אברהם לינקולן אמר שאם היו לו 8 שעות לכרות עץ, הוא היה משקיע 6 מהן להשחזת הגרזן. תכנון ממ"ד הוא חובה לכל מי שמשפץ דירה או בונה בית פרטי. ממש כמו השחזת הגרזן, ככל שתשקיעו יותר בתכנון ותיצמדו להנחיות ככה הממ"ד שיצא יהיה טוב יותר. אז מה הדגשים לתכנון, מה לא לעשות, כמה זמן לוקח לתכנן ממ"ד וכמה זה יעלה לנו? תכננו לכם את המאמר הזה כדי שתצאו בלי שאלות 😊
שניה לפני שנצלול לעומק תכנון הממ"ד, אנחנו רוצים ליישר קו בקשר למה ההגדרה לממ"ד ומתי נצטרך קונסטרוקטור לתכנון אותו. ממ"ד הוא חדר שתפקידו להגן על דיירי הבית מפני רקטות, רעידת אדמה והתקפה של חומרים מסוכנים.
בונוס: ממ"ד הן ראשי תיבות של: מרחב מוגן דירתי.
אז מתי מתכננים ממ"ד? בדרך כלל, כלקוחות פרטיים (ולא יזמי בנייה), תצטרכו לתכנן ממ"ד בשני מקרים:
תכנון ממ"ד בזמן בניית בית פרטי חדש.
הוספת ממ"ד בזמן שיפוץ או הרחבת הבית הקיים.
מעניין לדעת: כשמוסיפים ממ"ד לדירה, מקבלים חדר מגורים נוסף שמשביח ומעלה את שווי הדירה,אבל למעשה לא מוטל היטל השבחה.
היסטוריה בקטנה: אחרי מלחמת המפרץ בשנת 1991 בה עירק שיגרה טילים לישראל, פיקוד העורף החליט בשנת 1992 לקבוע תקן למיגון הבתים, לפיו בכל בנייה חדשה נדרש להיות מרחב מוגן דירתי, קומתי או של כל הבניין, שבינינו הוא בעצם קצת מחסן אופניים.
תכנון ממ"ד חייב להיות בהתאם לדגשים המפורטים של פיקוד העורף.
חשוב לדעת: הדרישות לתכנון ממ"ד משתנות לפי המיקום הגיאוגראפי בארץ. ככה שהדגשים לממ"ד ביישובים שקרובים לקווי עימות או לגבול, שונים מעט מדגשים לממ"ד במרכז הארץ.
הנה הדגשים הבסיסיים והחשובים ביותר בתכנון ממ"ד שנוגעים לכולם:
שטח הממ"ד - השטח הפנימי של הממ"ד חייב להיות לפחות 9 מ"ר. במקרים מסוימים ששטח הדירה קטן, פיקוד העורף יכול לאשר באופן חריג לתכנן ששטח הממ"ד יהיה 5 מ"ר.
גובה הממ"ד - תקרת הממ"ד צריכה להיות בין 2.5-2.8 מטר גובה.
רוחב הממ"ד - הרוחב המינימאלי של הממ"ד יהיה לכל הפחות 1.6 מטר.
קירות - קירות הממ"ד יהיו יציקות בטון בעובי שנע בין 25-40 ס"מ לקירות החיצוניים, ו-20-35 ס"מ לקירות הפנימיים.
דלת הדף - דלת הכניסה לממ"ד היא דלת הדף שמתוכננת במיוחד להיות אטימה בפני גזים ועמידה בפני הדף של פיצוץ חיצוני.
חלון הדף - בממ"ד ימוקם חלון אחד והוא יהיה אטום בפני גזים ועמיד בפני הדף חיצוני.
תשתיות - בשביל שהממ"ד יספק את הצרכים המינימליים לשהייה ממושכת, צריך לתכנן להתקין נקודות חשמל, תאורת חירום, הכנה לטלפון קווי (כן כמו הטלפונים של פעם) ואנטנה לרדיו.
צנרת - לא מדובר בצנרת ביוב, אלא בצנרת לטובת אוורור ומיזוג אוויר.
חשוב לדעת: בשביל שהג"א (ראשי תיבות של "התגוננות בפני גזים והתקפות אוויר) מפיקוד העורף יאשרו את תכנון הממ"ד, הקונסטרוקטור צריך להראות בשרטוטים את כל האלמנטים האלו ברמת פירוט גבוהה.
מתכננים ממד? ריכזנו לכם כמה טיפים של מה כדאי לעשות ומה אסור לעשות בתכנון ממ"ד.
מומלץ למקם את הממ"ד באחת מפינות הבית, ולא באמצע המרחב.
חלון ההדף ימוקם בקיר החיצוני של הממ"ד, ולא כלפי פנים הבית.
תתאימו את גובה תקרת הממ"ד לגובה הדירה כולה.
חשבו על כמות הנפשות בבית בזמן תכנון הממ"ד, מומלץ שלמשפחה ברוכת ילדים יהיה ממ"ד גדול יותר מאשר למשפחה בהרכב זוגי.
