מחשב השקיה הפך למרכיב בסיסי בכל גינה, אז אם אתם רואים שהדשא של השכן ירוק יותר - ככל הנראה יש לו מחשב השקיה. איך מחשב ההשקיה עובד? האם יש גינות שלא צריך בהן מחשב השקיה? וגם השאלה הגדולה – איזה מחשב השקיה הכי מומלץ? כתבנו לכם הכול, והדרך לגינה מושלמת קצרה מתמיד.
מחשב השקיה הוא מכשיר ששולט על ההשקיה בגינה שלכם ומווסת אותה. אם כל פעם אתם נזכרים רגע אחרי שהתיישבתם על הספה ששכחתם להשקות, מחשב ההשקיה זוכר, משקה, ויותר מכך – הוא עושה את זה הרבה יותר מדויק וחסכוני מכל בן אנוש, לא משנה עד כמה הוא חובב צמחים.
אז איך זה עובד? מחשב השקיה הוא מכשיר די פשוט – מדובר בבקר חשמלי שפותח וסוגר את ברזי השקיה חשמליים לפי הצורך באמצעות מגנטים. הגנן מתכנת לכמה זמן יפתח מחשב ההשקיה את הברזים וכמה פעמים ביום. מספר הברזים היוצאים מן המחשב תלוי במספר סוגי ההשקיה שיש בגינה, נרחיב על כך בהמשך. ברוב הגינות הסטנדרטיות יש צורך בארבעה ברזים, אך יש גם מחשבים של ברז אחד, של שניים וגם של שישה ויותר. מחשב ההשקיה שולט על כל ברז בנפרד כך שכל צמח מקבל את ההשקיה המדוייקת לו.
השקיה בשעות אולטימטיביות – ברוב הגינות הכי מומלץ להשקות את הגינה לפנות בוקר או בשעות הערב. בעוד רובינו לא קמים בארבע לפנות בוקר להשקות את הגינה, המחשב עושה את זה לבד, והגינה שמחה.
השקיה בשעות קבועות – צמחים כמו ילדים אוהבים עקביות השקיה כל יום או יומיים בשעה קבועה עושה לצמחים רק טוב, ובעוד אנשים לא מצטיינים בעמידה בלו"זים, מחשבים עושים את זה נהדר.
כל צמח מקבל כמות מים נכונה – היתרון הגדול מכולם, מעבר לקביעות ולהשקיה האוטומטית, הוא העובדה שבמחשב השקיה כל ברז עובד בנפרד, כך שכל סוג צמח מקבל את כמות המים המדויקת לו. כך לדוגמא הברז לאדניות יזרים בקיץ מים פעמיים ביום למשך עשר דקות, בעוד הברז אל עצי ההדר יעבוד פעם ביומיים למשך חצי שעה רצופה.
חיסכון במים - מחשב ההשקיה מזרים בדיוק את כמות המים הנכונה לכל צמח, וכך חוסך עבורכם מים. גם אם מחיר התקנת המחשב מרתיע אתכם בהתחלה, מהר מאוד מחיר המחשב יחזיר את עצמו דרך חשבון המים שלכם.
"מחשב השקיה הוא חובה לכל מי שאכפת לו מהגינה שלו", "אין גינה שלא צריכה מחשב השקיה" ואפילו – "אני לא מוכן להקים גינה בלי מחשב השקיה". אלו רק חלק מהתשובות של הגננים לשאלה מי צריך מחשב השקיה.
מחשב השקיה לא נועד רק לגינות מסובכות, גינות ענק או גינות עם המון סוגים של צמחים. בכל גינה צריך מחשב השקיה והסיבה פשוטה – עליית המכונות אנחנו סתם דרמטיים, לא צריך לדמיין מלחמת רובוטיים, אבל יש דברים שמכונות עושות יותר טוב מאיתנו. מחשב ההשקיה ישקה תמיד באותה שעה, בכמות מדויקת ויתן לצמחים בדיוק מה שהם צריכים, כמו סופר נני לצמחים שלכם. מספיק חופשה אחת בחו"ל, שבוע אחד שהייתם עמוסים ושכחתם להשקות, והנזק לצמחים כבר נעשה.
מחשבי השקיה מתחלקים לשני סוגים:
מחשב השקיה AC – הוא מחשב השקיה המחובר ישירות לחשמל. מחשב השקיה AC עדיף על מחשב השקיה המופעל בבטריות שכבר נדבר עליו, מכיוון שהוא אמין יותר. כל עוד יש חשמל בבית ההשקיה עובדת ואין דאגות, כך שאם יש נקודת חשמל חיצונית אליה אפשר לחבר את המחשב, הגננים ממליצים לעשות זאת.
כמו כן, מחשב השקיה המחובר לחשמל הוא חזק יותר ולכן יכול לשלוט גם על ברזים שנמצאים רחוק ממנו. כך המחשב מחובר לנקודת החשמל הזמינה והברזים לנקודת המים בגינה, ועדיין יש לו פיקוד מלא עליהם.
מחשב השקיה DC – מחשב השקיה זה מופעל על בטריות, והוא מצוין למי שאין לו נקודת חשמל נוחה להתקין עליה את המחשב. מחשב זה צריך להיות סמוך לברזים כיוון שטווח השליטה שלו עליהם קטן יותר, אך מכיוון והוא נייד ועל בטריות, אין שום בעיה להתקין אותו איפה שצריך.
