הגשת דו"ח שנתי, שמתרחשת בכל שנה עד ה-30/4, היא לא בדיוק אירוע שכולם מחכים לו, אבל אם אתם עוסק פטור יש סיכוי שתוכלו לפחות להגיש דו"ח שנתי מקוצר. מחיר הגשת דו"ח שנתי של עוסק פטור על ידי רואה חשבון מתחיל ב-800 ₪ אבל תוכלו לעשות את זה גם בעצמכם. איך? מיד במאמר הבא.
בדיוק כמו שאר העצמאיים בישראל, גם עוסק פטור מחויב להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה, או בשמו הרשמי - "טופס 1301". את הדו"ח מגישים עד ה-30 לאפריל בכל שנה ומטרתו לאגד את כל ההכנסות וההוצאות של העסק שלכם, כמו הפרשות לביטוחים, רווחים, הוצאות על שכר עובדים ועוד.
במאמר הבא נפרט איך עוסק פטור אמור למלא את הדו"ח השנתי, והכנו גם סרטון שמרכז את כל הפרטים החשובים:
הגשת דו"ח שנתי זה לא בדיוק פיקניק: יש המון סעיפים למלא ומסמכים לצרף, והכל חייב להיות מדויק ושמור למשך 7 שנים (!) במקרה שמס הכנסה ירצו לערוך ביקורת חוזרת. חשוב להדגיש שמדובר באותו דו"ח שנתי שגם עוסק מורשה ממלא, רק הנתונים יהיו שונים כי לא מדובר באותם סכומים.
אם אתם יודעים שסדר וארגון זה לא הצד החזק שלכם, או אם בא לכם להשקיע את הזמן בדברים אחרים, רואה חשבון מנוסה יכול לפטור אתכם מכל הבירוקרטיה ולוודא שלא תשלמו מס מיותר ושתקבלו החזר מס מקסימלי.
בין אם בחרתם למלא את הדו"ח השנתי בעצמכם ובין אם בחרתם להיעזר ברואה חשבון, כדאי שתבינו על מה מדובר. כמו כל תהליך בירוקרטי שמכבד את עצמו, גם במקרה של הגשת דו"ח שנתי לעוסק פטור יש צורך למלא לא מעט פרטים ולצרף לא מעט מסמכים, נספחים, וניירת שמוכיחה שכל הפרטים שמסרתם נכונים. אם מדובר בדו"ח השנתי הראשון שלכם, אנחנו ממליצים להיכנס לאתר של רשות המיסים ולוודא שיש לכם את כל המסמכים הדרושים עוד לפני שתתחילו למלא את הטפסים. שנתחיל?
פרטים טכניים: בשלב הראשון פותחים את הדו"ח, טופס 1301, בצורה מקוונת באתר של רשות המיסים וממלאים פרטים טכניים כמו שם, כתובת, פירוט על בני הזוג ואופן ההכנסה שלהם. בטופס זה נראה כך:
נתוני רווחים והוצאות: בשלב השני ממלאים בשדות המתאימים את כל ההכנסות וההוצאות לפי הסעיפים. חייבים לצרף גם דו"ח רווח והפסד (המסכם את הפעילות החשבונאית שלכם במהלך שנה או רבעון) כדי שיופיע הסכום עליו תצטרכו לשלם מס. שימו לב שאחרי מילוי ההכנסות ממלאים גם את סך ההוצאות:
הפרשות ונקודות זכות: בשלב השלישי ממלאים את הסכום שהפרשתם לטובת ביטוחים שונים, כמו ביטוח לאומי, ביטוח חיים, קופות גמל וכו'.
לא לשכוח למלא את כל נקודות הזכות הרלוונטיות לכם, כדי לשלם מס מינימלי:
צירוף מסמכים ונספחים: כאן הכיף האמיתי מתחיל. בשלב הזה מצרפים את כל המסמכים והנספחים שמעידים שאתם דוברי אמת והדיווח שלכם נכון. בדרך כלל מדובר באישור תשלום לביטוח לאומי, דו"ח 106 עם פרטי בני הזוג, אישור ניכוי מס במקור ועוד. הרשימה המלאה מתעדכנת באתר רשות המיסים.
את כל הנספחים יש לשמור לאורך 7 שנים, למקרה שמס הכנסה יחליט לבצע בדיקה חוזרת!