ככל שיש יותר קירות חיצוניים בממ"ד הם צריכים להיות עבים יותר בהתאם לטבלה:
כמות קירות חיצוניים לממ"ד |
תקן עובי הקיר |
קיר אחד |
25 ס"מ |
שני קירות |
25 ס"מ |
שלושה קירות |
30 ס"מ |
ארבעה קירות |
40 ס"מ |
הטיפ הכי חשוב הוא שכדאי לתכנן ממ"ד בימים שקטים, בדיוק כמו שאיטום גג כדאי לעשות בקיץ. בסופו של דבר, קונסטרוקטורים עמוסים בזמנים מתוחים.
אסור לתכנן ובטח שלא לבנות קירות מבלוקי בטון.
אסור להשתמש בחומרים שעלולים להתנפץ לרסיסים חדים, כמו זכוכיות וקרמיקה.
אסור להשתמש או לאחסן חומרים דליקים.
1.6 מטר רוחב בתכנן הממ"ד זה רוחב צר מאוד לחדר ולא מומלץ לבנות לפיו.
טיפ: אחרי שהממ"ד בנוי, חשוב מאוד שתוודאו שהממ"ד נגיש, זמין, ערוך ומוכן לשעת חירום. חשוב לוודא שאין רהיטים שחוסמים את הדלת או החלון ואת היכולת לסגור אותן.
תהליך תכנון ממ"ד מורכב מארבעה שלבים שכל אחד מהם דורש חשיבה, זמן ועבודה מתואמת בין הקונסטרוקטור לאדריכל. נפרט קצת על כל שלב:
פגישה משותפות - בשלב הראשון תתקיים פגישת אפיון ביניכם / האדריכל, לבין הקונסטרוקטור. בשלב זה תצטרכו להוציא נסח טאבו שמצוין בו גודל הנכס ושם בעלי המקרקעין. האדריכל מצידו יפנה לפיקוד העורף וגורמים נוספים כדי לדעת מה בדיוק נדרש לקבלת היתר.
תכנון - בשלב זה האדריכל יבין בדיוק מה הצרכים שלכם מהדירה, יקבע את מיקום הממ"ד והקונסטרוקטור יתכנן את הממ"ד בהתאם לדגשים של פיקוד העורף.
העברת התוכנית - אחרי שסגרתם מול האדריכל והקונסטרוקטור את התוכנית לדירה, תצטרכו להעביר אותה לגורמים מקצועיים, בדגש על הג"א כדי שיאשרו את המפרט של הממ"ד.
קבלת אישורים לתכנון - אחרי שהשגתם את כל האישורים מהגורמים המקצועיים, האדריכל יעביר את התוכנית האדריכלית (הגרמושקא) לרשות המקומית לבדיקה. בתהליך זה בודקת התוכניות תבדוק שכל האישורים נמצאים ושתכנון הדירה עומד בהוראות ובתב"ע (תכנית בנין עיר). בשלב זה יכול להיות "פינג פונג" בין בודקת התוכניות לבין האדריכל כדי לתקן ליקויים. אחרי שבודקת התוכניות אישרה את התוכנית האדריכלית וכל האישורים קיימים, התוכנית תיכנס לועדה שבה יוחלט אם לתת היתר בניה או שיש תיקונים נוספים. מרגע שהתקבל היתר בניה, תוכלו להתחיל לבנות את הבית ואת הממ"ד שתכננתם.
זמן התכנון: תכנון ממ"ד כחלק מתכנון בית פרטי חדש יכול לקחת גם שנה, בעיקר בגלל שינויים תכנוניים שמתבצעים מול האדריכל או הערות מבודקת התוכניות.
עבודת תכנון ממ"ד לא זולה והמחיר שלה מושפע משלושה גורמים עיקריים - מיקום הבנייה, סוג תכנון הממ"ד וגודל הממ"ד הרצוי. באופן כללי, מחיר תכנון ממ"ד נע בין 4,000-15,000 ₪.
מחיר תכנון ממ"ד בגודל 9 מ"ר בתהליך שיפוץ דירה - 4,600 ₪.
מחיר תכנון ממ"ד בגודל 12 מ"ר בתהליך שיפוץ דירה - 6,500 ₪.
מחיר תכנון ממ"ד בגודל 9 מ"ר בבית פרטי חדש - 8,000 ₪.
מחיר תכנון ממ"ד בגודל 12 מ"ר בבית פרטי חדש - 12,000 ₪.
שימו לב: אלו המחירים לתכנון בלבד, ולא כוללים את מחיר עבודת בניית הממ"ד.
תכנון ממ"ד בצורה עקומה יכולה להוציא מכם סכומי כסף לא מתוכננים. זקוקים לקונסטרוקטור אמין ואיכותי שיודע לתכנן ממ"ד? בדיוק בשביל זה הכנו לכם רשימת קונסטרוקטורים מומלצים. אחרי התכנון ניצור איתכם קשר לקבל חוות דעת עדכנית ונעלה אותה לאתר ככה שהציונים תמיד יהיו מעודכנים.
החל משנת 1992 יש חובה לבניית ממ"ד בתהליך של בניית דירה.
תכנון ממ"ד יכול לקחת גם שנה, תלוי בקצב ההתקדמות והליקויים שמקבלים האדריכל והקונסטרוקטור.
מחיר תכנון ממ"ד נע בין 4,000-15,000 ₪.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.