אם בעבר בטון מוחלק היה משמש לחניונים, מפעלים ומוסכים היום הוא כבר נכנס אל הבתים הפרטיים, והפך לריצוף מודרני ויוקרתי שמעניק לבית מראה דקורטיבי ושונה ממה שאנחנו רגילים לראות במרצפות הקרמיקה. אבל, הבטון המוחלק לא חף מחסרונות - כשבראשם עומד המחיר שלו. לפניכם המדריך השלם לבטון מוחלק
בטון מוחלק הוא למעשה ריצוף באמצעות שכבת בטון אחת על פני שטח רחב, בלי מחיצות ועם חלוקות עדינות. בטון מוחלק ניתן לריצוף גם בבית וגם בחוץ.
היתרונות של ריצוף בבטון מוחלק רבים: נתחיל מהמראה האסתטי - אמנם לא כל אחד מתחבר לבטון, וצריך לאהוב את הצבע האפור (אם כי ניתן לחפות בגוונים שונים), אבל אם זה מדבר אליכם אז המראה שמתקבל הוא מראה יוקרתי ומיוחד. יתרון נוסף שקשור למראה הבטון הוא העובדה שאת הבטון המוחלק, בניגוד למרצפות רגילות, ניתן לחלק איך שתרצו. בא לכם חלוקה של 3 על 3? אין סיכוי שתוכלו לעשות את זה בקרמיקה, אבל בבטון כן. עזבו גדלים, בא לכם חלוקה לא שוויונית של המרצפות? בא לכם צורות? אין הגבלה על מה שניתן לעשות עם בטון מוחלק.
חכו זה לא הסוף: בניגוד למרצפות רגילות, בבטון מוחלק אין צורך ברובה, ולכן הרצפה נראית כמשטח אחיד וחלק. זהו אפקט שנוצר גם בגלל האפשרות לבצע חלוקות גדולות יותר, כך שלא רואים את החלוקה כל מטר או כל מטר שמונים. בנוסף, ריצוף מבטון מוחלק הוא קל לתחזוקה וניקוי, פעולת הריצוף עצמה מהירה יותר מכל ריצוף אחר ולוקחת ימים בודדים בלבד,
וגם - בטון, כמו בטון, הוא חומר קשיח, חזק ועמיד, ומסיבה זו ריצוף מבטון מוחלק הוא ריצוף שיחזיק לכם לאורך שנים רבות. פטיש 2 קילו נפל על ריצוף בטון? רוב הסיכויים שלא תרגישו אפילו שזה קרה.
אז איפה החסרונות? קודם כל המחיר – בטון מוחלק הוא ריצוף יקר, כי הבטון עצמו עולה לא מעט. שנית, עם השנים יווצרו סדקים קטנים בבטון, אלו סדקים שנוצרים עם הזמן ואין דרך למנוע אותם, ולכן מי שזה יכול להפריע לו צריך לקחת את זה בחשבון.
חיסרון נוסף הוא העובדה שבמידה וקיימת בעיית אינסטלציה שמצריכה הרמת מרצפות, לא קיימת אפשרות להרים רק את המרצפת הספציפית, ולכן יהיה צורך בשבירה של הבטון. הבעיה העיקרית עם זה היא שאין שום דרך לשחזר לאחר מכן את אותו הגוון בדיוק. המשמעות היא שלאחר שבירת ריצוף החלק שנשבר והושלם לעולם לא יראה כמו שאר הריצוף. לכן ההמלצה העיקרית היא לא לבצע ריצוף מבטון מוחלק בחדרים רטובים, או באיזורים שבהם יש נטייה ליותר בעיות אינסטלציה.
חסרון שני ומשמעותי - בטון מוחלק לא ניתן ליישם על ריצוף קיים, זאת אומרת, ניתן, אבל בשביל זה תצטרכו לפרק את הריצוף הקיים ואת כל החול שמתחתיו, ורק אז ליישם את יציקת הבטון. מעבר לכך, במידה ומדובר בבניין מגורים יש צורך באישור קונסטרוקטור כדי לוודא שהמבנה יכול לעמוד בעומס המשקל, שהרי בטון הוא חומר כבד.
