נכנסתם לדירה אחרי יום ארוך. לפתע אתם מריחים ריח חשוד ואז מגלים שיש הצפה בדירה – ברכותינו, הסתימה בביוב חזרה. פתיחת סתימה בביוב מורכבת יותר מאשר פתיחת סתימה בכיור וברוב הפעמים תצטרכו להזמין שירותי ביובית. באיזה מקרים כדאי לפנות לאינסטלטור לפתיחת סתימה בביוב, ומתי צריך להוסיף לכל העסק מאתר נזילות? באנו לפתוח את כל המידע.
סתימה בביוב היא לא מסוג הדברים שתצליחו לפספס – ריח חשוד של ביוב או הצפה של מים עכורים בדירה בדרך כלל יבשרו על הסתימה בצורה מאוד ברורה (ומסריחה, לצערנו). בתרחיש אחר, בדירה יש סתימות "תמימות" לכאורה, שחוזרות על עצמן ומאלצות אתכם לפגוש אינסטלטור אחת לתקופה. במקרה הזה, ייתכן שמקור הסתימה נמצא בכלל בביוב - שורשים שצמחו בצנרת, שאריות בטון שהצטברו בתחתית צנרת הביוב, או אולי ליקוי במבנה הצינור - הם רק חלק מהסיבות שגורמות לסתימות חוזרות ונשנות בצנרת הביוב.
אז יש לכם סתימה בביוב, אכן מצב מסריח. אבל חכו רגע עם הטלפון לאינסטלטור, כי בהרבה מקרים הוא לא יהיה המושיע שלכם. בואו נעשה קצת סדר – כשמדובר בסתימות קלות בביוב, הקפיץ הידני או הספירלה החשמלית שעומדים לרשותו של האינסטלטור יכולים בהחלט לעשות את העבודה. במצב בו יש למשל סתימה שנגרמת מהצטברות של שומנים בכיור או סתימה נקודתית באסלה, האינסטלטור יכול להשתמש בספירלה ידנית או חשמלית, אותה הוא יחדיר אל מוקד הסתימה על מנת לפרק או לדחוף את הגורם הסורר בצנרת כלפיי מטה.
כשמדובר בסתימות ביוב עקשניות כמו סתימת מגבונים, שורשים, או פסולת בטון, האינסטלטור כבר לא יהיה לכם לעזר ותצטרכו להיעזר בשירותי ביובית. השם ביובית אומנם משדר דבר חמוד וקומפקטי, אבל למעשה מדובר במשאית שנושאת עליה מערכת שאיבה של מי שופכין ופסולת ופועלת בשני אופנים:
שואבת באמצעות ואקום את הנוזלים, המוצקים והשומן שנאגרו בקו הביוב.
משחררת מים בלחץ גבוה כדי לנקות את קו הביוב משאריות שומן ולכלוך.
הקאץ' היחיד הוא שלא תמיד נוכל לדעת מבעוד מועד אם יש לנו סתימה קלה שאפשר לפתור באמצעות אינסטלטור, או סתימה מורכבת שמצריכה הזמנת שירותי ביובית. במקרים מסוימים אחרי שנזמין אינסטלטור, נגלה שאם היינו מזמינים ביובית מראש היינו חוסכים ביקור כפול והכי חשוב – תשלום כפול. הנה שני כללי אצבע שיאותתו לכם שכדאי להזמין ישר ביובית:
הצפת ביוב בדירה: מעבר לעוגמת הנפש שאותם מים עכורים גורמים, מי הביוב שכוללים תערובת שפכים וחיידקים עלולים להיות מפגע תברואתי של ממש. במקום לגרוף את עצמכם לדעת, כדאי להזמין שירותי ביובית שתבצע שתי פעילות – תשאב את מקור הסתימה ותשאב ביעילות את ההצפה שנוצרה.
סתימות חוזרות ונשנות: כמו שאתם כבר יודעים, סתימות שחוזרות על עצמן בדרך כלל מאותתות לנו שיש מפגע רציני יותר שחוסם את צנרת הביוב. במצב הזה, פתיחת סתימה נקודתית על ידי אינסטלטור תהיה כמו פלסטר, ואם גם סובלים מהצפה וגם רוצים לפתור את הבעיה מהשורש כדאי להזמין ביובית.
