התקנה, קנייה או החלפה של דוד שמש, דורשת לא מעט תכנון מראש כמו: מה גודל הדוד שיתאים למשפחה שלי? כמה זה עולה לי? דוד כרומגן, נמרוד או אמקור – איך בוחרים? שלא נדבר על בחירת הקולטים עבור דוד השמש, שהם סיפור מורכב אחר, שעומד בפני עצמו. לכן, הכנו לכם מדריך מקיף בנושא דודי שמש וקולטים כך שתדעו לשאול את השאלות הנכונות ותוכלו לבחור דוד שיתאים בדיוק לצרכים האישיים שלכם.
לפני שנתחיל, הנה קצת פרטים טכניים, שייתנו לכם מושג על החבית הגדולה שמקשטת את הגג שלכם.
דוד השמש הוא מערכת חימום המים הנפוצה בישראל והוא נחשב לשיטה הטובה, החסכונית וגם הירוקה ביותר, מכיוון שהוא מאפשר את חימום המים על ידי מקור טבעי – השמש. כך, שבמדינה שטופת שמש כמו ישראל, תהנו במרבית ימות השנה ממים חמים בחינם, אין כסף. החבר הכי טוב של הדוד הוא הקולט ,שמפיק מים חמים מאנרגית השמש ומעביר אותם לאוגר המים.
משפחה ישראלית ממוצעת בעלת חמש נפשות זקוקה לדוד בנפח של 150 ליטר. מחיר דוד שמש כזה נע בין 1,300 ל-1,900 ₪. המחיר הזה לא כולל את עלות הקולטים, האביזרים הנלווים וההתקנה. מה הסיבה לטווח הרחב של המחירים? נסביר עכשיו:
להלן פירוט ארבעת הגורמים העיקריים שמשפיעים על מחיר הדוודים ועשויים לייקר אותם בעשרות אחוזים:
הנפח משפיע באופן ישיר על מחיר דוד שמש. ניתן למצוא דוודים בנפחים של 80, 120, 150 ו-200 ליטר. המחיר הממוצע של דוד שמש 80 ליטר עומד היום על כ- 1,300 ₪ כולל מע"מ. מחיר דוד שמש 120 ליטרים יעלה 1,400 ₪ בממוצע, דוד 150 ליטרים יעלה 1,500 ₪ ודוד שמש 200 ליטר יעלה 1,800 ₪.
איך ניתן לדעת מהו נפח הדוד הדרוש לנו? בחירת נפח הדוד תלויה בעיקר במספר הנפשות שצורכות מים חמים בבית והנה ידיעה מעניינת: בממוצע אדם צורך ביום בין שלושים עד ארבעים ליטרים של מים חמים. כך, שאם תעשו חישוב פשוט של מספר הנפשות כפול 30, תקבלו את נפח הדוד המינימאלי הרצוי למשפחה שלכם. לדוגמא: נפח הדוד המינימאלי שיתאים למשפחת ישראלי המונה 5 נפשות, יהיה 150 ליטרים ונפח הדוד שיתאים לבני הזוג ישראל, שרק התחתנו, יהיה 80 ליטרים.
שם היצרן שממנו תקנו את הדוד עשוי לייקר את מחירו ב-35%! מותג מוכר ונחשב יהיה יקר הרבה יותר מיצרן פחות מוכר. החברות שמובילות את שוק הדודים בישראל הן כרומגן, אמקור ואמישראגז והדודים שלהן יהיו יקרים יותר. לצד חברות אלו, קיימות חברות אחרות בעלות מחירים זולים יותר כמו נימרוד, טל סחר אידאל וירדן. לא חייבים לשלם מחיר יקר כדי לקבל דוד איכותי לכן שאלנו טכנאי דוודים מומחים איזה דוד שמש מומלץ להתקין? מוזמנים לראות את התשובות שלהם.