תוסיפו לכל זה את העובדה שלא תמיד הגוון שתבחרו הוא בהכרח מה שיצא בסוף, ותקבלו ריצוף ששווה לשקול פעמיים אם ליישם. מה הכוונה? הבטון הוא חומר די טיפש, המורכב ממלט וחול, ואי אפשר לשלוט לחלוטין על הגוון שיתקבל בסוף. מספיק שהחול שהשתמשו בו השבוע הוא חול מהערבה ולא חול ים, וכבר יהיה גוון אחר לבטון. זה לא אומר שאם ביקשתם בטון מוחלק בצבע אפור ייצא לכם בטון אדום, אבל זה אומר שאם ביקשתם אפור עכבר ייתכן שתקבלו אפור בהיר או כהה יותר, וצריך לקחת את זה בחשבון. אפשר להתגבר על חלק מהחסרונות של בטון מוחלק עם ריצוף דמוי בטון. זה אומנם לא הדבר האמיתי, אבל אפשר ליישם אותו על ריצוף קיים.
יש מספר אפשרויות בריצוף בבטון:
מיקרוטופינג – זהו חיפוי בטון שמשלב בתוכו חומרים פולימריים. את המיקרוטופינג יוצקים בשכבה דקה ועדינה יותר מהבטון המוחלק הרגיל - אם הבטון המוחלק דורש בין 10-15 ס"מ עובי, המיקרוטופינג דורש בין 4-5 מילימטרים. ריצוף במיקרוטופינג ניתן ליישם על מרצפות קיימות מבלי לפרק אותן, בגלל העובי הדק, והוא מקנה לרצפה מראה מבריק יותר, סולידי ויוקרתי. הוא יותר עמיד למים, חומצות ולכלוך, והרבה יותר קל לשלוט על הגוון שיתקבל בסוף התהליך, ולכן אין איתו בעיה במקרה של בעיות אינסטלציה, ניתן לשחזר בדיוק את אותו גוון שהיה לריצוף לפני כן.
בטון מוטבע – בטון מוטבע, המכונה גם בומנייט, הוא ריצוף בבטון באמצעות תבנית שבאמצעותה ניתן להטביע בבטון צורות שונות, חלוקות מיוחדות, טקסטורות, ציורים ואפילו להתאים גוון צבע מיוחד. כך למשל, תוכלו לחפות רצפת בטון בדוגמת עץ דק.
בטון מוחלק צרוב – בטון מוחלק צרוב הוא יישום של בטון מוחלק לאחר שעבר תהליך צריבה, שבה מוחדרים לבטון חומצות שהופכות את צבע הבטון לבעל גוונים מיוחדים, שנראים כמעין כתמים על הריצוף. ניתן לבצע את הצריבה בגוונים שונים.
אמנם לרוב הבטון מגיע בצבע אפור, אך ניתן לרצף בטון מוחלק בשילוב של גוונים שונים, וליצור ריצוף מיוחד בבטון בגווני ירוק, אדום, חום, כתום ואפילו לבן. עם זאת, מרבית האנשים בוחרים בטון מוחלק בצבע אפור, שגם עם גווניו ניתן לשחק ולשלב אותו כבהיר יותר או פחות.
שימו לב שכל צבע שתבחרו מעבר לאפור המקורי שבו מגיע הבטון, תיאלצו לשלם יותר.
שלבי היישום של בטון מוחלק משתנים בהתאם לשטח הריצוף – יישום בבית יהיה שונה מיישום בגינה, בעיקר בשלבי ההכנה המקדימה:
ביישום הבטון המוחלק בגינה יש צורך ביישור הקרקע והוספת חצץ על האדמה. לאחר מכן, מכסים את הכל בבד יוטה שחור ומקבעים אותו היטב לאדמה, וזאת על מנת למנוע מצמחים לגדול בין הריצוף. בשלב הבא פורשים רשתות ברזל, אותן יש להדק אחת לשנייה על מנת למנוע מהריצוף לזוז ובכך ליצור סדקים.
ביישום הבטון המוחלק בתוך הבית אין כמובן צורך ביישור הקרקע ובחצץ, ולכן במידה ומדובר בבית חדש, יש צורך בפריסת רשתות ברזל לפני מריחת שכבת הבטון.
מכאן השלבים הם זהים: לאחר יציקת שכבת הבטון המוחלק על כל הרצפה (באמצעות משאבת בטון מסיבית וכבדה), מתבצעת השטחה והחלקה שלו באמצעות מכשיר מיוחד המכונה הליקופטר.
