הדוגמאות להלן מבהירות עד כמה בעיית ה"חאפרים" חמורה בתחום האיטום. מקרה ראשון: קבלן איטום, אשר הוזמן לביצוע איטום גג, צבע את הגג בצבע לבן והגיש חשבון על ביצוע איטום. הלקוח, אשר ראה כי הגג "נראה טוב", שילם עבור משהו שכלל לא נעשה. מקרה שני: קבלן איטום נתן אחריות ל - 10 שנים, בשנה שלאחר מכן הוא כבר התגורר בחו"ל. מקרה שלישי: קבלן איטום טען כי הוא שם יריעות בעלות תו-תקן, בעוד שבפועל הוא השתמש בחומרים סוג ג', אשר החזיקו מעמד בדיוק שנה.
גם במקרים פחות קיצוניים הבעיה יכולה להיות חמורה. איטום הנו מהתחומים המקצועיים בהם הדרישה היא לרמת ביצוע של 100%. כאשר קבלן איטום לא יבצע את עבודת ההכנה כמו שצריך או לא ישתמש בחומר האיטום המתאים לבעייה הספיצפית שלכם – צפו לטפטופים בהמשך.
בסרטון למטה קבלן איטום מסביר מהם השלבים העיקריים בעבודת איטום מקצועית. קבלן איטום שלא ייצמד לשלבים אלה, הוא ככל הנראה חאפר.
לאחר שחומר האיטום מתייבש חשוב גם לבצע בדיקת איטום, הנקראת "בדיקת הצפה". בעצם מציפים את הגג במים ובודקים אחרי כמה ימים, האם המים חלחלו פנימה לתוך הבית או לא. אם הם לא חלחלו, סימן שהאיטום בוצע כראוי.
ישנם עשרות חומרי איטום שונים בשוק, חלקם טובים יותר וחלקם פחות אך גם החומרים הטובים ביותר לצורך מסויים עשויים להיות לא מתאימים לחלוטין לבעיה אחרת. לדוגמא: רוב קבלני האיטום יסכימו כי איטום באמצעות יריעות ביטומניות הנו הפתרון הטוב ביותר והעמיד ביותר לגג בטון חדש אך רובם גם יסכימו כי אם הגג אינו חדש ועמוס במכשולים, קרי, מזגנים וקולטי שמש רבים יש מקום לשקול שימוש בחומרים הניתנים למריחה באמצעות מברשת כגון: מולטיגג של חברת ביטום או מאסטרגג של פזקר.
בסרטון הבא, קבלן איטום מסביר איך לבחור חומר איטום, שיתאים בצורה הכי טובה לבעית האיטום שלנו:
לכן, כאשר וועד בית מתקשר לקבלן איטום ושואל אותו: "תגיד לי, כמה אתה לוקח למטר מרובע של איטום גג?" זה בדיוק כמו לקוח המתקשר למגרש מכוניות ושואל: "תגיד, כמה עולה אצלכם מכונית?"
בהמשך נפרט מה כן צריך לשאול את קבלן האיטום כאשר פונים אליו.
כאשר פונים לבעל מקצוע בתחום מומלץ לשאול אותו מספר שאלות מקדימות:
מה גורם לרטיבות? - תופתעו לגלות שכל אחד יצביע לכם על גורם אחר. ייתכן שאף אחד מהם אינו משקר אלא כל אחד מקבלני האיטום מזהה בעיות אמיתיות שונות.
מהי שיטת האיטום המתאימה ביותר לגג? - אל תסתפקו בתשובה חלקית אלא בקשו לשמוע גם על שיטות איטום אלטרנטיביות אפשריות. שאלו: "למה דווקא שיטה זו?" אם בעל המקצוע לא יודע לפרט על שיטות איטום שונות ועל היתרונות והחסרונות של כל שיטה עבור המקרה שלכם – אל תעבדו איתו!
"איזה הכנה אתה עושה לפני האיטום?" - ההכנה של השטח לפני האיטום עשוייה לעיתים להוות את עיקר העבודה עבור בעל המקצוע! הכנת השטח כוללת, בגג למשל, ניקיון יסודי של הגג, טיפול במרזבים, הגבהה לקולטי-השמש וייצובם על-גבי בלטות רחבות, פיצוץ בועות אוויר, במידה וישנן כאלו באיטום הישן ומריחת שכבת חומר ראשוני (פריימר) אשר יחזק את האחיזה של חומר האיטום בהמשך. לעיתים יש גם צורך להסיר את האיטום הישן – עבודה קשה ומורכבת הגוזלת זמן רב.
4. "באיזה חומר בדיוק אתה מתכוון להשתמש?" - אל תספקו באמירות כלליות כגון: "יריעות ביטומניות" או "חומר פולימרי" אלא שאלו אותו איזה יריעות? של איזה יצרן? באיזה עובי היריעות? (בד"כ 4 או 5 מ"מ). לאחר מכן, כנסו לאתר היצרן וקראו את את הוראות ההפעלה – מה שנקרא בשפה המקצועית 'מפרט'. המפרט ילמד אתכם מה אופן השימוש הנכון בחומר האיטום וכך תוכלו להבין קצת יותר האם הקבלן עושה את עבודותו נאמנה או לא.
