"רואה חשבון" נשמע כמו מקצוע חשוב לאנשים חכמים, אבל מה בדיוק עושה רואה חשבון ומתי בכלל צריך להיעזר בו? אל תדאגו, גם אנחנו לא היינו בטוחים לפני שכתבנו את המאמר. הכנו לכם מדריך מפורט עם כל מה שצריך לדעת על רואי חשבון – מה הם עושים, איך הם יכולים לעזור וכמה עולים השירותים שלהם. אתם אפילו לא צריכים להכין מחשבונים.
בין אם אתם שכירים, עוסקים מורשים או בעלי חברה בע"מ, כנראה שמתישהו כנראה תרצו להיעזר ברואה חשבון או יועץ מס (או רואת חשבון ויועצת מס). רובנו כבר מכירים את ההתנהלות הלא פשוטה מול משרדי ממשלה ורשויות בישראל - המון פרוצדורה, הרבה מסמכים ולא מעט ייאוש. נסו לדמיין איך זה כשאתם רוצים להקים עסק עצמאי וצריכים להתנהל באופן בירוקרטי ומורכב מול ביטוח לאומי, מס הכנסה ומע"מ, או כשאתם שכירים שרוצים לקבל החזרי מס אבל צריכים למלא טפסים שכתובים בכמעט סינית. נשמע לא פשוט, נכון? בדיוק בשביל זה המציאו את רואי החשבון, אלה שיש להם ידע מקצועי והיכרות מעמיקה עם חוקי המס, ויעשו בשבילכם את כל העבודה המייגעת מול הרשויות.
מעבר לעבודה מול הרשויות, לרואי חשבון יש לא מעט ידע שיכול לעזור לכם - החל מהענקת ייעוץ בנוגע לכדאיות של הקמת עסק עצמאי, ועד מילוי דו"חות שנתיים והכנת משכורות.
ראשית, חשוב לדעת שקיים הבדל בין יועץ מס לרואה חשבון. לשניהם יש הכשרה מקיפה בתחום המיסים, אולם, לרואה חשבון יש סמכויות מסוימות שליועץ המס אין. כך, למשל, הוא יכול לאשר דו"חות תקופתיים של חברות בע"מ או לערוך ביקורת בחברות אלו. מסיבה זו, יועצי מס עובדים לרוב עם שכירים, עצמאיים וחברות קטנות, ואילו רואי החשבון עובדים גם עם חברות בע"מ.
אז מתי כדאי לפנות לרואה חשבון? הכל תלוי בהגדרה המקצועית שלכם: שכירים, עוסקים מורשים, עוסקים פטורים או חברה בע"מ. לכל אחד מסוגי ההתאגדויות האלה קיימת הגדרה שונה בחוק, ובהתאם לכך גם חובות (וזכויות) שונות מול הרשויות.
קיימים לא מעט עובדים שכירים שלא מודעים לזכותם לקבל החזרי מס, או שלא מודעים לגובה ההחזר שמגיע להם. גם כשהם יודעים ורוצים לממש את זכותם לקבל החזר, הם נתקלים בקשיים מול רשויות המס. במקרים כאלה, רואה חשבון יכול לבדוק בצורה הטובה ביותר האם מגיע החזר מס או לא, כי הוא מכיר את חוקי המס לעומק.
אם שאלתם את עצמכם מה זה עוסק פטור, ומה ההבדל בין עוסק מורשה לחברה בע"מ, התשובות לפניכם:
עוסק פטור הוא בעל עסק עצמאי בעל הכנסות של עד 120,000 ש"ח בשנה (נכון ל-2024). ממה הוא פטור? ממע"מ. עוסק פטור לא צריך לשלם מע"מ על העסקאות שלו ואסור לו לגבות מע"מ מהלקוחות שלו. מסיבה זו הוא לא רשאי להוציא ללקוחותיו חשבוניות מס, אלא קבלות בלבד.
