מייפה, מיופה, צד שלישי... רגע, מה? למרות כל המילים המפוצצות, ייפוי כוח נוטריוני זו בסך הכל האפשרות לתת לאדם שאינו עורך דין, לפעול בשמכם. אם זה עדיין נשמע מבלבל, באנו לעשות לכם סדר - באילו מקרים נהיה חייבים ייפוי כוח נוטריוני? איזה אישורים צריך להביא וכמה כל זה אמור לעלות? מבטיחים שאחרי המאמר הזה ייפוי כוח נוטריוני יראה לכם הרבה יותר פשוט.
לפני שאנחנו מסבירים מה זה ייפוי כוח נוטריוני, בואו נבין מה זה ייפוי כוח בכלל. לפי ההגדרה המשפטית, ייפוי כוח מאפשר לאדם ("המייפה" לפי המונח המשפטי) לתת את האישור לעורך דין (נכון, המיופה) לפעול בשמו מול צד שלישי. במילים יותר פשוטות, ייפוי כוח מאפשר לכל אדם לתת לעורך דין את הסמכות לפעול בשמו בעניין מסוים. נשמע מוזר? תחשבו על זה שיש מקרים בהם אתם, ורק אתם, רשאים לבצע פעולות מסוימות (כמו חתימה על מסמכים למשל) ולאדם אחר אסור לבצע פעולות אלו בשמכם. ייפוי כוח פותר בדיוק את העניין הזה ומאפשר לכם להאציל סמכויות אלו לגורם אחר. נחמד, לא?
ההבדל העיקרי בין ייפוי כוח רגיל לייפוי כוח נוטריוני הוא שייפוי כוח נוטריוני מאפשר לך לבחור אדם רגיל שאינו עורך דין להיות מיופה הכוח שלך (למשל קרוב משפחה או אפילו בנק), בעוד שבייפוי כוח רגיל רק עורך דין יכול להיות מיופה הכוח.
אם אתם יותר אנשים של דוגמאות מאשר של הסברים, נוכל להדגים את ההבדל באמצעות ייפוי כוח נוטריוני נפוץ, המשכנתא. במקרה זה, הבנק יהיה מיופה הכוח, ובמידה ולוקח המשכנתא (המייפה) אינו עומד בתנאי החזרת ההלוואה, הבנק יוכל להשתלט על הנכס שנקנה באמצעות המשכנתא ולשעבד אותו. כאן ברור למה צריך ייפוי כוח נוטריוני ולא ייפוי כוח רגיל, שכן חובה שהבנק, ולא עורך דין, יבצע פעולות אלו בשמכם.
אחרי שהבנו מה זה ייפוי כוח, נשאלת השאלה למה במקרים מסוימים נהיה חייבים דווקא ייפוי כוח נוטריוני? זה הזמן ל-10 שניות על תפקיד הנוטריון עצמו : נוטריון הוא עורך דין בעל סמכות משפטית מיוחדת, אשר תפקידו לערוך ולאשר מסמכים משפטיים. אישורו של הנוטריון מעניק למסמכים דרגת אמינות גבוהה ומשמש כראייה משפטית חזקה בארץ ובעולם.
מכיוון שייפוי כוח נוטריוני מאפשר לאדם לפעול בשמו של אחר בנושאים כלכליים ומשפטיים, שהם נושאים בעלי חשיבות רבה, על הנוטריון מוטלת האחריות לוודא שכל המעורבים במתן ייפוי הכוח מודעים למהות הפעולה ולהשלכותיה בעת החתימה. ייפוי כוח אולי מרגיש כמו תהליך בירוקרטי חסר משמעות לפעמים, אבל אל תתנו לזה לבלבל אתכם. יכול להיות שבמקרה שלכם זה חסר משמעות, אבל במקרים לא מעטים אחרים הנוטריון הוא הצלה וחסם אמיתי בפני רמאויות ונוכלויות. מדובר בפעולה חשובה ומשמעותית מאוד, וכל הצדדים צריכים להיות מודעים לכך במאה אחוז כדי למנוע ניצול לרעה של המצב.
זה נכון שיש לא מעט סוגים של ייפוי כוח בעולם, אבל ממש לא לכולם תצטרכו ייפוי כוח שנוטריון חתם עליו, כך שלפני שאתם מפנים את הזמן וקובעים זמן עם נוטריון, בידקו האם אתם באמת צריכים את זה:
ייפוי כוח כללי: אם אדם הולך לשהות בחו"ל תקופה ממושכת או לא פנוי להתעסק בעניינו הכספיים והמשפטיים, הוא יוכל להעניק לאדם אחר (קרוב משפחה למשל) את הכוח לפעול בשמו במגוון רחב של פעולות, בהן ניהול חשבון בנק, השכרת דירה, חתימה על מסמכים ועוד. הסיבה לייפוי כוח נוטריוני כאן הוא כדי שאדם פרטי יעשה את זה, ולא עורך דין. אם אותו קרוב משפחה הוא עורך דין, זה מיותר.
