אז הדלקתם את המזגן, הוא התחיל להשמיע גרגור מבטיח ופתאום – בום, טראח, מה קרה? נפל החשמל בכל הדירה! מזגן מקצר מקפיץ גם לנו את הפיוז, אבל אל דאגה, באנו לקצר לכם את כאב הראש. מוזמנים לקרוא בסקירה הבאה על הסיבות השונות למזגן מקצר, עלויות התיקון האפשרויות, וטיפים שיעזרו לכם להבחין מתי כדאי לקרוא לטכנאי מיזוג ומתי לחשמלאי. צירפנו גם רשימה של טכנאי מיזוג מומלצים שישיבו את המזגן המקצר שלכם לאיתנו
לפני שנתחיל לצלול אל קרביו של המזגן ולנסות להבין מה הבעיה בו, כדאי לוודא שהבעיה אכן במזגן עצמו. חבל לשלם לטכנאי מיזוג על ביקור רק כדי לגלות שהדוד הוא זה שמקצר. איך תעשו זאת? נתפצל לשני מקרים:
המזגן מקפיץ רק את הפקק שלו
אם המזגן מקצר אבל לא מפיל את החשמל בכל הבית, זה אומר שהוא הקפיץ רק את המאמ"ט (הפקק) שלו בלוח ולא את ממסר הפחת. תוכלו לפתוח את הלוח ולראות את זה. במקרה כזה, כדאי לוודא שהבעיה היא אכן במזגן, ולא בשקע, בפקק, בחוטים ביניהם או בקונטקטור (רכיב שמותקן לפעמים בלוח החשמל בצמוד למעגל של המזגן, בעיקר במזגנים חזקים שצורכים הרבה חשמל).
הבדיקה היא פשוטה – נתקו את המזגן מהשקע וחברו לשם מכשיר חשמלי אחר – קומקום, למשל. אם גם בהפעלת מכשיר חשמלי אחר הפקק קופץ, כנראה הבעיה היא באחד הרכיבים החשמליים שהזכרנו, ולכם כדאי לפנות לחשמלאי. אם לא – הבעיה היא ככל הנראה במזגן, והאיש שלכם הוא טכנאי מיזוג.
המזגן מקפיץ את ממסר הפחת
אם בהפעלת המזגן כל החשמל בבית כבה ומצאתם את עצמכם בתקופת האבן, זה אומר שהוא הקפיץ את ממסר הפחת (די חוצפה מצדו, לדעתנו). גם במקרה כזה כדאי לוודא שהמזגן הוא האשם, ולא מכשיר אחר בבית או עומס חשמלי כולל על המערכת. תשאלו, הכיצד?
גם כאן הבדיקה פשוטה – כבו את כל מכשירי החשמל בבית (שימו לב שלא שכחתם את הדוד, מכשיר שובב שנוטה לקצר), והפעילו את המזגן. אם כשהוא עובד סולו הוא לא מקצר, הוא כנראה תקין. הידד! החדשות הפחות טובות הן שיש לכם בעיה חשמלית לטפל בה. אם קניתם לאחרונה מכשירי חשמל חדשים (מייבש כביסה או מדיח, למשל), ניתן לחשוד בעומס חשמל על המערכת, וכדאי לכם לשקול הגדלת חיבור חשמל. אם לא, כנראה אחד המכשירים האחרים בבית מקצר.
אז אחרי שבודדנו את הבעיה ו-ווידאנו שאכן המזגן הוא האשם, הגיע הזמן לשאלת השאלות – למה המזגן מקצר?
באופן כללי, קצר חשמלי נגרם בגלל אחת משתי סיבות: או שיש זליגת חשמל, או שיש עומס חשמלי גדול מכדי שהמוליכים יוכלו לעמוד בו. במקרים כאלה המערכת שומרת על עצמה ועליכם ומנתקת את חיבור החשמל, כדי למנוע מצבים של התחשמלות ושריפות.
במקרה של מזגן, המשמעות היא שיש שני גורמים אפשריים לקצר: או שאיפשהו במערכת יש זליגה חשמלית – לרוב בגלל חוט שיצא מהמקום או שהבידוד שלו נפגם, או שתקלה באחד הרכיבים מקשה על תפקוד המזגן וגורמת לו לצרוך יותר חשמל משהוא אמור לקבל, כך נוצר עומס חשמלי.
אורך הזמן שחולף עד לרגע הקצר יכול להעיד על מיקום התקלה במזגן.
מזגן מקצר ללא הפעלה: מעיד ככל הנראה על תקלה בהזנה, כלומר בחוטים ובחיבורים שמספקים לו חשמל. זו תקלה שקורית לרוב במזגנים תלת פאזיים.
מזגן מקצר מיד: מעיד ככל הנראה על תקלה ביחידה הפנימית של המזגן – או בשמה השני, מאייד.
מזגן מקצר אחרי כמה דקות, או אחרי רבע שעה: מעיד ככל הנראה על תקלה ביחידה החיצונית של המזגן – או בשמה השני, מעבה.
בהמשך נפרט על כל התקלות האפשרויות ומחירי התיקונים.
