החלפת תרמוסטט בדוד זו לא עבודה שאפשר לחכות איתה להזדמנות טובה. כשהתרמוסטט בדוד תקול במקרה הרע אין מים חמים בחורף, ובמקרה הממש רע הדוד מתפוצץ וגורם לנזקים בצנרת, בגג ובקירות. החדשות הטובות הן שהחלפת תרמוסטט היא פעולה פשוטה, מהירה ויחסית לא יקרה. איך יודעים שהתרמוסטט כבר לא איתנו? כמה יעלה להחליף אותו ואיך אפשר לשמור עליו? כל מה שצריך לדעת על החלפת תרמוסטט בדוד– במדריך לפניכם.
התרמוסטט הוא רכיב חשמלי שנמצא גם בדוד השמש וגם בדוד החשמל ותפקידו לנתק את החשמל מגוף החימום בדוד כאשר המים בדוד הגיעו לטמפרטורה הרצויה, כך שפעולת החימום תפסק.. התרמוסטט, גוף החימום ומאיץ החום (במידה ויש) יושבים יחד על תושבת שנקראת פלאנג'. התרמוסטט מורכב משני חלקים: חלק חשמלי שחיצוני לדוד, ואחראי על העברת החשמל, והחיישן (נקרא גם פיקה או רגש) שנמצא בתוך הדוד עצמו והוא זה שמודד את הטמפרטורה במים.
במידה והתרמוסטט תקול, גוף החימום יעבוד ללא הפסקה, מה שיביא לכך שהוא יישרף במקרה הפחות גרוע, או יתחמם יתר על המידה ויביא לפיצוץ של כל הדוד במקרה הממש גרוע. בקיצור, הבנתם... שום דבר טוב לא יכול לצאת מתרמוסטט תקול וכדאי להחליף אותו כמה שיותר מהר. אז איך יודעים שצריך להחליף את התרמוסטט?
דוד לא מחמם: אם אין מים חמים למרות שאתם מדליקים את הדוד, יכול להיות שתצטרכו להחליף את גוף החימום ויכול להיות שגוף החימום דווקא תקין אבל הוא לא מקבל חשמל מהתרמוסטט ולכן לא נכנס לפעולה.
קצר חשמלי: התרמוסטט תמיד מתחיל לעבוד רק כאשר המים מתחממים, ולא עם הפעלה מיידית של הדוד. לכן, אם הדוד גורם לקצר חשמלי ברגע שמדליקים אותו – ככל הנראה לא מדובר בתרמוסטט. לעומת זאת, אם הדוד מקצר לאחר רבע שעה עד חצי שעה מרגע הדלקתו, סיכוי סביר מאוד שהתרמוסטט הוא שגורם לקצר.
נכון שיש סימנים מחשידים, אבל זה לא אומר שברגע שהם מופיעים ניתן לחרוץ את גורל התרמוסטט, מפני שבדודי שמש וחשמל אותה תקלה יכולה להיגרם בגלל סיבות שונות. אם יש לכם את אחד הסימנים שציינו וכשאתם מתארים זאת לטכנאי הדוודים הוא מיד אומר שצריך להחליף את התרמוסטט מבלי לבצע בדיקות, הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות זה להחליף את הטכנאי שבחרתם.
אז איך יודעים אם צריך להחליף את התרמוסטט או רכיב אחר? טכנאי הדוודים יבדוק בכל פעם רכיב אחר ויגלה באמצעות שלילה מה הוא הרכיב התקול. ברוב המקרים ההתלבטות היא בין גוף החימום לתרמוסטט, ואז ניתן לבצע בדיקה פשוטה: הטכנאי יחבר מנורת ביקורת לתרמוסטט ויראה האם הוא מעביר חשמל. אם התרמוסטט מקבל חשמל ומעביר חשמל באופן תקין, רוב הסיכויים שהבעיה היא בגוף החימום.
ברגע שטכנאי הדוודים אבחן שהתקלה היא בתרמוסטט, תהליך ההחלפה פשוט ומהיר מאוד. מכיוון שהתרמוסטט הוא רכיב חיצוני אין צורך לרוקן את הדוד או לפרק אותו. טכנאי הדוודים ישלוף את התרמוסטט הישן, ינתק אותו מהחיבורים החשמליים ויכניס במקומו את החדש. כמובן שחשוב להוריד את החשמל בבית לפני הפעולה. לאחר חיבור התרמוסטט יש להדליק את הדוד ולוודא ששעון החשמל בבית זז. כל התהליך אמור לקחת כרבע שעה עד חצי שעה. למרות שמדובר בעבודה פשוטה, יש כמה דברים שחשוב להקפיד עליהם:
יש לבדוק את תקינות התרמוסטט לפני הכנסתו לדוד. זה אולי קצת מפתיע אבל לא כל תרמוסטט חדש הוא תרמוסטט תקין. לא פעם ולא פעמיים קורה לטכנאי דוודים שהם מגלים שתרמוסטט חדש שהם הוציאו מהאריזה ממש באותו הרגע לא עובד כמו שצריך. הבדיקה היא מאוד פשוטה – מחממים את רגש הטמפרטורה (אפשר באמצעות מים חמים) לטמפרטורה הרצויה (ממש עוד רגע נגיע למה היא בדיוק) ומוודאים שהוא "קופץ" – כלומר מנתק את המעגל החשמלי. בנוסף, חשוב לוודא שהתרמוסטט בעל תו תקן.