ייפוי כוח לביצוע עסקת מקרקעין: כלל אצבע חשוב שכדאי שתקחו אתכם הוא שבכל עסקת מקרקעין תהיו חייבים לעשות ייפוי כוח נוטריוני. תהליך קניית ומכירת מקרקעין הוא מסובך וכולל שלבים רבים בדרך ופנייה לגופים בירוקרטיים שונים, כמו קניית הדירה עצמה בה אתם מיופי הכוח, ועד לקיחת משכנתא, בה אתם דווקא המייפים. בנוסף, בגלל שלעסקאות נדל"ן יש השלכות כלכליות לא קטנות, לשכת המקרקעין תקבל לידה רק ייפוי כוח שאושר על ידי נוטריון, אשר ישמש כראייה משפטית חזקה, ויגן על הצדדים במקרה של הפרת העסקה.
חשוב שתדעו: תוקפו של ייפוי כוח מוגבל לרוב לעשר שנים מקסימום. זה אינו רשום בחוק אך זה השתרש כנוהל בגלל מדיניותה של לשכת רישום המקרקעין, אשר לא תקבל לידה ייפוי כוח בן יותר מ-10 שנים. זאת לעומת ייפוי כוח מתמשך, שאינו מוגבל בזמן מהרגע שנכנס לתוקף, אך כניסתו לתוקף תלויה באי כשירות של החותם לקבל את החלטותיו על עצמו.
לפני הכל, נפנה אל הגוף מולו אנחנו רוצים לפעול (כלומר, הבנק, רשות המקרקעין וכו') ונבקש ממנו את נוסח מסמך ייפוי הכוח הנדרש. יכול להיות שיהיו מספר מסמכים, בטח לפני חתימה על עסקת מקרקעין מסובכת. שימו לב לנקודה הזו ובידקו לפני שאתם מגיעים לנוטריון. תוכלו להתייעץ עם עורך הדין שלכם במקרה הזה.
אחרי שהמסמך בידנו, נעביר אותו לנוטריון על מנת שיעבור עליו ויוודא שהוא תקין.
בשלב בשלישי, כל הצדדים המעורבים, מייפה הכוח ומיופה הכוח (כלומר, אתם ומי שבחרתם שיהיו מיופה הכוח שלכם) צריכים להופיע בפני הנוטריון עם תעודה מזהה כדי שיוכל לאמת זהותם בעת החתימה.
כעת הנוטריון יסביר לחותמים את משמעות ייפוי הכוח, ויוודא שמייפה הכוח פועל בצלילות ומרצונו החופשי, מבלי שהופעל עליו לחץ על ידי אדם אחר.
אחרי שעברנו על כל השלבים, לנוטריון נותר רק לאשר את ייפוי הכוח ולחתום עליו (השלב הכי טוב!).
כמו שהבנתם, על הנוטריון מוטלת אחריות לא קטנה בכל מה שקשור לייפוי כוח נוטריוני, ובשביל שיוכל לבצע את עבודתו נאמנה, הוא יכול לדרוש ממכם להציג בפניו אישורים מיוחדים נוספים, בהתאם למקרה הספציפי שלכם. עד אז, ריכזנו עבורכם כמה אישורים נדרשים נפוצים:
אישור רפואי / קוגניטיבי - אם מייפה הכוח הגיע לגיל מבוגר, הנוטריון רשאי לדרוש ממנו הצגה של אישור רפואי או קוגניטיבי, המעיד על כך שהוא בריא ומבין את הנעשה סביבו, על מנת למנוע מצבי ניצול וחסר הבנה של השלכות המעשה. בידקו לפני שאתם יוצאים לתהליך כזה מה בדיוק הדרישות של הנוטריון (האם בדיקת רופא משפחה מספיקה או שהוא מבקש מסמכים נוספים?) כדי לחסוך זמן וטרטור.
אישורי חברה - במקרה ונציגה של חברה מבקש ייפוי כוח נוטריוני לצורך לקיחת הלוואה או מכירת נכס השייך לחברה, עליו להציג בפני הנוטריון תעודת התאגדות של החברה, תקנון, פרוטוקול מורשי חתימה ועוד מסמכים בהתאם למקרה הספציפי. בשביל להוכיח את חוקיות ייפוי הכוח ואת אישורו של האדם לפעול בשם החברה.
זה ייתכן? זה אפשרי? ובכן, זה אולי מפתיע, אבל למרות שייפוי כוח נוטריוני הוא מסמך משפטי מחייב לכל דבר, יש מקרים בהם ניתן לבטל את ייפוי הכוח, אך לא תמיד.
אם עשית למשל ייפוי כוח כללי עקב שהייה ממושכת בחו"ל ואתה עומד לחזור לארץ, תוכל לבטל את ייפוי הכוח. כל מה שצריך לעשות הוא להודיע על כך לנוטריון, והוא כבר יעדכן זאת במסמך הנוטריוני השמור אצלו ויעדכן את הגופים הרלוונטיים (ובכך בעצם ייפוי הכוח יבוטל).
