בשנת 2017 נכנסה אשדוד לראשונה למידרג העיריות ומתוך הערים שדורגו הגיעה למקום אחד לפני האחרון, לא מקום מכובד במיוחד. השנה, דורגה עיריית אשדוד אחרונה, וזאת כשכבר לא פחות מ-21 עיריות משתתפות בדירוג.
ביקשנו מחברי אתר מידרג, תושבי אשדוד, לדרג את תפקוד העירייה ב- 16 פרמטרים משמעותיים: ניקיון, חינוך, תרבות, תכנון ובנייה, תקשורת מול התושבים ועוד, ובכך לקבל תמונת מצב של תפקוד העירייה ומה חושבים עליו התושבים אשדוד. את הדירוג השווינו לשנים קודמות ובדקנו האם אשדוד השתפרה במדדים מסוימים? האם ישנה הידרדרות במדדים אחרים?
חשוב לציין - לאתר מידרג לא הייתה נגיעה בדירוג, וחוות הדעת כולן התקבלו אך ורק מחברי מידרג. אנחנו סיפקנו את הפלטפורמה, שאפשרה להם להתבטא. המטרה הייתה ליצור דירוג השוואתי של העיריות הגדולות בישראל, כדי להוציא לאור את האמת של התושבים – מה דעתם על תפקוד העירייה שלהם.
נוחם, מנהל אתר מידרג, מסביר מהי האידיאולוגיה שעומדת מאחורי מידרג העיריות
דירוגה של עיריית אשדוד צנח השנה. בעוד בשנה שעברה קיבלה אשדוד את הציון 2.51 מתוך חמש, ציון נמוך בפני עצמו, השנה קיבלה אשדוד את הציון 2.17 בלבד. כאמור, זהו הציון הנמוך ביותר במידרג אשר מציב את אשדוד במקום האחרון. בניגוד לאשדוד, עיריית באר שבע מקבלת את הציון הלא רע של 3.38 ומתברגת במקום השמיני מבין כלל העיריות.
השאלה הראשונה יכולה להוות אינדיקציה לסיבת תחושת חוסר שביעות הרצון של התושבים. לשאלה "האם התושבים מקבלים תמורה הוגנת תמורת תשלום הארנונה" ענו כ52.35%, יותר ממחצית מהמשיבים, כי הם לא מרגישים שיש תמורה בעיר לארנונה אותה הם משלמים. כ36.57 אחוזים סבורים כי יש תמורה חלקית, ורק 11% חושבים כי דווקא כן יש תמורה לארנונה בעיר.
אחד מהמדדים המשמעותיים לתפקוד העירייה הוא נראות הרחובות בעיר והתנהלות שירותי התברואה. בעוד באחד הפרמטרים, פינוי הזבל בעיר, מצליחה עיריית אשדוד לטפס מעט מעל הציון 3 עם הציון 3.16, שאר המדדים בתחום הניקיון נמוכים משמעותית. נראה כי נושא הטיפול בצואת הכלבים הוא שצורם במיוחד לתושבים עם ציון של 2.30.
מעבר לכך, בעוד שבשנה שעברה דורגה העירייה בניקיון הרחובות בציון לא רע של 3.28, השנה היא יורדת משמעותית ומדורגת בציון נמוך של 2.96.
גם מערכת החינוך בעיר מקבלת ציון נמוך: 2.95 ציון זה הוא הציון אחד לפני האחרון בדירוג מערכות החינוך בערים השונות במידרג 2018. בתוך כך מצבם הפיזי של מבני מוסדות החינוך מקבל את הציון הנמוך ביותר – 2.86 כאשר מוסדות החינוך עצמם, מגן ועד תיכון כולל חינוך מיוחד כולם עם ציונים סביב ה3 מתוך חמש.
בשאלת מערכת החינוך ניתן שוב לראות כי קיים פער לא קטן בין אשדוד לבאר שבע, שמדורגת בציון 3.16.
ניכר כי דבר אחד במיוחד מפריע לתושבי אשדוד בחיי היום-יום: הפקקים. מצב פקקי התנועה בעיר מקבל את הציון 1.70 בלבד מתוך חמש ונמצא במקום שלישי מהסוף במידרג העיריות 2018. אחת התושבות אמרה כי "בשנים אחרונות יש פקקי ענק בשתי הכניסות לעיר. הכניסה הצפונית בכלל ברובה חסומה ע"י משאיות שבאות לנמל ולמפעלים". יחד עם זאת, ציון הפקקים השתפר במקצת מאז המידרג של שנה שעברה, אז עמד על 1.42 והיה במקום האחרון מבין כל הערים שדורגו.
הציון 1.7 "מככב" גם בגזרת התכנון והבנייה – הפרמטר עידוד זוגות צעירים לגור בעיר מקבל גם הוא ציון נמוך זה. גם המדד של מתן היתרי בנייה בעיר מקבל ציון נמוך של 1.78. נראה שתושבי אשדוד מבקשים יותר פיתוח לעיר שימשוך אליה דיירים חדשים. אחד התושבים אמר כי "אם הייתי ראש עיר הייתי פועל למען כך שהזוגות הצעירים לא יצטרכו להגר מהעיר" אחר הוסיף כי "צריך לדאוג לאנשים שיהיה להם מקום לגור בו בעיר, ולא בשכירות. יש להוריד מחירים ככול האפשר כדי שנוכל להתקיים בעיר הזאת." אחרת הוסיפה בחריפות: "באזור בנייה לזוגות צעירים כל דירה עולה בסביבות 2 מיליון. השתגעתם לגמרי? לא פלא שצעירים בורחים מאשדוד".
לשאלה "מה הדבר שהכי מתסכל אותך בתפקוד העירייה" תשובותיהם של תושבי אשדוד יוצאות דופן יחסית לשאר הערים במידרג. בעוד בערים אחרות בלטו התשובות "גובה הארנונה" או "מצב החנייה בעיר" באשדוד נמצא משהו אחר, שיהיה הרבה יותר קל לעירייה לתקן אם תרצה בכך: היחס לתושב. ב28.5 אחוזים מתושבי אשדוד ענו כי זה הדבר שמתסכל אותם ביותר. אחד התושבים הוסיף כי מה שהעירייה צריכה לעשות זה: "להתחשב בצרכי התושבים ולא באינטרסים פוליטיים".
תסכול זה כנראה הוביל לגרף העגום בנוגע לעתידה של העיר. כ55% מהתושבים סוברים כי העיר בנבילה ובנסיגה לאחור. כ22.3% חושבים כי העיר דורכת במקום וכ22.7% סבורים כי העיר צומחת.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.