חשוב שהטכנאי יכוון את ווסת הטמפרטורה בתרמוסטט החדש לפני הפעלת הדוד. ווסת הטמפרטורה הוא רכיב בתרמוסטט שקובע מה היא הטמפרטורה שכאשר המים מגיעים אליה גוף החימום יפסיק לחמם את המים. מומלץ לכוון את ווסת הטמפרטורה בתרמוסטט ל- 55-60 מעלות. אם טכנאי הדוודים לא יכוון את הווסת, המים יתחממו בכל פעם עד לרמה המקסימלית (בדרך כלל 70-80 מעלות, תלוי בתרמוסטט) מה שיוביל לבזבוז מיותר של חשמל ושחיקה מהירה יותר של הדוד.
זהו, שברוב המקרים אי אפשר לתקן את התרמוסטט והפתרון היחיד הוא להחליף אותו. אם הבעיה היא בחיישן (שנמצא בתוך הדוד) ולא ברכיב החשמלי (שחיצוני לדוד) , יש מקרים שניתן לתקן, אבל זה לא מומלץ משתי סיבות: הסיבה הראשונה היא שאם החיישן קופץ כשהוא לא צריך זה אומר שהוא רגיש מדי (ולא בקטע שאפשר לפתור בכמה שיחות אצל פסיכולוג ) , מה שאומר שגם אם טכנאי הדוודים יתקן את התקלה היא תחזור על עצמה ולכן אין מנוס ויש להחליף את התרמוסטט. הסיבה השנייה היא שהחלפת שתרמוסטט הוא רכיב זול, ולכן אם כבר אתם משלמים עלות ביקור עדיף להוסיף עוד כמה עשרות שקלים ולהחליף את התרמוסטט. כמובן שלא נשאיר אתכם ככה באוויר וממש עכשיו נסביר כמה זה אמור לעלות.
מחיר החלפת תרמוסטט בדוד שמש או חשמל נע בין 250-350 ₪, כאשר המחיר מושפע בעיקר מנוחות הגישה לגג. אם הדוד שלכם ממוקם על גג רעפים המחיר יהיה מעט יקר יותר בהשוואה לגג שטוח. המחיר כולל את עלות העבודה ואת עלות התרמוסטט, אותו יספק החשמלאי או איש הדוודים שמבצע את התיקון. המחיר אינו כולל ניקוי של הדוד מאבנית כפי שנהוג בהחלפת פלאנג'. האחריות הסטנדרטית על העבודה ועל התרמוסטט היא של שנה.
כדי שלא יהיה קצר ביניכם ובין טכנאי הדוודים, רכזנו עבורכם רשימה של טכנאי דוודים מומלצים. לאחר כל תיקון נציג ממידרג מתקשר אל הלקוח ומבקש ממנו לדרג את טכנאי הדוודים בפרמטרים שונים כמו איכות העבודה, עמידה בזמנים והיחס ללקוח והציון באתר מתעדכן. כל מה שנותר לכם הוא להכניס את העיר שלכם, לקרוא המלצות ולבחור את בעל המקצוע. בהצלחה!
מחיר החלפת תרמוסטט נע בין 250-350 ש"ח ותלוי בעיקר בנוחות הגישה לדוד.
כדי לשמור על התרמוסטט, על גוף החימום ולצמצם את צריכת החשמל מומלץ לכוון את התרמוסטט בדוד ל55-60 מעלות.
התרמוסטט עצמו די זול ומחירו 40-70 ₪, תלוי בסוג התרמסוטט. המחיר לא כולל התקנה.
תרמסוטט תקין הוא כזה שגם מעביר חשמל לגוף החימום וגם יודע להפסיק את זרימת החשמל כאשר המים מספיק חמים. כדי לוודא שהוא תקין יש לבדוק שני דברים:
1. לבצע בדיקת הולכה חשמלית - מחברים את התרמוסטט לנורת בקרה ומוודאים שהוא מעביר מתח.
2. בדיקת רגישות - מחממים את המים ובודקים האם התרמוסטט "קופץ" - כלומר מפסיק את פעולת החימום.
בהחלט. אם מזהים את הבעיה בתרמוסטט מוקדם וגוף החימום עדיין לא נפגע, אין סיבה להחליף אותו ואפשר להחליף רק את התרמוסטט.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.