הדלקתם דוד ביום חורפי, פנטזתם על המקלחת החמה, ולהפתעתכם דוד החשמל לא חימם את המים? אין ספק שמדובר במקרה מבאס, אבל תתעודדו – כנראה שהדוד עצמו תקין ומדובר רק בחלק מסוים שהתקלקל, ואם נהיה עוד יותר ספציפיים – רוב הסיכויים שמדובר בגוף החימום תקול שגורם לכך שדוד החשמל לא יחמם את המים. לפניכם המדריך החם עם התקלות הנפוצות שגורמות לדוד לא לחמם, וכמובן שלא נשאיר אתכם בלי מחירי התיקונים
לפני שאתם מזעיקים טכנאי דוודים כשהדוד לא מחמם, כדאי לוודא שלא מדובר בבעיה חשמלית. וודאו שהמפסק דולק כשהדוד דולק – אם לא, אין בעיה בדוד עצמו אלא בחשמל. אם מותקן לכם טיימר על הדוד העבירו אותו למצב דולק (ולא מצב טיימר) והדליקו את הדוד. לפעמים רק מצב הטיימר במפסק עצמו תקול, או שהשעון לא מכוון. גם כאן – אם הנורה לא דולקת הדוד כנראה חף מפשע.
ביצעתם את הבדיקה והבנתם שמדובר בבעיית חשמל? הגיע הזמן לקרוא לחשמלאי. החשמלאי יבדוק את המפסק באמצעות טסטר. ברוב המקרים התקלה היא שהחשמל נכנס למפסק אך לא יוצא ממנו כך שהדוד לא מקבל חשמל, ואז צריך להחליף את המפסק. במקרה שהחשמל בכלל לא מגיע אל המפסק יש בעיה בלוח החשמל. תקלות בלוח החשמל הן לרוב מורכבות ויקרות יותר לתיקון, אבל אל דאגה, הסיכוי שמדובר בבעיה בלוח החשמלי הוא נמוך.
דבר נוסף שחשוב לוודא הוא שהדלקתם את הדוד למספיק זמן. בימי חורף קרים לוקח למים הרבה יותר זמן להתחמם, וייתכן שגם אם אתם רגילים להדליק את הדוד כשעה למקלחת אחת, בימים קרים במיוחד תצטרכו להדליק אותו הרבה יותר זמן.
כששאלנו את הטכנאים המדורגים באתר מהי התקלה הנפוצה ביותר שגורמת לדוד לא לחמם את המים התשובה שרובם ענו היא - גוף חימום תקול. תפקידו של גוף החימום, באופן לא מפתיע, לחמם את המים. אממה, המים מלאים באבנית שעם הזמן מצטברת על גוף החימום, וככל שהיא מצטברת כך קשה יותר לגוף החימום לעבוד. כשיש קצת אבנית הדוד עוד יחמם, אך כמויות גדולות של אבנית יכולות לגרום לדוד החימום להישרף ולהוביל לכך שהדוד יקצר, לא עלינו. בעוד שבדודי שמש גוף החימום פועל רק בחורף, בדודי חשמל הוא פועל כל השנה, ולכן הוא מתכסה אבנית מהר יותר. לכן, אם יש לכם דוד חשמל והוא לא מחמם את המים בחורף סיכוי גבוה מאוד שצריך להחליף את גוף החימום.
אם הדוד לא מחמם את המים בדיוק לאחר החלפת גוף החימום, ייתכן שטכנאי הדוודים לא התקין אותו בצורה טובה או שהוא התקין לכם גוף חימום תקול. רגע לפני שאנחנו מאשימים את הטכנאי ברמאות חשוב לדעת שגם גוף חימום חדש דנדש מהניילונים יכול לצאת תקול, וטכנאי דוודים אמין ייתן אחריות גם על גוף החימום וגם על העבודה שלו. האחריות המקובלת היא של שלושה חודשים לפחות.
תפקידו של התרמוסטט הוא לווסת את גוף החימום ולהפסיק את פעולתו כאשר המים הגיעו לטמפרטורה הרצויה. כשהתרמוסטט תקול יש 2 אפשרויות:
התרמוסטט לא עוצר את גוף החימום, שממשיך ומממשיך להתחמם. כמה מתחמם אתם שואלים? עד שהוא נשרף, ובמקרה כזה לרוב הדוד יקצר. כשהדוד מקצר כתוצאה מתרמוסטט תקול חשוב לפעול מהר ולא לחכות עם התיקון, כי לא מדובר רק בחוסר נעימות אלא בסכנה של ממש.
ייתכן שהתרמוסטט תקין וגוף החימום תקין, אך החיבור ביניהם לא תקין, כך שממש כמו בטלפון שבור התרמוסטט מעביר את המסר הנכון, אך גוף החימום פשוט לא מקבל אותו. ברוב המקרים התקלה הזו נגרמת בגלל שהחוטים המחברים בין התרמוסטט לגוף החימום נשרפו. לפעמים ניתן להחליף רק את אותם חוטים, אבל אם התרמוסטט שלכם קיים מעל 3 שנים מומלץ כבר להחליף את התרמוסטט כולו.
