מידרג העיריות בישראל 2017- תוצאות 5 העיריות הגדולות
30/01/17
זאת השנה השנייה ברציפות בה 5,500 חברי אתר מידרג מדרגים את תפקוד העיריות ב- 15 פרמטרים משמעותיים כמו ניקיון, חינוך, תרבות, תכנון ובנייה, תקשורת מול התושבים ועוד. 3 עיריות נוספו השנה לדירוג – רמת השרון, אשדוד וקרית אונו.
לאתר מידרג לא הייתה נגיעה בדירוג וחוות הדעת כולן התקבלו אך ורק מחברי מידרג. המטרה הייתה ליצור דירוג השוואתי של העיריות הגדולות בישראל וכמו כן השוואה לתפקודן ב-2016 וזאת כדי להציג את האמת של התושבים – מה דעתם על תפקוד העירייה שלהם.
למה אנחנו עושים את זה?
נוחם, מנהל האתר, מסביר את החשיבות של מידרג העיריות
דירוג כללי לתפקוד העירייה
אז מה חושבים התושבים על העירייה שלהם? במאמר זה נציג את תוצאות חמש הערים הגדולות בארץ - ירושלים, תל אביב, חיפה, ראשון לציון ופתח תקווה. במאמרים הבאים נפרט תוצאות הנוגעות לכל עיר בנפרד וכן לנושאים עליהם שאלנו - תחבורה, חינוך, ניקיון, תכנון ובנייה ועוד.
בדירוג הכללי, תל אביב עלתה השנה למקום הראשון מבין הערים הגדולות וראשון לציון ירדה למקום השני. למרות שהציונים שלהן לא מגיעים אפילו ל-3.5 מתוך 5, הן מובילות בפער ניכר על חיפה, פתח תקווה וירושלים (כאשר שתי האחרונות ירדו ב-0.12 נקודות וב-0.03 נקודות בהתאמה).
תרשים: דירוג כללי, השוואת 5 העיריות הגדולות בישראל
מקור: אתר מידרג, 2017
האם אנו מקבלים תמורה הוגנת לארנונה?
עם תקציב של עשרות מיליארדי שקלים בשנה – האם אנחנו, התושבים, מקבלים תמורה ראויה מהעיריות שלנו? נראה שלא.
טווח הדירוגים הכללי שנתנו חברי מידרג לכלל העיריות נע בין 2.5 ל-3.7, עם ממוצע של 3.1 בלבד מתוך 5.
כפי שניתן לראות, ברוב הערים הגדולות יותר מ-30% סברו שאין כל תמורה לארנונה שלהם ויותר מ-50% מהמדרגים סברו שהם מקבלים תמורה חלקית בלבד. עיריות ירושלים וחיפה "הצטיינו" בציון נמוך במיוחד בקרב עוני ה"כן" בשאלה זו.
אומנם התחושה של כל אחד לגבי "התמורה לארנונה" היא סובייקטיבית, אך אלפים שעונים "לא" או "חלקית" משקפים תחושה אי-שביעות רצון בקרב התושבים.
תרשים: האם אנו מקבלים תמורה הוגנת לארנונה? 5 העיריות הגדולות בישראל
מקור: אתר מידרג
איפה הכי נקי?
נראה שנושא הניקיון מטריד את התושבים, ובצדק. אחד מהשירותים הבסיסיים שנדרש מהעיריות הוא נושא ניקיון העיר. יש לציין כי ציוניה הנמוכים של עיריית ירושלים נאספו כולם עוד לפני שביתת עובדי העירייה והניקיון בסוף ינואר 2017.
תרשים: דירוג ניקיון הרחובות, 5 העיריות הגדולות בישראל
מקור: אתר מידרג, 2017
מה עם השטחים הירוקים?
תרשים: תחזוקה ואיכות הפארקים, 5 העיריות הגדולות
מקור: אתר מידרג, 2017
ואיך החינוך?
ביקשנו מהמדרגים לדרג את מצב מערכת החינוך באופן כללי, כמו גם בפרמטרים נוספים של מערכת החינוך: גני הילדים, בתי הספר היסודיים והעל-יסודיים והחינוך המיוחד. בנוסף, נתבקשו המדרגים לענות מה דעתם גם על המצב הפיזי של המבנים.
תרשים: מערכת החינוך באופן כללי, 5 העיריות הגדולות
מקור: אתר מידרג, 2017
נראה כי רוב העיריות השתפרו או נותרו ללא שינוי מהדירוג שנעשה ב-2016, אך רמת שביעות הרצון ממערכת החינוך איננה מגיעה אפילו ל-3.5.
התקשורת עם העירייה
בשנת 2017 החלטנו להוסיף פרמטרים חדשים לדירוג, ו-3 שאלות הוצגו לתושבים בתחום התקשורת עם העירייה: דירוג המוקד העירוני, הטיפול בתלונות והתקשורת באופן כללי.
הציון לתקשורת מול העירייה באופן כללי עומד על 3.1 .
תרשים: התקשורת מול העירייה, באופן כללי, 5 העיריות הגדולות
מקור: אתר מידרג, 2017
אז מה הכי מתסכל את התושבים?
שאלנו את התושבים – "מה הדבר שהכי מתסכל אותך בתפקוד העירייה?"
בכל עירייה ישנם נושאים שונים שמסתכלים את התושבים, אך הנושאים שחזרו על עצמם בכל העיריות הגדולות (גם השנה) הם נושאי התכנון והבנייה, החנייה, הנקיון והתחבורה הציבורית. ומה מתחבא תחת הכותרת "אחר"? כאן טמונים האתגרים עמם מתמודדת כל עירייה בהתאם לעיר שלה. בחיפה למשל, חזרה התשובה "זיהום אויר" בחלק זה, בירושלים התחרדות העיר והבירוקרטיה בעירייה, ובפתח תקווה תדמית העיר והבירוקרטיה.