מתי עוסק פטור צריך רואה חשבון? ראשית, עם ההחלטה על הקמת עסק עצמאי, יש לפתוח תיק במע"מ ולאחר מכן במס הכנסה וביטוח לאומי. בנוסף עוסק פטור, בדומה לכל עסק אחר, מחוייב להוציא אישור ניהול ספרים וניכוי מס במקור. רואה חשבון יכול לסייע לכם בפתיחת התיק והוצאת האישורים. בנוסף, עוסק פטור צריך להעביר פעם בשנה דיווחים למע"מ ומס הכנסה על גובה ההוצאות והכנסות שלו, ומעבר לכך, לתעד את כל ההתנהלות השוטפת שלו ולשמור את המסמכים המתאימים - קבלות, אישורים, הוצאות ועוד. אם אתם רוצים להיות רגועים ובטוחים שזה נעשה בצורה מסודרת, כדאי להיעזר בשירותיו של רואה חשבון.
עוסק מורשה הוא בעל עסק עצמאי, עם מחזור הכנסות שנתי שעולה על 120,000 ש"ח (נכון ל-2024, הסכום מתעדכן מידי שנה). עוסק מורשה חייב בתשלום מע"מ והוצאת חשבוניות מס ללקוחות, ויחד עם זאת הוא גם יכול לקזז את המע"מ על ההוצאות השוטפות של העסק שלו. בניגוד לעוסק פטור, שצריך להעביר דיווח למע"מ פעם בשנה, עוסק מורשה צריך לעשות זאת אחת לחודש או חודשיים.
מעבר לכך, יש מקצועות שאם אתם עוסקים בהם, תהיו חייבים להירשם כעוסק מורשה, ללא קשר לסכום ההכנסות שלכם, כמו למשל: אדריכלים, הנדסאים, עורכי דין, סוכני ביטוח ועוד.
מתי עוסק מורשה צריך רואה חשבון? גם עוסק מורשה מחויב בפתיחת תיק ברשויות השונות, וכמובן עריכת דו"חות, שבמקרה הזה הופכים לחודשיים. אך מעבר לכך, היקף הפעילות העסקית של עוסק מורשה רחב יותר ולכן גם ההתנהלות השוטפת והנהלת החשבונות שלו מורכבים יותר.
חברה בע"מ היא גוף שמופרד באופן מוחלט מהבעלים שלו, שהם בעלי המניות. ולמה בע"מ? האחריות של בעלי המניות היא בעירבון מוגבל - במקרה של קריסה כלכלית של החברה, בעלי המניות מחויבים לשלם רק עד גובה הסכום שהם השקיעו בה. רכושם הפרטי וכספם לא ייפגע.
פתיחת חברה בע"מ היא תהליך לא פשוט כי הפרוצדורה שלה מול הרשויות מורכבת יותר. בנוסף, הוצאות התפעול של חברה הן יקרות יותר. עם זאת, המס שמשלמות חברות על הרווחים שלהן (מס חברות) נמוך בהרבה מהמס שצריך לשלם העוסק המורשה.
חברה בע"מ צריכה רואה חשבון לניהול החשבונות בשוטף, הכנת דוחות שנתיים, מאזנים, ביקורת ועוד.
מלבד פתיחת תיקים, דו"חות שנתיים וניהול שוטף, רואה חשבון יכול לסייע לכם גם במתן ייעוץ בנוגע לשאלה מה כדאי להיות - עוסק פטור, עוסק מורשה או חברה בע"מ.
רואה החשבון יבצע ניתוח מקיף של ההכנסות וההוצאות בעסק שלכם ויבדוק איתכם: האם אתם מסיימים את השנה עם רווח? האם הרווחים מהעסק מנוצלים או שניתן להשקיע אותם? ובכלל, מה ההעדפות האישיות שלכם? על סמך הנתונים הללו הוא יעזור לכם לקבל החלטה שתתאים גם לסוג העסק שלכם, וגם לאורח החיים שלכם.
אחרי שהבנתם מה התפקיד של רואה חשבון, ודאי הבנתם שלרואה החשבון יש חשיבות בכל הקשור להתנהלות של העסק שלכם כלכלית. מסיבה זו, כדאי למצוא רואה חשבון שיהיה גם מספיק מקצועי ויכיר היטב את חוקי המס ואת העבודה מול הרשויות, אך גם שיהיה אמין ותוכלו לסמוך עליו בעיניים עצומות.
