד עם המלצתו החמה של רז, אם אתם גרים בקומה גבוהה בדקו שיש גישה לתריס מבחוץ, כדי שיהיה אפשר לתקן אותו כשיהיה צריך. לא לכל החלונות בקומות הגבוהות בבניינים יש גישה דרך מרפסת וכדומה, ועל כן בחלונות אלו עדיף להתקין ארגז פנימי.
אפשר להחליף תריסי גלילה ידנית קיימים בבית לתריסים חשמליים, אך ייתכן והמתקין יצטרך לבצע התאמות בתריס הקיים כמו הוספת שלב או כמה שלבים של תריסים כדי שהמנוע יעבוד כראוי. עם זאת לא תמיד יש אפשרות להסב תריס ידני קיים לתריס חשמלי ולפעמים עדיף כבר להחליף את התריס כולו.
זכרו שבהחלפת תריס גלילה לתריס חשמלי יש להזמין גם חשמלאי על מנת שיצור נקודת חשמל ומתג לתריס החשמלי החדש שלכם. רוב אנשי התריסים עובדים עם חשמלאי קבוע, אך כדי לכם לברר אם לא ישתלם לכם להביא חשמלאי בנפרד.
כדי שהתריסים החשמליים שלכם יחזיקו מעמד לאורך זמן, ולא תתקלו בתקלות קטנות או גדולות כדאי להקפיד על מספר טיפים לתחזוקה נכונה:
הקפידו לנקות את התריסים החשמליים - חשוב לנקות את התריסים החשמליים כדי שלא יצטבר עליהם אבק ולכלוך שימנעו מהם להיסגר ולהיפתח כמו שצריך. עם זאת, אל תשפריצו עליהם מים. זאת מכיוון שאם נשארים מים על השלבים ואתם מגלגלים את התריס למעלה, המים עלולים להיכנס למנוע ולגרום לקצר. בקיצור, רק עם מטלית.
לפני סגירת התריס שימו לב שאין חפצים בדרך שעלולים לעצור את ירידתו - כמו שכבר אמרנו, תריס שלב משוך עלול "להילחם" בחפץ עד כדי תקיעת המנוע ותריס מוקצף עלול פשוט להישבר.
בתריסים ישנים הסתכלו על התריס כשאתם סוגרים אותו - חשוב להסתכל על התריס כשמורידים אותו כי אחד השלבים עלול לסתות שמאלה או ימינה ובכך לגרום נזק גם לתריס וגם למנוע.
פעם בחצי שנה שמנו את הלאגר (גלגל המתלבש על הציר) בצד המנוע - דבר זה יתרום לאריכות חייו של המנוע.
שימו לב שיש לכם שלבים ספייר - בעת התקנת התריס החשמלי שאלו את המתקין אם הוא משאיר לכם כמה שלבים ספייר בתוך ארגז התריס, לתיקונים עתידיים זה יכול לחסוך לכם הרבה כסף אם תצטרכו להחליף שלב בתריס.
חשוב מאוד לבחור במתקין תריסים חשמליים מקצועי, שיודע להתאים בין גודל התריס ומשקלו לבין המנוע החשמלי הדרוש. לאחר ההתקנה שימו לב שאתם מקבלים תעודת אחריות על מנוע התריס שקניתם ואתם יודעים מה נכלל בה ושהיא לפחות של 5 שנים. ולסיום, אחד הדברים היותר קריטיים בהתקנה של תריס חשמלי הוא שהמתקין יעבוד עם מטר ופלס! תריס הנסגר עקום עלול לגרום לשבירת השלבים ולהרס המנוע.
איפה אתם מוצאים מתקיני תריסים אמינים כאלה? הכנו לכם רשימה של מתקיני תריסים חשמליים מומלצים.
לרוב כיום לא מתקינים תריסים חשמליים העשויים פלסטיק. כך שלמעשה קיימות שלוש אופציות: תריס אלומיניום מוקצף, תריס משוך ותריס משוך שלב אור. תריס משוך ותריס שלב אור מחירם זהה, החל מ-850 עד 1,750 למ"ר (כולל ארגז וכולל מנוע חשמלי). תריס אלומיניום מוקצף החל מ-1,250 ועד 1,400 (כולל ארגז וכולל מנוע חשמלי).
למעשה קיימים 4 סוגים של תריסים חשמליים:
1. תריס העשוי פלסטיק
2. תריס מוקצף - תריס העשוי אלומיניום לרוב ובו חומר פוליסטירן מוקצף המשמש לבידוד (גם אקוסטית וגם תרמית). התריסים הללו מתאימים לפתחים בגודל של עד 3 מטר, בשטחים גדולים יותר הוא לרוב מתעגל.
3. תריס משוך - בין השלבים של התריסים קיימים חורים קטנים המכניסים אוויר.
4. תריס משוך שלב אור - בין השלבים של התריסים קיים מרווח רחב יותר לכניסת אוויר. בחברות הביטוח השונות לרוב תריס מסוג זה נקרא "מעקב פריצה" בדומה לסורג.
השאלה האם מדובר בתריס שמותקן על שטח רחב - כמו חלון גדול בסלון. תריס גלילה רגיל יקח המון זמן והמון מאמץ לסגור אותו ולרוב מתלוות אליו תקלות רבות. תריס חשמלי הוא הנוח ביותר לפתחים גדולים וגם לרוב יש לו פחות תקלות.
תריס חשמלי עדיף לנקות עם מטלית לחה ולהימנע מהתזה של מים ישירות על התריס, כיוון שהמים יכולים להישאר בין השלבים וכשנגלול את התריס חזרה הם עלולים לפגוע בתקינות המנוע.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.