אם אין לכם מים חמים, רוב הסיכויים שהתקלה היא בדוד ולא בקולט. התקלות בקולטים נדירות יותר (ולרוב אפשר רק להחליף את הקולט, ולא לתקן). חדשות טובות - אפשר למנוע את התקלה העיקרית בקולטים על-ידי טיפול מונע. עכשיו נביא את כל הפרטים על תיקונים ומניעת תקלות.
יש 2 תקלות אפשריות בקולט שמש - סתימה באבנית ונזילה:
בישראל יש המון אבנית. הרבה יותר ממדינות אחרות. האבנית היא אויב מספר 1 של קולטי השמש וכל מכשיר אחר, שעובד על בסיס מים (ודאי יצא לכם לפגוש בה בעצמכם,כשהיא סתמה את תחתית הקומקום שלכם). האבנית תוקפת בעיקר את צינורות הקולט, מתיישבת עליהם וסותמת אותם ואת המחברים שמקשרים אותם לדוד. הבעיה מתבטאת במים שלא מתחממים. יכול להיות שהשמש החזקה בקיץ תמנע מכם לזהות את הבעיה - אם הקולט עובד בהספק נמוך כי הוא סתום מאבנית, עדיין קרינת השמש מספיק חזקה, שתרגישו מים חמים או לפחות פושרים. עד שביום בהיר אחד, תחזרו מהעבודה ביום קיץ מיוזע, תרצו לעשות מקלחת חמה ותגלו – אין מים חמים.
נזילה מצינורות הקולט נגרמת ממפגע חיצוני, משחיקת המערכת, מהתקנה לא תקנית או מחומרים לא איכותיים שמהם עשוי הקולט.
הדרך הטובה ביותר לחסוך בעלויות היא טיפול מנע. נגבו את קולטים מאבק, בדקו את תקינותם לאחר כל תקופת חורף סוערת וודאו שבעל מקצוע יבצע שטיפה פנימית של הקולט כל שנתיים. השטיפה היא פעולה די פשוטה שעושה בעל המקצוע: היא כרוכה בפתיחת הקולטים וניקוי האבנית מבפנים. עלות השטיפה שווה לעלות ביקור ממוצעת של בעל המקצוע, בין 250 ל-350 ₪, כולל מע"מ. המחיר יכול להכפיל את עצמו, במקרה ומדובר בגג רעפים. התחזוקה השוטפת תשתלם לכם ותביא לאריכות ימיו של הקולט. הזנחת הקולט, תגרום להצטברות רבה של אבנית, שעלולה לקצר את חיי הקולט בחצי ואף יותר.
תיקון נזילה אפשרי רק אם מדובר בנזילה קטנה ועלותו הממוצעת נעה בין 250 ל- 550 ₪, תלוי במיקום הקולטים, גג שטוח או גג רעפים. עלות התיקונים לעיל אחידה בין כל סוגי הקולטים. כך שלא תשלמו על תיקון קולט של כרומגן יותר מתיקון קולט של חברות יצרן אחרות כמו אמקור או ירדן.
תקופת החורף אולי עושה טוב לכנרת ולאלה מאיתנו שאוהבים להתכרבל תחת הפוך אבל היא בהחלט לא עושה טוב לקולטים שלנו. קרה, ברד ורוחות חזקות עלולים לגרום לשבר ואף להתפוצצות הקולט. במקרה הטוב, יהיה ניתן לתקן את הקולט ולהחזיר אותו לפעילות מלאה. במקרה הרע, הנזק יעלה לכיס שלכם מחיר של קולט חדש.
אם אתם גרים בעמקים כמו בית שאן או באזורים הרריים כמו ירושלים וצפת, אתם ודאי סובלים ממספר ימי קרה בתקופת החורף. התופעה מתרחשת כשהטמפרטורה צונחת מתחת ל- 0 מעלות צלסיוס. אויר קר ויבש שמגיע מן הדרום גולש מטה ומקפיא את אדי המים.
למה הקרה כל כך מסוכנת לקולטים?