החוליה החלשה של המזגן שלכם היא חוטי החשמל שמחברים בין היחידה הפנימית שלו (מאייד) ליחידה החיצונית שלו (מעבה). בהתקנת מזגן תקינה, אמורים לחפות את החוטים בצורה שתגן עליהם ממזג האוויר ומרעות חולות אחרות בחוץ. בארץ ה"יהיה בסדר" הקטנטונת שלנו הרבה פעמים נתקלים בהתקנות פחות מוצלחות, ואז החוטים בחוץ חשופים לכל מיני תקלות אפשריות: מזגן שמקצר בגשם או בגלל הספונג'ה של השכן מלמעלה, עכברים או ציפורים שאוכלים את חוטי החשמל (נשבעים, זה ממש קורה), ועוד.
גם חוטי החשמל שבתוך יחידות המזגן עצמן יכולים לגרום לקצר. בעקבות בלאי טבעי אחרי שנים של שימוש, קורות תקלות כמו חוט שיוצא מהמקום, חוטים שהבידוד שלהם התחיל לזייף, חוט שנשרף, וכו'.
במקרים כאלה הטכנאי יאתר את החוטים הסוררים, יחליף אותם בחוטים חדשים ורעננים, והמזגן יחזור להתנהג יפה. חוטי חשמל לא עולים הרבה, כך שעלות התיקון תשתנה לפי מורכבות העבודה ולפי אורך הזמן שהטכנאי היה צריך להקדיש למזגן שלכם כדי לאתר ולאבחן את מיקום הבעיה.
תיקון מזגן שמקצר בגלל בעיה בחוטי החשמל יעלה החל מ300-400 ₪ במקרים קלים ועד ל500-600 ₪ במקרים קשים יותר.
אם כל החוטים בסדר, כנראה אחד מרכיבי המזגן אשם בקצר. אלה הילדים הרעים הפוטנציאליים במזגן שלכם, וכמה יעלה להחליף אותם.
קבל: קבל הוא הסטרטר של המזגן, והתפקיד שלו הוא להכניס את המנוע לפעולה. קבל תקול צורך יותר חשמל ממה שהוא צריך, וכך גורם לקצר. כאן תוכלו לקרוא עוד על החלפת קבל במזגן. במזגנים תלת פאזיים (רוב המזגנים המיני מרכזיים), אין קבל ולכן התקלה הזו לא רלוונטית.
מחיר החלפת קבל משתנה לפי סוג הקבל התקול וסוג המזגן, ונע בין 350-550 ₪.
מנוע מאוורר חיצוני: או בשמו העממי, מנוע פן, אחראי להפעיל את המאוורר שמקרר את המנוע. אם הוא תקול, המנוע מתחמם, וכך צורך חשמל בכמות גבוה מידי ומקצר.
מחיר החלפת מנוע פן חיצוני הוא 650-1,200 ₪, תלוי בסוג המזגן וסוג המאוורר.
מדחס: צר לנו לצער, אבל מדחס תקול הוא חדשות בהחלט רעות. זו אמנם תקלה נדירה יחסית, אבל אם המזגן שלכם מקצר בגלל תקלה במדחס, בהרבה מקרים לא ישתלם להחליף אותו אלא את המזגן כולו. כאן תוכלו לקרוא עוד על תקלות מדחס.
מחיר החלפת מדחס מזגן הוא 1,200 - 6,000 ש"ח, תלוי בכמה כ"ס יש למנוע.
תקלה נדירה יותר שעשויה גם היא לגרום לצריכת חשמל מוגברת היא עודף גז במזגן. עודף כזה גורם למדחס להתאמץ מידי, וכך לבסוף לקצר.
מחיר החזרת המזגן ללחץ גז תקין הוא לרוב מחיר ביקור טכנאי – 250 ₪ + מע"מ.
שימו לב: תיקון מזגן מקצר היא עבודה מורכבת, ולתקלה יכולים להיות גורמים נוספים חוץ מהנפוצים שפירטנו. בסופו של דבר, רק הטכנאי שיגיע למקום יוכל להגיד לכם מה התקלה המסויימת במקרה שלכם, ומה יהיו עלויות התיקון.
אחרי שוידאתם שאכן המזגן שלכם הוא המקצר, ואחרי שהשקעתם כדי להבין מה התקלות הנפוצות שגורמות לקצר וכמה יעלה לתקן אותן, השלב הבא הוא למצוא טכנאי מיזוג אמין שיפתור לכם את הבעיה עוד היום. בשביל זה אספנו לכאן רשימה של טכנאי מיזוג מומלצים, מדורגים לפי חוות דעת של לקוחות קודמים. מוזמנים לקרוא ביקורת וציונים על הטכנאים ולבחור את האיש המתאים לכם. בהצלחה!
תיקון מזגן מקצר לרוב יכלול החלפה של חוטים או של רכיבים. הטכנאי שתזמינו יאתר את החלקים הבעייתיים ויחליף אותם בתקינים, כך המזגן יחזור לפעולה תקינה.
יש כמה גורמים אפשריים לבעיה, ועליהם פירטנו כאן במאמר למעלה: למשל, בעיה בבידוד של חוטים או תקלה ברכיבים. כאן תוכלו לראות את התשובות המלאות של הטכנאים לשאלה.
עלות התיקון של המזגן תשתנה לפי סיבת הקצר. ממחיר נמוך (סביב 300 ש"ח) לתקלות חוטים קלות, ועד לאלפי שקלים על החלפת מדחס. הטכנאי שיגיע אליכם יאבחן את הבעיה ויוכל לתת לכם הצעת מחיר.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.