ירושלים, העיר שחוברה לה יחדיו, בירת ישראל, העיר הגדולה בארץ, מקודשת לשלוש הדתות ובעלת אויר הרים צלול כיין – מקבלת דירוגים נמוכים כמעט בכל הפרמטרים של דירוג העיריות- מניקיון ועד תחבורה, ומסיימת במקום נמוך מאוד.
ביקשנו מ-5,500 חברי מידרג, תושבי הערים הגדולות לדרג את תפקוד העירייה שלהם במגוון פרמטרים.
לאתר מידרג לא הייתה נגיעה בדירוג, וחוות הדעת כולן התקבלו אך ורק מחברי מידרג. אנחנו סיפקנו את הפלטפורמה, שאפשרה להם להתבטא. המטרה הייתה ליצור דירוג השוואתי של העיריות הגדולות בישראל ודירוג השוואתי לשנה קודמת, כדי להוציא לאור את האמת של התושבים – מה דעתם על תפקוד העירייה שלהם.
לפירוט מלא של כלל הדירוגים במגוון נושאים ובכל העיריות - לחצו כאן.
בדירוג הכללי של תפקוד העירייה מקבלת ירושלים ציון נמוך – 2.7 בלבד, מה שמוביל אותה למקום ה- 15 מתוך 19 העיריות שנבדקו. בדירוג חמשת הערים הגדולות מצבה פחות רע – היא מסיימת במקום השלישי, כשחיפה ופתח תקווה עם ציון נמוך יותר.
בשאלה "האם אתם מקבלים תמורה הוגנת לארנונה?" רק 6.42% השיבו שכן, לעומת 10% בשנת 2016, ואילו למעלה ממחצית מהתושבים השיבו שהם מקבלים תמורה חלקית בלבד. מדובר בהרעה משמעותית בתחושת התושבים בנושא זה, ועל זה ניתן ללמוד גם מהתשובות הפתוחות שהגיבו המדרגים בנושא:
"חייבים חייבים להקל בארנונה"
"במקום ראש העיר הייתי גובה ארנונה מ 50% מהתושבים שלא משלמים ארנונה ואני מסבסד אותם"
עיריית ירושלים לא מצטיינת בניהול התקשורת שלה מול התושבים: התקשורת באופן כללי דורגה בציון נמוך - 2.8, יחד עם הטיפול בתלונות. בהשוואה לחמש הערים הגדולות, בתחום התקשורת עם העירייה מסיימת ירושלים במקום הרביעי. אם אתם תושבי ירושלים אולי תנסו לפנות למוקד העירוני, שקיבל ציון מעודד יותר- 3.3.
את הציונים הנמוכים ביותר מקבלת עיריית ירושלים בתחום הניקיון. בפרמטר של ניקיון הרחובות היא מסיימת במקום האחרון (!) מבין כלל הערים עם דירוג נמוך של 2.4. ואם זה לא מספיק, כנראה שבירושלים צריך להיזהר כשהולכים על המדרכה, כי הנושא של טיפול בצואת כלבים קיבל ציון נמוך במיוחד – 2.1 בלבד מתוך 5.
חשוב לציין שהדירוג הנמוך התקבל עוד לפני שביתת עובדי הניקיון בינואר 2017 והוא אינו מוטה מהשביתה או מתוצאותיה.
התושבים הירושלמים לא מרוצים מתפקוד העירייה גם בכל מה שקשור לפארקים ומתקני ספורט. הציונים הנמוכים בפרמטר זה מעידים על פארקים קטנים וצפופים אשר לא מתוחזקים היטב . מבין חמש הערים הגדולות ירושלים מסיימת במקום האחרון, ובשורה התחתונה – אם אתם הורים לילדים, כנראה שתתקשו לצאת איתם לטייל בירושלים.
אם אתם אזרחים וותיקים שמחפשים בילוי לשעות הפנאי, אל תחפשו אותו בירושלים. בניגוד לדירוג של 2016, אז קיבלה עיריית ירושלים ציון 3.3 בתרבות הפנאי למבוגרים, השנה היא מדורגת בציון 2.9 בלבד בפרמטר זה. הנושא המעודד הוא תרבות הפנאי לילדים – המרכזים הקהילתיים והחוגים דורגו בציון 3.1.
בתחום החינוך הציונים טיפה גבוהים יותר, אבל גם שם לא צריך להיות אופטימיים מדי. התושבים אמנם מרוצים באופן יחסי מגני העירייה והחינוך העל יסודי, אך מערכת החינוך באופן כללי בעיר מדורגת בציון 2.9 – שמציב אותה במקום האחרון שוב, מבין חמש העיריות הגדולות, ומקום אחד לפני אחרון מבין כלל הערים. בשאלת המצב הפיזי של המבנים התמונה עגומה עוד יותר – התושבים הירושלמים דירגו את המבנים בציון 2.4 בלבד.
