פתיחת סתימה בכיור יכולה להיות עניין די פשוט אפילו לאנטי-הנדימנים בינינו, שתסתכם בפומפה או בניקוי הסיפון. אבל רגע, אבל מה קורה כשצריך לפתוח סתימה מסובכת בכיור? ספויילר – שם כדאי לקרוא לאינסטלטור. במדריך הבא תמצאו כל מה שחשוב לדעת על פתיחת סתימה בכיור – איך מנקים סיפון לבד, מה המחיר של פתיחת סתימה בכיור וגם איך מונעים את הסתימה הבאה.
בואו נודה באמת, אנחנו קצת מחפפים כשמדובר בשמירה על הכיור שלנו. במטבח, אנחנו שופכים קפה שחור לתוך הכיור ובמקלחת אנחנו מתרשלים באיסוף שיערות סוררות שנפלו. הבעיה היא שהדברים הקטנים האלה הם בדיוק מה ש"תורם" ליצירת סתימות בכיור.
לרוב, הסתימות המורכבות יהיו בכיור המטבח, שם אנחנו גם נוטים לשפוך שאריות שמן מהבישולים שלנו שמתקשה וסותם את הצנרת. ואם זה לא מספיק, המטבח הוא גם זירת פשע לשילובים שיוצרים משקעים - שאריות מזון וקפה עם סבון הופכים להיות אבנית שחוסמת את הצנרת.
בדרך כלל, סתימה בכיור תתבטא במים שמתרוקנים באופן איטי או בהצטברות של מים שיוצרת מעין בריכה בכיור. החדשות הטובות הן שברוב המקרים סתימה בכיור היא עניין די פשוט שנוכל לפתור אפילו בעצמנו.
לפני שאתם מכריזים שהגיעו מים עד נפש ומצלצלים לאינסטלטור, יש כמה צעדים שתוכלו לעשות כדי לפתוח סתימה בכיור המטבח או השירותים ממש בעצמכם:
ניקוי פתחי הכיור: בשלב הראשון, כדאי לוודא שאין שאריות מזון בסמוך לפתחי הכיור. קחו חוטר או כל חפץ חד וארוך שנמצא בהישג ידיכם וגשו למלאכה. אין לכם חוטר? אנחנו לא מאשימים אתכם. תמיד תוכלו לאלתר חוטר באמצעות קולב בגדים. קחו את הקולב ויישרו את "סימן השאלה" בקצהו. עכשיו תוכלו להעביר את "החוטר" שלכם בין כל חריצי הכיור. עבד? נפלא! לא עבד? גשו לשלב הבא.
פתיחת סתימה עם פומפה: אנחנו קצת נוטים לזלזל בפומפה, אבל אולי תתפלאו לדעת שהיא עדיין חיה ובועטת, והרבה פעמים היא תצליח איפה שחומרים לפתיחת סתימה ייכשלו. מלאו מעט מים חמימים בכיור והצמידו את הפומפה לפתח הכיור על מנת ליצור ואקום. חזרו על פעולה זאת מספר פעמים, ו/או – פמפמו את הפומפה. אם הפעולה הצליחה, זרימת המים תתחדש. לא עבד? אל תאמרו נואש והמשיכו לשלב הבא.
פתיחת סתימה בסיפון: הסתימה נותרה בעינה? יכול להיות שהגורם הסורר הוא בכלל הסיפון. ואם תמיד תהיתם - הסיפון הוא בסך הכל צינור שמקשר בין הכיור לצנרת הביוב בדירה. הסיפון אחראי לנקז את המים בכיור וגם מונע מריחות רעים לעלות מהביוב אל הכיור. בתחתית הסיפון נמצאת מעין כוסית פלסטיק שאחראית על אגירת הפסולת מהכיור אל צנרת הביוב. לפעמים הפסולת מצטברת בסיפון מה שגורם לסתימות בכיור, וכאן דרושה כבר פתיחה של הסיפון.