לאחר שהבטון מתייבש מעט מבצעים בו את החלוקות או את ההטבעה, ומחכים לייבוש שוב.
בסוף התהליך מורחים שכבת סילר על כל הבטון על מנת להקנות לו מראה מבריק.
תהליך יישום המיקרוטופינג פשוט אף יותר – הוא לא דורש השטחה באמצעות הליקופטר, וגם לא מריחה באמצעות משאבה כיוון שהוא חומר קל יותר. לכן, לאחר המריחה והיישור יש צורך רק בלחכות שיתייבש.
מחיר ריצוף בבטון מוחלק משתנה בהתאם לסוג השטח שבו תבחרו לרצף בבטון, בהתאם לגודל החלל, לצבע, ולשאלה האם קיים ריצוף בדירה או לא. בנוסף, גם הגישה לדירה משפיעה על מחיר היישום – אל תשכחו שצריך להגיע לדירה עם משאבת בטון כבדה, ואם הדרך לדירה רצופה במכשולים תיאלצו לשלם יותר.
באופן כללי, עבודת הריצוף אמנם לא לוקחת זמן אבל דורשת עבודה רבה ומספר אנשים, ולכן מחירה יקר.
מחיר בטון מוחלק נע בין 350-500 ש"ח למ"ר
בין אם החלטתם לבצע בטון מוחלק בבית ובין אם החלטתם ללכת על מיקרוטופינג, תצטרכו שיפוצניק מומלץ שידע ליישם את הריצוף בצורה מקצועית ואיכותית, וכמובן אחד כזה שיוציא אתכם מרוצים. אז איזה מזל שבדיוק ריכזנו לכם כאן רשימת שיפוצניקים מומלצים שמדורגים לפי הלקוחות הקודמים שלהם. שיהיה בהצלחה!
בטון מוחלק הוא מריחת שכבת בטון ביחידה אחת על פני חלל כדי ליצור ריצוף - במקום מהמרצפות קרמיקה שאנחנו רגילים אליהן, מבטון, שעובר השטחה והחלקה שלו ומקנה לרצפה מראה מיוחד ויוקרתי.
מחיר של בטון מוחלק נע בין 350-500 ש"ח למ"ר, תלוי בגודל השטח, בצבע שתבחרו והאם קיים ריצוף קודם או לא.
אם מרצפים את הבטון המוחלק בחצר או בגינה נדרשת הכנה מקדימה שכוללת יישור של הקרקע, פיזור חצץ ועטיפתו בשק יוטה שיוצמד לאדמה.
בתוך הבית אין את ההכנות הללו, ומה שנדרש הוא פרישת רשת ברזל על פני הרצפה, מריחה של שכבת הבטון מעל, יישור הבטון באמצעות מכשיר מיוחד הקרוי הליקופטר, ויצירת חלוקות בבטון לפי טעמכם האישי.
התשובה תלויה גם בטעם האישי אבל גם במספר מגבלות. בבניין מגורים ישנו צורך באישור מיוחד של קונסטרוקטור לביצוע בטון מוחלק, היות והבטון הוא חומר כבד ויכול להעמיס על המבנה.
בנוסף, במקומות בהם קיים ריצוף ישן, לא ניתן לעשות בטון מוחלק ישירות עליו, אלא יש צורך בפירוק הריצוף הקיים כולו, הוצאת החול, ורק לאחר מכן ריצוף בבטון מוחלק.
מעבר לכך, יש לקחת בחשבון שהצבע שתבחרו מראש לבטון הוא לא בהכרח הצבע המדוייק שיתקבל בסוף - לבטון יש חיים משלו וקשה מאוד לשלוט באופן מוחלט על הצבע שיתקבל בסופו של התהליך.
עם זאת, הבטון מעניק לבית מראה יפה ויוקרתי, בניגוד לריצוף קרמיקה, ניתן לבצע בו איזה חלוקות שתרצו והן כמעט ולא נראות לעין, כך שמתקבל מראה חלק יותר. הוא קל לניקוי ותחזוקה והריצוף בו לוקח פחות זמן ופחות מאמץ מריצוף קרמיקה. לשיקולכם
בטון מוחלק הוא אכן ריצוף מחליק באופן יחסי לריצוף מבריק, בעיקר עם מים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.