מכירים את זה שאתם חייבים להתקלח ביום חורפי ולצאת מהר, אבל לדוד יש תוכניות משלו והוא לוקח את הזמן? בדיוק בשביל זה יש מאיץ לדוד. המאיץ הוא לכאורה רק שרוול פלסטיק תמים, אבל הוא יכול לקצר את זמן התחממות המים משעתיים לחצי שעה. הבעיה היא שלא תמיד אפשר להתקין מאיץ לדוד, וגם אם אפשר להתקין, לא בטוח שהוא יעזור לכם. אז מתי כדאי להתקין מאיץ לדוד, מתי עדיף לוותר עליו וכמה יעלה להחליף מאיץ שזמנו עבר? לא רוצים להאיץ בכם, אבל כל התשובות ממש כאן.
מאיץ חום לדוד הוא למעשה שרוול פלסטיק שנמצא מסביב לגוף החימום. מטרת המאיץ, באופן לא מאוד מפתיע, היא לקצר את זמן החימום של המים, והדרך לעשות את זה היא פשוט לחמם כמות קטנה יותר של מים. תחשבו על קומקום למשל – ככל שיש בו יותר מים כך לוקח לו יותר זמן לרתוח. בדיוק אותו עקרון גם בדוד.
הטכניקה של המאיץ היא די פשוטה: יש רווח בין המאיץ לגוף החימום וברווח הזה נכנסת כמות מים שמספיקה למקלחת ממוצעת. במקום לחמם את כל המים שבדוד, רק המים שכלואים באות רווח מתחממים, והרי לכם מים חמים בזמן קצר. מטבעם, מים חמים עולים למעלה ולכן אותם המים שחוממו יהיו בחלק העליון של הדוד ומשם יגיעו הישר למקלחת שלכם. כמה פשוט – ככה יעיל.
חשוב להבהיר – אם יש מאיץ זה לא אומר שתוכלו לחמם בכל פעם רק כמות מים שתספיק למקלחת אחת, אלא שיש את האופציה הזו. כלומר, אם תרצו לחמם מים למקלחת אחת – תוכלו לעשות זאת במהירות, אך אם תרצו לחמם כמות מים גדולה יותר תוכלו להשאיר את הדוד דולק לזמן ארוך (כמו בדוד ללא מאיץ) והמים יספיקו לכמה מקלחות.
המאיץ מאפשר לחמם מים במהירות - תוך 20-30 דקות יהיו מים רותחים שיאפשרו לכם להתקלח בכיף ביום חורפי מבלי לחכות שעות למים חמים ולהפסיד בגלל זה את הבופה באירוע.
המאיץ חוסך בחשמל - אם אין לכם מאיץ חום בדוד תצטרכו להמתין ביום חורפי לפחות שעתיים עד שיהיו מספיק מים חמים למקלחת אחת. אם מדובר רק במקלחת אחת זה בזבוז של ממש להדליק את הדוד לכל-כך הרבה זמן. כאן תוכלו לקרוא מה אמרו טכנאי הדוודים המדורגים באתר כששאלנו אותם כמה זמן לוקח לחמם את הדוד בחורף בלי מאיץ.
הצטברות אבנית – מאיץ החום לא מאיץ רק את קצב התחממות המים אלא גם את קצב הבלאי של גוף החימום בדוד- הוא גורם לכך שהאבנית מצטברת מהר יותר על גוף החימום וכתוצאה מכך אורך החיים שלו מתקצר.
המים שהמאיץ מחמם מספיקים רק למקלחת אחת – אז אמנם זה מאוד נוח שיש מים חמים מהר, אבל הם יספיקו למקלחת אחת בלבד. אם יש לכם ילדים קטנים שאתם רוצים לקלח זה אחרי זה, או שאתם לא נמצאים כל היום בבית ורוצים להתקלח בכמה מקלחות במקביל בערב, מאיץ החום לא יעזור, ובמקרה כזה עדיף בלעדיו. באופן כללי ההיגיון הוא די פשוט - אם מחממים את כל הדוד ולא רק כמות קטנה של מים המאיץ לא חוסך בחשמל אבל כן מגביר את הבלאי של גוף החימום, כך שזה לא משתלם משום בחינה.
נתחיל בשורה התחתונה – מאיץ לדוד מתאים לדוד שמש עומד. עכשיו נסביר:
דודי שמש מיוצרים עם מאיץ מובנה ודודי חשמל מיוצרים ללא מאיץ, וגם לא מומלץ להתקין בהם כזה. בדוד חשמלי חימום המים נעשה כל הזמן רק על ידי חשמל ולכן גוף החימום עובד כל הזמן – גם בחורף וגם בקיץ. ככל שגוף החימום עובד יותר כך הוא צובר יותר אבנית, וככל שהוא צובר אבנית כך הוא יתקלקל מהר יותר. לכן, בדוד חשמל גוף החימום יותר פגיע ועדיף שלא להעמיס עליו עוד (ואם קראתם את הפסקה הקודמת אז אתם כבר יודעים שמאיץ מזרז את קצב הצטברות האבנית).