סתימות בביוב יכולות להיות לפעמים תעלומה של ממש, ומקור הסתימה יכול להיות קשה לגילוי. מהסיבה הזאת, לא תמיד תוכלו להסתפק רק בשירותי ביובית, ותאלצו להיעזר במאתר נזילות שמתמחים בצילום קווי ביוב. צילום של קו הביוב מאפשר לאתר את מוקד הסתימה המדויק, מבלי להתברבר עם עשרות פעולות שיכולות להזיק לצנרת.
מכשיר נפוץ לצילום קווי ביוב הוא סיב אופטי שמוכנס לקווי הביוב. לקצה של הסיב האופטי מחוברת מצלמה שמקרינה על גבי מוניטור (בשידור חי!) את הצנרת ומאפשרת להבין אם יש שורשים בצנרת או בכלל שבר באחד הצינורות. אז כן, היתרונות של צילום קווי ביוב הם ברורים, אבל אי אפשר להתעלם מהחיסרון הבולט ביותר שלו – המחיר.
מחיר צילום קווי ביוב בבית פרטי נע בממוצע בין 1,300 - 1,800 ש"ח.
מחיר צילום קווי ביוב בבניין או בגינה פרטית יכול להגיע ל- 2,500 ש"ח ויותר.
טיפ שיחסוך לכם טיפה: אם אתם רוצים לחסוך זמן וכמה שקלים, תוכלו לקרוא לבעל מקצוע שמתמחה גם במתן שירותי ביובית וגם בצילום קווי ביוב. כן, לגמרי יש כאלה!
אנחנו לא רוצים להפנות אצבע מאשימה חלילה, אבל סתימות בבית משותף מתרחשות לרוב בגלל ההרגלים של הדיירים בבניין. ידועים לשמצה במיוחד המגבונים הלחים שמושלכים לאסלה עם שלל מוצרי היגיינה נוספים, ונוטים להצטבר בצנרת ולסתום את הביוב. לצערנו, אם אתם מתגוררים בקומות הראשונות של הבניינים סביר להניח שאתם הקורבן העיקרי של ההצפות. בנוסף, סתימות בבניינים נגרמות הרבה פעמים מחוסר תחזוקה של הצנרת. לאורך הזמן חומרים שומניים כמו שמן בישול, או גרוע מכך שאריות סבון מתגבשים בצינורות הביוב ויוצרים סתימות. לצערנו, גם אם תהיו דיירים למופת ותזרקו שומנים רק בפח הזבל - זה לא מבטיח שלא יצוצו מדי פעם סתימות בצנרת הביוב, כך שמומלץ לקרוא לשירותי ביובית אחת לתקופה לתחזוקה שוטפת של הצנרת הכוללת שטיפה של קווי הביוב, במיוחד בבניינים ישנים הסובלים מבעיות צנרת.
שימו לרוב פתיחת סתימה בביוב של בניינים תהיה עבודה מורכבת יותר בהשוואה לבית פרטי ולכן גם תקפיץ את המחיר בכמה מאות שקלים. פתיחת סתימה בביוב של בית משותף מצריכה לא פעם פתיחה של מספר בריכות ביוב. בנוסף, כשיש צורך בפתיחת סתימה עם ביובית בקומה 13 למשל, הגישה בדרך כלל תהיה מסורבלת, דבר שצפוי גם הוא להקפיץ את המחיר. ואם אתם מתנחמים "מצרת רבים" - החדשות הטובות הן שהתשלום מתחלק בין כל הדיירים
כשמדובר בסתימה בביוב של בית פרטי, המגבונים ממשיכים לככב, אבל לא רק, גורם מרכזי לסתימות ביוב בבתים פרטיים הם שורשי עצים שגדלים בתוך צנרת הביוב. שורשי עצים נמשכים באופן אוטומטי לצנרת הביוב שמשמשת מקור זמין למים ומינרלים. שורשי העצים (בייחוד פיקוסים, אז הישמרו לכם!) מנצלים סדקים שנוצרים עם הזמן בצינורות הביוב כדי להתפשט בצנרת, מה שיוצר סתימות עקשניות למדי שיכולות גם לפגוע בצנרת ובמקרים קיצוניים גם להביא להחלפת צנרת הביוב.
