גינה במרפסת משנה את פני הבית לגמרי, ואם מוכנים להשקיע בה – זה יכול להעיף את המרפסת לגבהים מטורפים, אפילו אם היא כבר בקומה עשירית. גינה במרפסת בדרך כלל תדרוש מערכת ניקוז טובה וכמו בגינת קרקע - גם מערכת השקיה. הכנו לכם מאמר עם כל מה שצריך לדעת על גינה במרפסת, כולל כמה עולה כל היופי הזה. הצטרפו אלינו למסע בין עציצים
יש לכם מרפסת ואתם רוצים גם גינה? החדשות הטובות הן שאפשר להקים גינה במרפסת בכל מרפסת! עם זאת, כדאי להתאים את הציפיות מהמרפסת שלכם לגודל שלה – אם היא די קטנה, תוכלו לסדר כמה אדניות ועציץ או שניים. אם המרפסת גדולה, השמיים הם הגבול (אלא אם יש מעליה עוד מרפסת) אפשר לשתול כל עץ או צמח בעציץ במרפסת, רק חשוב להתאים את הצמח לאזור הגיאוגרפי, בדיוק כמו שמתאימים אותו בגינה רגילה. מה עוד כוללת גינה במרפסת? בואו נעבור על הדברים אחד אחד:
אלה התוספים שיעזרו לכם להתגבר על ההבדלים התשתיתיים הקיימים בין גינה במרפסת לגינת קרקע:
מערכת השקיה לגינה במרפסת היא אותה מערכת ההשקיה שמשתמשים בה בגינות רגילות, כולל מחשב השקיה וציוד השקיה כרגיל.
מה בכל זאת שונה?
האדמה ששמים בעציצים סופחת מים טוב יותר מהאדמה בגינה כי היא באה מראש עם חומרים שסופחים מים.
כמות ההשקיה בגינה למרפסת קטנה יותר מבגינה רגילה ותדירות ההשקיה תכופה יותר בגלל התאדות המים.
כך למשל, במקום להשקות פעם ביום למשך רבע שעה כמו בגינת קרקע, תשקו את הגינה במרפסת שלוש פעמים ביום למשך חמש דקות בלבד.
דשא סינטטי - אחד הכלים שעוזרים להשיג מראה של גינה אמיתית בגינת גג הוא שימוש בדשא סינטטי. הדשא הסינטטי המיוצר כיום נראה ומרגיש יותר ויותר כמו דשא טבעי ומומלץ מאוד לשקול התקנה שלו בגינת גג.
ניקוז - מאחר ובגינת גג אין למים מקום להיספג, ייתכן שיווצרו מאגרי מים שיעמידו למבחן לא רק את ריהוט הגן החדש, אלא גם את רמת האיטום של הגג שלכם. לכן חשוב להניח יריעות גיאוטכניות על מנת לאפשר את זרימת המים מהעציצים אל חורי הניקוז.
מערכת דישון - מערכת דישון, תסייע לצמחים להתגבר על העובדה שאין להם קרקע עמוקה להכות בה שורש באמצעות השקייה נכונה והקפדה על דישון ומתן מינרלים לצמחים.
מה אפשר לשתול בגינה במרפסת?
עד עכשיו דיברנו על התשתית, מערכת השקייה, ניקוז ואדמה אבל בואו ניגש לדברים המלהיבים באמת – הצמחים בגינה במרפסת! אז מה אפשר לשתול במרפסת? כל צמח שתרצו.
אבל המורכבות בכל הדבר הזה שנקרא "גינה במרפסת" מתחילה בגודל העציץ – ככל שהשורשים של הצמח שאתם שותלים גדולים יותר, הם צריכים יותר מקום וצריך לשתול אותו בעציץ גדול יותר. בעניין זה תמיד כדאי להתייעץ עם גנן שיש לו ניסיון בהתאמת עציצים לצמחים הנכונים ויידע להתאים את הצמחים והעצים לעציץ המתאים.
אורך חיי העץ והצמח בגינה במרפסת
עוד כדאי לדעת על צמח או עץ שנשתל בעציץ שחייו קצרים מצמח שנשתל באדמה, כי ברגע שהשורשים של הצמח הגיעו עד לתחום העציץ עצמו ומתחילים למלא אותו, המים כבר לא מחלחלים למטה לעציץ. השורשים שלמעלה מונעים מהמים לחלחל, ואז השורשים שלמטה מתייבשים, והשורשים שלמעלה "טובעים" במים שלא חלחלו, ולבסוף – העץ או הצמח מתים
כמה זמן יש לצמח שגדל בעציץ? זה תלוי בסוג הצמח וגם בכמה מרחב יש לשורשים שלו בעציץ. קחו למשל את עץ הלימון. אם הוא בגובה מטר וחצי-שניים הוא צריך להישתל בעציץ של 100 עד 200 ליטר (עציץ בגובה של 60 עד 70 סנטימטר בדרך כלל) והוא כנראה יחיה כעשר שנים מיום השתילה. לעומת זאת, עץ לימון שנשתל באדמה בחוץ יחזיק פי שתיים מהזמן - בין 20 ל-30 שנה. בקיצור עד 120, לכם ולצמחים.
אחרי שהבנו איך העניין הזה שנקרא גינה במרפסת עובד, בשביל לפתוח קצת את הראש, הבאנו לכם רשימה של צמחי נוי ועצי פרי מומלצים לגינה למרפסת שבאזור החוף והשפלה (לא הר ולא כ-500 מטר מקו הים, בהר הטמפרטורות נמוכות וליד הים יש תנאים של מליחות והרבה רוח):
עצי פרי מומלצים לגינה במרפסת
עץ לימון מוסיף המון – אל תדאגו, לא כתבנו אותו רק כדי לכתוב חרוז – זה ידוע בין הגננים שעץ לימון "תופס בכל מקום", ולכן גם מומלץ לשתילה בסביבה הקצת יותר מאתגרת של גינה במרפסת.
