אם חשבתם שנפטרתם מכל הצרות כשהחלטתם להיות עוסק פטור, כדאי להבין מה זה אומר קצת יותר לעומק: בעיקר מהן היתרונות והחסרונות וכמה זה הולך לעלות לכם. פנינו לרואי החשבון המדורגים באתר ובדקנו: ממה בדיוק פטור עוסק פטור, מי יכול לפתוח עוסק פטור וממה חייבים העוסקים הפטורים להיזהר? כל מה שקשור בפתיחת עוסק פטור, לפניכם.
אם החלטתם להפוך לעצמאיים, כדאי לדעת שלא תמיד תוכלו לפתוח תיק עוסק פטור (או בשמו השני, עוסק זעיר), ועליכם לעמוד בשני תנאים:
מחזור ההכנסות של העסק שלכם לא עולה על 120,000 ש"ח בשנה – נכון לשנת 2024. שימו לב שמדובר בסך כל ההכנסות מעסקאות ברוטו, ולא ברווח.
אתם לא עוסקים במקצועות חופשיים – יש מקצועות שהעוסקים בהם לא יכולים לפתוח עוסק פטור, ללא קשר להכנסותיהם. אלו מקצועות חופשיים, כמו: רופאים, עורכי דין, אדריכלים, רואי חשבון, מהנדסים ועוד.
העוסק הפטור פטור ממע"מ. המשמעות היא שאחרי פתיחת עוסק פטור לא תצטרכו לשלם מע"מ על העסקאות שלכם ויהיה אסור לכם לגבות מע"מ מהלקוחות שלכם. מסיבה זו, לא תהיו רשאים להוציא חשבוניות מס ללקוחות, אלא קבלות בלבד.
וממה לא פטור העוסק הפטור? מתשלום מס הכנסה וביטוח לאומי. אחרי פתיחת עוסק פטור אתם עדיין תחויבו לשלם את המסים הללו.
אז לעסק שלכם יש מחזור עסקאות נמוך ואתם פטורים ממע"מ. כמה שיקולים האם בכל זאת כדאי לפתוח עוסק פטור:
קהל היעד של העסק - שיקול מרכזי הוא האם העסק שלכם נותן שירות לבעלי עסקים או לאנשים פרטיים. אם פתחתם עוסק פטור כעסק שעובד מול אנשים פרטיים, כמו למשל חשמלאי, ספר, קוסמטיקאית או צלם אירועים קטנים, אתם יכולים לתת הצעת מחיר נמוכה יותר, כי אין לכם מע"מ להוסיף, ובכך לקבל יתרון על העוסקים המורשים בתחום. גם העובדה שאתם לא מוציאים חשבוניות לא תפריע לאנשים הפרטיים, שממילא לא מקבלים החזרי מע"מ על הוצאותיהם, זאת בניגוד לבעלי עסקים מורשים וחברות.
עבודה בהיקף קטן - אם אתם מחפשים הכנסה משנית ועובדים בהיקף קטן, פתיחת עוסק פטור תתאים לכם. עלות של טיפול בתיק של עוסק פטור על ידי רואה חשבון זולה משמעותית מעלות טיפול בתיק של עוסק מורשה, אבל החיסרון הוא התדמית של העסק - עוסק פטור נתפס כעסק קטן, לעומת עוסק מורשה שיש לו תדמית של עסק גדול ורציני יותר.
אין החזר מע"מ על הוצאות העסק - בגלל שעוסק פטור לא צריך לדווח למע"מ כמו עוסק מורשה, הוא לא מקבל החזר מע"מ על הוצאות העסק, כמו מחשב, דלק או חומרים, בניגוד לעוסק מורשה, שמוציא ללקוחות שלו חשבונית ומקבל החזר מע"מ על ההוצאות.
דיווח למע"מ - בפתיחת עוסק פטור יש להעביר דיווח למע"מ פעם בשנה בלבד, ולא פעם בחודשיים כמו שנדרש העוסק המורשה.
הוצאות נמוכות לרואה חשבון - שכר הטרחה לרואה החשבון עבור טיפול בתיק נמוכים יותר לעוסק פטור מאשר לעוסק מורשה.
פטור ממע"מ - עוסקים פטורים מקבלים פטור ממע"מ, ועל כן גם לא נדרשים להוסיף 17% מע"מ בהצעת המחיר ללקוחות פרטיים.
