דואגים למים חמים לקראת החורף? אין ספק שהתקנת דוד חשמל זה פתרון טוב. לפני שאתם מתקשרים למתקין הדודים, באנו לענות על כל השאלות החשובות: מה הבדל בין דוד שמש ודוד חשמל (רמז: המחיר והקטע של השמש), מתי נצטרך כל אחד, איזו אחריות תקבלו על הדוד, וכמובן – כמה עולה התקנת דוד חשמל.
אז לפני קפיצת הראש אל הדוד החשמלי (זה עמוק!), כלל לוגי שחשוב לדעת: כל דוד שמש הוא גם דוד חשמל, אבל דוד חשמל הוא לא דוד שמש, וגם אי אפשר להפוך אותו לכזה. המסקנה המתבקשת, ומה שגם מתקיני הדודים ימליצו לכם, היא להתקין דוד שמש. ככה בחורף תוכלו להשתמש בחשמל ובקיץ תרוויחו מים חמים מאנרגיית השמש.
אז נכון, דוד שמש ללא ספק מומלץ יותר מדוד חשמל, אבל יש כמה מקרים שבהם אין ברירה וצריך להתקין דוד חשמל:
כמה שיותר גבוה – בבניינים גבוהים (מעל 8 קומות) יש הרבה דירות ולכן פעמים רבות כבר אין מספיק מקום לקולטים על הגג. במקרים כאלו חימום המים נעשה בעזרת מערכת סולארית משותפת או באמצעות דוד חשמל, תלוי בתשתיות.
מסיבת גג – בדירות ישנות במיוחד עם גגות רעפים ישנים ("רעפי חול") פעמים רבות פשוט אי אפשר להתקין קולט שמש על הגג מבלי להחליף את הרעפים. החלפת הרעפים זאת אפשרות יקרה ולכן ברוב המקרים יהיה משתלם יותר פשוט להתקין דוד חשמל.
השלב הראשון בהתקנת דוד חשמל הוא קניית הדוד – תוכלו לעשות את זה דרך אחת מחברות הדודים הרבות בעצמכם או דרך המתקין. היתרון בקנייה דרך המתקין הוא שתקבלו ממנו אחריות מלאה גם על הדוד וגם על ההתקנה, וכך במקרה של תקלה הוא ייקח אחריות מלאה גם על הדוד.
השלב השני הוא ההתקנה עצמה. אם אתם בדירה חדשה יחסית סביר להניח שיש לכם תשתית מוכנה לדוד במסתור הכביסה, אם לא, המתקין יצטרך להבין יחד איתכם מהו המקום האידיאלי להניח בו את הדוד (דודים של 80-60 ליטר אפשר להתקין אפילו בתוך הבית). לאחר מכן הוא יתקין את התושבת, יחבר את הדוד למערכת המים והחשמל, וזהו – למקלחת!
בקניית דוד חשמל יש שני דברים שעליכם לבחור: נפח הדוד והחברה שמייצרת אותו.
נפח הדוד - דודי חשמל ושמש מגיעים בכמה נפחים שונים: 60 ליטר, 80 ליטר, 120 ליטר, 150 ליטר ו־200 ליטר. תוהים איזה גודל דוד אתם צריכים? מקלחת ממוצעת משתמשת ב-40-30 ליטר מים חמים, כך שזוג יכול להסתפק בדוד של 80 ליטר ומשפחה של חמש נפשות בכזה של 150.
חברת הדודים – דודי חשמל מיוצרים ומשווקים על ידי שלל חברות: כרומגן, אמישראגז, נימרוד, ירדן טל סחר, אמקור, פרת, ועוד ועוד. קשה להצביע על הבדלים מובהקים בין החברות. מה שכן, כאשר שאלנו עשרות מתקיני דודי שמש וחשמל מומלצים במידרג על דוד מומלץ, יותר מ־50 אחוז מהם ענו "כרומגן". בכל מקרה, כאשר בוחרים חברה יש שני דברים שחייבים לוודא:
שהחברה עומדת בתקן 579.2 של מכון התקנים שבודק את בטיחות השימוש בדוד.
שהיא נותנת אחריות מלאה על הדוד ל־4 שנים לפחות.
מחיר התקנת דוד חשמל הוא די אחיד, ומה שבעיקר משפיע עליו הוא נפח הדוד. המחיר כולל גם את תושבת הדוד ואת פינוי הדוד הישן אם יש כזה.
מחיר התקנת דוד חשמל לא כולל הדוד הוא 1,000-800 ₪
מחיר התקנת דוד חשמל 80 ליטר כולל הדוד הוא 2,100-1,800 ₪.
מחיר התקנת דוד חשמל 120 ליטר כולל הדוד הוא 2,300-2,000 ₪
מחיר התקנת דוד חשמל 150 ליטר כולל הדוד הוא 2,400-2,100 ₪ .
