כשהדוד מקצר חשוב מאוד לפעול מהר. ייתכן שמדובר בתקלה נקודתית כמו גוף חימום שרוף שניתן לפתור בקלות, אבל כדאי לזכור - דוד שמקצר לא מקצר רק את החשמל, אלא גם את אורך החיים של הדוד עצמו. אבל את מי מזמינים? טכנאי דוודים? חשמלאי? ומה ההבדל בין דוד שמקצר בזמן ההדלקה לדוד שמקצר בזמן גשם? שמחים ששאלתם. לפניכם המדריך המעמיק לדוד המקצר
בחורף פועלים הרבה יותר מכשירי חשמל, ולכן לפני שאתם רצים להזמין בעל מקצוע כשהדוד מקצר כדאי שתבדקו קודם כל שהקצר לא נגרם בגלל עומס. נתקו את כל מכשירי החשמל בבית והפעילו את הדוד לבד. אם הוא לא מקצר – אין סיבה להזמין בעל מקצוע, אלא רק להקפיד לצמצם שימוש במכשירים חשמליים אחרים בזמן שהדוד עובד. אם גם כשהדוד פועל לבדו הוא עדיין מקצר תצטרכו להזמין בעל מקצוע, ואם תמשיכו לקרוא כאן בעמוד תוכלו להבין איזה.
אם ביצעם את הבדיקה והבנתם שהבעיה היא בדוד, השאלה הבאה היא את מי צריך להזמין? חשמלאי? טכנאי דוודים? התשובה היא תלוי. כשדוד מקצר ייתכן שהבעיה היא בחיווט או בחיבורי החשמל ואז צריך חשמלאי, וייתכן גם שאחד מרכיבי הדוד כמו גוף החימום או התרמוסטט תקולים ואז דווקא טכנאי דוודים הוא האיש שלכם. אין דרך לדעת בוודאות איזה חלק בדוד אשם בתקלה, אבל יש דרכים שיכולות לעזור לכם לקבל אינדיקציה:
אם הדוד שמקצר נמצא בתוך הבית רוב הסיכויים שתצטרכו להיעזר באיש דוודים. כשהדוד נמצא על הגג הוא חשוף לגשם ולכן אם הוא מקצר סביר מאוד שאחד מחוטי החשמל של הדוד חשוף ובמגע עם מים הוא מקצר. כשהדוד בתוך הבית אין את הסכנה הזו, ולכן ברוב המקרים הבעיה תהיה באחד מרכיבי הדוד.
גם אם הדוד שמקצר נמצא בחוץ לא בטוח שמדובר בבעיה חשמלית. אם הדוד נמצא במקום בעל גישה נוחה ובטוחה תוכלו לבצע בדיקה קטנה בעצמכם: הסתכלו האם יש כבל חשוף או אם רואים נזילה מהדוד. אם הבחנתם באחד מאלה – הזמינו חשמלאי. אם לא הבחנתם באף אחד מאלה תוכלו לכבות את מפסק הטכנאים שנמצא ליד הדוד ולהרים את החשמל בבית. אם הדוד עדיין מקצר הבעיה היא בחשמל ולא בדוד עצמו (חשמל לא מגיע לדוד, אז אין סיבה שיקצר) וכמו שאתם מנחשים – צריך להזמין חשמלאי. שימו לב! אם הקופסה בה נמצא המפסק מלאה מים אל תגעו בו ואל תנסו לכבות אותו, הזמינו ישר חשמלאי. שילוב של מים וחשמל יכול לעשות רק רע...
יש שלל סיבות שגורמות לדוד לקצר: חיווט לא תקין, נזילה מהדוד, גוף חימום שרוף, תרמוסטט תקול, פקק חשמלי שלא עומד בעומס וזה רק על קצה המזלג. כשיש כל-כך הרבה גורמים, איך אפשר למצוא את האשם? שאלת המפתח היא מתי הדוד מקצר, וכמו הרבה דברים בחיים, גם בדודים – טיימינג הוא גורם מפתח. התזמון בו הדוד מקצר יכול לעזור להבין מי בעל המקצוע שתצטרכו להזמין, ובמקרים רבים גם יהווה אינדיקציה לבעיה עצמה. לא נשאיר אתכם במתח גבוה ומיד נפרט מה הם המקרים הנפוצים, ומה כל אחד מהם אומר.
הסיבה הנפוצה ביותר בגללה הדוד מקצר היא גשם, ובמיוחד הגשם הראשון שידוע בשמו היורה, או כפי שאנחנו קוראים לו – המקצר. אם הדוד שלכם מקצר ברגע שיש גשם סימן שיש מגע בין מים וחשמל - יכול מאוד להיות שהחיווט לא מבודד טוב או שמפסק הטכנאים בדוד חשוף לגשם. אגב, סביר מאוד שהם היו ככה כל הקיץ, אבל בגלל שלא היה מגע עם מים לא הייתם מודעים לכך. אם זה אכן המקרה – האיש שלכם הוא חשמלאי, וחשמלאי בלבד! טכנאי דוודים רבים כן מציעים שירותי תיקון של חיווט חשמלי ומפסק טכנאים בדוד, אך דעו שרק חשמלאי מורשה לבצע את התיקונים האלו.