הקולטים ששוכנים על הגג חשופים לפגיעת הקרה, מפני שהיא מאפשרת היווצרות של שכבת קרח על המעטה העליון של הקולטים. הקור העז, חודר אל צינורות הקולט ועלול לגרום לקפיאת המים העוברים דרכם. במידה וצינורות הקולט עשויים מנחושת, סיכוי רב שקפיאת המים תגרום לחומר הנחושת הרך להתכופף ולהישבר, מה שיוביל להתפוצצות צנרת הקולט. במידה והקולט עשוי מצינור ברזל, שמכונה בפי המתקינים, סקדיול 40, רוב הסיכויים שהקולט יצליח לשרוד את הקור.
התשובה לשאלה זאת תלויה במידת הנזק שנגרם לקולטים. במידה והקולט די חדש ודאגתם לתחזק אותו כמו שצריך, כך שנוצרה בו רק נזילה קטנה או מעט אבנית, לא תהיה בעיה לתקן אותו והוא יוכל להחזיק לזמן רב.
במקרה של קולט ישן, נזילה רצינית או הצטברות רבה של אבנית, לא שווה לתקן ועדיף לקנות קולט חדש. מכיוון שתיקון יחזיק מעמד רק לזמן קצר.
לא קל למצוא לקוחות שמוכנים להמליץ בחום על מי שתיקן להם את הקולט. ריכזנו עבורכם כאן באתר רשימת טכנאי דודי שמש מומלצים לפי חוות דעת של לקוחות קודמים. ההמלצות של הלקוחות מתקבלות רק בשיחה טלפונית עם לקוחות אמיתיים שכבר עשו תיקון של הקולט עם בעל המקצוע שברשימה.
עלות התקנה ממוצעת לקולט נעה בין 500 ל- 600 ₪, לא כולל מע"מ. עלות זו תשתנה בהתאם לגודל הקולט ותנאי ההתקנה.
על מנת לוודא שהקולט מחובר היטב, רצוי לעלות יחד עם המתקין על הגג בעת ההתקנה ולראות שהקולט קשור למעמד בחוט ברזל מגולוון. בנוסף, וודאו שהמתקין יחבר את הקולט ב- 45 מעלות לכיוון דרום על מנת שהקולט יגיע לתפוקתו המקסימאלית.
הקושי בתנאי הגישה, מתבטא בשני פרמטרים:
1. כמות הזמן שישקיע בעל המקצוע בכדי להגיע לקולט.
2. מידת הסיכון שייקח עליו בעל המקצוע בעת תיקון הקולט.
קושי הגישה משפיע באופן ישיר על מחיר תיקון הקולטים מכיוון שבעל המקצוע לוקח בחשבון שהוא עלול להיפצע בעת התיקון ושהזמן שאיבד עלול לעלות לו במספר הפניות שבהם ייטפל באותו יום. למשל, תיקון קולט על גג רעפים יעלה לכם יותר מתיקון על גג שטוח מכיוון שגג רעפים נחשב למיקום בעייתי ומסוכן.
אין בעיה לבעלי המקצוע להגיע עבור שטיפה בלבד. עלות שטיפה ממוצעת נעה בין 200 ל-400 ₪ והיא כוללת בתוכה את דמי הביקור.
קולטים גדולים מייצרים תפוקה גבוהה יותר של חום ולכן יכולים לחמם דודי שמש בנפחים גדולים. החום הרב מזרז את היווצרות האבנית ולכן קולטים גדולים ייסתמו מהר יותר מאבנית מאשר קולטים קטנים.
בחנות אביזרי אינסטלציה תוכלו לקנות ברזים לבד בעלות של 15 ₪, לא כולל מע"מ. בעל מקצוע ייגבה מכם, עבור הברזים וההתקנה, בין 200 ל-250 ₪.
שטיפה לקולטי שמש עולה 200-250 ש"ח.
אחת הסיבות הכי נפוצות לקולט שלא מחמם את המים היא אבנית בקולטים. במקרה של אבנית קלה, שטיפה וניקוי על ידי בעל מקצוע יפתרו את התקלה. במקרים בהם כל הקולטים מלאים באבנית לא תהיה ברירה אלא להחליף את קולטי השמש.
תיקון נזילה מקולטי שמש יעלה 200-300 ש"ח בערך.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.