תרשים: ממה מתוסכלים התושבים? כלל העיריות
מקור: אתר מידרג
האם העיר צומחת או נובלת?
אחת השאלות המסקרנות והמשקפות שנשאלו התושבים בסוף הדירוג היא מה חושבים התושבים בטווח הרחוק. נראה כי תושבי העיריות הגדולות במרכז - תל אביב, פתח תקווה וראשון לציון, על אף תסכולים רבים ודירוגים נמוכים, דווקא רואים עתיד חיובי עם נתונים גבוהים שענו כי לתחושתם העיר צומחת. זאת לעומת תושבי חיפה וירושלים, שקצת יותר פסימיים לגבי עתיד העיר שלהם.
תרשים: האם העיר צומחת או נובלת? 5 העיריות הגדולות
מקור: אתר מידרג
איזה עירייה רוצה זוגות צעירים?
כנראה שאף אחת...זו השאלה בה כל העיריות קיבלו דירוגים נמוכים במיוחד
כלל העיריות קיבלו ציונים נמוכים בפרמטר זה:
תרשים: עידוד זוגות צעירים למגורים בעיר, 5 העיריות הגדולות
מקור: אתר מידרג, 2017
"לו הייתי ראש העיר"
לשאלה "מה היית עושה לו היית ראש העיר" ענו התושבים :
(הערה: כתוב "תושב" יכול להיות באותה מידה תושבת)
תושב חיפה:
''הייתי מתפטר. או מתאבד''
תושב תל אביב:
הייתי סוגר את מרכז העיר לתחבורה פרטית כמעט לחלוטין, פרט לרכבים מורשים. בנוסף, מפתח משמעותית את שבילי האופניים לעידוד שימוש באופניים ככלי תחבורה מרכזי אם לא עיקרי.
תושב פתח תקווה:
"הייתי משפר מיידית את תדמית העיר"
תושב ראשון לציון :
"מקצה הרבה יותר דירות לצעירים ולרווקים/ת במחירים מוזלים ושומר הרבה יותר על הניקיון"
תושב חיפה:
"מוריד את הארנונה שהיא מהגבוהות בארץ ומייעל דחוף את העירייה"
תושב ירושלים:
"מקשיב לתושבים ומנסה לתת תמורה אמיתית התואמת את התשלומים המוגזמים של הארנונה שהפכו מזמן למס נוסף על מס הכנסה בלי כל תמורה אמיתית"
תושב פתח תקווה:
"מקדם אגרסיבית ייזום פרויקטי תמ"א, וכנגזרת ישירה משקיע בתשתיתיות העירוניות הנדרשות עבור הפרוייקטים הנ"ל"
תושב תל אביב:
"הייתי מעודד תושבים להתלונן ודואג שיטפלו בתלונות שלהם. כיום מחלקות בעירייה טוענות כי הן מטפלות בתלונות, אך זה דיווח שקרי ובשטח אין שום שינוי. ראש העיר באפילה"
תושב פתח תקווה:
"יש צורך דחוף בתכנון נכון של התנועה: שחרור פקקים והקמת רכבת עירונית. בנוסף כמובן נקיון יסודי של הרחובות אחרי שיפוץ."
תושב ירושלים:
"שם לכל תחום אדם שאכפת לו באמת מהעיר ומהתושבים"
תושב פתח תקווה:
"הייתי מתחיל לעבוד ומפסיק להצטלם בכל מקום"
תושב חיפה:
"נלחם על שיקוע הרכבת באזור העיר התחתית ופועל יחד עם התושבים לסגירתו המיידית של מיכל האמוניה והפקעת הרשיונות למפעלים המזהמים באופן מיידי ללא מכבסת מילים ויחד עם התושבים באמת. הלוואי שנראה כאן ראש עיר אמיתי שמתייצב ומוציא איתו את התושבים להפגנות ענק ופעילות ציבורית שלא נראתה כמותה בישראל. נמאס לנו לחלות ולמות מזיהום האוויר הקרקע והמים"
שאלות נפוצות
למה אנחנו משקיעים בדירוג העיריות?
ב-13 השנים האחרונות ראינו איך הדירוג השפיע לטובה על ענף בעלי המקצוע. כל בעל מקצוע יודע שאחרי כל עבודה הוא מדורג וחוות הדעת עולה לאתר, ואנו רואים מדי יום את השיפור באמינות ובשירות בעקבות הדירוג.
שאלנו את עצמנו, מה יקרה אם נדרג את העיריות? האם זה ישפר את השירות לתושבים? אנחנו מקווים שכן. מכיוון שאף גוף לא עושה את זה – מישהו צריך לעשות את זה.
בשנת 2016 ביצענו את מידרג העיריות בפעם הראשונה, והתוצאות היו מרתקות. השנה, החלטנו לעשות זאת שוב ולראות מה השתנה בתפקוד העיריות, אם בכלל.
איפה אפשר לראות את מידרג העיריות של 2016? את מידרג העיריות של כלל הערים לשנת 2016 אפשר לראות כאן
מדוע יש עיריות שלא נכללו במידרג העיריות? עיריות בהן לא היו לפחות 100 מדרגים מחברי מידרג לא נכללו בתוצאות.
איך אפשר לקבל את הנתונים המלאים? אנו מספקים את הנתונים המלאים לכלי תקשורת, לעיריות ולחוקרים בתחום המוניציפאלי. שלחו פנייה להדס ברוש כאן
לפירוט מלא של כלל הדירוגים במגוון נושאים ובכל העיריות - לחצו כאן.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים).
שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.