למרות שהחורפים בארץ הם לרוב קצרים, הם עשויים להיות קרים מאוד. חלונות הם מוצרים מורכבים לאיטום ובמקרים בהם החלון לא אטום לחלוטין, הוא עלול להביא איתו השלכות של רטיבות, עובש וקור בבית. הופעת רטיבות מסביב החלונות היא תופעה הקיימת בהרבה בתים ולא מקבלת את היחס הדרוש לה. הרטיבות שחודרת לקירות הפנימיים גורמת להתנפחות הטיח וקילוף הצבע ולפעמים גם לתופעת עובש וטחב. העניין לא מסתיים רק בזה, ישנה חדירה של אוויר קר מהמרווחים (ואפילו של חום בקיץ) דבר שגורם לאימוץ יתר של המזגנים.
אלו הסיבות לרטיבות מהחלון:
רטיבות בגלל עיבוי - רטיבות שמקורה בעיבוי על החלון מתרחשת בעקבות שילוב של קור מצד אחד וחום מצד שני – הקור מבחוץ והחום מתוך הבית יוצרים לחות במגע עם המשקופים והחלונות, ועלולים לגרום לעובש. התופעה בארץ שכיחה בעיקר בחודשי החורף והחשש במצב כזה הוא מפגעי רטיבות ועובש בסביבת החלון. בשוק אומנם קיימים חלונות מבודדים המונעים את תופעת העיבוי בחלונות עצמם, אבל הם אינם פותרים את היווצרות האדים על זגוגיות החלונות כך שלמעשה מדובר בתופעה בלתי פתירה בפן הטכני. הדרך היחידה לפתרון היא לאוורר את הבית באופן קבוע ולחמם אותו על ידי מזגן בטמפרטורה מבוקרת.
רטיבות בעקבות הרכבה לקויה של החלון - נזילה מהחלון הנובעת מפגם בחלון עצמו או מדרך הרכבתו מתרחשת בעיקר כאשר ישנו ליקוי באיטום שבין המשקופים לזכוכיות, איטום לא מוצלח בין חיבורי המשקופים או הפרעה בניקוז המים מפתחי הניזוק במסילות הפנימיות. ליקויים כאלה דורשים טיפול של אנשי אלומיניום שיפרקו את החלון, יציבו בזווית תקנית וירכיבו אותו מחדש.
שיפוע של החלון כלפי חוץ - כך שהמים המצטברים בתעלות יחלחלו החוצה ולא אל פנים הבית.
חורי ניקוז - המים המצטברים בתעלות צריכים לעבור דרכם ואז החוצה, במידה ולא יהיו חורי ניקוז או שהם יהיו חסומים המים עלולים לזרום אל תוך הבית או למצוא לעצמם אפיקי יציאה בתוך הקיר.
גימורים - חיבורי האלומיניום במשקוף מלאים, אין רווחים בחיבורים אל הקיר והגימורים מלוטשים.
אטמי פרצים - מדובר בסוג של גומי המחובר למסילה שמטרתו למנוע זליגה של המים והרוח אל תוך הבית מתוך המסילה.
"אף מים" - חריץ בתחתית אדני החלון ותפקידו להרחיק מים מקיר שתחת אדן החלון. דומה בצורתו לאף אמיתי ומכן שמו.
רטיבות בגלל בעיית איטום - תופעת הרטיבות עלולה לנבוע גם מליקויים באיטום שמתרחשים בעקבות ייצור חלון באיטום פגום או בלאי של חומר האיטום בעקבות שינויי מזג האוויר (שילוב של חום וקור מפרק את החומר) או פשוט כי מתקין החלונות לא יודע כיצד לאטום נכון.
הליקויים עלולים להיות באזורים שונים: בין הקירות למשקופים, סביב הברגים במשקופים, במסילות, החיבורים הפינתיים. בנוסף לכשלים בחלון עצמו, עלולות להיות בעיות איטום גם בקיר עצמו כמו מעבר רטיבות בגלל סדקים או ספיגת יתר, מעבר מים מאדן החלון וחורים שנשארו פתוחים סביב החלון. איש איטום המדורג באתר מספר: "הרבה פעמים קודחים בקיר, מעל החלון, בשביל המזגן ולא אוטמים את החור כפי שצריך, זה נראה כאילו חודרים מים מהחלון כשלמעשה מדובר בחדירת מים מהחור שבקיר. במצב כזה חשוב לאתר את הבעיה כיוון והיא יכולה להשפיע על מערכת החשמל סביב המזגן".
