הגשת טופס 161 חשובה מאוד אם אתם או עובדים שלכם עוזבים את מקום העבודה. מדובר בטופס שישפיע על כספי הפיצויים וקצבת הפנסיה שתקבלו לאורך שנים קדימה. אם כבר איבדתם אותנו, אל תדאגו, במאמר הבא נסביר בדיוק מה זה טופס 161, למה הוא חשוב, איך למלא את הטופס שלב אחרי שלב ולמי צריך להגיש טופס 161 בסיום התהליך.
לפני שנסביר איך למלא ולהגיש את הטופס, בואו נבין מה זה טופס 161.
טופס 161 הוא הודעת מעביד על סיום העסקה של עובד במקום העבודה ומי שממלא את אותו הוא המעסיק.
הטופס כולל את פרטי העובד והמעביד, תקופת העבודה ופירוט התשלומים והזכויות המגיעות לעובד עם העזיבה.
רואי חשבון ששאלנו, ענו פה אחד שטופס 161 מגישים בכל מצב של סיום יחסי עובד ומעביד: יציאה לגמלאות, פיטורין, התפטרות או חס וחלילה גם במקרה של מוות של העובד.
בסיום מילוי הטופס המעסיק ייתן את הטופס לעובד והוא יהיה אחראי להגיש אותו יחד עם האח הקטן שלו, טופס 161א שאותו העובד ממלא בעצמו לפקיד השומה במס הכנסה.
בסרטון הבא עופר, רואה חשבון, מסביר מה הוא טופס 161.
לא תמיד מעסיקים זוכרים או מעוניינים למלא טופס 161 בשביל עובד שעוזב, אבל האמת היא שהמעסיק מחויב לפי החוק לתת לעובד טופס 161 ובצדק, מדובר בטופס חשוב מאוד.
טופס 161 הוא האישור לסיום יחסי העובד והמעביד ומכיל בתוכו פירוט של כל הפיצויים והכספים שהופרשו לקרנות הפנסיה על ידי המעביד. אם לא תגישו אותו, לא בטוח שתהיה לכם הוכחה לכל הכספים שמגיעים לכם ופטורים ממס כשתגיעו לגיל הפרישה.
לכן, אם אתם עובדים, תדאגו לבקש מהמעסיק את הטופס, ואם אתם מעסיקים, תדאגו למלא טופס 161 עבור העובדים שלכם כדי שיוכלו להגיש אותו.
למה חשוב לנו לרכז את כל הכספים שהופרשו עבורנו בטופס? כי יום אחד כשנצא לפנסיה ונרצה ליהנות מהכספים שצברנו בשנות עבודה רבות, פקיד השומה במס הכנסה יתבסס על הטפסים האלה ממש על מנת לחשב כמה מס הכנסה נצטרך לשלם עבור הפנסיה. כן, שמעתם נכון, על קצבת הפנסיה משלמים מס הכנסה ממש כמו במשכורת רגילה. לכן, טוב שלמס הכנסה יהיו את טפסי ה-161 שקיבלתם מהמעבידים לאורך השנים כדי לראות כמה פיצויים הצטברו לכם, כמה הצטבר בקופות הגמל ואילו מהתשלומים פטורים ממס כדי שלא תשלמו חלילה מס מרבי.
לפני שנסביר איך למלא טופס 161, נגיד שבאופן כללי הטופס מחולק לשני חלקים מרכזיים:
החלק הראשון מכיל את הפרטים הטכניים: פרטי המעביד, פרטי העובד, תקופת העבודה וסיבת הפרישה.
החלק השני מכיל את התכל'ס: פירוט של חברות הביטוח, הכסף שהופרש לפנסיה, סכום הפיצויים שמגיעים לעובד על ידי מהמעביד והאם הפיצויים פטורים ממס באופן חלקי או מלא.
עכשיו, כשהבנו את זה, הנה כמה דגשים מרכזיים שחשוב לשים אליהם לב כשממלאים את הטופס:
בסעיף ג'- "תקופת העבודה" כותבים את מספר ימי העבודה שבהם העובד עבד כולל יום הפרישה אך ללא ימי החל"ת של העובד אם היו.
בסעיף ו'- מפרטים את פרטי המשכורת של העובד. כדי לאמת את סעיף זה העובד יצטרך להגיש עם הטופס 161 גם שלושה תלושי משכורת אחרונים.
בסעיף יא' חלק 7 – "תשלום קצבה בעתיד" ממלאים בהתאם להחלטת העובד, האם הוא מעוניין למשוך מוקדם את כספי הפיצויים או חלקם או לייעד את כל הכספים לקצבה עתידית כדי ליצור רצף קצבה.
טופס 161א הוא טופס דומה לטופס 161 שאותו ממלא המעסיק, רק שאת הטופס הזה ממלא העובד והוא הודעה של העובד על פרישה מהעבודה. הרבה מהסעיפים דומים או זהים לטופס 161 שמילא המעסיק ואפשר להביא את כל הפרטים למילוי הטופס מטופס 161 או לשאול את המעסיק.
בטופס זה תתבקשו להחליט האם אתם מעוניינים לקבל את הפיצויים ישירות או לשמור את הפיצויים לגיל הפרישה ולקבל אותם כקצבה.
והנה עצה ששווה זהב (או לפחות הרבה כסף): אנחנו מאוד ממליצים לשמור את הכספים ולא למשוך אותם. זה יוצר מצב שנקרא רצף קצבה, מה שאומר שכשתמשכו את הכספים בגיל הפרישה יכולים להצטבר שם סכומי כסף גדולים שיכולים להגיע גם למאות אלפי שקלים והם יהיו פטורים מתשלום מס הכנסה. לעומת זאת, משיכה מוקדמת של כספי הפיצויים תחויב במס. גם סוכני ביטוח ששאלנו השיבו בצורה חד משמעית שלא כדאי למשוך את כספי הפיצויים לפני הזמן.
את טופס 161 ואת טופס 161א מגישים לפקיד השומה ברשות המיסים (אל תדאגו, אפשר גם באתר רשות המיסים) שם הטופס יתויק ויחכה לכם עד ליום היציאה לפנסיה. לאחר היציאה לפנסיה בשעה טובה ישתמשו בו ובשאר הטפסים שהגשתם לאורך השנים שבהן עבדתם כדי לחשב את המס ואת הטבות המס (אם הן מגיעות לכם).
שימו הבירוקרטיה הישראלית, איך נגיד את זה? לא תמיד הכי מסודרת וקורה שמסמכים או פרטי מידע הולכים לאיבוד. מהסיבה הזאת, אנחנו ממליצים שלא תסתפקו רק בלהגיש טופס 161 בעזיבה של מקום עבודה אלא גם תשמרו אצלכם העתקים של הטפסים כדי שבמידת הצורך תוכלו להשתמש בו כאסמכתא לכל הכספים שמגיעים לכם.
כמו שראיתם, הגשת טופס 161 יכולה להיות תהליך מורכב ומתיש. בגלל זה, הכנו לכם רשימת רואי חשבון מומלצים שיוכלו לטפל לכם בניהול הכספים והבירוקרטיה, במילוי והגשת טופס 161 וטפסים חשובים נוספים. בהצלחה!
טופס 161 מגישים בכל סיום של יחסי עובד מעביד.
טופס 161 הוא טופס שממלא המעסיק בסיום העסקה של עובד. הטופס מכיל בתוכו את כספי הפיצויים וזיכויי המס המגיעים לעובד.
טופס 161 יוגש לפקיד השומה במס הכנסה. לאחר מכן, כדאי לבדוק שהטופס התקבל גם אצל חברות הביטוח.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.