אם יש לכם דוד שוכב לא תוכלו להתקין מאיץ. נדייק- תוכלו להתקין אבל זה לא יעזור לכם, אז אין טעם. הסיבה היא שהמאיץ צריך להיות מאונך כך שהמים החמים יוכלו לעלות למעלה. אם המאיץ מאוזן (בדוד שוכב) הוא לא יצליח להפריד את המים החמים מהמים הקרים, ומה הועיל מאיץ בהתקנתו?
גם אם יש לכם דוד שמש עומד, עדיין לא בטוח שמאיץ לדוד יהיה יעיל עבורכם. אז למי מאיץ בדוד יעזור? אם יש לכם דוד גדול (120 ליטר ומעלה), אתם עד 3 נפשות בבית ואתם מעוניינים בחימום מים מהיר עבור מקלחת אחת – מאיץ חום לדוד הוא הפתרון עבורכם.
אם יש לכם דוד קטן לעומת זאת, זמן החימום שלו גם ככה די מהיר ולכן אין צורך במאיץ. גם אם הדוד גדול, ובהתאם מספר הנפשות בבית (מעל 3), מאיץ חום אמנם יקצר את זמן חימום המים פר מקלחת בודדת - אך בסוף כן תצטרכו להדליק את הדוד כמה שעות כדי שיהיו מספיק מים לכולם, כך שהמאיץ לא יחסוך חשמל ולא בטוח שהוא ישתלם.
מאיץ החום לדוד אמנם עשוי מפלסטיק אך הוא יחסית עמיד ואמור להחזיק לפחות 3 שנים. ייתכן שעם הזמן הפלסטיק ייחלש ויתחיל להתפורר ואז צריך להחליף את המאיץ, אך זה לא מאוד נפוץ.
החלפת מאיץ לדוד תעשה ברוב המוחלט של המקרים במסגרת החלפת פלאנג'. פלאנג' הוא למעשה שם כולל למכלול של גוף החימום, התרמוסטט, ותושבת הפלסטיק שלהם. בדוודים עומדים הפלאנג' כולל גם את המאיץ. בניגוד לגוף חימום שאין בעיה להחליף רק אותו כאשר שאר הרכיבים תקינים, אין ממש טעם להחליף רק מאיץ, כי אם יש עליו אבנית אז בהכרח יש גם אבני ת על גוף החימום, ואז משתלם כבר להחליף את כל המכלול.
החלפת פלאנג', שכוללת כאמור את החלפת המאיץ לדוד, תעלה בין 500-750 ש"ח, כאשר ברוב המקרים המחיר יהיה סביב ה-600 ש"ח. חשוב שתדעו שהחלפת פלאנג' עם מאיץ תעלה בדיוק כמו החלפת פלאנג' ללא מאיץ. הפלאנג' שטכנאי הדוודים רוכש מגיע כבר עם מאיץ, ומבחינת העבודה אין שום הבדל כך שאין שום סיבה להבדל במחיר.
המחיר כולל גם ניקוי אבנית. אין שום טעם להחליף פלאנג' אם לא מנקים את האבנית מהדוד כי גם אם הפלאנג' שלכם חדש דנדש מהניילונים ויש אבנית בדוד, הוא יתקלקל מהר מאוד.
התקלחתם אצל הדודה והדוד, התלהבתם מכך שהמים מתחממים מאוד מהר ונפשכם חשקה במאיץ לדוד? קראתם את המאמר, הבנתם מה הם היתרונות והחסרונות והחלטתם שמאיץ מתאים לכם? מעולה! כל מה שנשאר לכם עכשיו זה לבחור בעל מקצוע אמין ומנוסה, וכמובן שלא נשלח אתכם לדרכם בלי רשימה של טכנאי דוודים מומלצים.
אפשר להוסיף מאיץ לדוד שוכב אבל לא כדאי, כי הוא לא יהיה אפקטיבי. על מנת שהמאיץ יעשה את עבודתו נאמנה הוא צריך להיות במצב מאונך בתוך הדוד, וזה לא מתאפשר בדוד שוכב.
לא כדאי להוסיף מאיץ לדוד חשמלי. בעוד שדוד שמש מיוצר עם מאיץ מובנה, הדוד החשמלי מיוצר ללא מאיץ ויש סיבה לכך. דוד חשמלי עובד על חשמל כל הזמן - גם בחורף וגם בקיץ כך שקצב הצטברות האבנית בו גבוה יותר. מכיוון שמאיץ חום בדוד מגביר גם את קצב היווצרות האבנית, לא מומלץ לשים אותו בדוד חשמל.
מאיץ לדוד הוא שרוול פלסטיק שיושב על מכלול שנקרא פלאנג' סביב גוף החימום. תפקידו של המאיץ הוא לבודד כמות מים קטנה יחסית ולחמם רק אותה, וכך לאפשר מים חמים שיספיקו למקלחת אחת במהירות.
התשובה היא - תלוי. מאיץ מגביר את קצב הצטברות האבנית ולכן הוא מקצר את חיי גוף החימום. לצד זאת, הוא גם מקצר את זמן הדלקת הדוד ככה שאתם חוסכים בחשמל. אם יש לכם דוד שמש עומד בגודל של מעל 120 ליטר ואתם עד שלוש נפשות בבית - מומלץ להתקין מאיץ.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.