כמי שציינו, יש מספר חברות המיצרות דודי חשמל, ובהתאם טווח המחירים משתנה בין חברה לחברה. דודי כרומגן נחשבים אמינים יותר ולכן תמיד יהיו יקרים יותר בהשוואה לדודים מחברות אחרות באותו הנפח.
תוספת המחיר לדודי כרומגן היא 300-200 ₪
בדרך כלל כאשר יש תשתית מוכנה לדוד חשמל ההתקנה אמורה להיות נוחה, אולם במקרים שבהם אין למתקין גישה נוחה והוא צריך לעבוד בגובה או בדוחק העבודה הופכת מסובכת יותר ולכן גם יקרה יותר.
תוספת מחיר עבור עבודה בגישה בעייתית היא 500-200 ₪, תלוי עד כמה הגישה מורכבת.
אם אין לכם רגשות נוסטלגיה לכפתור האדום של הבוילר, תוכלו בעת ההתקנה לבקש לרכוש מהמתקין טכנולוגיה מתקדמת יותר. אפשרות שאותה המתקין יכול לעשות "על הדרך" ללא תשלום (מלבד על החלק עצמו) היא טיימר לדוד , שבעזרתו תוכלו לכוון איתו את השעות בו הדוד דולק. האפשרות המתקדמת יותר היא מפסק חכם, טכנולוגיה מתקדמת יותר עם שלל תכונות – הפעלת הדוד מרחוק, מעקב אחרי צריכת החשמל, קביעת לו"ז מדויק לדוד, ועוד, אביזר שיעלה לכם כמה מאות שקלים. קראו כאן על מפסק חכם מומלץ.
מחיר מפסק חכם לדוד הוא 500-300 ₪
לפני שהמתקין מגיע ואתם קופצים לשעה באמבטיה, כמה טיפים שחשוב מאוד להקפיד עליהם כשמתקינים דוד חשמלי:
עמידת ראש – דוד חשמל שעומד עושה עבודה טובה הרבה יותר מדוד חשמל ששוכב. אם המתקין בכל זאת טוען שיש להתקין את הדוד בשכיבה וודאו שמדובר באילוצי מקום ולא מטעמי עצלות.
פריקת לחצים – בכל דוד חשמל יש שני אביזרים חשובים למקרי חירום: פורק לחץ ושסתום אל חזור. תפקיד הפורק למנוע מהדוד להתפוצץ כאשר יש לחץ גבוה של מים חמים, ותפקיד השסתום למנוע מהדוד להישרף בעת הפסקת מים. אם אתם מתקינים דוד חשמל חדש, האביזרים האלה הם חלק מהחבילה. אם אתם מחליפים את הדוד הישן, התעקשו שהמתקין יתקין לכם פורק לחצים ושסתום אל חזור חדשים ולא ישתמש באלו מהדוד הישן. יכול להיות שהוא ידרוש קצת יותר אבל זה שווה את זה.
שוטף פלוס שישים – בעת התקנת דוד חשמלי אפשר לכוון את התרמוסטט שלו, כלומר את טמפרטורת המים המקסימלית שלו. ההמלצה היא לכוון את הטמפרטורה עד 60 מעלות כדי למנוע אפשרות של כוויה לילדים.
עולים חזרה אל היבשה, אפשר להוריד שנורקלים. כפי שראיתם התקנת דוד חשמל זה לא עסק זול ושווה למצוא בשבילה בעל מקצוע ישר שישאיר אתכם בראש שקט לכמה שנים. בדיוק בשביל זה אספנו עבורכם רשימה של אנשי דודים מומלצים להתקנת דוד חשמל, ולא סתם – כולם מדורגים לפי חוות דעת של לקוחות אמתיים, ממש כמוכם. בהצלחה, ושלעולם לא ייגמרו לכם המים החמים!
אם אתם קונים את דוד החשמל דרך מתקין הדודים, מה שבעיקר משפיע על המחיר הוא הנפח. התקנת דוד בנפח 80 ליטר תעלה בממוצע 2100-1800 ש"ח וככל שהנפח עולה מחיר ההתקנה עולה ב300-200 ש"ח. כך לדוגמא מחיר התקנת דוד חשמל 120 הוא 2,300-2,000 ₪, וכן הלאה.
השאלה הזאת מתבקשת עם כל חברות הדודים הרבות, ושלחנו אותה אל יותר מ־50 מתקיני דודים המדורגים באתר. בשורה התחונה, במקום הראשון הייתה חברת כרומגן שזכתה ליותר מ-50 אחוז מהקולות, והבאה בתור הייתה חברת נימרוד. ראו כאן את כל התשובות המפורטות על איזה דוד מומלץ.
אם אין ברירה אחרת זה אפשרי, אבל צריך לקחת בחשבון שמדובר במשהו שיקח לכם לא מעט מהחלל ולכן צריך למצוא גומחה מתאימה בשבילו.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.