אם אתם מעוניינים בהתקנת דוד על גג שטוח, מדובר במחיר ממוצע של 900-600 ₪ כולל מע"מ. התקנה על גג רעפים עשויה לייקר לכם את המחיר ב-150 עד 500 ₪, בהתאם לתקינות הרעפים.
שלא יספרו לכם אנשי הדוודים שהמחיר כולל רק את ההרכבה של הדוד החדש. מחיר התקנת דוד שמש כולל בתוכו גם את עלות ההובלה, העלאת הדוד לגג, ופירוק ופינוי הדוד הישן. בנוסף לאלו, העלות כוללת בתוכה את אביזרי ההתקנה הבסיסיים + צנרת וחיבורים שמאפשרים את הסירקולציה של המים שעוברים בין דוד השמש לקולטים. נמחירים של האביזרים בדרך כלל מגומים בעלות ההתקנה:
שסתום אל חזור - מונע חדירת מים חמים מהדוד למערכת הצינורות המזרימים מים קרים לבית, בשעה שיש הפסקת מים אזורית. בכך הוא מגן מפני נזקים שעלולים להיווצר במוצרי חשמל והדחה שמחוברים לצנרת ואינם עמידים למים חמים. העלות הממוצעת של שסתום אל חוזר היא 70-50 ₪ כולל מע"מ.
מעמד מגולוון לדוד - מעמד שלא יצבור חלודה ויחזיק את הדוד בצורה תקנית על גג שטוח, ללא שיפוע, יעלה לכם בממוצע 350-250 ₪.
שסתום ביטחון פורק לחץ - מגן על הדוד מפני התפוצצות במקרים שבהם לחץ המים החמים עובר את גבולות המותר עקב בעיית חימום יתר במערכת החשמל. הוא עושה זאת על ידי זריקה מכוונת של מים החוצה וחובה להתקינו בצינור המים הקרים שמחובר לדוד. אם אתם רוצים לקבל המחשה, נערו בקבוק קולה או משקה מוגז אחר, פתחו מעט את הפקק ותנו לנוזלים לצאת והנה לכם, שסתום ביטחון. העלות הממוצעת של שסתום כזה היא 100-50 ₪ כולל מע"מ.
בסופו של דבר, הצעת המחיר צריכה להיות ברורה ומפורטת, באופן שלא משאיר מקום להפתעות ולתוספות מהסוג של "זה ברור שהמחיר שהצעתי לך בטלפון לא כולל לפנות את הדוד הישן". כך צריכה להיראות הצעת מחיר לדוד שמש לדוגמא.
טיפ קטן לחיסכון - עדיף לקנות דוד שמש בקיץ, מהסיבה הפשוטה, שבעונת הקיץ, יש פחות עבודה למתקיני הדוודים ועל כן, יהיה ניתן לרכוש מהם את אותם דוודים במחירים זולים יותר.
היום, רוב הדוודים מגיעים עם 4 שנות אחריות. ישנן חברות מסוימות, כמו כרומגן, שמעניקות 4 נוספות של אחריות חלקית. אולם, תמיד חשוב לבדוק מה האחריות לא כוללת. יש שני סוגי אחריות:
אחריות יצרן מלאה - כוללת כיסוי מלא של תיקון נזילות והחלפת חלקים תקולים בדוד על ידי החברה היצרנית. לדוגמה, אם תקנו דוד וכעבור שנתיים יתקלקל גוף החימום בדוד, הוא יוחלף על ידי החברה היצרנית, ללא עלות.
אחריות לא מלאה - מחייבת את הלקוח להשלים סכום מסויים עבור תיקון או החלפה של חלקים בדוד. לדוגמה, אם תקנו דוד וכעבור שנתיים יתקלקל גוף החימום בדוד, תתבקשו לששלם 150 ש"ח עבור החלפתו.