בדרך כלל, מי שמבצע פתיחת סתימת שורשים הם בעלי מקצוע שמספקים שירותי ביובית. במקרה הזה, בעל המקצוע יעזר תחילה במכשיר ייעודי לחיתוך השורשים בצנרת (דיזה החשמלית). בהמשך ישתמש בביובית כדי לבצע שטיפה ייסודית של קו הביוב, שכוללת ניקוי משאריות פסולת ושורשים. לעיתים, יהיה צורך בשימוש בסיב אופטי כדי לאתר את מקור צמיחת השורשים.
שימו לב! גם אם הסתימה השתחררה, זה לא אומר שבעיית השורשים נפתרה מהשורש . מומלץ להתייעץ עם בעל המקצוע שבחרתם על טיפול מונע כמו למשל גזם של העץ הסורר או שימוש בקוטל עשבים.
עוד גורם שיכול לגרום לסתימות בצנרת הביוב הוא זווית השיפוע בו מונחת צנרת הביוב. לא נלאה אתכם בכל רזי האינסטלציה, אבל בגדול, מטרתו של השיפוע היא לאפשר למי הדלוחין (המים המשומשים מהאסלה, הכיור והמקלחת) לזרום בצורה חלקה לאורך צנרת הביוב בהתבסס על כוח המשיכה. אחוז השיפוע המומלץ הוא 2% לצינור, כאשר זווית השיפוע שנקבעת היא קריטית במיוחד - אם למשל שיפוע הצנרת קטן מדי,יש חשש לאי פינוי של מוצקים בצנרת, מה שיכול להוביל להצטברות מים בצנרת ואף להצפת צנרת הביוב. במצב כזה, מומלץ להתייעץ עם אינסטלטור לגביי הזזת צנרת הביוב.
סתימות והצפות ביוב בדירה בהחלט גורמות לנו להרגיש שהגיעו מים עד נפש. בין אם אתם נעזרים באינסטלטור, ובין אם הישועה תבוא משירותי הביובית כדאי לזכור שלמרות שצנרת הביוב שלנו נראית לנו כל יכולה – למעשה היא די עדינה. שימוש בכלים לא מקצועים יכולים להחמיר את מצב הצנרת ואפילו לגרום שברים או סדקים. לכן, כדאי לוודא שלבעל הביובית יש אישור מתאים לפינוי שפכים לפי החוק והכי חשוב – המלצות. כאן תוכלו למצוא רשימה של חברות ביובית מומלצות לפתיחת סתימה בביוב, ושיהיה בהצלחה!
פתיחת סתימת שורשים תיעשה על ידי שירותי ביובית ומחירה ינוע בין 800-900 ש"ח כתלות במורכבות הסתימה ובנוחות הגישה למקור הסתימה. כמו כן, אם יש צורך בצילום קווי ביוב, תאלצו לשלם כ-1,300-1,800 ש"ח נוספים עבור בית פרטי. כשמדובר בבניין צילום קווי ביוב יכול להגיע גם ל-2,500 ש"ח.
סתימות בצנרת הביוב ברוב המקרים יהיו מורכבות למדי. אם אתם רוצים לנסות את מזלכם לפני שתתקשרו לאינסטלטור או שירותי ביובית, תוכלו לנסות לפתוח סתימות בכיור או בשירותים באמצעות פומפה או קפיץ ידני (ולמעלה תוכלו לראות סירטון של אינסטלטור מסביר את כל השלבים). שימו לב שיש לנהוג בזהירות עם הקפיץ הידני כדי לא לגרום נזק לצנרת.
טווח המחירים של ביובית משתנה מאוד בהתאם למורכבות הסתימה, הגישה לסתימה, כמות המים שיש להזרים וכמות השפכים שיש לפנות:
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.