רטיבות ועובש בקירות הן בין התופעות היותר נפוצות בבתים ודירות בישראל וגם הקשות לפתרון. מה הסיבות ואיך לטפל ברטיבות בקיר? ומה הנזקים שהרטיבות יכולה לגרום להם? וכמה עולה לתקן? על הכל נענה כאן.
כולנו מכירים את זה: סביב תקופת החורף, הקיר מתחיל ל"גדל" נקודות שחורות או בועות, או אם אנחנו ממש בביש מזל, אפילו לטפטף.
לצערנו, נזקי הרטיבות לא נשארים במצב סטטי, הם גדלים כל הזמן, ככל שאנחנו לא מטפלים באיטום. לכן חשוב לטפל ברטיבות עוד במצב של קילוף הקיר או העובש ולפני שנגיע למצב של התפוררות הקיר ופגיעה משמעותית בבידוד הבית.
רטיבות בעקבות איטום לקוי בקיר חיצוני – הקירות החיצונים לא אטומים מספיק ובמצב שבו מים נוגעים בקירות החיצוניים, הם חודרים את מעטפת החיצונית ומחלחלים אל פנים הבית. לדוג' איטום לא טוב סביב קידוחים שונים כמו קיבועי חלונות (הסבר לסיבות לרטיבות מחלון), מזגנים וחבלי כביסה. נזהה זאת על ידי הסתכלות על קירות החיצוניים של הבית, האם אנחנו רואים שברים וסדקים? (עם זאת, לא תמיד אפשר להבחין בהם בעין).
רטיבות בקיר בגלל איטום לקוי של הגג – מים מהגג עלולים לחלחל מטה ולגרום לנזילה, נזקי רטיבות ועובש. נזהה זאת על ידי כך שהרטיבות מופיע בסביבת החלק העליון של הקיר ומתרחשת בעונת החורף. כששאלנו את קבלני האיטום מה הסיבה לרטיבות בתקרה, רובם המכריע ענה שברוב המקרים הנזילה תהיה מהגג.
רטיבות בקיר בעקבות בלאי טבעי – במשך הזמן מעטפת הבידוד הישנה של הבית נסדקת בעקבות פגעים סביבתיים כמו לחות גבוהה יחד עם מלחים (נפוץ באזור החוף בעיקר) וכימיקלים שונים. נזהה את המצב הזה על ידי כך שנסתכל האם המעטפת של הקיר מתפוררת או ניראת בלויה.
שתי סיבות נוספות שגורמות לרטיבות (אבל מי שצריך לטפל בהן הוא אינסטלטור):
רטיבות בקיר בעקבות נזילת צנרת – קיימים מצבים בהם הצנרת בקיר נוזלת ואנחנו רואים את זה כרטיבות בקיר. נזהה שזה המצב בכך שהרטיבות גדלה מיום ליום בקצב מסחרר, שעון המים מסתובב והרטיבות מופיעה לא רק בחורף.
רטיבות בקיר בגלל קפילאריות – כאשר מים עומדים, בעיקר כשיש נזילה מתחת למרצפות, הם לאט לאט מטפסים במעלה הקיר. המושג לקוח מעולם הבוטניקה, כאשר מי השקייה של צמחים עולים אל שורשי הצמח. נזהה את המצב על פי כתמי רטיבות ברמות הנמוכות של הקיר, בקרבת הבלטות וכי שעון המים מסתובב. עוד על רטיבות קפילרית תוכלו לקרוא כאן.
שימו לב: קיים מצב שנראה כמו רטיבות ולמעשה הוא לא – והוא עיבוי על הקיר. אנחנו לא מאווררים את הבית מספיק וקיימים הפרשי טמפרטורה גבוהים בין הקירות הפנימיים לבין הקירות החיצוניים ככה שנוצר עובש. כיצד נזהה שמדובר בבעיה עיבוי? כשאנחנו יודעים שאנחנו לא מאווררים את הבית, על הקיר יש "רק" עובש ולא בועות והוא מופיע בעיקר סביב קורות הבטון של הבית.
הדבר הראשון שאנחנו רואים זה את הנזק האסתטי. המראה המנוקד השחור על רקע הקיר הלבן לא הולם את הבית שלנו כמו גם קילופי הטיח וכתמי הרטיבות.
הנזק הבריאותי. מדובר בנזק הרבה יותר קריטי מהנזק הקודם. העובש מורכב מאורגניזמים חיים שפוגעים באוויר שאנחנו נושמים והוא מסוכן במיוחד לנשים בהריון, קשישים וחולי אסתמה. אם העובש עבר למצב של טחב הסכנה גדלה הרבה יותר.
התפוררות הקירות. המים הבאים במגע עם הקיר ישחקו אותו במטרה למצוא נתיב יציאה, כלומר, הקיר יתחיל להתפורר במידה ולא נמצא פתרון לבעיית הרטיבות.
ירידה בערך הדירה/הבית. במידה וקיים עובש או רטיבות לא מטופלת בבית ואנחנו רוצים למכור את הנכס, שמאי שיבדוק את הבית יאתר את הבעיה מה שיגרום להורדת מחיר הנכס.
מחירי עבודות האיטום של קירות חיצוניים משתנים מאוד בהתאם לסוג הבעיה, דרך ההגעה אליה, החומר ממנו עשוי הקיר ועומק הסדק ואלמנטים נוספים.
