מה לא נאמר על תל אביב? זו שלעולם לא הולכת לישון, שיש בה מקום לכל הזהויות, העיר הלבנה הנהדרת... אבל האם גם התושבים חושבים ככה? זו השנה השלישית ברציפות שאתר מידרג מפרסם את מידרג העיריות, שהולך ומתרחב.
ביקשנו מחברי אתר מידרג, תושבי תל אביב, לדרג את תפקוד העירייה ב- 16 פרמטרים משמעותיים: ניקיון, חינוך, תרבות, תכנון ובנייה, תקשורת מול התושבים ועוד. את הדירוגים השווינו לשנים קודמות: האם משהו השתנה בתפקוד העירייה? איך הניקיון והאם השתפר מצב החנייה?
חשוב לציין - לאתר מידרג לא הייתה נגיעה בדירוג, וחוות הדעת כולן התקבלו אך ורק מחברי מידרג. אנחנו סיפקנו את הפלטפורמה, שאפשרה להם להתבטא. המטרה הייתה ליצור דירוג השוואתי של העיריות הגדולות בישראל, כדי להוציא לאור את האמת של התושבים – מה דעתם על תפקוד העירייה שלהם.
נוחם, מנהל אתר מידרג, מסביר מהי האידיאולוגיה שעומדת מאחורי מידרג העיריות
בדירוג הכללי קיבלה תל אביב את הציון 3.52 (בסולם של 5), שמהווה עלייה מציון של השנה שעברה (3.45). גם השנה מבין חמש העיריות הגדולות ניצבת תל אביב במקום הראשון, אולם מבין כלל העיריות היא מגיעה למקום השישי בלבד.
הארנונה בתל אביב רחוקה מלהיות נמוכה, ובכל זאת, מרבית התושבים מרגישים כי הם מקבלים תמורה חלקית בלבד עבור הארנונה שהם משלמים. למרות התמונה הלא זוהרת, ליד ירושלים מצבה של תל אביב נראה הרבה יותר טוב. בעוד בתל-אביב 40% מהמדרגים אמרו שהם כן מקבלים תמורה לארנונה, בירושלים רק 6.7% אמרו כי הם מקבלים תמורה.
לעומת העיר המצטיינת בתמורה לארנונה על-פי תושביה, מודיעין, שתי הערים מחווירות, אך טוב שיש לאן לשאוף.
בכל הקשור לתקשורת עם העירייה, תושבי תל אביב די מרוצים בסך הכל, והעירייה מקבלת ציונים סבירים בכל הפרמטרים.
בשאלת ניקיון הרחובות מדורגת עיריית תל אביב בציון 3.24, זאת לעומת 3.18 בשנה שעברה, ומבין חמש הערים הגדולות היא ממקומת במקום השני בנושא זה. נושא המחזור טעון שיפור - שם העירייה מדורגת בציון נמוך ויורדת עוד מהשנה שעברה, ולעומת המצטיינת מודיעין, לא נראית טוב כלל.
הטיפול בצואת כלבים לא השתנה ומקבל ציון נמוך מאוד אף הוא.
תושבי תל אביב מרוצים מהפארקים ומתקני הספורט, ובתחזוקת הפארקים מדורגת תל אביב בציון 3.77, מה שמוביל אותה היישר למקום הראשון מבין חמש העיריות הגדולות. חשוב לציין כאן את דירוג העירייה בפרמטר המתקנים לגיל הרך, שבשנה שעברה קיבלה ציון 3.54 ואילו השנה הראתה עלייה ודורגה בציון 3.63.
מערכת החינוך בתל אביב רושמת ירידה בכלל הפרמטרים מהשנה שעברה. בעוד שבשנה הקודמת גני העירייה דורגו בציון 3.5, השנה הם מדורגים בציון 3.32, ומערכת החינוך באופן כללי מדורגת בציון נמוך אף יותר – 3.07, שממקם אותה באחד המקומות האחרונים בהשוואה לשאר העיריות.
ללא ספק הנקודה הכואבת ביותר של עיריית תל אביב. תושבי העיר לא מרוצים, בלשון המעטה, ממספר מקומות החנייה, ופרמטר זה מקבל את הציון הנמוך מאוד של 1.74 – מה שממקם אותו בתחתית הטבלה בהשוואה לכל שאר העיריות, ובירידה אף בהשוואה לעצמה מן השנה שעברה. גם נושא הפקקים מתסכל את תושבי תל אביב שמדרגים אותו בציון נמוך, והישועה לא תגיע מהתחבורה הציבורית, שמקבלת ציון נמוך גם היא. אולי עם סיום בנייתה של הרכבת הקלה נצליח לראות עלייה בדירוג.
אם יש משהו שהתל אביביים מרוצים ממנו במיוחד הוא תרבות הפנאי. בתל אביב אולי אין חנייה, אבל יש מקומות בילוי – באופן לא מפתיע בפרמטר זה צועדת תל אביב בראש הטבלה, בציון 3.96, ומקבלת ציונים לא רעים גם בשאר הקטגוריות.
אמנם בתל אביב מתגוררים לא מעט זוגות צעירים, אך מהדירוג עולה כי העיירה לא מעודדת אותם להישאר בעיר, ומקבלת ציון נמוך בפרמטר זה. גם בשאר הנושאים בקטגוריה זו – בטיפול בתמ"א 38 ובהיתרי בנייה, העירייה לא מצטיינת והציונים נמוכים מאוד.
נושא החנייה, באופן צפוי, הוא הנושא שהכי מתסכל את התושבים בתפקוד העירייה, אליו מצטרפים גם התחבורה הציבורית ונושא התכנון והבנייה.
באופן חד משמעי ניתן לראות כי תושבי תל אביב מרוצים מהתרבות בעיר, כשלמעלה ממחצית מהמשיבים בחרו באופציה זו. נתון זה לא מפתיע בהתחשב בעובדה שמדובר בעיר שופעת תיאטראות, מוזיאונים ומוסדות תרבות.
שאלנו את התושבים האם חושבים שהעיר צומחת, נובלת או דורכת במקום. 64.91% מהתושבים ציינו כי הם חשים שהעיר דווקא צומחת, ורק 7.89% השיבו כי היא דורכת במקום.
שאלה לסיום הייתה "מה היית עושה לו היית ראש העיר?", הנה חלק מתשובות המדרגים:
"משנה מהיסוד את מערכות החינוך - הן מיושנות והורגות יצירתיות ושמחה"
"מטיל אגרת גודש - כך שאנשים שלא תושבי העיר ייאלצו לשלם כאשר הם נכנסים לת"א וכך הם לא יצרו לנו פקקים ולא יתפסו לנו את החניות!"
"מטפחת את דרום תל אביב וכל תושביה - כולל אלה שבאו מאפריקה."
"מפטר חצי מפקידי העירייה דואג שיעבדו ולא רק יבואו לעבודה"
"עושה הכל כדי להקל על צעירים לרכוש דירות"
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.