כששותלים גדר חיה לגינה צריך להתחשב באזור בארץ שבו שותלים אותה, כי יש צמחים שמתאימים לשתילה באזור השפלה ויש שמתאימים לאזור ההר. בנוסף כדאי לדעת מהם השיחים המומלצים לגדר חיה, כמה תעלה לכם שתילת גדר חיה על ידי גנן מקצועי ואיך אפשר להוזיל את הסיפור. כאן תקבלו את כל התשובות לשאלות האלה ועוד טיפים חשובים לגדר חיה לגינה. מוכנים לצאת מגדרכם? בואו נתחיל!
הסיבה הנפוצה ביותר להקמת גדר חיה היא לתחום את הגינה ולבודד אותה מפני השכנים ומהחצרות האחרות. זו אחלה סיבה כן? אבל לפני שנאחל לכם יחסים טובים עם השכנים, נאמר שלגדר החיה יתרונות נוספים מלבד גידור שטח הגינה:
גדר חיה טובה לאזורים מוכי רוח - היא שוברת את הרוח ויוצרת סוג של "מיקרו אקלים" בגינה וכך מאפשרת לצמחים "רכים" יותר לצמוח למרות הרוח באזור.
גדר חיב לגינה זה לתפוס שתי ציפורים במכה אחת! אתם גם מקבלים אחלה של שיחים שיוסיפו ירק ונוי לגינה, וגם מקבלים גידור לגינה.
הנה גנן שמסביר קצת על גדר חיה ועל הצורך בה:
יש המון שיחים ועצים שטובים לשמש כגדר חיה לגינה. השאלה איך בוחרים את הצמח המושלם?
מספר פרמטרים שחשוב לשים לב אליהם לפני שבוחרים את סוג השיח או העץ לגדר חיה לגינה:
רמת כיסוי – מכיוון שהמטרה העיקרית של הגדר החיה לגינה היא לגדר את הגינה ולתת פרטיות, חשוב לבדוק את רמת הכיסוי של השיח (כלומר צפיפות העלים שלו) כדי להבין עד כמה השיח שבחרנו יוכל להסתיר את הגינה.
אזור בארץ – השיח שבחרתם צריך להתאים לאזור בארץ שבו הבית שלכם ממוקם, כדי לאפשר גדילה ועמידות מקסימלית. איזורי חוף, איזורי שפלה ואיזורי הר - כל אחד מהם מאופיין בשיחי גדר חיה שונים, ובפסקה הבאה נרחיב בנושא.
גיזום – גדר חיה מעוצבת בדרך כלל כשיח רזה וגבוה. שיחים שנוטים לצמוח לרוחב יצריכו יותר עבודות גיזום ולכן כדאי להתייעץ עם גנן על סוג הצמח. בכל מקרה, תמיד אפשר לשתול שיחים שדורשים גיזום ופשוט לא לגזום אותם - הם יתפשטו קצת לכיוון הגינה וייראו כמו שורת שיחים יפה.
אסתטיקה – זה קצת מובן מאליו, אבל רק נציין שבגלל שמדובר בגדר חיה, כדאי לשים לב לנראות השיח – האם יש לו פריחה, מה צבע העלים ולאיזה גובה הוא צומח. כל פרמטר כזה ישפיע מאוד על מראה הגינה הסופי, בעיקר בגלל כמות השיחים שיהיו מאותו סוג הצמח אחד ליד השני.
יש מגוון שיחים שיכולים לשמש כגדר חיה לגינה. בחרנו כמה מומלצים וחילקנו אותם ללפי התאמה לאזורים שונים בארץ. שימו לב שאם אתם גרים עד 500 מטר מקו המים אז א. כיף לכם! וב. כדאי להתייעץ עם הגנן באופן נקודתי, כי ייתכן שהצמחים שפירטנו עליהם פה לא יתמודדו עם זה טוב...