אם ניקח מקרה לדוגמא: בית פרטי, בקיר הנמצא בקומה הראשונה (ואין צורך במכשור מיוחד כדי להגיע אליו) קיים סדק (באורך של מטר) שדרכו חודרים מים אל פנים הבית:
מחיר סדק נקודתי נע בין 1,500-3,000 ₪ (המחירים משתנים בעיקר מעומק הסדק ועבודות הטיח שיש לעשות אחרי).
אותו סדק הנמצא בקומה השלישית, שדרכו חודרים מים אל פנים הבית:
מחיר תיקון סדק עם גישה מורכבת נע בין 2,500-3,500 ₪. זאת בהתאם לכלים הנדרשים מאנשי האיטום בשביל להגיע אל הסדק.
אם יש צורך באיטום בסנפלינג היכונו להיפרד מעוד 2,000 ₪.
קל מאוד לראות בעין היכן בדיוק ממוקמת הנזילה, העובש או הבועות על הקיר. הבעיה היא שלא תמיד מקום התפרצות הרטיבות הוא גם המקום בו המים באמת חודרים. לכן חשוב להזמין בעל מיומן בעבודתו שתפקידו לאתר את הנזילה ולאטום אותה. אם אתם לא בטוחים אם יש לקרוא לאיש איטום או לאינסטלאטור – כדאי לקרוא לאינסטלאטור בעל מצלמה תרמית. האינסטלאטור, בשימוש המצלמה, יעשה בדיקה מהיכן יוצאים המים ויוכל לתת לכם תשובה חד משמעית אם מדובר בתקלה שכדאי לקרוא לאיש איטום או שרברב.
איטום הסדקים הקטנים מיושם בדרך כלל באמצעות חומרי איטום על בסיס אקרילי (לדוג': סיקה פלקס), בעוד שסדקים גדולים יותר מטופלים בעזרת חומרים פוליאוריטנים. השלב השלישי כולל חיפוי חדש (של צבע או של שליכט) או ציפוי קירות המעטפת בסילר שמטרתם לדחות מים (כמו סילוקסן שהוא חומר איטום סיליקוני) או חיפוי וציפוי גם יחד.
ברור שאנחנו אומרים לעצמנו "אפשר לעשות את זה לבד" ורצים לטמבורייה הקרובה כדי לרכוש את חומרי האיטום, אבל לפעמים מדובר למעשה בלשים פלסטר על פצע מדמם – האיטום שנעשה בעצמנו לא יעזור ואף יכול רק לדרדר את המצב עוד יותר. במקרה בו נצטרך להזמין איש איטום לפתרון אותה בעיה, ייקח לו זמן רב יותר לאיתור מקור הבעיה.
איש איטום מסביר: "קיימים סוגים שונים של חומרי איטום בשוק, רובם מתאימים לבעיות ספציפיות שאותן יש רק איש איטום מנוסה יכול לאבחן. במידה ונעשה שימוש בחומר איטום שהוא איננו מתאים הדבר עלול לגרום לפגיעה חמורה יותר במצב הקיר" .
בעל מקצוע נוסף מבהיר: "כדאי מאוד לבחור באיש איטום לביצוע איטום קירות חיצוניים ולא לנסות לעשות את זה בעצמכם תוך כדי סיכון חייכם. היה לי מקרה של לקוח שכמעט נפל מקומה שלישית בגלל הרצון לחסוך כמה שקלים" . לשם כך, אספנו לכם רשימה של בעלי מקצוע מיומנים באיטום קירות חיצוניים.
::רטיבות בעקבות איטום לקוי בקיר חיצוני.
::רטיבות בקיר בגלל איטום לקוי של הגג.
::רטיבות בקיר בעקבות בלאי טבעי.
::רטיבות בקיר בעקבות נזילת צנרת.
1. הדבר הראשון שאנחנו רואים זה את הנזק האסתטי.
2. הנזק הבריאותי. לעובש חלקיקים שמתפזרים באוויר וחודרים למערכת הנשימה שלנו.
3. התפוררות הקירות.
4. ירידה בערך הדירה/הבית.
מחירי עבודות האיטום של קירות חיצוניים משתנים מאוד בהתאם לסוג הבעיה, דרך ההגעה אליה, החומר ממנו עשוי הקיר ועומק הסדק ואלמנטים נוספים.
אם ניקח מקרה לדוגמא: בית פרטי, בקיר הנמצא בקומה הראשונה (ואין צורך במכשור מיוחד כדי להגיע אליו) קיים סדק (באורך של מטר) שדרכו חודרים מים אל פנים הבית, על התיקון כזה תשלמו 1,500-3,000 ₪.
אותו סדק הנמצא בקומה השלישית, שדרכו חודרים מים אל פנים הבית, על תיקון כזה תשלמו כבר 2,500-3,500 ₪.
את איטום הסדקים עושים בדרך כלל באמצעות חומרי איטום על בסיס אקרילי (לדוג': סיקה פלקס). בסדקים גדולים יותר מטופלים בעזרת חומרים פוליאוריטנים. לאחר מכן עושים חיפוי חדש (של צבע או של שליכט) או ציפוי קירות המעטפת בסילר שמטרתם לדחות מים או חיפוי וציפוי גם יחד.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.