אם הדוד מקצר ברגע שאתם מדליקים אותו גם כשלא יורד גשם, ברוב המקרים האחראי לכך יהיה גוף חימום שרוף שתצטרכו להחליפו. אם אתם כבר מחליפים גוף חימום, ובעיקר אם הדוד שלכם קיים כבר מעל 4 שנים (ושיבדל לחיים ארוכים) מומלץ לא להסתפק בהחלפת גוף חימום בלבד אלא להחליף את כל הפלאנג. הפלאנג' הוא למעשה התושבת של התרמוסטט וגוף החימום בדוד. האבנית שעל הפלאנג' עוברת גם לגוף החימום ומקצרת את תוחלת החיים שלו. טווח המחיר להחלפת פלאנג' (כולל את החלפת התושבת, גוף החימום והתרמוסטט), הוא 500-800 ש"ח והמחיר הממוצע של החלפת גוף חימום בודד הוא 350-550 ש"ח, כך שבטווח הארוך משתלם יותר להחליף את הפלאנג' כולו.
אם הדוד מקצר לאחר זמן שהוא דולק מדובר ממש בהטעיית הציבור. כבר הדלקתם, המתנתם, פנטזתם על המקלחת הרותחת ואז הוא קופץ - לא סיטואציה לעניין... אם קראתם עד פה אתם כבר יודעים שכדאי לוודא שלא מדובר בעומס מוצרי חשמל. במקרים בהם הדוד מקצר לאחר זמן קצת קשה יותר לדעת מה הגורם האחראי לתקלה. יכול להיות שהתרמוסטט תקול וגורם לגוף החימום לחמם יותר מדי ולכן הדוד קופץ. יכול להיות גם שהפקק (המתג בארון החשמל) לא עומד בעומס של הדוד וצריך להחליף אותו. ייתכן גם שיש נזילה מהדוד, או שאטם המים בדוד (שיושב על הפלאנג') פגום וצריך להחליפו. אז איך יודעים איזה רכיב תקול, או לפחות את מי להזמין? האמת היא שבמקרה הזה זה לא פשוט. אם רק המפסק של הדוד קופץ – קראו לחשמלאי. אם הדוד מקפיץ את החשמל בכל הבית ואתם לא מצליחים לראות חיווט חשוף או נזילה מהדוד קראו לטכנאי דוודים. הוא יבדוק את הרכיבים בדוד ועל ידי ניסוי וטעייה יבין מה הוא הרכיב התקול.
אם הדוד שלכם מקצר בדיוק (אבל ממש בדיוק, לא שבוע אחרי) לאחר שהחלפתם גוף חימום רוב הסיכויים שהטכנאי עשה עבודה מרושלת. לאחר החלפת גוף חימום הטכנאי צריך לבצע בדיקה – להדליק את הדוד להמתין כמה דקות ולראות שהוא לא מקצר. ייתכן שיש פגם בגוף החימום (למרות שהוא חדש) שגורם לו לקצר, וייתכן שהחיבורים של גוף החימום לפלאנג' או לתרמוסטט לא טובים. טכנאי אמין לא יעזוב את הבית שלכם לפני שהוא בודק שהדוד לא מקצר, וגם ייתן אחריות על הרכיבים והעבודה. אם המקרה כבר קרה, הטכנאי שהחליף את גוף החימום אמור להגיע באופן מיידי ולתקן את התקלה ללא עלות נוספת.
כשהדוד מקצר מדובר במצב לא נעים, אבל חשוב מכך – מדובר במצב שיכול להוות סכנה של ממש. לכן חשוב להזמין בעל מקצוע אמין, כזה שידע לאבחן את הגורם לקצר בצורה טובה וכמובן, ידע גם לתקן את הבעיה. כדי שלא יהיה קצר ביניכם לבין בעל המקצוע, ריכזנו עבורכם רשימה של טכנאי דוודים מומלצים, ורשימה של חשמלאים מומלצים. שיהיה חורף חם ובטוח
שאלנו את טכנאי הדוודים במידרג מה הן הסיבות הנפוצות שגורמות לדוד לקצר אחרי גשם. כאן מוכלו לקרוא את התשובות שלהם!
ברוב המקרים אם הדוד מקצר מיד כשמדליקים אותו ולא מדובר בעומס חשמלי, מדובר בגוף חימום תקול.
אם הדוד מקצר ממש אחרי החלפת גוף חימום הסיבה היא (באופן לא מפתיע) שהטכנאי שהתקין את גוף החימום עשה עבודה לא טובה - ייתכן שהוא לא בדק את גוף החימום עצמו והתקין לכם גוף חימום תקול וייתכן שהוא לא חיבר את גוף החימום טוב ולכן הוא מקצר. בכל אופן, הטכנאי אמור כמובן להגיע לסדר את התקלה ללא עלות נוספת.
אם הדוד מקצר לאחר זמה מה שהוא דולק קצת קשה לדעת מה הסיבה. במידה ואין נזילה גלויה לעין ולא רואים חיווט חשוף, יש להזמין טכנאי דוודים שיבצע בדיקות וישלול גורמים עד שיגיע לבעיה.
ניתן להחליף רק את גוף החימום, אבל אם הדוד שלכם בן יותר מ-4 שנים - מומלץ להחליף את כל הפלאנג' (הפלאנג' הוא למעשה התושבת של גוף החימום, התרמוסטט ומאיץ החום).
השאלה הראשונה שצריך לברר היא האם צריך להזמין חשמלאי או טכנאי דוודים. אם הדוד נמצא בתוך הבית - רוב הסיכויים שתצטרכו טכנאי דוודים. אם הדוד נמצא על הגג במקום בעל גישה נוחה ובטוחה תוכלו לבדוק אם אתם רואים נזילה או חיווט חשוף. אם כן - קיראו לחשמלאי.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.