אם ניחנתם בידיים טובות ותושייה תוכלו לטפל בסיפון לגמרי בעצמכם. אז קדימה, הפשילו שרוולים, הצטיידו בכפפות ודלי מים, כי מדובר בעסק קצת מלוכלך:
בשלב הראשון, פתחו את הארון מתחת לכיור שם גם נמצא הסיפון, ופנו את כל החפצים ושקיות הסופר שאגרתם במשך שנים. הניחו דלי מים מתחת לסיפון (או יותר במידה שיש לכם שני כיורים) ופירשו סמרטוט רצפה בתוך הארון.
עכשיו, הגיע הזמן לנקות את הסיפון. ביד אחת איחזו בחלקו העליון של הסיפון כדי לייצב את הצינור. ביד השנייה סובבו נגד כיוון השעון את כוס הפלסטיק בתחתית הסיפון. בנקודה זו, אמורה להיות נזילת מים מאסיבית מהסיפון – אל דאגה, בדיוק בשביל זה יש לכם את דלי המים.
אחרי שפתחתם את כוסית הפלסטיק בתחתית הסיפון, סביר שתגלו מזכרות לא נעימות – שאריות סבון ומיני מזונות מארוחות צהריים שזמנם עבר. שטפו את כוסית הפלסטיק היטב מליכלוכים. לטאץ' הסופי כדאי להכניס חוטר או מברג לצינור של הסיפון ולנקות אותו בתנועות סיבוביות. לאמיצים שביניכם – ניתן לנקות את חלקו התחתון של הסיפון עם היד (לא להיבהל – עם כפפה) כדי להבטיח שלא תישאר שום זכר לפסולת בתוך הסיפון.
סגרו את הסיפון עם כיוון השעון ובדקו אם יש זרימת מים חופשית. שימו לב! בחלק התחתון של הסיפון – בכוסית הפלסטיק, נמצאת מעין גומיית אטם שחורה שאחראית למנוע זליגת מים מתחתית הסיפון. הקפידו שבסיום הפעולה ההירואית של פתיחת הסיפון, הגומייה תישאר במקומה או לא תישכח חלילה בתוך הדלי. גם אם הצלחתם לפתור את הסתימה ממש בעצמכם, סיפון ללא גומייה יבטיח בעיה חדשה – נזילה בסיפון.
אם התוכנית אינסטלטור ליום אחד לא צלחה, כנראה שיש לנו סתימה עקשנית במיוחד. במקרה הזה, לא נוכל להתחמק מלקרוא לאינסטלטור. כשהאינסטלטור יגיע לדירה שלנו, בשלב הראשון הוא יפרק וישטוף את הסיפון באופן יסודי. לאחר מכן הוא ישתמש במכשיר לפתיחת סתימות מורכבות וקשות שנקרא ספירלה. הספילרה היא מעין צינור ארוך עם לולאה קפיצית בקצה, שמוכנסת דרך הכיור אל הצנרת הדירתית. הספירלה מסתובבת בתוך הצנרת וטוחנת את השומן והלכלוכים לתוך הצנרת, ומזרימה אותם אל קו הביוב הראשי.
שימו לב! הספירלה מגיעה בשתי תצורות – ידנית וחשמלית. מרבית האינסטלטורים מעדיפים להשתמש בספירלה החשמלית מאחר שהיא עושה עבודה מהירה יותר וגם נכנסת בקלות במקומות שהקפיץ הידני יתקשה להיכנס. לרוב, שימוש בספירלה חשמלית גם יקפיץ את המחיר.
מחיר פתיחת סתימה פשוטה בכיור נע בממוצע בין כ-250-350 ש"ח. שימוש בספירלה חשמלית צפוי להקפיץ את המחיר ב-100-150 ש"ח נוספים.
אנחנו לא רוצים להישמע קלישאתיים, אבל סתימות הן עולם ומלואו. בעוד שפתיחת סתימה אחת בכיור יכולה להסתכם בפומפה ו-20 דקות עבודה, פתיחת סתימה אחרת בכיור, יכולה להיות מורכבת למדי ולהימשך שעתיים – וזה כמובן, ישפיע בצורה לגמרי שונה על המחיר.
