כולם כבר טבעונים, כולם ממחזרים, כולם עושים לייקים לגרטה בטוויטר ושומרים על הסביבה. איך עוד אתם יכולים להרגיש יותר טובים מאחרים? אדריכלות ירוקה היא התשובה. אז מה זה בעצם אדריכלות ירוקה, כמה יעלה לכם לתכנן בית בבניה ירוקה, ומי אוהב אותך יותר ממני? מתחילים.
מטרתה של האדריכלות הירוקה היא ליצור מבנים שיצמצמו את הפגיעה בסביבה. תכנון מבנה ירוק מתחשב בחומרי הבניה, שהם אקולוגיים והייצור שלהם פחות מזיק לסביבה, וביעילות של הבית כך שיהיה חסכוני באנרגיה ובמים. כיום רוב המבנים שנבנו בבניה ירוקה בישראל הם מבני ציבור, אבל הבניה הירוקה תופסת תאוצה, ויותר ויותר אזורים מוגדרים ככאלו שחובה לבנות בהם בתים העומדים בתקן הבניה הירוקה, כך שגם אם כרגע אתם לא מעוניינים באדריכלות ירוקה, סיכוי סביר שעוד כמה שנים כבר תהיו חייבים להתעניין בה.
ממש כמו הרעיון להיכנס לכלוב של הנמרים כי הם נראים נעימים לליטוף, גם לאדריכלות ירוקה יש יתרונות וחסרונות.
✔️ שמירה על הסביבה – בית שנבנה באדריכלות ירוקה צורך פחות חשמל, חוסך מים, ומשתמש בחומרים שהייצור שלהם לא מזהם את הסביבה.
✔️ חיסכון בחשמל – בניה ירוקה היא חסכונית משלוש סיבות: בידוד, אוורור, ומערכות סולאריות. אדריכלות ירוקה משתמשת בחומרים שמבודדים את הבית מחום וקור בצורה יעילה מאוד, דבר שחוסך שימוש בחימום וקירור. תכנון בית באדריכלות ירוקה מתחשב גם במיקומי הפתחים ומאפשר זרימה חופשית של אוויר. בנוסף, ברוב במבנים הירוקים מתקינים מערכות סולאריות לייצור חשמל מהשמש, והבית מסוגל לייצר לעצמו את אספקת החשמל הנדרשת.
✔️ חיסכון במים – ברבים מהמבנים הירוקים מותקנת מערכת למיחזור מים, שממחזרת את המים מהכיורים ומהמקלחת (אם כי לא מהכיור במטבח ולא מהאסלה, אלה לא מים שאפשר למחזר במערכת ביתית). במים שמוחזרו אפשר להשתמש לשטיפת כלים, מקלחת או השקייה.
✔️ שמירה על ערך הנכס – שוק הנדל"ן הוא אמנם לא צפוי כל כך, אבל נראה שאדריכלות ירוקה רק צומחת, והביקוש לבתים ירוקים בעתיד רק יגדל.
❌ מחיר – חומרי הבניה המשמשים לבניה ירוקה הם יקרים יותר מהחומרים הסטנדרטיים, ובניה ירוקה מצריכה הזמנה של יועץ בניה ירוקה, שגם הוא עולה כסף. גם המערכת הסולארית היא יקרה, אם כי ההשקעה הזאת מחזירה את עצמה לאחר כ-25 שנים של חיסכון על חשבונות חשמל, אז אם אתם אנשים שחושבים לטווח הרחוק – זה אחלה.
❌ פחות גמישות – אדריכלות ירוקה צריכה לעמוד בתקנים מחמירים מאוד, מה שאומר שלאדריכלים יש פחות חופש אמנותי מהרגיל.
התהליך של תכנון בית באדריכלות ירוקה הוא די דומה לזה של תכנון בית פרטי רגיל, אבל נוספים לו כמה שלבים ודרישות –
✍️ בטיחות לאש – חומרי הבניה באדריכלות ירוקה חייבים לעמוד בתקן 931 לבטיחות באש, לא מדובר פה בבטון או בלוקים שהם עמידים לאש לחלוטין, אלא בבניה קלה. עם זאת, אם כל החומרים עומדים בתקנים ומקבלים את אישור העירייה אין לכם שום סיבה לדאוג.
✍️ תכנון צל – אדריכלות ירוקה, כמו האל אפולו, מתחשבת מאוד בשמש. מבנה ירוק לא יכול להצל על מבנים שכנים במשך יותר מ-4 שעות ביום, וצריך להיות חשוף לשמש בעצמו כדי להשתמש בה לחימום הבית ולתאורה טבעית.