די קל ליפול בפח כשבאים לקנות דוד כי את רוב התקלות בדוד תגלו רק לאחר שהמתקין כבר הלך. בכדי שתוכלו לדעת ממה להיזהר, ריכזנו עבורכם למטה את מיטב הטריקים מבית המתקין החאפר:
החאפר, שמעוניין להרוויח על חשבונכם, יצבע מחדש את השכבה החיצונית של דוד ישן וחלוד ויציע את הדוד למכירה כחדש מהניילונים (עם ניילונים) במחיר זול במיוחד! איך תדעו שהדוד באמת חדש? כלל ראשון, מחיר נמוך צריך לעורר בכם חשד. אל תסמכו על מראה עיניים ובקשו ממתקין הדוד לפתוח את הפלאנג' ולאפשר לכם לגעת ולהסתכל בתוך הדוד. אם התחושה מזכירה את מגע החרסינה באמבטיה שלכם, סבירות נמוכה שיש חלודה. צבע חום-אדום בתוך הדוד צריך לעורר חשש לחלודה.
סגרתם על מחיר נמוך בטלפון, יום ההתקנה המיוחל הגיע והמתקין פתאום הקפיץ לכם את המחיר פי 2. הסיבה: "אה... המחיר היה רק על הדוד והוא לא כלל מע"מ, בשביל התקנה צריך להוסיף עוד שבע מאות שקל... וכמובן עוד לא דיברנו על הסטנד והשסתום". על מנת למנוע הפתעות כאלו ביום ההתקנה, בקשו מהמתקין לשלוח לכם הצעת מחיר מפורטת, שתכלול גם את עלות ההרכבה וההובלה של הדוד והמחירים לפני ואחרי מע"מ. כאן תוכלו לראות דוגמא לאיך צריכה להיראות הצעת מחיר מסודרת לדוד שמש.
מתקין הציע להחליף לכם את הדוד במחיר נמוך. כשהגיע המתקין, שמעתם להמלצתנו, בדקתם את הדוד וראיתם שאין חלודה, עד כאן הכל טוב ויפה. מה ששכחתם לבדוק ומה שהמתקין החאפר לא ציין בפניכם הוא, שההתקנה לא כוללת את החלפת האביזרים הנלווים החיוניים לפעילות התקינה של הדוד.
התקנה לא תקנית כזאת עלולה לגזול שנים יקרות מחיי הדוד שלכם. איך ניתן לדעת כיצד מבצעים התקנה תקנית של דוד? מכון התקנים הישראלי קבע בתו תקן 579 את ההנחיות להתקנת דוד. על פי התקן, בכל התקנה חובה להחליף לא רק את הדוד, אלא את המערכת כולה, שכוללת את המעמד המגולוון, שסתום הביטחון, שסתום אל חוזר קפיץ, מערכת החשמל וצנרת הנחושת המבודדת.
זיוף מוצרים היא שיטה ידועה של חאפרים, לא רק בתחום דודי השמש אלא בתחומים רבים. מבט חיצוני על הדוד יכול לעזור לכם להבחין בין המקור לזיוף. דוד שמש מקורי נושא עליו לצד שם החברה תאריך ייצור ומדבקה שעליה ברקוד. ברקוד זה משמש למעשה כמעין תעודת זהות שמקנה אחריות על הדוד. התקשרו לחברה היצרנית ובדקו אם הברקוד תקף. כמו כן, דרשו מהמתקין תעודת אחריות וחשבונית מס תקינה ותקפה.
בארץ קיימים כ- 700 עד אלף מפיצי דוודים, שמתחרים ביניהם על כיסו של הלקוח. התחרות בשוק היא עניין מבורך, שתורם להוזלת העלויות, אך כל כך הרבה מבחר עלול לבלבל ובסופו של דבר גם לפגוע בך, הלקוח. בשוק הדוודים, העסק מסתבך, מכיוון שישנם סוגים שונים של חברות ושיטות הפצה. לכן, הכנו לכם רשימת מושגים קצרה, שתעשה לכם קצת סדר בתוהו ובוהו החוגג בעולם הדוודים.