תחזוקת כבישים לקויה, המון פקקים ומצוקת חנייה: כך מדרגים תושבי ירושלים את העירייה בכל מה שקשור לתחבורה. גם כאן הציונים נמוכים במיוחד, ובשאלת החניה ירושלים משתווה לתל אביב ומסיימת במקום האחרון בדירוג של כלל הערים. חשוב לציין את נושא הפקקים שדורג בשנה שעברה בציון 2.2 ואילו השנה בציון 1.9. על אף הרכבת הקלה, התחבורה הציבורית מקבלת ציון 2.4, אבל גם אופניים לא יעזרו במיוחד לתושבים הירושלמים, שמדרגים בציון נמוך גם את פיתוח שבילי האופניים.
נקודת האור בפרמטר הזה (תרתי משמע) היא תאורת הרחובות שמקבלת ציון מעודד – 3.3.
ירושלים – לא לזוגות צעירים. כך עולה מדירוג התכנון והבנייה בבירה. הנושא של עידוד זוגות צעירים מקבל ציון נמוך במיוחד – 1.7, שממקם אותו במקום האחרון הן מבין חמש הערים הגדולות, והן בדירוג של כלל הערים. הציון הגבוה ביותר, או לפחות, הפחות נמוך בקטגוריה זו, ניתן לקידום פרוייקטים חדשים – 2.2.
חוסר הניקיון בעיר הוא הנושא שהכי מתסכל את התושבים בירושלים, והוא זוכה ל- 27.8% מקולות המדרגים. תחת קטגוריית "אחר" ציינו התושבים שירות לא טוב לתושבים וארנונה גבוהה. נושא נוסף שמטריד את תושבי ירושלים הוא התכנון והבנייה בעיר, שזוכה ל - 12.6% מהקולות.
קצת מהתשובות הפתוחות בנושא:
"הייתי מנקה את העיר. היא פשוט מטונפת "
" חייבים להעביר את האשפה לפחים טמוני קרקע בכל העיר"
"במקום ראש העיר הייתי דואג לרחובות נקיים בשכונות, משדרג גינות ציבוריות מוזנחות. מוסיף תאורה ברחובות, גם מוריד רמת פשיעה וגם נותן תחושת ביטחון."
תושבי ירושלים מרוצים באופן חד משמעי מאירועי התרבות שיש לעיר להציע, ומעניקים לנושא זה 38.8% מהקולות. תחת קטגוריית "אחר" נכנסו אויר ההרים של העיר והתושבים שלה. כמה חבל שגם האויר וגם התושבים לא תלויים בתפקוד העירייה.
שאלנו את הירושלמים מה לדעתם המצב הכללי של ירושלים, ורוב התושבים (37.4%) השיבו שלדעתם היא דורכת במקום.
השאלה האחרונה ששאלנו את התושבים היא מה הם היו עושים לו היו ראש העיר. הנה חלק מהתשובות שקיבלנו:
"מקשיב לתושבים ומנסה לתת תמורה אמיתית התואמת את התשלומים המוגזמים של הארנונה, שהפכו מזמן למס נוסף על מס הכנסה בלי כל תמורה אמיתית"
"מנצל יותר את הרב-תרבותיות וריבוי הלאומים השונים כדי לקדם שיתופי פעולה וחיים משותפים"
"משפר את התחבורה הציבורית כדי להפוך אותה לאלטרנטיבה אמיתית לרכב פרטי. פתיחת נתיב הרכב הקלה לאוטובוסים הייתה משפרת את המצב פלאים."
"דואג לאוכלוסיה הצעירה מבחינת דיור חינוך ופתרונות לגיל הרך כדי למשוך סטודנטים להישאר בעיר ולהפסיק את ההגירה השלילית של אוכלוסיות חזקות בעלות פוטנציאל."
למה אנחנו משקיעים בדירוג העיריות?
ב-13 השנים האחרונות ראינו איך הדירוג השפיע לטובה על ענף בעלי המקצוע. כל בעל מקצוע יודע שאחרי כל עבודה הוא מדורג וחוות הדעת עולה לאתר, ואנו רואים מדי יום את השיפור באמינות ובשירות בעקבות הדירוג.
שאלנו את עצמנו, מה יקרה אם נדרג את העיריות? האם זה ישפר את השירות לתושבים? אנחנו מקווים שכן. מכיוון שאף גוף לא עושה את זה – מישהו צריך לעשות את זה.
בשנת 2016 ביצענו את מידרג העיריות בפעם הראשונה, והתוצאות היו מרתקות. השנה, החלטנו לעשות זאת שוב ולראות מה השתנה בתפקוד העיריות, אם בכלל.
איפה אפשר לראות את מידרג העיריות של 2016? את מידרג העיריות של כלל הערים לשנת 2016 אפשר לראות כאן
מדוע יש עיריות שלא נכללו במידרג העיריות? עיריות בהן לא היו לפחות 100 מדרגים מחברי מידרג לא נכללו בתוצאות.
איך אפשר לקבל את הנתונים המלאים? אנו מספקים את הנתונים המלאים לכלי תקשורת, לעיריות ולחוקרים בתחום המוניציפאלי. שלחו פנייה להדס ברוש כאן אם אתם מעוניינים בנתונים.
לפירוט מלא של כלל הדירוגים במגוון נושאים ובכל העיריות - לחצו כאן.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.