סדר יום לתינוק הכרחי לתחושת היציבות והביטחון של התינוק ולשפיות של ההורים. בנוסף, יש לו השפעה ישירה על איכות השינה של התינוק ולאופן בו הוא מגיב להשכבה. איך עושים את זה, איך נראה סדר יום לתינוק, ורשימת יועצות שינה מומלצות שיעשו לכם סדר, יום.
סדר יום לתינוק הוא סדר פעולות קבוע שחוזר על עצמו כמה פעמים במהלך היום וכולל האכלה, פרק ערות, שינה וחוזר חלילה. למה סדר יום חשוב כל כך לתינוק?
שגרה מעניקה לתינוק ביטחון ויציבות בעולם - לתינוק אין שליטה על כלום, סדר יום עוזר לו לדעת למה לצפות.
קל יותר להבין למה התינוק בוכה - למשל, אם הוא בוכה לקראת שעה שבה הוא צריך לאכול, רוב הסיכויים שהוא רעב.
קל יותר להיערך מבחינה לוגיסטית - לקבוע תור לרופא, לצאת למכולת עם העגלה או לתזמן לעצמכם הפסקת קפה.
מתי להתחיל לכונן סדר יום? בשלושת החודשים הראשונים לחיי התינוק אי אפשר לכונן סדר יום ברור - הוא אוכל לעיתים קרובות (מאוד!), ישן הרבה ועדיין לא מסוגל להבדיל בין יום ללילה.
מגיל שלושה חודשים אפשר להתחיל ליצור שגרה ולהתאים אותה לגיל התינוק, לשלב ההתפתחחותי שלו וגם לאופי שלו - לכל תינוק צרכים וזמנים שונים. עם הזמן תלמדו להכיר את התינוק שלכם ואת הצרכים שלו ולהתאים את סדר היום אליו.
סדר יום קשור ישירות לשינה של התינוק ואם אתם סובלים מלילות לבנים או קושי בהרדמות, ייתכן שהוא בדיוק מה שאתם והתינוק שלכם צריכים כרגע. למה זה קשור?
התינוק מגיב טוב יותר להרדמות - כשסדר היום מתייצב וסדר הפעולות חוזר על עצמו, התינוק לומד מתי הולכים לישון וכך ההשכבה לא מפתיעה אותו וסביר שיתנגד פחות.
קליעה לחלונות השינה של התינוק - כשיש סדר יום ברור, קל יותר לקלוע לחלונות העייפות של התינוק ולא להשכיב מוקדם מדי או מאוחר מדי (מה שמביא לחוסר עייפות או לעייפות יתר). כך השינה רגועה ורציפה יותר.
שינה טובה ביום = שינה טובה בלילה - סדר יום המותאם לגיל התינוק מאפשר לו לקבל את השינה שהוא זקוק לה במהלך היום ומזמין שינה טובה יותר בלילה. כי אצל תינוקות שינה גוררת שינה
אז עברו שלושה חודשים והגיע הרגע לעשות קצת סדר ביום.. אבל איך מתחילים?
קודם כל חשוב לקחת את זה באיזי, סדר יום לא נבנה ביומיים וגם לא בשבוע! לאט ובטוח תמצאו את האיזון והשגרה הנכונה לכם (אם התינוק נכנס למסגרת תהיה לכם עזרה גם מהמטפלות).
סדר יום של תינוק לא כולל שיעורי מתמטיקה או חוג התעמלות קרקע, בסך הכל מדובר בשלוש פעולות פשוטות שחוזרות על עצמן: האכלה, שינה וזמן ערות. כאשר שלושתן משתכללות ומשתנות עם הגיל.
כשאתם מתחילים לבנות סדר יום לתינוק חשוב מאוד לתעד אותו בכתב ב"יומן שינה" - מתי הוא ישן, כמה הוא ישן, איך הוא נרדם, מתי הוא אכל, מה הוא אכל, כמה הוא אכל, מה הוא עשה בזמן ערות וכמה זמן הוא היה ער. לאחר כמה ימים כאלה תתחילו לראות דפוס פעולות ברור ותדעו לדייק אותו.
התעוררות
האכלה
זמן ערות של שעה לפחות - אפשר לשחק באוניברסיטה
שנת בוקר ראשונה
האכלה
זמן ערות של שעה וחצי-שעתיים - אפשר לטייל בעגלה
שנת בוקר שניה
האכלה
זמן ערות של שעתיים-שלוש - אפשר לשחק על משטח פעילות
שנת צהריים
האכלה
זמן ערות - אפשר לעשות שוב את אחת הפעילויות הקודמות
שנת אחה"צ
האכלה
זמן ערות קצר עד שעה וחצי - להפחית גירויים ולהתחיל להירגע
אמבטיה
האכלה
שנת לילה (האכלת לילה במקרה שהתינוק מתעורר)
אם תהיתם לאן נעלמו השעות מסדר היום לדוגמה, יש לנו כמה הסברים לזה:
כל תינוק והזמן שלו - לתינוק אין שעון מעורר ואין שום צורך למדוד לו זמנים. תינוק אחד ישן חצי שעה בבוקר והשני ישן שעה וחצי, תינוק אחד קם ב-5:00 בעוד השני מסתלבט עד 7:00. כשזה מגיע לסדר יום עדיף לעקוב אחרי זמנים ולא אחרי שעות.
אצל תינוקות הכל משתנה כל הזמן - תינוק מגדיל את פרק הערות שלו כמעט כל שבועיים. בשלב מסוים שנות הבוקר מתאחדות לאחת, שנת אחה"צ מתבטלת ואחריה גם שנת הבוקר מתבטלת. שימו לב להתפתחות התינוק, היו קשובים לצרכים שלו ושנו את סדר היום בהתאם.
רגרסיות - הן קורות כל הזמן ממליון סיבות: קפיצת גדילה, יציאת שיניים, מחלה, שבירת שגרה... ועוד אינספור סיבות שגורמות לתינוק לישון, לאכול ולשחק ביום אחד יותר וביום אחר פחות. הדבר הכי טוב שאתם יכולים לעשות הוא להיות גמישים, סבלניים ובעיקר זורמים.
סדר יום לתינוק נשמע כמו דבר פשוט אבל האמת שזה ממש מסובך. אז אם ניסיתם לעשות סדר יום ויצא לכם מבולגן, הכנו לכם רשימת יועצות שינה מומלצות שיעשו איתכם סדר. כל היועצות באתר מדורגות לפי חוות דעת של הורים קודמים, כך שלכם רק נותר לבחור ביועצת המתאימה לכם ולהתקשר. והכל יהיה בסדר
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.