במחשב השקיה DC תצטרכו לזכור להחליף בטריות לפחות פעם בשנה, כי אם הבטריות יגמרו והצמחים לא יקבלו השקיה כמה ימים בלי ששמתם לב, יכול להיות שלחלקם כבר זה יהיה מאוחר מדי
אז כמו שהתחלנו לומר בקטנה שם למעלה, מחשב השקייה תמיד מגיע עם מספר ברזים קבוע מראש עליהם הוא שולט. מספר הברזים שתצטרכו במחשב ההשקיה בגינה הוא לפי סוגי הצמחים שיש לכם בגינה. לא להיבהל, הגרניום והבזיליקום לא צריכים ברזים נפרדים, ההבחנה היא לפי כמות השקיה של כל צמח. בגדול אלו המרכיבים בגינה שמפרידים לברזים שונים:
דשא (עד לשבע ממטרות צריך ברז אחד, מעל שבע ממטרות צריך כבר שני ברזים)
אדניות, פרחים ושיחים
עצים
לגינות קטנות ופשוטות או למרפסות, אפשר להסתפק במחשב השקיה של ברז אחד שיעשה את העבודה להכל.
בסרטון הבא גנן מסביר על גורמים נוספים בהם מתחשבים כשמתכננים את מערכת ההשקיה וכמה מים כל צמח צריך:
הגנן מתכנת כל ברז להידלק בשעות מסוימות ביום ובמשך זמן מסוים. החישוב במחשב ההשקיה עובד לפי דקות, כך שאם הגנן יודע שהטפטפות מוציאות כ10 ליטר בשעה, והאדניות צריכות רק ליטר, הוא יתכנת את הברז של הטפטפות לעבוד רק כשש דקות.
בחילופי עונות יש לשנות את תוכנית ההשקיה במחשב. במעבר בין חורף לקיץ למשל צריך להכפיל את כמות המים לצמחים רבים, או שיש צורך לחלק את ההשקיה על פני היום כולו כדי למנוע התייבשות. גנן מסור שהקים לכם את הגינה והתקין את מחשב ההשקיה יקפוץ אליכם בחילופי העונות כדי לעדכן את המחשב ואתם תוכלו להיות בראש שקט.
ויש גם גרסת היי טק – חלק מהמחשבים מגיעים עם אפשרות לשליטה מרחוק באמצעות אפליקציה, כך שהגנן אפילו לא יצטרך להגיע אליכם פיזית, הוא יתכנת את המחשב מרחוק והצמחים ימשיכו להיראות נפלא.
אתם כבר יודעים כל כך הרבה על מחשבי השקיה, הגיע הזמן לרדת לרמת המותגים. אז קודם כל שווה לומר שבארץ מצטיינים במחשבי השקיה, כמו בכל עולם ההשקיה האמת. בכל זאת, אנחנו צריכים לחסוך במים וגם להשקות כמו שצריך מה שמביא לפתרונות איכותיים ויצירתיים (מישהו אמר טפטפות??).
אם כן לא מפתיע ש98% מ-60 הגננים ששאלנו ממליצים פה אחד על מחשב ההשקיה של החברה הישראלית גלקון! היחיד שלא הצביע לגלקון הצביע לחברת נטפים, גם היא חברה ישראלית. את התשובות המלאות של הגננים על מחשבי ההשקיה אתם יכולים לקרוא כאן בשאלת המומחים שלנו על מחשב השקיה מומלץ.
אנחנו מהללים כאן מההתחלה ועד הסוף את מחשבי ההשקיה, אבל מי שיתקין לכם אותו משמעותי לא פחות. מחשב השקיה ומערכת השקיה איכותית לא שלמים אם מי שהתקין ותכנת אותם לא עשה עבודה מעולה. כדי להימנע מאכזבות, כאן תוכלו למצוא גגנים מומלצים להתקנת מחשב השקיה, בהצלחה!
אז לפי 60 הגננים ששאלנו מחשה ההשקיה המומלץ ביותר הוא של חברת גלקון. את התשובות המלאות שלהם אתם יכולים לראות בשאלת המומחים שלנו "איזה מחשב השקיה הכי מומלץ".
תכנות של מחשב השקיה עובד לפי דקות ולא לפי כמות מים. כלומר יש לחשב את כמות המים הזורמת בדקה בצינור ולפי זה לקבוע לכל צמח לכמה דקות השקיה הוא זקוק. את התכנות יש לשנות בחילופי עונות. אין לכם מושג כמה מים כל צמח צריך? לכאן נכנס הגנן :)
בבחירת מחשב השקיה שני פרמטרים חשובים - חברה אמינה ומספר ברזים. כ98% מהגננים ששאלנו ממליצים על מחשה ההשקיה של חברת גלקון. מספר הברזים תלוי המספר הצמחים הדורשים כמויות השקיה שונות בגינה. דשא ואדניות למשל ידרשו שני ברזים נפרדים. גינות ממוצעות בגודלן דורשות לרוב 2-4 ברזים, על ההפרדה בין הברזים השונים תוכלו לקרוא לעומק כאן למעלה במאמר.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.