✍️ תכנון תרמי – אחד הפרמטרים החשובים באדריכלות ירוקה הוא נצילות אנרגטית, או בשפה פשוטה, כמה הבית יעיל מבחינת השימוש שלו בחשמל. המטרה של האדריכל בתכנון בית כזה היא ליצור בית שהבידוד שלו יעיל מאוד כך שלא צריך להפעיל חימום כמעט, ושיש בו זרימת אוויר שמאפשרת קירור של הבית בימים חמים.
✍️ תכנון חומרי בניה – חומרי הבניה באדריכלות ירוקה צריכים לקבל אישור ממכון התקנים כדי לעמוד בתקן הירוק. בנייה ירוקה משתמשת בחומרי בנייה ממוחזרים על מנת לצמצם שימוש משאבי טבע ויצירת פסולת בניין.
✍️ תכנון מערכות חשמליות – למכשירי חשמל ומערכות חשמליות כמו מיזוג אוויר יש דירוג אנרגטי, שבודק עד כמה הם חסכוניים בחשמל. מערכות החשמל באדריכלות ירוקה צריכות לקבל דירוג אנרגטי גבוה – למשל מזגן שנכבה באופן אוטומטי כאשר החלון בחדר פתוח. בנוסף, ברוב הבנייה הירוקה מותקנות מערכות סולאריות ליצור חשמל.
רישוי של כל בניה צריך לעבור אצל וועדת התכנון העירונית, אבל בניה ירוקה צריכה לעמוד גם בתקן של המשרד להגנת הסביבה. תקנים 5282 ו-5281, אם חשוב לכם לדעת.
אם האדריכל הוא מומחה בבניה ירוקה לא תצטרכו יועץ בניה ירוקה, ואם האדריכל לא מתמחה בנושא הוא ימצא בעצמו יועץ, אבל את שכר היועץ אתם תצטרכו לשלם. יועץ בניה ירוקה ילווה את תהליכי התכנון ויוודא שהמבנה אכן עומד בכל הדרישות ומקבל את הציון המתאים. בסיום הבניה, לאחרת השלמת הבדיקות, הבניין יקבל תעודת בניה ירוקה.
כדי לקבל את האישור הנכסף צריך לצבור נקודות – כל עמידה בקריטריון נדרש מבחינת האדריכלות הירוקה מזכה בנקודות. הסעיפים הם מגוונים וכוללים נצילות אנרגטית, עמידה בתקנים ירוקים של חומרי הבניה, שעות חשיפה לשמש, סוגי זכוכיות בחלונות, גישה לתחבורה ציבורית, זרימת אוויר ועוד.
הנה עובדה מעניינת – אם אתם בונים בית באדריכלות ירוקה כי זאת העדפה אישית שלכם, ולא כי העירייה דורשת, אתם יכולים לחסוך זמן וכסף ופשוט לא לנסות לקבל תעודת בניין ירוק. כך לא תצטרכו לספק לוועדה אישורים מתאימים ולשלם ליועץ בניה ירוקה או לאדריכל על תהליך האישור.
מחיר תכנון בית באדריכלות ירוקה לא שונה ממחיר תכנון בית רגיל, ונע בין 3-7% מעלות הבניה, כך שמחיר תכנון בית שעלות הבניה שלו היא 1,500,000 ₪ נע בין 45,000-105,000 ₪. המחיר עולה ככל שהאדריכל מבוקש יותר, הפרויקט מורכב יותר או שהתכנון מפורט יותר.
מחיר יועץ בניה ירוקה נע בין 7,000-10,000 ₪ לפרויקט.
מחיר יועץ מערכות מחזור מים, שמתכנן את שילוב מערכת המים האפורים בבית, נע בין 5,000-10,000 ₪, תלוי בגודל המבנה ומורכבות המערכת.
האדריכל הוא מי שמתאם בין כל היועצים הנדרשים, אך התשלום ליועצים הוא בנפרד, ולא עובר דרך האדריכל.
החלטתם שאתם רוצים לבנות בית באדריכלות ירוקה? סחתיין, הסביבה תודה לכם. ריכזנו לכם רשימה של אדריכלים מומלצים עם חוות דעת של עשרות לקוחות, כי זה שאתם רוצים בית ירוק לא אומר שאתם רוצים אדריכל ירוק ולא מנוסה. לאחר הבניה גם אתם תתנו חוות דעת על האדריכל או האדריכלית שבחרתם, ותשובו לשבת בסלון המואר והמאוורר שלכם.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.