הנקה אחרי ניתוח קיסרי מתחילה שונה מהנקה בלידה וגינלית. כנראה שהחלב יגיע קצת יותר לאט, הכאב בגוף יקשה עלייך למצוא תנוחה נוחה וייקח לך רגע עד שתרגישי "בתוך זה" וזה בסדר גמור. כל הנקה היא מאתגרת אבל את יכולה לעשות את זה – בקצב שלך, בנוחות שלך ועם תמיכה. אספנו לך טיפים שיעזרו לך להניק אחרי ניתוח קיסרי והוספנו רשימת מדריכות הנקה מומלצות למקרה הצורך
למרות שהנקה היא לא עסק פשוט גם לאחר לידה וגינלית, יש כמה אתגרים שמאפיינים הנקה אחרי ניתוח קיסרי בעיקר בגלל ההשפעה של הניתוח על הגוף, ההתאוששות והמגע הראשוני עם התינוק. ריכזנו את האתגרים המשמעותיים שאת עלולה להתמודד איתם וצירפנו לכל אחד מהם דרך התמודדות מומלצת:
כאב והתאוששות פיזית - אמנם גם בלידה וגינלית לעיתים צריך להתמודד עם תפרים, אבל לרוב יש יותר חופש תנועה לאחר הלידה בעוד בניתוח קיסרי מדובר בפצע ניתוחי גדול שדורש החלמה. כאבים בתפרים, קושי בתנועה, קימה ושכיבה – כל אלה יכולים להקשות על מציאת תנוחה נוחה להנקה.
מה לעשות? לחבר בתנוחת פוטבול (כשהתינוק צמוד לצידך והראש שלו מול השד) או בשכיבה על הצד כדי שהתינוק לא ייגע באזור של הניתוח. שמיכות מגולגלות, כרית הנקה או בן/בת זוג יכולים לעזור כאן.
עיכוב במגע הראשוני - אחרי ניתוח קיסרי (במיוחד אם היה בהרדמה מלאה או עם סיבוכים) עובר זמן עד שמניחים את התינוק על האם. המפגש הראשוני חשוב מאוד להנקה ולכן יכול להקשות על תחילת התהליך שלך ושל התינוק.
מה לעשות? לבקש מהצוות לעזור לך לבצע מגע עור לעור ברגע שאפשר. גם אם זה קורה רק אחרי כמה שעות – זה עדיין משמעותי מאוד. קרבה כזו עוזרת להנקה להתחיל ולקשר להיבנות.
עיכוב זמני ביציאת החלב - צירי הלידה הם אלה שמאותתים לגוף שהתינוק עומד להגיע ומתחילים את תהליך השחרור ההורמונלי. בלידה קיסרית, בעיקר אם היא מתוכננת, הצירים מקבלים פחות מקום (אם בכלל) ולכן זה בא לגוף בפתאומיות ויכול להיות עיכוב ביום או יומיים בהגעת חלב בשל וזה לגמרי תקין.
מה לעשות? לזכור שהחלב יגיע – גם אם קצת באיחור. הגוף שלך חכם, והוא יודע שהגיע הזמן. כל מגע עם התינוק וניסיון שלך להניק שולח איתותים לגוף לייצר חלב. ואל תיבהלי אם בימים הראשונים יש רק קולוסטרום - חלב מרוכז, עשיר, מדויק לצרכים של התינוק שלך. ככל שתמשיכי להניק זה יגיע.
תלות גדולה יותר בעזרה חיצונית - החלמה מניתוח קיסרי מחייבת לעיתים קרובות הסתייעות באנשים אחרים - להרים את התינוק, להביא אותו להנקה, לעזור במעבר בין תנוחות. זה יכול להרגיש מתסכל או אפילו "חוסר מסוגלות".
מה לעשות? לא לראות בזה חולשה. את עדיין הדבר המשמעותי והחשוב ביותר לתינוק שלך, גם כשמישהו אחר עוזר לך פיזית. תמיכה עושה הבדל אז אל תתביישי לבקש אותה.
הצפה רגשית - אולי את מתאוששת מההרדמה, אולי כואב לך, ואולי פשוט את מרגישה מוצפת. זה טבעי. רבות מרגישות אכזבה כשהלידה לא התנהלה כפי שציפו. לעיתים זה מלווה בתחושת כישלון – שגם משפיעה על הביטחון סביב ההנקה והביטחון הוא חלק חשוב מאוד בהצלחת התהליך.
מה לעשות? להיות במודעות לרגשות, תמיכה רגשית, שיחות עם יועצת הנקה או דולה פוסט-פארטום – עוזרים להחזיר את התחושה שהגוף והלב יודעים בדיוק מה לעשות, גם אם הדרך הייתה שונה. ושתדעי שגם בלידה רגילה, האמא לא תמיד מרגישה בשליטה על הסיטואציה.