חברה המייצרת בעצמה את דודי השמש והקולטים. ישנן חברות יצרן גדולות, שאף מייצאות את מוצריהן מחוץ לתחומי המדינה, וישנן חברות יצרן קטנות יותר הפועלות רק בתחומי הארץ. ברשימה חלקית של חברות יצרני דודי שמש וקולטים בארץ תמצאו את: כרומגן שער העמקים, אמקור מקבוצת סולאר; ראנד מקבוצת אמישראגז, אור הטבע (שמש חי), נימרוד, ירדן, אטלס, טל סחר, אורן, פרת וחם מיד.
חברות שעוסקות בהתקנת דוודים וקולטים, אך הן אינן מייצרות את המוצרים בעצמן, אלא רוכשות אותם מחברות יצרן, שמאפשרות להן לחתום את שם המותג שלהן על המוצרים היוצאים ממפעלן. במילים פשוטות, דוד מיוצר במפעל ללא תווית ועל פי דרישה, אותו דוד יכול לקבל שמות של מותגים (לייבלים) שונים. כתר דוודים היא דוגמא לחברה כזו וישנן עוד חברות רבות, שפועלות באותו אופן.
שיטת הפצה 1: לרכוש דוד ממפיץ מורשה של החברה. ישנן חברות, כמו כרומגן, שמוכרות את דודי השמש שלהן רק למפיצים ומשווקים עצמאיים שמחוייבים לבצע את ההתקנה בבית הלקוח. מומלץ בחום, להתקשר לחברת היצרן, על מנת לוודא, שהמתקין שבחרתם הוא מפיץ מורשה של החברה.
שיטת הפצה 2: לרכוש דוד ישירות מהיצרן. ישנן חברות, כמו נימרוד דודי שמש, אשר מחזיקות סניפי שירות ומכירה ברחבי הארץ. כך, שגם אתם יכולים לפנות לסניף הקרוב לביתכם ולרכוש בעצמכם דוד ללא תיווך של צד שלישי. עם זאת, התקנת דוד לא מסתכמת רק ברכישתו ויהיה עליכם לפנות למתקין אמין בתחום אשר יבצע התקנה כנדרש בתקן 579.
תו תקן על דוד - בין אם רכשתם דוד שמש ממתקין פרטי, חברת יצרן או חברת לייבל, עדיין עליכם לוודא כי על הדוד קיים אישור לתו תקן 579, שמוכיח כי הוא עבר בקרת איכות ופיקוח שוטף על ידי מכון התקנים הישראלי. דוד, שאינו עומד בתנאי התקן הבוחנים את עמידותו, בטיחותו ומבנהו הטכני, מהווה סכנה של ממש ועלול לגרום להתחשמלות, זיהום של מים, התפוצצות של הדוד ועוד ועוד. על מנת לחסוך לכם מפגעים נחמדים כאלה ואחרים, בקשו לראות את תו התקן של הדוד, אך אל תסתפקו רק בכך ובדקו גם את רשימת החברות בעלות תווי התקן הרשומות באתר המכון, כי לא חסר חכמולוגים למיניהם שיזייפו את תו התקן.
תו תקן על קולטים - על פי חוק גם הקולטים מחוייבים בפיקוח שוטף המופיע בחלק 4 בתו תקן 579 של מכון התקנים. במסגרתו הקולטים עוברים בדיקת אטימות, עמידות, תפוקת חום, חומרים ובידוד. לכן, בנוסף לבדיקת רשימת דודי החברות בעלי התקן. כמו כן, שימו לב שתו התקן לא משנת קום המדינה, אלא מעודכן לשנה הנוכחית. 9001 ISO - יש חברות ייצור דודי שמש וקולטים שמרחיקות לכת ודואגות לקבל תקן ISO 9001, שהוא תקן בינלאומי, שנותן גיבוי נוסף לאיכות המוצרים.
