מאות מוצרי האיטום השונים הקיימים בשוק גורמים ללא מעט בלבול לצרכן הפשוט. כאן ננסה לעשות לכם קצת סדר בבלגאן. ניתן לחלק את מוצרי האיטום לקבוצות שונות על-פי מספר מאפיינים:
ישנה חשיבות גדולה לזהות היצרן \ היבואן של חומר האיטום. כדאי לוודא שהחומר המשמש את קבלן האיטום הנו חומר המיוצר על-ידי חברה ידועה אשר קיבלה תו תקן על המוצר הספציפי. חברות לדוגמא בתחום חומרי האיטום בארץ הנם פזקר וביטום. איזכור חברות אלו נועד לצורך הדוגמא בלבד ואינו מצביע בהכרח על איכותם ביחס לחברות אחרות.
ישנם שלושה אופנים עיקריים לשימוש במוצרי האיטום: הראשון הוא פריסת החומר - כגון פריסת יריעות ביטומניות אשר מגיעות בגלילים. השני הוא מריחה או התזה של החומר – חומרים אשר ניתן למרוח אותם כגון מאסטרגג של חברת פזקר. חומר נוסף הנכנס לקטגורית המריחה הוא כמובן הזפת, אשר כבודה במקומה מונח ואם עושים אותה כמו שצריך היא מחזיקה מעמד שנים רבות. האופן השלישי נדיר יותר והוא הזרקה – חומרים אשר מזריקים אותם בד"כ לסדקים או רווחים כגון סיקפלס המיובא על-ידי חברת גילאר. חומרים אלו לא מיועדים לשימוש על משטחים גדולים.
לכל מוצר יש את היעוד שלו. מוצר המיועד לאיטום גגות אינו מתאים למילוי סדקים, מוצר המתאים לקירות חיצוניים אינו בהכרח מתאים לגגות. לדוגמא: המוצר מסטיגום של חברת ביטום מתאים לאיטום קירות חיצוניים אך אינו מיועד לגגות. עם זאת, ישנם מוצרים המתאימים למספר ייעודים שונים.
ישנם ארבעה סוגים עיקריים של מוצרים אם מחלקים אותם על-פי החומר ממנו הם עשויים. הסוג הראשון הנו מוצרים על בסיס ביטומני כגון יריעות ביטומניות. הסוג השני הוא חומרים על בסיס צמנטי כגון איטומט 500 של מיסטר פיקס. הסוג השלישי הוא חומרים על בסיס פולימרי כגון מולטיגג של חברת ביטום והסוג הרביעי הוא הזפת הותיקה. כמובן שמוצרים רבים משלבים חומרים שונים כגון: יריעות ביטומניות מחוזקות בסיבים פולימרים.
ההבדל בין סוגי החומרים השונים בא לידי ביטוי בדברים רבים כגון:
יכולת התמודדות עם מים עומדים – לא כל החומרים מיועדים להתמודד עם מים שרובצים עליהם במשך שבועות. ישנם חומרים אשר היצרנים אומרים במפורש שאינם מיועדים להתמודד עם מים עומדים. לכן, אם השיפועים בגג אינם תקינים ויש שקעים בגג חובה להשתמש בחומרים עמידים יותר.
זמן ייבוש – ישנם חומרים המתייבשים מהר מאוד וישנם חומרים המתייבשים לאט. חשיבות זמן הייבוש באה לידי ביטוי הן בזמן הדרוש להמתנה בין שכבה לשכבה והן בעבודה בתקופת החורף - היות ויש חשש שהגשם ירד על חומר האיטום לפני שהוא יספיק להתייבש כיאות.
עמידות לחום \ קור – ישנם חומרים אשר עמידים במינוס 30 מעלות וישנם חומרים המתפרקים כבר במינוס 10 מעלות. בישראל יש חשיבות רבה לעמידות בפני חום דווקא וגם בעמידות לחום יש הבדלים מהותיים בין חומר לחומר אם כי רובם מתמודדים בהצלחה ברמות החום המצויות בישראל.
מחיר - כמובן שלכל חומר יש עלות שונה.
צבע - יש חשיבות לצבע של החומר היות ואם החומר בצבע שחור צריך לצבוע על-גביו שכבה של צבע לבן בכדי למנוע התחמממות של הגג והקומה העליונה ואילו בחומר שצבעו לבן או כסוף אין צורך בשכבת צבע נוספת. יריעות ביטומניות מגיעות למשל בשני צבעים - שחור ולבן.
יכולת הידבקות לחומרים אחרים – ככלל חומרים מסוג מסויים (ביטומנים למשל) נדבקים טוב יותר על חומרים אחרים מאותו סוג אך לכלל זה יש יוצאים מן הכלל רבים. ניתן ואף מומלץ לקרוא באתרי היצרנים \ היבואנים את פירוט התכונות והיכולות של כל מוצר איטום.
מעבר לכל הפרמטרים שציינו שחשוב בחומרי האיטום, גם חשוב כי איש האיטום לא יהיה חאפר וישתמש בחומרי האיטום הטובים בשוק. בדיוק בשביל זה אספנו לכם רשימה של אנשי איטום המדורגים ביותר באתר.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.