במקרה כזה העלילה מסתבכת. בעסקאות המקרקעין, ייפוי הכוח יהיה מחויב להיות מוגדר כ"ייפוי כוח בלתי חוזר". משמע – בלתי ניתן לביטול. למיופה הכוח אסור לבטל את ייפוי הכוח אחרי החתימה, וההסכם יהיה מחויב להתקיים בכל מצב, אפילו אם חלילה התרחשה התדרדרות רפואית או מוות (לא עלינו). בגלל שעסקאות מקרקעין הן בעלות השלכות כלכליות רציניות, ייפוי כוח בלתי חוזר מונע פגיעה במיופה, והוא ניתן לביטול רק אם המיופה החליט על כך, או שהוכח בבית המשפט שהוא ניתן במרמה.
זה אולי נשמע מסורבל, אבל יש לנו דוגמא טובה: אם אדם מעוניין לקנות דירה מקבלן, שני הצדדים יערכו ייפוי כוח נוטריוני, בו מייפה הכוח הוא הקבלן ומיופה הכוח הוא הקונה. ייפוי כוח בלתי חוזר מגן על הקונה ומטרתו למנוע מצב בו הוא העביר את הכסף לקבלן, אך הקבלן התחרט ולא העביר אליו את הבעלות על הדירה.
שמענו את האסימונים יורדים, זה אומר שהבנתם, נכון?
מחירי שירותי הנוטריון מעוגנים בחוק ומתעדכנים משנה לשנה, כך שאפשר להיות רגועים מבחינת ההוצאה הכספית, ואף לעלות כך על נוכלים שינסו לגבות מכם יותר. עבודתו של הנוטריון במקרה זה נקראת אימות חתימה, מכיוון שהוא מאמת את זהות הצדדים החותמים ואת תקינות המסמך, ולאחר מכן מוסיף את חתימתו הנוטריונית. המחירים המעודכנים לשנת 2024 ללא מע"מ הם:
אימות חתימה של חותם ראשון יעלה 186 ₪
אימות כל חתימה נוספת יעלה 73 ₪
העתקים נוספים של אימות החתימה יעלו כ-73 ₪ להעתק.
במידה וייפוי הכוח שלכם מצריך גם תרגום נוטריוני (עליו תוכלו לקרוא כאן בהרחבה), תשמחו לשמוע שבמקרה כזה עלותו של התרגום יהיה כמחצית ממחירו המקורי של תרגום נוטריון, ויעלה 118 ₪, ללא מע"מ.
עוד מידע על מחירי נוטריון, גם לצורך מסמכים נוספים, תוכלו לקרוא בהרחבה כאן.
אם אתם לא יכולים לצאת מהבית מסיבה בריאותית, אתם לא ניידים או שאתם סתם מתעצלים, הנוטריון יכול להגיע אליכם. במקרה כזה מחיר שירותו של הנוטריון יהיה גבוה יותר, אך המחיר עדיין נשאר מפוקח בחוק. מחירה של כל פעולה של הנוטריון מחוץ למשרדו תעלה 608 ₪ לשעה הראשונה, ו186 ₪ לכל חצי שעה נוספת, לפני מע"מ.
עכשיו כשאתם כבר מומחים לייפוי כוח נוטריוני, אתם מנחשים מה השלב הבא? נכון, בחירת נוטריון! מבטיחים שבפעם הבאה בין העונים נכונה תוגרל משכנתא נוחה, אבל עד אז תשמחו לדעת שריכזנו עבורכם במדרג רשימה של נוטריונים מומלצים, המדורגים על פי חוות דעת של לקוחות קודמים. כל מה שנותר זה לעבור על הדירוגים, לקרוא את חוות הדעת ולהתקשר לנוטריון שהכי הרשים אתכם. שיהיה בהצלחה!
נסביר את זה באופן קצר וקולע: ייפוי כוח נוטריוני מאפשר לאדם לתת לאדם אחר שאינו עורך דין, את הסמכות לפעול בשמו מול גוף אחר (לדוגמא: בנק, חברה, משרד ממשלתי).
עבודתו של הנוטריון בייפוי כוח נוטריוני נקראת "אימות חתימה", ונכון לשנת 2024 אימות חתימה של חותם ראשון יעלה 186 ש"ח, ואימות כל חתימה נוספת יעלה 73 ש"ח.
למרות שמשמעותו של ייפוי כוח בלתי חוזר היא שהוא אינו מוגבל בזמן ומייפה הכוח אינו יכול להתחרט לגביו מרגע החתימה, ניתן יהיה לבטלו בכל זאת אם הוכח בבית המשפט שיש בו פגם או שהוא נעשה בדרך לא חוקית (הפעל לחץ, רמאות וכדומה).
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.