עוסק פטור לא מקבל החזר מע"מ על הוצאות העסק, ולא יכול להוציא חשבוניות ללקוחות.
תדמית העוסק הפטור היא של עסק קטן.
זה בדיוק מה ששאלנו את רו"ח עופר. כדי להחליט אם את העסק שלכם כדאי לכם לפתוח כעוסק פטור, עוסק מורשה או חברה בע"מ, תצטרכו להתחשב שלא מעט פרמטרים, ובעיקר ההוצאות למול ההכנסות של העסק. האם אתם מסיימים את השנה עם רווח? האם הרווחים מהעסק מנוצלים או שניתן להשקיע אותם? ובכלל, מה ההעדפות האישיות שלכם?
"יש דברים שצריך להיות מודעים אליהם, כמו זכויות וחובות, ויש כל מיני פרמטרים לבחון לפיהם - כלכליים, תדמיתיים ומשפטיים. היה לי לקוח שהגיע אליי ואמר שהוא רוצה לפתוח חברה. אמרתי לו שנבדוק קודם מה הרווח שלו ונראה אם זה כדאי לו. בדקתי וראיתי שהוא באמת עומד ברף תחתון מדי, אבל כשהסתכלנו על ההיבט המשפטי ראינו שהוא עובד עם חברות ועל כל טעות הוא יכול להיתבע, לכן כן המלצתי לו להיות חברה, כי אם יתבעו אותו כעצמאי אז אפשר לפתוח נגדו תיק הוצאה לפועל ולהגיע לנכסיו האישיים, מה שלא יכול לקרות בחברה בע"מ", אומר עופר.
יכול להיות שיצא לכם לשמוע גם את המושג "פתיחת עוסק זעיר". אם תהיתם, עוסק זעיר זה איך שהיה נהוג לקרוא לעוסק פטור בעבר, מה שאומר שפתיחת עוסק זעיר ופתיחת עוסק פטור זה בדיוק אותו דבר, ההבדל היחיד הוא בשם הטופס שממלאים במס הכנסה.
התשובה היא כן. עוסק פטור אומנם לא יכול לקבל החזרי מע"מ על הוצאותיו, אך כמו כל עסק עצמאי אחר הוא יכול לקבל החזרים ממס הכנסה.
"הוצאות עבודה מהבית לעוסק הן הוצאות לגיטימיות בהחלט", אומר עופר. "כמובן שהוא נדרש לקזז את זה כחלק יחסי של חדר העבודה משאר החדרים בבית. זה נע בין %20%-25 אחוז מההוצאה, וזה בעצם רוב ההוצאות - מים וביוב, חשמל, אינטרנט, ספק, תשתית, טלפון נייח ואפילו חלק מהמשכנתא".
במידה ופתחתם עוסק פטור, אך עברתם את תקרת ההכנסות המותרת בשווי 107,692 ש"ח (נכון לשנת 2022) - תירשמו כעוסקים מורשים ובסוף השנה תחוייבו בהפרש בין הסכום שהגעתם אליו לתקרה המותרת. יתרה מכך, בגלל שעברתם מעוסק פטור למורשה, לא תוכלו לבקש החזר מע"מ על ההוצאות שהיו לכם במהלך השנה, כמו עוסק מורשה רגיל.
"חשוב מאוד להיות במעקב אחרי ההכנסות של העסק כדי למנוע את זה." מזהיר עופר הרו"ח. "במע"מ, ברגע שעברתם את הסכום המותר אתם עוברים להיות עוסק מורשה. מה שעלול לקרות זה שאתם תפסידו שלוש פעמים: אחת כי תשלמו סכום גדול בבת אחת על ההפרש, שנית כי תהפכו להיות עוסקים מורשים, ושלישית כי לא יכירו לכם על המע"מ."
פתיחת עוסק פטור הוא תהליך פשוט יחסית הכולל פתיחת תיק במע"מ כעוסק פטור ולאחר מכן במס הכנסה וביטוח לאומי.
עם זאת, כשפותחים תיק עוסק פטור כדאי להיעזר ברואה חשבון או יועץ מס, שכן להם יש את ההיכרות הטובה ביותר עם חוקי המס וכך הסיכוי לעשות טעויות ולבזבז זמן, במיוחד מול ביטוח לאומי שהוא המוסד המסורבל יותר, פוחת.