אז איך בוחרים רואה חשבון? יש לנו כמה הצעות:
המלצות - בקשו המלצות על רואה החשבון. אל תתביישו לבקש מרואה החשבון טלפונים של לקוחות קודמים ושאלו לדעתם, זה יותר מלגיטימי.
רישיון - רואי חשבון עוברים הכשרה מפרכת עד לקבלת הרישיון הנכסף, כך שאם יש להם כזה, הם ישמחו להראות לכם אותו.
פגישה - קבעו פגישה פנים אל פנים במשרדו של רואה החשבון. שיחה בטלפון לא מספיקה כדי להבין מיהו רואה החשבון והאם הוא מתאים לכם. משיחה פנים אל פנים אפשר להבין אם יש כימיה, ולהבין אם זה הבנאדם שאתם מחפשים.
רוב רואי החשבון לוקחים שכר טרחה חודשי עבור העבודה השוטפת של ניהול החשבונות, ושכר נוסף עבור הדו"חות השנתיים והמאזנים. כדאי לשאול את רואה החשבון מה כולל בתוכו המחיר החודשי, וכמה יעלו התוספות של פתיחת התיק, עריכת הדו"חות החודשיים והשנתיים ומילוי הצהרת הון.
עלות העבודה של רואי החשבון משתנה בהתאם לגודל העסק ולכמות העבודה שהוא מייצר. ככל שהעסק גדול יותר, בעל היקף פעילות רחב ובעל עובדים שכירים, כך הוא ישלם יותר לרואה החשבון. כך, למשל, מחיר של הצהרת הון ישתנה מאדם לאדם, בהתאם לכמות הנכסים שבבעלותו.
מחיר של רואה חשבון לעוסק פטור - 150-250 ₪ בחודש.
מחיר פתיחת תיק לעוסק פטור - 400-600 ₪.
מחיר הגשת דו"ח שנתי לעוסק פטור - 1,000-1,500 ₪.
במקרה של עוסק פטור, רוב העיסוק של רואה החשבון הוא סביב הדו"ח השנתי, ולכן לרוב השכר יהיה לפי חודש, או שנתי (שכר חודשי כפול 12).
מחיר של רואה חשבון לעוסק מורשה - 300-550 ₪ בחודש.
מחיר פתיחת תיק לעוסק מורשה - 400-600 ₪.
מחיר הכנת דו"ח שנתי לעוסק מורשה - 1,200-2,000 ₪.
מחיר הכנת דו"ח שנתי לחברה בע"מ - 4,000-10,000 ₪.
מחיר של רואה חשבון עבור הנהלת חשבונות לחברה בע"מ - 1,000-8,000 ₪ בחודש.
מחיר של ביקורת רואה חשבון - מינימום של 4,000-5,000 ₪ יכול להגיע גם לעשרות אלפים.
מחיר חודשי של הנהלת חשבונות וביקורות משתנה לפי גודל החברה. ככל שהחברה גדולה יותר העיסוק גדול יותר ולכן המחיר עולה.
בהנהלת חשבונות, כשהחברה גדולה מאוד לרוב היא תיקח מנהל חשבונות פנימי.
מחיר של החזר מס לשכיר - 20%-10% מגובה ההחזר.
מחיר הכנת הצהרת הון ראשונה - 800-2,000 ₪, תלוי במורכבות ההצהרה.
לרואה החשבון שלכם יש תפקיד חשוב ומשמעותי, שיכול להקל עליכם את העבודה מול רשויות המס ולסייע לכם לא מעט. מסיבה זו, חשוב שתמצאו רואה חשבון אמין ומקצוע שתוכלו לסמוך עליו. כאן, במידרג, ריכזנו לכם רשימה של רואי חשבון מומלצים, שדורגו על ידי לקוחות קודמים. אחרי העבודה נתקשר אליכם כדי לקבל חוות דעת וציונים אודות השירות.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.