עובש בקיר הוא כנראה אחת התופעות הכי לא נעימות וקשות לפתרון שעלולה לתקוף את הבית שלכם. הטיפול בעובש בקיר גם הוא מהווה מטרד לא קטן – החל מאיתור הסיבות לו ועד לצביעה הסופית של הקיר. כאן נבין מה הם נזקי העובש, מה החומרים שניתן להשתמש בהם כנגדו ואיך אפשר לטפל בעובש בקיר בעצמכם.
מכירים את זה שהקיר שלכם, בתקופה מסוימת בשנה, מתחיל להצמיח נקודות שחורות, והנקודות האלה רק גדלות וגדלות עד שהן הופכות להיות כתם גדול ומכוער על הקיר שלכם? זהו העובש, תכירו. כדי לטפל בו צריך לזהות את הסיבות שגורמות לו ולהשתמש בחומרים מתאימים להסרתו. אלו כל הסיבות לעובש בקיר:
עובש בקיר בגלל רטיבות בקיר – לפעמים הקירות בבית או התקרה לא אטומים מספיק וקיים מצב בו מים נוגעים בקירות החיצוניים או בתקרה ומחלחלים פנימה אל הבית ויוצרים רטיבות בקיר ובעקבות כך – עובש.
עובש בקיר בגלל עיבוי – החלונות בבית שלנו מזיעים, כן כן, מזיעים. בגלל הבדלי טמפרטורה בין פנים הבית לבין החוץ נוצר מצב הנקרא "עיבוי", בו אדים הופכים לטיפות על זגוגיות החלונות. ברגע שהמים המצטברים על החלונות, הם יורדים ומחלחלים על הקיר וכך נוצר העובש בקיר.
עובש בקיר בגלל נזילה – ייתכן וקיימת נזילה סמויה בקיר שלכם, כזו שגורמת לרטיבות בפנים הקיר והאיתותים לבעיה הזו הוא העובש שנוצר באותו מקום.
עובש בקיר בגלל לחות – המצב הזה לרוב מתרחש בחדר האמבטיה. השילוב של המים החמים יוצר לחות באוויר שמצטברת על הקירות, חודרת את שכבת הצבע ומייצרת עובש בקיר.
עובש בקיר בגלל קפליריות – כשישנה נזילה מתחת למרצפות, המים עולים לאט-לאט במעלה הקיר – לתהליך הזה קוראים קפילריות, או נימיות בעברית, מצב בו מים יכולים לטפס מעלה במקום מאוד צר. במצב בו קיימים מים בתוך הקיר לא נופתע לגלות שצומח עליו עובש.
הנזק הראשון שאנחנו רואים הוא אסתטי – הנקודות השחורות על הקיר שלכם שלא ממש הולכות עם הלובן של שאר הקירות ולפעמים העובש יופיע גם בקירות החיצוניים. בנוסף, מתלווים לעובש קילופי טיח ורטיבות לא נעימה.
הנזק הבריאותי שגורם העובש – העובש עצמו מורכב מאורגניזמים חיים שחודרים גם לאוויר שאותו אנו נושמים. אלו מסוכנים בעיקר לקבוצות סיכון כמו נשים בהריון, קשישים, חולי אסתמה ובעלי בעיות בדרכי הנשימה. אם העובש עובר למצב של טחב אז הסכנה גדלה אף יותר.
ירידה בערך הנכס בעקבות עובש בקירות – אבל אם אתם רוצים למכור את הנכס שלכם ויש לכם עובש לא מטופל, כנראה שתצטרכו להוריד בערך הנכס. למשל, שמאי שיבדוק את הנכס ויאתר את העובש יורד בערכו.
כמו שראינו קיימות סיבות רבות לעובש ואם אין לכם רצון לטפל בעובש בקיר בכל כמה חודשים כדאי מאוד קודם כל לאתר את הסיבות לו, על מנת לטפל בבעיה ולא רק בתסמינים. לא תמיד העובש שאנחנו רואים הוא בדיוק במקום הנזילה או הרטיבות, הנזילה יכולה להיות רחוקה יותר והמים רק חלחלו עד למקום קרוב יותר בקיר ויבואו לידי ביטוי בעובש. בדיוק בעקבות כך חשוב להזמין בעל מקצוע שתפקידו לאיתור הסיבה לעובש ואיטומה.