אוג מכחיל – למרות שמו, צבע העלים של האוג המכחיל הוא דווקא ירוק, אין לו פריחה, הוא יכול להגיע לגובה של כ-3 מטרים ורמת הכיסוי שלו טובה מאוד! הוא מסתיר את הגינה לגמרי (כך ששום עין של שכן לא תיפול על הדשא הירוק שלכם). אחרי שהרמנו לאוג המכחיל נציין שלצד היתרונות שלו הוא דורש לא מעט גיזומים וקצב הצמיחה שלו די איטי.
המליה מבודרת – שיח עם עלים ירוקים ופרחים אדומים בקיץ. היא יכולה להגיע לגובה של עד כ-3 מטרים, ורמת הכיסוי שלה טובה, אבל פחות מהאוג. קצב הצמיחה שלה די מהיר, אבל כדאי לדעת שהיא מושכת דבורים ושהיא נשירה ולא ירוקת עד.
דורנטה מגוונת – למרות השם הברזילאי משהו, הדורנטה המגוונת מתאימה לאקלים הים-תיכוני והעלים שלה ירוקים-צהובים. היא מגיעה לכ-3 מטרים, רמת הכיסוי שלה טובה מאוד, אבל קצת פחות מזו של האוג. חשוב לדעת שהדורנטה מכילה קוצים ולכן יש גננים שלא ממליצים עליה. קצב הצמיחה שלה בינוני.
דודונאה: הדודונאה הוא החרדון שברשימה שלנו. בקיץ העלים שלו ירוקים כהים, ובחורף הם הופכים לצבע אדום-בורדו. הוא מתנשא לגובה של כ-3 מטרים. רמת הכיסוי שלו טובה מאוד, וקצב הצימוח – מהיר. שימו לב שהצמח מתאים ליישובים שעד 500 מטר מעל פני הים.
מורן החורש: מורן החורש הוא מין עץ קטן עם פריחה לבנה רבה שמדיפה ריח טוב באביב. הוא מגיע לכ-2 מטרים כמו שחקן כדורסל טוב, ורמת הכיסוי שלו טובה מאוד. קצב הצמיחה שלו - בינוני.
עץ השמן המנוקד: שיח די גדול שיכול להגיע גם לגובה של 5 מטרים, בעל עלים ירוקים כהים ורמת כיסוי טובה מאוד, אבל קצת פחות מזו של מורן החורש. קצב הצמיחה שלו – איטי.
עקרונית, אפשר לשתול גדר חיה לגינה לבד. אם יצא לכם אי פעם לשתול צמח, אתם בטח יודעים שזה ממש פשוט: חופרים גומה שמתאימה לגודל השתיל, מכניסים את השתיל לגומה, שמים קצת דשן מתאים, מכסים באדמה, מהדקים מעט ומשקים את האזור במים.
באשר לשתילת גדר חיה לגינה בשורה: שותלים את השתילים במרווח של לפחות מטר זה מזה (יש שיחים שצריכים קצת יותר ממטר, אפשר לבדוק באינטרנט או לשאול גנן).
ויש לכם גדר חיה לגינה! או יותר נכון תהיה לכם גדר חיה אחרי כמה חודשים טובים כשהשיחים יצמחו כמו שצריך
עם זאת חשוב שתדעו שהקמת גדר חיה בגינה לבד זו עבודה פיזית לא פשוטה, שכוללת קניית שתילים, נשיאה ושתילה בדיוק רב. אם בחרתם לעשות אותה לבד, מומלץ להתייעץ עם הגננים במשתלה לגבי שתילים מתאימים לגדר חיה.
תכלס, עבודת התחזוקה לגדר חיה היא רק גיזום, אלא אם יש תקלות לא צפויות כמו חורים בצנרת הטפטוף או מזיקים ומחלות על הצמחים, לא עלינו.
אם אתם רוצים שהגדר החיה תיראה אסתטית ו"רשמית", או אם היא פולשת לאזורים לא רצויים, את רוב הצמחים צריך לגזום בין פעם לפעמיים בחודש.