אם החלטתם להיעזר ברואה חשבון כדי לפתוח עוסק פטור, אך גם עבור ההתנהלות השוטפת והדיווחים השנתיים, זוהי העלות שתשלמו עבור השירותים שלו:
מחיר פתיחת תיק עוסק פטור נע בין 400-800 ₪
מחיר הכנת דו"ח שנתי לעוסק פטור נע בין 1,200-1,800 ₪
רוב רואי החשבון עובדים בשיטת הריטיינר - שכר טרחה חודשי. עם זאת, לרוב נהוג שעוסקים פטורים משלמים בין 1,000-1,500 ₪ בשנה, תשלום שכולל הכל: גם את ההתנהלות השוטפת וגם את הגשת הדו"ח השנתי.
מלבד אלו, ישנן הוצאות שלא כלולות בתשלום השנתי, כמו הצהרת הון שיש למלא אחת לכמה שנים. מומלץ לבדוק עם רואה החשבון מה בדיוק נכלל בתשלום השנתי, וכמה יעלו התוספות.
החלטתם לפתוח עוסק פטור ואתם צריכים רואה חשבון לצידכם? אתם במקום הנכון. ריכזנו רשימה של רואי חשבון מומלצים ומדורגים לפי חוות דעת של לקוחות קודמים שיוכלו לסייע לכם בפתיחת עוסק פטור. בהצלחה!
עוסק פטור הוא מי שיש לו עסק עצמאי אשר הכנסותיו לא עולות על 107,692 ש"ח בשנה, נכון לשנת 2023. עוסק פטור למעשה פטור מע"מ ומסיבה זו הוא גם לא רשאי לגבות מע"מ מהלקוחות שלו, ולכן גם אינו יכול להוציא חשבוניות מס, אלא קבלות בלבד.
עוסק פטור יכול להיות כל מי שהכנסות העסק שלו (כלל ההכנסות) לא עולות על 107,692 ש"ח בשנה, נכון לשנת 2023. בנוסף, ישנם מקצועות שהעוסקים באים לא יכולים להיות עוסקים פטורים, גם אם הם עומדים ברף ההכנסות השנתי, ואלו המקצועות החופשיים. ביניהם: רופאים, עורכי דין, רואי חשבון, אדריכלים וכו'.
העוסק הפטור פטור ממע"מ, והמשמעות היא שהוא אינו משלם מע"מ ולכן גם אינו רשאי לגבות מע"מ מלקוחותיו או להוציא להם חשבוניות מס.
לעוסק פטור יש יתרונות וחסרונות שכדאי לקחת בחשבון. היתרונות לא מעטים: ראשית, היות והעוסק הפטור פטור ממע"מ, הוא יכול לתת הצעות מחיר נמוכות יותר ללקוחותיו, ובכך לקבל יתרון על העוסקים המורשים בתחום. שנית, הדיווח למע"מ לעוסקים מורשים מתבצע פעם בשנה בלבד. בנוסף, שכר הטירחה המשולם לרואה החשבון עבור טיפול בתיקים נמוך יותר לעוסק פטור. החסרונות? עוסק פטור לא יכול להוציא חשבוניות מס ללקוחות שלו, ואם אתם מתכננים לעבוד מול עוסקים מורשים או חברות זה חיסרון. שנית, התדמית של העוסק הפטור היא תדמית של עסק קטן.
תהליך פתיחת תיק כעוסק פטור הוא תהליך פשוט: ראשית יש לפתוח תיק במע"מ ולהירשם כעוסק פטור, ולאחר מכן לפתוח תיק בביטוח לאומי ומס הכנסה. את התהליך תוכלו לעשות בעצמכם, ואולם אם אתם רוצים פחות כאבי ראש ויותר מישהו שמבין בחוקי המס – מומלץ להיעזר ברואה חשבון או יועץ מס בתהליך.
פתיחת תיק עוסק פטור תעלה לכם בין 400-800 ש"ח, ודו"ח שנתי על ידי רואה חשבון יעלה לכם בין 1,200-1,800 ש"ח.
עוסק פטור ועוסק זעיר הם בסופו של דבר אותו הדבר, ההבדל היחיד הוא בשם הטופס שממלאים בפתיחת העסק במס הכנסה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.