אם אתם חושבים שישנה סבירות גבוהה שהסיבות לעובש הן בעקבות עיבוי או לחות אז במצב כזה אתם יכולים לעבור לפסקה הבאה. אם אתם לא בטוחים מה הסיבה לעובש כדאי קודם כל לקרוא לאיש איטום ובמקרים מסוימים לאיש צבע. ישנם מקרים שבהם הצבעי יצבע את הקיר בצבע נגד עובש (אקרינול) וזה יפתור את הבעיה. איש איטום יבדוק האם קיימת רטיבות או נזילה חיצונית של מים אל קירות הבית ויאטום את הבעיה.
קיימות כמה אופציות לטיפול בעובש בקיר – ככלל את כולן יש ליישם אחרי שגיליתם מה הסיבות לעובש ואחרי תקופת הגשמים.
אם הסיבה לעובש בקיר היא בעקבות סדק בקיר או נזילה מהקירות החיצוניים, איש האיטום יאטום את הקיר ולאחר מכן יעבור לטיפול בעובש בקיר – יוריד את הטיח עם העובש, יטפל בעובש עצמו ויצבע בצבעים מתאימים.
אם העובש בקיר הוא בקירות האמבטיה כנראה שהסיבה לכך היא לחות או עובש שנוצר בעקבות עיבוי. דרך הטיפול בעובש בקירות היא קודם כל לנסות לאוורר את החללים הללו. כדי למנוע לחות בחדר האמבטיה רצוי לאחר כל מקלחת חמה לפתוח חלונות או להפעיל את הוונטה וכדי למנוע את העיבוי על החלונות יש לאוורר את הבית מעט גם בימי החורף הקרים. במקרים כאלה יכול לטפל איש צבע, ולא תהיו חייבים בהכרח איש איטום.
כדי לטפל בעובש בקיר תוכלו לצבוע בעצמכם את חדר האמבטיה או את הקיר מתחת החלון וזאת אם אין לכם בעיה לצבוע בגובה ואתם לא רגישים לאקונומיקה. כששאלנו קבלני איטום איך להוריד עובש מהקיר התגלו חילוקי דעות מקצועיים בין האפשרות של ניקוי העובש עם אקונומיקה ומים ובין קריאה לבעל מקצוע.
במידה ויש צורך קודם כל הורידו את חלקי הטיח עם העובש באמצעות שפכטל. לאחר הורדת השאריות, קחו מטלית ודלי עם מים ואקונומיקה (ביחס של 1:5), ושפשפו את הקיר עליו גדל העובש עם המטלית ספוגת המים. לאחר מכן, שטפו שוב את הקיר במטלית ספוגת מים בלבד, כדי לנקות את שאריות האקונומיקה מהקיר על מנת שהצבע ידבק טוב יותר אל הקיר. המתינו להתייבשות הקיר. כדאי גם בשלב הזה להשתמש ב"פונגיצ'ק" שהוא תמיסה לחיטוי הקיר הנוגדת עובש כדי לוודא שלא נשארו שאריות.
שימו לב: השימוש באקונומיה ו/או פונגיצ'ק עלול להיות מסוכן שכן לרוב העובש ממוקם מעליכם וקשה להגיע אליו. לכן כדאי לבצע את העבודה עם כפפות ומשקפי מגן או להזמין צבעי המיומן בטיפול בעובש בקיר.
לאחר שהמתנתם להתייבשות הקיר, בצעו את תיקוני הטיח שהקיר זקוק להם עם חומר שפכטל המיועד לחדרים רטובים (במידה ונאלצתם לקלף את הקיר), אחרי כן צבעו בצבע מקשר (תשאלו בטמבורייה, למשל בונדרול של טמבור) ולאחר מכן צבעו בצבע אקרילי (כמו "סופרקריל") שניתן לערבב אותו עם נוגד עובש או צבע שמראש מגיע עם נוגד עובש כמו "אקרינול" או "נירלט לאמבט".
מחיר טיפול בעובש משתנה בהתאם לכמות הקירות שצריך לאטום ולנקות מעובש, סוג הבעיה שממנה נגרם העובש ומורכבות העבודה.