שליחה מקוונת למס הכנסה: השלב הכי קל. את כל המסמכים והנספחים שומרים בתיקייה מסודרת אחת על המחשב ו"משדרים" למס הכנסה, זאת אומרת שמעלים אותם לאתר.
אתם תמיד יכולים להגיש עותקים פיזיים של המסמכים לפקיד שומה אבל למה לצאת מהבית כשאפשר גם לא?
מאני טיים: פקיד שומה יעבור על כל הנתונים ששלחתם ויעדכן תוך 3 שנים אם אתם צריכים לשלם מס נוסף או שאתם דווקא זכאים להחזר (לכן חשוב לשמור את המסמכים כל כך הרבה זמן). לא משנה מה תהיה ההחלטה של פקיד השומה, תוכלו לערער עליה ולקבל תשובה סופית תוך 4 שנים (3 שנים למעבר על הנתונים + 4 שנים לערעור = 7 שנים של שמירה על המסמכים).
אם המחזור העסקי של העוסק הפטור, יחד עם שאר ההכנסות האישיות שלכם, לא עולה על 120,000 ₪ בשנה (נכון לשנת 2024), תוכלו להגיש דו"ח שנתי מקוצר במקום, או בשמו הרשמי - "טופס 137".
שימו לב שדו"ח שנתי מקוצר לעוסק פטור רלוונטי רק למי שלבני זוגם אין הכנסה או שההכנסה שלהם היא מעבודה או קצבה.
אם חשבתם שנפטרתם מבירוקרטיה כי קוראים לדו"ח השנתי "מקוצר", חשבו שנית. אפילו שהוא קצר יותר, עדיין צריך להוסיף לדו"ח לא מעט נספחים, כמו:
טופסי 106 ממקומות עבודה של השנה הנוכחית
אישורי תשלום לביטוח לאומי של השנה הנוכחית
העתק של טופס 161, אם יצאתם לפנסיה
בניגוד להגשת דו"ח שנתי "רגיל", הגשת דו"ח שנתי מקוצר חייבת להיות פיזית במשרדי מס הכנסה ובשני עותקים.
מחיר הגשת דו"ח שנתי מקוצר על ידי רואה חשבון נע בין 800-1,200 ₪.
מחיר הגשת דו"ח שנתי עוסק פטור על ידי רואה חשבון נע בין 1,200-1,500 ₪.
המחירים כוללים מע"מ.
אם הגעתם עד לכאן, סימן שהצלחתם להבין פחות או יותר על מה מדובר. בין אם תחליטו להגיש את הדו"ח השנתי לעוסק פטור בעצמכם ובין אם תעזרו ברואה חשבון שיפטור אתכם מהעול הזה, ריכזנו עבורכם רשימה של רואי חשבון מומלצים המתמחים בשירותים לעוסק פטור ומדורגים על פי חוות דעת של לקוחות קודמים. בהצלחה!
דו"ח שנתי מגישים בכל שנה עד ה-30 לאפריל, אם אם רשות המיסים הודיעה אחרת. במידה ואתם חושבים שלא תספיקו להגיש בזמן, תוכלו לנסות לבקש הארכה על ידי פניה לפקיד שומה בסניף מס הכנסה.
העתק של הדו"ח, יחד עם כל הנספחים שצירפתם אליו, צריך לשמור במשך שבע שנים למקרה במס הכנסה יחליט לבצע ביקורת חוזרת או שתרצו לערער על ההחלטה של פקיד השומה (אם אתם צריכים לשלם מס נוסף או שבכלל מגיע לכם החזר).
בוודאי שאפשר להגיש דו"ח שנתי לבד והמדריך שהכנו יכול לעזור לכם בזה. אנחנו ממליצים להיעזר ברואה חשבון מנוסה שיוודא שכל הפרטים שבדו"ח נכונים ואפילו יחסוך לכם זמן יקר וכאב ראש בירוקרטי.
דו"ח שנתי מקוצר, כמו שהשם מרמז, הוא דו"ח שנתי קצר שיותר שנועד לעוסקים פטורים בלבד שהכנסתם אינה עולה על 60,000 ש"ח בשנה (נכון לשנת 2022). יש עוד מיני פרמטרים שאפשר למצוא באתר רשות המיסים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.