לפי התקן, כל דוד חדש שמיוצר מחויב בברז ערבול, שתפקידו לדאוג שהמים שייצאו מהדוד לא יהיו חמים מדי וייגרמו לכוויה. התקן נכנס רק בשנים האחרונות ולכן אם הדוד שלכם קיים מעל 5 שנים רוב הסיכויים שאין בו מערבל. כשהמערבל תקין הוא מכניס לדוד מים קרים ומערבל אותם יחד עם המים החמים, כך שמתקבלים מים בטמפרטורה של בערך 52 מעלות. כשהמערבל לא תקין, הוא מכניס יותר מדי מים קרים, ואז כל העבודה הקשה שגוף החימום עשה כדי לחמם את המים ירדה לטמיון.
שימו לב! יש טכנאי דוודים שממליצים ללקוחותיהם "לחסוך" את החלפת המערבל ולנתק אותו, אבל מדובר בפעולה שמהווה סכנה של ממש, כך שהחיסכון הזה עלול לעלות ביוקר רב. זה אמנם נכון שהמערבל יותר קריטי בדוד שמש מאשר בדוד חשמל (בדוד שמש התרמוסטט לא עובד בקיץ ואז קיימת סכנה שהמים יגיעו לטמפרטורה גבוהה מאוד) אך בכל זאת לא מומלץ לנתק אותו גם בדוד חשמל.
הגיע טכנאי, ביצע בדיקות וקבע שהבעיה היא בגוף החימום או בתרמוסטט? אם הדוד קיים מעל ל-3 שנים והסיבה לתקלה היא אבנית, מומלץ כבר להחליף את הפלאנג' כולו. הפלאנג' הוא התושבת המחברת את גוף החימום והתרמוסטט, ובדוודים עומדים גם את מאיץ החום. ברגע שיש אבנית על חלק אחד כנראה שהיא נמצאת גם על שאר החלקים, אפילו אם היא לא גורמת להשבתתם.
לא חשוב איזה חלק הוחלף בדוד, בקשו לראות את החלק הישן. הדוד נמצא בדרך כלל במקום לא נגיש ולכן כשהטכנאים מתקנים אותו אף אחד לא רואה מה הם עושים. שיטה נפוצה בקרב טכנאי דוודים חאפרים היא לנצל את העובדה הזו ולא להחליף את החלקים שאמרו שהחליפו או לשים חלקים משומשים ולא חדשים. לא בבית ספרנו!
לאחר כל התעסקות של הטכנאי עם הדוד הדליקו אותו וודאו שהוא לא מקפיץ את החשמל כשהטכנאי עוד נמצא בבית. גם אם התקלה הייתה דוד שלא מחמם, ייתכן שמשהו בפעולות שהטכנאי עשה על מנת לתקן אותה תגרום לדוד לקצר, וכדאי לגלות את זה כשהוא עדיין בבית.
אז ציינו מספר תקלות שיכולות לגרום לדוד החשמל לא לחמם את המים, אבל כמה כל תיקון עומד לעלות?
תיקון מפסק דוד שלא עובד יעלה 300 ש"ח, לא כולל המפסק עצמו.
החלפת גוף חימום בדוד תעלה בממוצע 500-550 ש"ח, כולל גוף החימום.
החלפת תרמוסטט תעלה 250-350 ש"ח, כולל התרמוסטט
אם אתם מחליטים לפרגן לדוד שלכם בטיפול 10,000 ולהחליף את כל הפאנג' תפרדו מכ- 600 ש"ח בממוצע (כולל את כל הרכיבים). החלפת מערבל תעלה 400-600 ש"ח, תלוי בסוג הדוד.
אין ספק שדוד חשמל שלא מחמם את המים זו בעיה רצינית, בעיקר אם מדובר בימי חורף קרירים. כדי שתוכלו להתענג על מקלחת חמה במהירות צרפנו רשימה מדורגת של טכנאי דוודי חשמל מומלצים לפי המלצות של מאות לקוחות מאומתים שקיבלו שירות ומסרו משוב. כל המשובים ללא יוצא דופן עולים לאתר כך שהציונים מעודכנים תמיד. שיהיה חורף חם!
לא, לא, לא, ושוב- לא! המערבל הוא רכיב חשוב בדוד והוא שומר על הבטחון שלכם ושל היקרים לכם. גם אם הביטול שלא חוסך לכם כמה מאות שקלים של תיקון, זה לא שווה את זה.
יש כמה סיבות שגורמות לדוד לא לחמם כשהסיבה העיקרית היא גוף חימום שרוף או מלא אבנית.
לא, כשגוף החימום מלא אבנית או תקול אין ברירה אלא להחליף אותו.
המגעים בדוד עדינים מאוד ולכן יכול להיות שטכנאי הדוודים לא חיבר משהו טוב או שהוא התקין לכם גוף חימום חדש אך תקול.
דבר ראשון כדאי לנסות להדליק את הדוד לפחות שעתיים-שלוש בחורף, גם אם בקיץ אתם רגילים להדליק שעה. אם גם אחרי שהדלקתם את הדוד לזמן ממושך המים עדיין לא לחמים, ככל הנראה מדובר בגוף חימום תקול שצריך להחליף.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.