הנקה היא לא מבחן. את לא אמורה "להצליח" או "להיכשל". זו דרך להתחבר, להזין, להעניק – אבל היא רק אחת מהדרכים. את עושה את הכי טוב שלך, ואת מספיקה.
היתרון שבהנקה אחרי ניתוח קיסרי מתוכנן הוא שאת יכולה להתכונן לזה!
הנה כמה עצות של יועצות הנקה לפני ניתוח קיסרי מתוכנן:
וודאי מה המדיניות של בית החולים לגבי הפרדת התינוק מהאם אחרי הניתוח ואם יש אופציה - בחרי בבי"ח שמאפשר אפס הפרדה גם בניתוח קיסרי. הפרדת התינוק מהאם לאחר הלידה לא מטיבה עם ההנקה בגלל שמגע עור לעור עם התינוק מאותת לגוף להתחיל לייצר חלב.
אם בחרת בבי"ח שלא מאפשר אפס הפרדה או שיש סיכוי להפרדה במקרה של בלת"מים במהלך הניתוח, הדגישי לצוות מראש שאת רוצה לסחוט את הקולוסטרום לאחר הלידה, כי הצוות לא תמיד שואל את זה באופן אקטיבי. מומלץ אפילו ללמוד את טכניקת הסחיטה לפני הלידה.
אם את עתידה ללדת בניתוח קיסרי מתוכנן ובעיקר אם את לקראת לידת תאומים - שווה לעשות הכנה עם מדריכת הנקה.
מחיר הכנה להנקה בבית היולדת לפני הלידה נע בין 350-500 ₪ וכולל שיחת היכרות, בניית תוכנית אישית, שיתוף בן הזוג וגם תמיכה טלפונית לאחר הלידה.
מחיר קורס הכנה להנקה נע בין 250-450 ₪ וכולל בדרך כלל מפגש אחד של עד 3 שעות בזום או לחילופין חבילת שיעורים מוקלטים שאת יכולה לראות בזמנך.
מחיר ייעוץ הנקה בטלפון לאחר הלידה עומד על כ-200 ₪ וכולל שיחה של כחצי שעה ומעבר על כל הנושאים שמטרידים אותך. אם הבעיה לא נפתרה ויש צורך שהמדריכה תגיע אלייך הביתה, בדרך כלל תתבקשי להוסיף רק את ההפרש על הביקור.
מחיר ייעוץ הנקה פרונטלי בבית היולדת לאחר הלידה נע בין 450-850 ₪ כולל הגעה של המדריכה הביתה, הדרכה וליווי עד לפתרון הבעיה שבגללה פנית.
קופות החולים נותנות החזר על ייעוץ הנקה לאחר לידה, במסגרת סל הריון ולידה ובהתאם לסוג הביטוח שלך.
תוכלי להיעזר במחירונים האישיים באתר - הם מופיעים ברובריקת "מחירים" בכרטיס של כל מדריכה המדורגת באתר.
אם את לפני ניתוח קיסרי מתוכנן ורוצה להתכונן להנקה או שאת אחרי ניתוח קיסרי וצריכה עזרה - שיחה עם מדריכת הנקה יכולה לשנות את כל חווית ההנקה ולהכניס בך ביטחון ומוטיבציה להמשך. בדיוק בשביל זה הכנו לך רשימת מדריכות הנקה מומלצות. לאחר קבלת הייעוץ נבקש לשמוע על החוויה שלך, כדי שגם האימהות שיבואו אחרייך יוכלו להיעזר בראש שקט
תודה מיוחדת לויויאן, מדריכת הנקה המדורגת במידרג, שעזרה לנו להביא לכם מידע מקצועי הכולל גם טיפים חשובים ומחירים.
ישנם בתי חולים שמציעים מדיניות של אפס הפרדה בין האם לתינוק לאחר לידה בניתוח קיסרי. מומלץ לוודא מראש מה המדיניות של בית החולים לגבי הפרדת התינוק מהאם אחרי הניתוח ואם בחרת בבי"ח שלא מאפשר אפס הפרדה או שיש סיכוי להפרדה במקרה של בלת"מים במהלך הניתוח - הדגישי מראש שאת רוצה לסחוט את הקולוסטרום לאחר הלידה ולמדי את טכניקת הסחיטה לפני הלידה.
במסגרת סל הריון ולידה קופות החולים נותנות החזר על ייעוץ הנקה פרטי, בנתאי שלמדריכה יש תעודת הסמכה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.