טיפול נקודתי בעובש בחדרים רטובים ובקירות הכולל ניקוי עובש ואיטום סדקים קטנים נע בטווח של 1,500-3,000 ₪.
במקרים של עבודות קטנות יותר כמו ניקוי יובש בלבד ללא איטום, מחיר טיפול בעובש נע בין 400-800 ₪.
טיפול רחב יותר בעובש הכולל איטום סדקים גדולים ואיטום שטח גדול נע בין 6,000-10,000 ₪ ואף יותר.
שימו : טיפול בעובש יכלול גם עבודת איטום סדקים בקירות פנימיים או חיצוניים, רק ככה אפשר למנוע מהעובש להופיע שוב.
טיפול בעובש במקלחת בעקבות לחות:
ניקוי עובש בחדר מקלחת בעזרת שואב ייעודי
איטום תקרה ושני קירות
סך הכל עלות טיפול בעובש: 2,000 ₪.
טיפול בעובש בתקרה וב-3 קירות:
ניקוי עובש בעזרת שואב ייעודי
איטום סדקים בקירות ואיטום התקרה
סך הכל עלות טיפול בעובש: 10,000 ₪.
ברור שאתם אומרים לעצמכם שאת הכל אתם יכולים לעשות בעצמכם, פשוט ללכת לטמבורייה הקרובה לקנות חומר איטום אם צריך ואת הצבעים לצביעה. אבל הרבה פעמים פתרון עצמי של הסימפטומים עלול להוות קושי לבעל המקצוע לאיתור הגורם לבעיה במקרה שתחול החמרה. איש איטום מקצועי יודע להתאים את חומר האיטום לבעיה ספציפית שאבחן. שימוש בחומר איטום שאינו מתאים לבעיה יכול אף לגרום לפגיעה חמורה יותר. הדבר נכון לגבי צביעה של קירות עם עובש – צביעה בצבע לא מתאים רק יגרום ליותר נזק לקיר, תגרום לחזרתו של העובש לעיתים קרובות ותביא לעלויות נלוות נוספות. במידרג אספנו לכם רשימה של אנשי איטום וצבעים המדורגים ביותר באתר.
קודם כל חשוב להבין מה הסיבה לעובש בקיר - אם הסיבה היא בעקבות בעיה של עיבוי (הזעה של החלונות וירידה של המים אל הקיר מתחתיו) או לחות בחדר האמבטיה ניתן לנקות את העובש (הסבר בהמשך) ולצבוע את הקיר. במידה והסיבה לעובש לא ברורה, כדאי מאוד לפנות לאיש איטום לאיתור הסיבות לעובש.
הטיפול בעובש בקיר:
דבר ראשון יש להוריד את חלקי הטיח הרופפים על ידי שפכטל. לאחר מכן יש לקחת דלי עם מים ואקונומיקה (ביחס של 1:5) ומטלית ולנקות את העובש מהקיר. לאחר מכן יש לעבור עם מטלית ספוגת מים בלבד ולנקות את האקונומיקה מהקיר על מנת ששכבת הצבע תדבק טוב לקיר.
אחרי שהקיר התייבש, יישרו אותו עם חומר שפכטל המיועד לחדרים רטובים. לאחר מכן צבעו בחומר מקשר (למשל, בונדרול של טמבור) ואחרי שזה התייבש צבעו בצבע אקרילי (כמו סופרקריל שניתן לערבב אותו עם נוגד עובש) או בצבע המגיע ישר עם נוגד עובש כמו "אקרינול" או "נירלט לאמבט". בהצלחה
קיימים כמה חומרים נוגדי עובש בשוק כמו פונגיצ'ק ששמים אחרי שהקיר מתייבש ומונעים את העובש אבל גם צבעים שהם מראש נוגדי עובש כמו "אקרינול" או "נירלט לאמבט".
קיימים בשוק כל מיני צבעים, המוכרים מביניהם זה "סופרקריל" של טמבור שניתן לערבב עם תמיסה נוגדת עובש, או "אקרינול" או "נירלט לאמבט" שמראש מגיעים עם חומרים נוגדי עובש.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.