5. אחריות - אל תוותרו בנושא זה! שאלו לכמה זמן האחריות תקפה, מה עלול לגרום לאחריות לפוג ותוך כמה זמן בעל המקצוע מתחייב להגיע ולתקן נזקים מרגע הקריאה. תקופת האחריות המקובלת היא 5-10 שנים בהתאם לשיטת האיטום שיושמה. זמן סביר להגעה במקרה של קריאה הוא שבוע.
לקריאת טיפים נוספים על חומרי איטום ומחירים
ישנם מספר גורמים עיקריים לבעיות איטום לאחר ביצוע עבודת איטום:
זיהוי הבעיה - לעיתים בעל המקצוע לא מזהה נכון את גורם הרטיבות והפתרון שהוא מיישם לא רלוונטי לבעיה. לדוגמא: בעל המקצוע אוטם את הגג אבל הבעיה היא בכלל מהמרזב או מהקיר.
הכנה לקויה – הכנת השטח, כפי שצויין לעיל, מהווה חלק חשוב בתהליך העבודה. חיפוף בהכנת השטח לאיטום יגרום לבעיות רטיבות בהמשך. למשל: אי הסרה של חלקי טיח או בטון רופפים לפני יישום האיטום.
שיטת איטום לא מתאימה – למשל: החומר 'מסטיגג' לא מתאים לאיטום מרפסת מתחת לריצוף. איש איטום לא מקצועי יעשה שימוש בחומר שאינו מתאים לבעיה.
ביצוע לקוי – למרות שרוב עבודת האיטום נעשית בהכנת הגג, גם האיטום עצמו צריך להיעשות באופן מקצועי. לא מעט פעמים קורה שהאיטום מתבצע בצורה לקויה. למשל: כמות לא מספקת של חומר האיטום, המתנה קצרה מדי לפני יישום שכבה שנייה של חומר האיטום (ולפני שמתייבשת השכבה הראשונה) ועוד אין סוף אפשרויות אחרות.
פגיעה באיטום לאחר הביצוע – גשם שיורד על חומרי איטום מסויימים בסמוך למריחתם עלול לפגוע בהם. בעלי מקצוע שעולים לגג בשביל לתקן את המזגן או את דוד השמש, עלולים לגרום נזק ולעיתים אנו בעצמנו כשאנו גוררים על הגג חפצים שונים.
רטיבות בקיר - במקרה של רטיבות בקיר, חשוב להשתמש בחומרים נכונים. מריחה ישירה של צבע או סיליקון, עלולים לגרום ליותר נזק מתועלת. בסרטון הבא, תמצאו הסבר על איטום נכון של קיר חיצוני ואיטום לקוי של קירות חוץ:
עבודת איטום היא עבודה מורכבת מאוד הדורשת מקצועיות ללא פשרות ולכן יש מעט מאוד קבלני איטום מקצועיים בשוק. בכדי לא ליפול על חאפרים כדאי לוודא שלקבלן יש ותק של כמה שנים בתחום עם לקוחות מרוצים, שעברו לפחות חורף יבש אחד. התרשמו גם מהצעת המחיר – אם אתם מקבלים הצעת מחיר מרושלת, ללא פירוט מה כולל בדיוק תהליך העבודה וללא התייחסות לנושא האחריות – חפשו מישהו אחר.
קבלן איטום מסביר ממה להיזהר באיטום גגות
קרא עוד על מוצרי וחומרי איטום
הנה רשימת טיפים קצרה, שתעזור לנו לבחור קבלן איטום אמין:
תחום האיטום דורש מקצועיות ללא פשרות. זהו אחד הענפים הפחות סלחניים. ייתכן ו- 99% מהגג אטום כמו שצריך ו - 1% בלבד גורם לנו לצרות צרורות. לכן, ריכזנו עבורכם כאן באתר קבלני איטום מומלצים לפי חוות דעת של עשרות לקוחות קודמים. ההמלצות של הלקוחות מתקבלות רק בשיחה טלפונית עם לקוחות אמיתיים שקיבלו שרות מקבלני האיטום שברשימה.
באתר מידרג ריכזנו רשימה של קבלני איטום מומלצים, שקיבלו את חוות הדעת והציונים הכי טובים מלקוחות קודמים. לאחר כל עבודת איטום, צוות האתר, מתקשר ללקוח ומקבל ממנו דרוג אודות עבודתו של בעל המקצוע. כך שהציון שלו כל הזמן מתעדכן ברשימה. לחצו כאן, על מנת לעבור לרשימת קבלני האיטום המומלצים באזורכם.
"הלבנת גגות". כלומר, מורחים מעל לחומר האיטום בגג סיד או חומר הלבנה מסוג אקרילי או פולימר, במטרה להפחית את עומס החום על הגג וכך להגן על חומר האיטום ולשמור על הבידוד בגג. אך האם בכל מקרה צריך לבצע הלבנת גגות? קבלן איטום מסביר בסרטון למטה.
יש הבדל בין איטום גג, לאיטום חדר מקלחת. חדרי אמבטיה ידועים בלחות ורטיבות ולכן, חומרי האיטום וטכניקת האיטום בחדר אמבטיה שונה מאיטום רגיל. בסרטון, קבלן שיפוצים מסביר איך אוטמים מקלחת, מה צריך לקחת בחשבון באיטום מקלחת וממה להיזהר!
מרתף הוא חלל שונה מכל חלל אחר, ולכן, גם אופן האיטום שלו שונה. בסרטון, קבלן שיפוצים מסביר איך מתבצע איטום מרתף, מהם השלבים המרכזיים באיטום מרתף, ומהן נקודות התורפה באיטום.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.