החלטתם לבנות דירה משלכם, לשפץ את הדירה הקיימת או סתם להוסיף חדר ארונות? רגע לפני שאתם שוברים קירות, תכנון אדריכלי יעזור לכם להבין בדיוק מה אפשר לעשות ואיך יראה התוצר הסופי שלכם. מה זה תכנון אדריכלי? איך צריך להתכונן אליו? וכמה הוא עולה? כל מה שצריך לדעת על תכנון אדריכלי נמצא ממש כאן.
בכל פרויקט שמצריך שינוי במבנה עצמו, החל מהוספת חדר עד שיפוץ נרחב, ניתן ורצוי להיעזר באדריכל. לעיתים תוכלו להסתפק רק במעצב פנים או בהנדסאי אדריכלות, אך הסמכויות שלהם מצומצמות ביחס לאדריכל כך שלרוב האדריכל יהיה יעיל יותר עבורכם. עוד פרטים על איך ומתי לבחור אדריכל, תוכלו למצוא ממש כאן.
לאחר שתפנו לאדריכל יתחיל התכנון האדריכלי - תהליך הבדיקה והחשיבה על המבנה החדש שאתם בונים או על השינויים שתרצו לעשות בגוף מבנה קיים. בניגוד למעצב פנים, שידאג לעצב לכם את חלל הבית, מטרת האדריכל היא לדאוג שהמבנה עצמו יהיה בנוי בצורה חוקית והגיונית ושלא תצטרכו לעמוד על האסלה כשתרצו לפתוח את דלת השירותים. התכנון מתחיל בשלבי בדיקת היתכנות הבנייה והאישורים הרלוונטיים, ומסתיים בתוכנית מקיפה הכוללת שרטוטים ולעיתים גם הדמיות. אל דאגה, מיד נרחיב על הכל.
זמן התכנון האדריכלי משתנה מאדם לאדם בהתאם לצורך. לדוגמה, אם אתם מעוניינים להוסיף חדר ארונות קטן - התכנון האדריכלי יכול להסתיים בתוך מספר ימים. לעומת זאת, אם אתם מתכננים לעשות שיפוץ נרחב או לבנות בית חדש - זהו תהליך שיכול להימשך מספר שבועות ואף יותר.
התקשרתם לאדריכל ואתם מעוניינים להתחיל לתכנן את דירת החלומות שלכם. מה יקרה עכשיו? לתכנון האדריכלי יש מספר שלבים מרכזיים. יש לציין שלא תמיד השלבים נעשים בזה אחר זה ולפעמים הם מתקיימים במקביל, אך על מנת להגיע לתוצר הסופי יש לעבור את כולם.
בשלב הראשון של התכנון האדריכלי יש צורך לבדוק את השטח, למדוד, לראות את המצב הקיים ולהבין בדיוק מה מותר לעשות - האם יש זכויות בנייה, לאיזה גובה מותר לעלות, האם הגג שלכם יוכל לשאת את התוספות ועוד ועוד. חשוב לציין שבשלב הזה מעורבים בעלי מקצוע נוספים כמו קונסטרוקטור, מודד והנדסאי בניין, ויחד הם מייצרים לאדריכל את התמונה השלמה. כמו כן, מומלץ להגיע מוכנים ולהביא איתכם את כל הטפסים הרלוונטיים שיש לכם על המבנה - צילומים, תוכניות, תיקי בניין וכל טופס שרלוונטי לדירה שלכם. אגב, מידע על תיק הבניין שלכם תוכלו להוציא באתר האינטרנט של מרשם הבתים המשותפים.
אם עד עכשיו התכנון האדריכלי עסק בבירוקרטיה, עכשיו הוא יעסוק בכם. ראשית, חשוב להבין במדויק מה התקציב שעומד לרשותכם. כשאתם חושבים על התקציב, יש לזכור שאתם הולכים לערב הרבה בעלי מקצוע נוספים וגם להם תצטרכו לשלם. ובכלל, מומלץ לקחת 15-20% אקסטרה מהתקציב שאתם מתכננים לשיפוץ. אתם תמיד יודעים איך זה מתחיל, אבל אף פעם לא יודעים איך זה יסתיים 😊
לאחר שהאדריכל יבין את התקציב שעומד לרשותו (כלומר, לרשותכם) הוא יעבור לפרוגרמה - הבנת הדרישות שלכם. אם מדובר בהוספת ממ"ד זה כנראה יהיה יחסית פשוט, אבל אם מדובר בתכנון רחב יותר זה יכול להיות קצת יותר מסובך. השאלה המרכזית שתצטרכו לענות עליה היא מה הצורך שלכם, מה הדברים הבסיסים שאתם מחפשים בבית. או ביותר ספציפי - כמה ילדים יש לכם, כמה חדרי שינה אתם רוצים, מה העיצוב המועדף עליכם ועוד הרבה שאלות שמטרתן להבין איך אתם רוצים שהדירה שלכם תראה.