דוגמה לכך היא כאשר אין לאינסטלטור גישה לקופסת הביקורת, שהיא קופסת הניקוז העגולה שנמצאת במקומות שונים בדירה (הנפוץ בהם הוא במקלחת) ואליה מגיעים הלכלוך והפסולת בצנרת. לצערנו, קופסת הביקורת במטבח היא לא הדבר הכי אסתטי בעולם, כך שאנשים רבים מעדיפים לחפות אותה בארונות, מה שיכול להקשות על האינסטלטור בפתיחת הסתימה. במקרה הזה, מחיר פתיחת סתימה בכיור יכול לזנק גם ל-400-500 ש"ח.
סתימה בכיור יכולה להוציא אותנו מדעתנו. הבעיה היחידה היא שסתימות משאירות עלינו רושם לזמן קצר בלבד, כך סביר להניח שכבר יום אחרי שהסתימה תיפתר, נחזור לסורנו ונשפוך קפה בכיור. החדשות הטובות הן שאת הסתימה הבאה אנחנו יכולים למנוע ממש במו ידינו:
הקפידו לשפוך מים רותחים בכמות נדיבה לתוך הכיור פעם בחודש. המים החמים יעזרו לשרוף את השומנים שמצטברים בצנרת.
שמרו על ניקיון בכיור המטבח - אל תתפתו לזרוק שאריות קפה, מזון ושמן לתוך הכיור, אלא לתוך שקית זבל.
הקפידו על ניקיון גם בכיור האמבטיה - כדי למנוע מהסבון וקצוות שיערות משוטטות לעשות יד אחת נגדנו ולהתגבש לגוש שחוסם את הצנרת.
הקפידו לשים מסננת בפתחי הכיור שתימנע כניסה של עצמים בלתי רצויים לתוך הצנרת.
והכי חשוב – גם אם כבר יש לכם סתימה, אל תתפתו להשתמש בחומרים לפתיחת סתימות למיניהם. לא רק שחומרים כאלה לא יחזיקו מים (סליחה על זה) הם גם עלולים לגרום נזק לצנרת. אחת השיטות הנפוצות שמסתובבות באינטרנט הן פתיחת סתימה עם סודה קאוסטית שהיא חומר ממיס. הבעיה היחידה היא שמפגש של הסודה הקאוסטית עם הגודש שמצטבר בצנרת מתגבשים למעין אבן שיחמירו את הסתימה בצנרת ויכולים אף להזיק לגומיות ולמחברים בצנרת.
אז כמו שהבנתם, פתיחתה סתימה בכיור היא עניין די יומיומי שגם אחרוני ההנדימנים יוכלו לפתור באמצעות פומפה או ניקוי הסיפון. כשמדובר בסתימות מורכבות יותר, מומלץ לבחור באינסטלטור עם המלצות, כך שנהיה בטוחים שהוא לא יסבן אותנו כאן תוכלו למצוא רשימה של אינסטלטורים מומלצים לפתיחת סתימה בכיור שקיבלו חוות דעת של לקוחות קודמים. ושיהיה בהצלחה!
פתיחת סתימה פשוטה בכיור (ללא ספירלה חשמלית) תעלה לכם כ-250-300 ש"ח בממוצע. בשימוש ספילה חשמלית, המחיר צפוי לקפוץ ב-100-150 ש"ח נוספים. שימו לב שאם מדובר בסתימה מורכבת במיוחד, שזמן העבודה עליה יהיה ממושך, המחיר עשוי לקפוץ גם ל-400-500 ש"ח.
רצוי להתקין מסננת בכיור, ולשפוך מדי פעם מים חמים לתוך הכיור, כדי למנוע הצטברות שומנים בצנרת. הקפידו על ניקיון הכיור - גם במטבח וגם בשירותים. כשמדובר במטבח, הקפידו לא לזרוק קפה, שאריות מזון ושמן שמעודדים סתימות בצנרת. במקלחת, הקפידו לפנות שיערות וחתיכות סבון, בכדי שלא יתגבשו ויסתמו את הצנרת.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.