תפוז סיני – התפוז הסיני שקרוי גם בשם הכמעט אקראי "קומקוואט" הוא עץ יפה מאוד שמשלב תפוזים מיניאטורים ועלווה ירוקה. העץ הזה מומלץ לגינה במרפסת כי הוא עמיד, לא משתלט והשורשים שלו נחשבים סלחניים יחסית לשטח מוגבל.
עץ זית – לשתול עץ זית בגינה במרפסת זו אחלה הזדמנות להכניס את הישראליות לבית שלכם. רק חשוב שתדעו שבדרך כלל הגננים מעדיפים לשתול עץ זית צעיר בגינה במרפסת, בן שש שנים מקסימום. בגלל שהוא רך בשנים הוא נראה קטן הרבה יותר מעצי הזית שאתם רואים בצידי הדרכים שבוגרים ממנו בהרבה.
צמחי נוי לגינה במרפסת
סיזיגיום – סיזיגיום הוא אחלה צמח לגינה במרפסת – העלים שלו צפופים, הוא נראה כמו עץ קטן וניתן לעצב אותו בכל צורה שרוצים. מה הקאצ'? יש גננים שטוענים שהוא נוטה לסבול ממחלת הפייחת, מחלה שבה העלים משחירים, ולכן חלקם ימליצו לכם לא לשתול אותו.
שרכים – צמח יפה רווי עלים ירוקים. יש לשים לב שהוא דורש די הרבה צל וגם הרבה לחות.
דקל שפריצי – לא, לא טעינו בהקלדה – השם הוא אכן "דקל שפריצי" וזה מעין דקל גמדי, בעצם צמח דמוי דקל שמתאים בממדים לגינה במרפסת.
עקרונית כן, תמיד אפשר לנסוע למשתלה הקרובה, להתייעץ עם המוכרים אילו צמחים מתאימים, לקנות אדמה ולארגן הכול במרפסת שלכם.
איפה העניין מתחיל להסתבך? ברגע שיש לכם יותר מכמה אדניות שמעטרות את המרפסת, כנראה כבר תצטרכו מערכת ניקוז כי השקיה של עציצים גדולים מגירה עודפים נכבדים של מים.
אלא אם כן אתם ממש טובים עם הידיים, את מערכת הניקוז רק גנן יכול להתקין, ובכלל ברגע שיש לכם הרבה עציצים בגינה במרפסת, עדיף כבר שתזמינו גנן שיתקין לכם גם מערכת השקיה ויחסוך לכם את כאב הראש של להשקות. בקיצור – הקמת גינה גדולה במרפסת מצריכה בדרך כלל גנן, אבל אם אתם רוצים גינה צנועה, כנראה תוכלו להסתדר גם לבד.
מחיר הקמת גינה במרפסת נע בין 5,000-10,000 ₪ לגינה קטנה ו-10,000 ₪ ומעלה לגינה גדולה.
המחיר כולל את הדברים הבאים:
מחיר דשא סינטטי (100-400 ₪ למ"ר), מחיר אדמה (800-1,500 ₪ ל1.5 קוב), מחיר מערכת השקיה (עלות קו מים אחד כ-1,000 ₪), עלות משאבת מים כ-1,500 ₪, מחיר מערכת דישון (נע בין 1,500-3,000 ₪), מחיר יריעה גיאוטכנית לניקוז מים (20-30 ₪ למ"ר), מחיר סלע סופח מים (כ-750 ₪ לקוב), מחיר תאורת גינה, מחיר צמחיה, מחיר עבודת הגנן ועלות הובלת הציוד.
גינה במרפסת - עסקאות קודמות של לקוחות מידרג:
תחזוקה גינה במרפסת שכללה שתילת צמחים חדשים, תיקוני מערכת ההשקיה ודישון - 1,400 ₪
הקמת גינה במרפסת שכללה שתילה באדניות והתקנת מערכת השקיה וניקוז - 9,400 ₪
תכנון והקמת גינה גדולה במרפסת שכללה שתילת צמחייה, אדניות והתקנת מערכת השקיה - 24,600 ₪
גינה למרפסת זה עסק מורכב, בטח יותר מהקמת גינה רגילה. לכן תמיד כדאי להזמין בשביל זה גנן מומלץ, שאתם יודעים שעשה עבודה טובה אצל חבר או מכר. ותכלס, רשימת הגננים המומלצים במידרג זה בדיוק זה – ברשימה מופיעים גננים שקיבלו חוות דעת מלקוחות קודמים כמוכם, כשהגנן עם הציון הגבוה ביותר ממוקם בראש הרשימה.
עקרונית להקים גינה במרפסת זה ממש פשוט - שותלים צמחים ועצים בעציצים במקום בקרקע הרגילה. העניין שאם צריך גינה גדולה למרפסת אז זה כבר די מורכב וכדאי להזמין גנן בגלל שלגינה גדולה במרפסת צריך מערכת ניקוז של העציצים - אחרת תהיה ככל הנראה הצפה של עודפי המים. מה גם שגינה גדולה במרפסת מצריכה בדרך כלל מערכת השקיה שאותה גם רק הגנן מתקין.
מחיר הקמת גינה במרפסת נע בין 5,000-10,000 ₪ לגינה קטנה ו-10,000 ₪ ומעלה לגינה גדולה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.