בשלב הזה האדריכל יסביר לכם איפה המגבלות שלכם ומה ההתאמה הטובה ביותר לדירה. זהו שלב שמורכב מהרבה שיקולים שלא תמיד אנחנו שמים אליהם לב. לדוגמה, יש לנו בראש יופי של עיצוב לדירה, אבל לא לקחנו בחשבון את כיווני האוויר. מטרת האדריכל היא להביא אתכם להחלטה הטובה ביותר, המשלבת בין הצרכים שלכם למינימום תקציב. אגב, חלק מהאדריכלים יעשו לכם כבר כאן סקיצה ידנית ראשונית מאד, רק כדי שתוכלו לחוש את הדירה.
לאחר שהאדריכל יבין את השטח, התקציב והדרישות שלכם הוא יתחיל לגבש את התוכניות. בסופו של דבר הוא יציג לכם את תוכנית הבנייה - שרטוט של המבנה שלכם לאחר השינוי. לעיתים הוא יציג מספר חלופות על מנת שתוכלו לבחור ביניהן, לעיתים הוא יציג רק חלופה אחת, הכל תלוי בסוג השינוי ובאדריכל שלכם.
השרטוט שיוצג הוא בקנה מידה של 1 ל100 סנטימטרים כך שהוא כללי מאד. תוכלו לראות בו איך החדרים שלכם יראו ומה הגודל שלהם, אך זהו מבט מלמעלה. אם תהיו מעוניינים, ניתן גם לבקש הדמיה אדריכלית בדו מימד בה תוכלו לחוות את הדירה מבפנים.
לאחר שתבחרו את השרטוט המועדף עליכם, האדריכל יקח אותו ויפיק סט תוכניות ביצוע המכיל תוכנית חשמל, אינסטלציה ועוד. וזהו, כאן מסתיים תהליך התכנון האדריכלי. מכאן כמובן שצריך עוד לקבל את האישורים המתאימים - ולהתחיל את הבנייה 😊
אמנם מעצב פנים לא מתעסק בכלל במבנה עצמו, אך לפעמים הוא יהיה רלוונטי גם לתכנון אדריכלי. תחשבו על זה - אם מעצב הפנים שלכם רוצה שהפאנלים יהיו מעט שקועים, או שהתקרה תהיה עשויה מחומר מתוח, אלו דברים שהאדריכל צריך לדעת ולתכנן את הבנייה בהתאם. לכן, בהרבה מקרים האדריכל ישלח את התוכנית למעצב הפנים והוא מצדו ייתן את הדגשים הרלוונטיים.
ישנן 2 דרכים לתמחר תכנון אדריכלי -
שעות העבודה של האדריכל - כמובן שתמחור שעת עבודה משתנה בין אדריכל לאדריכל אך טווח המחירים נע בין 200-400 ₪ לשעת עבודה.
אחוזים מהפרויקט - האדריכל ייקח אחוזים ממחיר הפרויקט שלכם. לרוב טווח האחוזים נע בין 3-7%.
לרוב, עבודות גדולות יתומחרו לפי אחוזים ועבודות קטנות יתומחרו לפי שעות העבודה.
מחיר תכנון אדריכלי לשיפוץ חדר אמבטיה לבית נע בין 1,000-4,000 ₪.
מחיר תכנון אדריכלי להוספת ממ"ד נע בין 15,000-25,000 ₪.
מחיר תכנון אדריכלי לפרויקט בנייה או שיפוץ בהיקף של חצי מיליון ₪ יהיה בין 20,000-40,0000. ₪.
מחיר תכנון אדריכלי לפרויקט בנייה בהיקף של 1,200,000 ₪ נע בין 30,000-50,000 ₪.
צריך לומר את האמת, השוק מלא בחאפרים ובדירה שאתם הולכים לגור כדאי להשקיע באדריכלים רציניים. בדיוק בשביל זה ריכזנו עבורכם רשימה של אדריכלים מומלצים לתכנון אדריכלי. אחרי כל תכנון אדריכלי נציג ממידרג מתקשר ללקוח, מקבל ממנו חוות דעת וציונים אודות השירות, ומעדכן את הדירוג באתר, כך שהציון באתר תמיד מעודכן.
תכנון אדריכלי זהו תהליך רב שלבי בו בודקים האם וכיצד ניתן לבנות או לשפץ את המבנה שלכם. התהליך מתחיל בבדיקת אישורי הבנייה ומסתיים בתוכנית אדריכלית מקיפה הכוללת שרטוטים ולעיתים גם הדמיות.
מעצב פנים לא מתעסק בכלל בגוף המבנה, אבל האופן בו הוא מעוניין לעצב את חלל הבית עשוי להשפיע גם על התכנון האדריכלי. לכן, בדרך כלל האדריכל יצור קשר עם מעצב הפנים כך שהתוכנית האדריכלית תהיה מסונכרנת איתו.
עלות של תכנון אדריכלי משתנה מאדריכל לאדריכל ומעבודה לעבודה. באופן כללי, יש שני סוגי תמחור –
א. תמחור לפי שעת עבודה - טווח המחירים נע בין 200-400 ₪ לשעה.
ב. תמחור לפי אחוזים מהפרויקט - טווח האחוזים נע בין 3-7% מהפרויקט.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.