אם הגדר החיה בגינה אינטנסיבית, תצטרכו לגזום ב"מגזמת" שהיא גוזמת מוגזמת – מעין מסור דמוי סרגל שעליו שיניים שגוזמות ביעילות את השיח. אם הגדר שלכם לא גדולה ולא מאוד עבותה, אפשר פשוט לגזום במספרי דשא.
כמו בכל עבודת גינון שהיא, הקמת גדר חיה לגינה בידי גנן משתנה מאוד מגינה לגינה. רוב הגננים ירצו לראות את שטח השתילה בעיניים לפני שישתלו שם את הגדר החיה, כי מחיר השתילה תלוי מאוד בתוואי השטח.
מחיר השתילים נקבע לרוב לפי גודל השתיל ולא לפי סוג הצמח. לפעמים צמחים בעלי צמיחה איטית עולים קצת יותר, אבל לא בכל המשתלות זה ככה, ובכל מקרה אם יש הבדלים במחיר, הם זניחים. נהוג לשתול שתילים לגדר חיה בשני גדלים:
מחיר שתילים של 10 ליטר המגיעים לגובה של כ-60 ס"מ - 60-70 ₪ לצמח.
מחיר שתילים של 25 ליטרה מגיעים לגובה של כמטר וחצי - 170-200 ₪ לצמח.
לדוגמה - מחיר שתילת גדר חיה לגינה שכוללת 10 שתילים של 10 ליטר, כולל התקנת צנרת עם טפטפות וחיבור שלה למערכת השקיה קיימת, נע בין 1,500-2,500 ₪ בממוצע, לפני מע"מ.
בגלל שמדובר בהרבה שתילים שנשתלים בבת אחת, חלק מהגננים כוללים במחיר גם ליווי של כמה שבועות אחרי השתילה כדי לוודא שהכל כשורה. כדאי לכם לבדוק אם הגנן עושה את זה כחלק מהמחיר שנתן לכם.
בשביל להקים גדר חיה טובה, שתתאים לאקלים שבאזור שלכם ולעיצוב הגינה, בטח תרצו להזמין גנן מומלץ. תמיד אפשר למצוא גנן שעשה אחלה עבודה לחבר או למכר, אבל אפשר גם ללכת לרשימת הגננים המומלצים במידרג, שם יש עוד עשרות אנשים שהם ממש כמו החבר או המכר, שהקימו גדר חיה ודירגו את הגנן אחרי שעשה אצלם עבודה.
מחיר גדר חיה משתנה מאוד מגינה לגינה בעיקר בגלל תוואי השטח. חוץ מזה, זה תלוי איזה גודל שתיל שותלים וגם לפעמים מה הסוג שלו. נוכל לומר עקרונית ששתילת גדר חיה לגינה עם 10 שתילים בגודל של 10 ליטר (גובה של כ-60 ס"מ מעל העציץ) כולל צנרת השקיה עולה בין 1,500 ל-2,500 ש"ח, לפני מע"מ.
יש כמה פרמטרים שחשוב לשים לב אליהם כשבוחרים את הצמח לגדר החיה: אזור האקלים שהוא מתאים לו בארץ, רמת כיסוי (כמה הוא מסתיר) וכמה גיזום הוא צריך. לפעמים הכי קל פשוט לשאול את הגנן מה הוא ממליץ, הם יודעים הכי טוב.
כמו ששותלים כל צמח. חופרים גומה שמתאימה לגודל השתיל, שמים את השתיל בפנים, מוסיפים דשן, מכסים ומהדקים מסביב. את השתילים שותלים במרווח של מטר זה מזה (יש כאלה שצריכים קצת יותר, כדאי לשאול את הגנן).
אפשר לשתול במספרי דשא אותם ניתן למצוא בכל חנות גינון. אם הגדר החיה שלכם עבותה והצמיחה הרבה ענפים אינטנסיביים, אפשר להשתמש גם במגזמת: מעין מסור מוטורי בצורת סרגל עם שיניים שזזות לאורכו וגוזמות את הגדר החיה. גם אותה אפשר למצוא בחנויות לגינון ולהחזיק בבית.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.