חשוב לציין כי בפגעי רטיבות המגיעים מפגמים בחלון עצמו צריך לטפל איש אלומיניום מקצועי שמכיר את תכונות החלונות ואת דרך הרכבתם, איש איטום מקצועי ידע לטפל בכשלי האיטום מסביבת החלון או בקירות סביב. לאור העובדה שאנחנו לא תמיד יודעים מהיכן הנזילה, הכי טוב להתקשר לאיש איטום בכל הקשור לרטיבות כדי שידע לאן להפנות אותנו במידת הצורך.
מה יקרה אם לא נאטום את הנזילות מהחלון? תחילה הקיר באזור הנזילה יחל לפתח בועות ולהתנפח, לאחר מכן יגיע העובש, ומלבד הפן האסתטי שבדבר, הנזילה עלולה להתפשט למערכת החשמל ולגרום לקצר. בנוסף, המים מכילים מלחים ושמנים והם עלולים לגרום לקיר להתפורר.
בעלי המקצוע אשר עוסקים בהרכבת החלונות משתמשים לרוב בחומרי איטום על בסיס אקרילי או אלסטומרי הנצמדים היטב אל האלומיניום אך יחד עם זאת הם אינם נצמדים היטב אל הקירות, בעיקר לא לקירות העשויים מבטון או טיח. בתקופת האחריות על החלון (לרוב כשנה), הוא אומנם נשאר מקובע, אך במרוצת השנים מתכלים חומרי האיטום ומתנתקים מן הקירות והחלונות - וידעו שמים תמיד ימצאו את דרכם פנימה או החוצה.
רוב אנשי האיטום משתמשים בחומרי האיטום של חברת 'סיקה' שמתאימים לאיטום חלונות ושומרים על תכונותיהם לתקופה ארוכה, קיימים חומרי איטום לאיטומים "קלים" יותר כמו 'סופר 7' ו'מסטיק'.
כדי לאתר את האזור הבעייתי בחלון ניתן לבצע בו את "מבחן הנר" - מעבירים לאט נר סביב חלון סגור, באזורים בהם מרצדת הלהבה הם האזורים הבעייתים ואותם יש לאטום. איטום של חורים קטנים נוכל לעשות בעצמנו, על ידי שימוש בחומרי האיטום שציינו מעלה.
כשעושים את האיטום לבד לא מומלץ להשתמש בחומרי איטום סיליקוני כי הוא אינו שורד את שינויי מזג האוויר המשפיעים עליו וגם לא נדבק טוב לאף יסוד לתקופה ארוכה.
חשוב להוריד קודם כל את שכבת החומר הישן על ידי סכין או כף שפכטל ורק לאחר מכן לשים שכבה של חומר האיטום החדש, כי אחרת, זה האחרון, לא ידבק לראשון. מעבר לכך, ניתן לקחת פלס ולבדוק כי שיפוע החלון מופנה כלפי חוץ, שחורי הניקוז לא סתומים וכי גומיות האיטום שלמות ומכסות את כל המשקוף. אם השיפוע לא תקין לא נוכל לתקן אותו בעצמנו אלא נצטרך את שירותיו של איש אלומיניום, אבל לנקות את חורי הניקוז נוכל לעשות לבד כמו גם לקנות גומיות בחנויות המתמחות בכך. ככלל, לא מומלץ לבצע עבודות איטום חיצוניות בעצמנו או להשתמש בכלים כבדים ללא ניסיון בשל הסכנות הכרוכות בכך.
לרוב אנחנו רוצים לחסוך בהוצאות הכרוכות בהבאת איש מקצוע ולעשות את זה בעצמנו, ההמלצה הן של אנשי איטום והן של אנשי אלומיניום, היא לקחת בעל מקצוע שיאבחן את מקור הבעיה ויטפל בה. לפעמים אנחנו חושבים שעל ידי מריחה חד פעמית של סיליקון פתרנו את הבעיה אבל למעשה היא חמורה בהרבה.