עכשיו כל מה שנשאר לכם לעשות זה לבחור מתקין דוודים מקצועי ואמין שיבצע את העבודה על הצד הטוב ביותר. במיוחד בשבילכם, צוות האתר של מידרג אסף חוות דעת מלקוחות אמיתיים, על אנשי דוודים מומלצים. אז שיהיה בהצלחה ושלא יחסרו לכם מים חמים לעולם.
באתר מידרג ריכזנו רשימה של מתקיני דודי שמש, שקיבלו את חוות הדעת והציונים הכי טובים מלקוחות קודמים. לאחר כל שירות, צוות האתר, מתקשר ללקוח ומקבל ממנו דרוג אודות עבודתו של בעל המקצוע. כך שהציון שלו כל הזמן מתעדכן ברשימה. לחצו כאן, על מנת לעבור לרשימת טכנאי דודי השמש המומלצים באזורכם.
אם הפחת קפץ, כנראה שהבעיה נובעת מהצטברות של אבנית סביב גוף החימום של דוד השמש. במקרה כזה, יהיה נחוץ להחליף את גוף החימום או את הפלאנג' – צלחת עגולה, שסוגרת הדוד ועליה יושבים גוף החימום והתרמוסטט. אם הבוילר בכלל לא נדלק או שהוא נכבה מיד, כנראה שיש בעיה חשמלית במפסק עצמו. במקרה כזה יהיה נחוץ לתקן או להחליף את המפסק.
אם יוצאים מים עם חלודה מהברז באופן חד פעמי, כנראה שסגרו את השיבר הראשי של הבניין, מה שגרם לכל החלודה והלכלוך שבצנרת לצוף למעלה. במקרים נדירים יותר, שבהם יש חלודה רק במים החמים באופן קבוע, רוב הסיכויים, שיש בעיה של אבנית בדוד. לשם כך, יש לבצע שטיפה של הדוד – כלומר, לפתוח את הפלאנג', לרוקן את כל המים, לנקות את הדוד מבפנים ולבסוף, לסגור את הדוד עם פלאנג' חדש.
צפו בסרטון, שבו טכנאי דודי שמש מסביר על כל מערכת הפעולה של הדוד. כדי שבפעם הבא שתזמינו טכנאי דודים, תוכלו לדעת סוף סוף על מה הוא מדבר.
כאן למעשה אין ממש שאלה. נתקין מערכת סולארית רק כשאין אפשרות להתקין דוד שמש. זה קורה בדרך כלל בבניינים רבי קומות. למידע נוסף, צפו בסרטון הבא:
דוד נוזל יכול להיות בעיה לא קטנה, והנזילה בדוד עלולה להיגרם ממספר סיבות. נזילה פתאומית בדוד מקורה לרב בפיצוץ בדוד או בצינור המים, שעלול לסבול מקורוזיה או בלאי.
כדי לצמצם את הנזק של דוד נוזל, חשוב לסגור את ברז המים הראשי. בכל מקרה, הדוד לא יפסיק לנזול עד שיתרוקן. לא מומלץ להתקרב אל הדוד ולנסות ולתקן אותו לבד, שילוב של חשמל ומים הם סכנה של ממש בידיים לא מקצועיות. כדאי להתקשר לטכנאי דודים מקצועי ומנוסה לטפל בדוד נוזל. לרשימת טכנאי הדודים המומלצים באתר - לחצו כאן.
כשהמים לא מתחממים בדוד, יכולות להיות לכך מספר סיבות:
1. המפסק לא תקין - הנורה אומנם דולקת, אבל הזרם לא עובר לדוד.
2. מספק ביטחון שניזוק - המפסק שנועד להגן על הדוד, מונע מהזרם להגיע אל הדוד ולחמם את המים.
3. תרמוסטט פגום - גוף החימום לא מקבל מתח חשמלי מהתרמוסטט ולכן הדוד לא מתחמם.
בכל אחד מהמקרים שבהם המים לא מתחממים בדוד, נאלץ לקרוא לטכנאי דודים לזהות את הבעיה ולטפל בה. לרשימת טכנאי הדודים המומלצים באתר - לחצו כאן.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.