איש איטום מספר: "זה כמו לשים פלסטר על פצע שעדין מדמם – צריך לאתר את מקור הנזילה האמיתי, לטפל בו ורק אחר כך לאטום. לא הינו רוצים שהמים ימצאו נתיב יציאה חדש בעקבות טיפול לא מקצועי". אנשי האיטום נוספים חולקים כי הרבה פעמים בזמן שהם מבצעים את האיטום הם אינם יכולים לדעת בוודאות האם אכן הבעיה נפתרה באופן סופי. הרבה פעמים, בתקופת החורף, הם יצאו למקצה שיפורים על עבודתם כי דווקא בתקופה הזו של השנה מתגלים מקורות הרטיבות האמיתיים (מי ידע ששילוב של גשם ורוח עלול לדחוף את המים מתעלות הניקוז של החלון אל פנים הבית?).
אחרי שהבנו מה הם סוגי הנזילות השונים שעלולים להתרחש ובחרנו לקרוא לבעל מקצוע, חשוב להבין את הפרמטרים שעומדים מאחורי קביעת המחיר כמו גודל הנזילה, גודל החלון ואיש המקצוע שנקרא לעבודה.
אם אנחנו עדין בתקופת האחריות על החלון, יש לקרוא לאיש האלומיניום שביצע את ההתקנה כדי שיוודא שביצע אותה כהלכה או ייתקן את הליקויים הקיימים.
זאת במידה ותקופת האחריות פגה, ואיתרנו כי הבעיה היא למעשה בעיה בהרכבתו של החלון, ייתכן ונצטרך לבצע התקנה מחודשת.
מחיר הרכבת חלון מחדש - 4,000 ₪.
אם החלון ישן מאוד ועשוי עץ שהרקיב כבר, הפתרון הוא לרוב בהחלפת החלון לחלוטין –
מחיר חלון כיס ממוצעת נע בין 3,500 - 2,500 ₪.
אם מדובר בחורי איטום קטנים, שניתן לאטום בפשטות יחסית, אפשר לקרוא לאיש אלומיניום לביצוע העבודה.
עלות תיקון פנימי לחלון סטנדרטי היא כ- 3,000 ₪ לפתח אחד ועוד כ-100 ₪ לפתחים נוספים.
אילו מדובר בנזילה גדולה או בעיית איטום רצינית, עדיף לקרוא לאיש איטום מקצועי. טווחי המחירים משתנים מאוד בהתאם למקור הנזילה ולדרך ההגעה אל החלון.
המחיר נע בטווח של 700 ₪ לחלון קובייה קטן ועד 2,700 ₪ לחלון הדורש איטום בסנפלינג.
אנשי איטום גם נותנים מסגרת של אחריות על העבודה שלהם, לרוב לתקופה של כ- 3-5 שנים, ככה שאם במסגרת התקופה הזו ישנה נזילה ממקור האיטום כדאי שתבדקו אם האחריות עדין בתוקף.
אחרי שהבנו את כל הסיבות שעלולות לגרום לנזילה מהחלון ולמרות שאנחנו אולי חושבים שאנחנו יודעים מה הבעיה כנראה שלא נצליח לפתור אותה ללא עזרה של בעל מקצוע מומחה מתחום האיטום ולכן צירפנו לכם רשימה של אנשי האיטום הכי מדורגים באתר , במידה והבעיה היא בכלל מהחלון עצמו ניתן לפנות לאיש חלונות.
קיימות שלוש סיבות בגללן מתרחשת הרטיבות מחלון: רטיבות בגלל עיבוי שזוהי הלחות שמצטברת על החלון, רטיבות בגלל הרכבה לקויה של החלון ורטיבות בגלל בעיית איטום.
תחילה הקיר באזור הנזילה יחל לפתח בועות ולהתנפח, לאחר מכן יגיע העובש, ומלבד הפן האסתטי שבדבר, הנזילה עלולה להתפשט למערכת החשמל ולגרום לקצר. בנוסף, המים מכילים מלחים ושמנים והם עלולים לגרום לקיר להתפורר.
טווחי המחירים מאוד משתנים כתלות בסוג העבודה שיש לבצע ובגודל הנזילה. הטווח הראשוני הוא החל מ-700 שקלים ועד 2,700 שקלים לעבודת איטום בסנפלינג.
תלוי בסוג הנזילה. אם מדובר בבעיית איטום בין הקיר לחלון ואין אחריות על החלון, מומלץ לפנות לאיש איטום על מנת לקהל הכוונה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.