זיפות גגות זו שיטת איטום שנויה במחלוקת - מצד אחד פשוטה, נוחה וזולה, ומצד שני לא בהכרח עמידה ולטווח הארוך לא באמת שווה את העלות הזולה, עקב התחזוקה הרבה שהיא דורשת. אז ריכזנו לפניכם את כל המידע שצריך לדעת על זיפות גגות, כדי שתוכלו לקבל החלטה מושכלת לפני הגשמים.
זיפות גגות הוא אחת משתי השיטות הקיימות והנפוצות לאיטום גגות, כשהשיטה השנייה היא איטום ביריעות ביטומניות.
זיפות גגות הוא איטום הגג באמצעות מריחת זפת חמה עליו, כשמתחתיו נפרשת יריעה שעוזרת להחזיק את הזפת. הזפת הוא אומנם חומר איטום גמיש ועמיד מפני חדירת מים, אבל הוא לא בהכרח מומלץ. הסיבה היא שהזפת, על אף יתרונותיו, לא מחזיק מעמד לאורך זמן ודורש לא מעט עבודה כדי לשמור עליו. אז מה הם היתרונות והחסרונות של זיפות גגות?
חומר איטום זול - היתרון העיקרי אולי של השימוש בזפת לאיטום הגג הוא המחיר הזול שלה. הזפת נמוכה בשליש עד חצי מהמחיר של היריעות ביטומניות (!)
עבודה פשוטה לביצוע - זיפות גגות זו עבודה פשוטה יחסית, שלא אורכת זמן רב ולא דורשת מיומנות גבוהה לביצוע. עם זאת, תמיד עדיף להיעזר באיש איטום מקצועי ומיומן.
ניתן לבצע על כל גג - זיפות גגות הוא איטום שניתן לבצע על כל גג, עמוס ומורכב ככל שיהיה, והמשמעות היא שגם אם יש יחידות מזגנים ודודים רבים על הגג, ניתן למרוח שם זפת. המשמעות היא שתהיה עבודה הכנה רבה, אבל זה לא מונע את מריחת הזפת. את הדודים והקולטים לרוב פשוט מזיזים כדי לבצע את המריחה, מה שלא ניתן לעשות כשמבצעים איטום ביריעות ביטומניות, כי יש צורך בהרמה של כל החפצים על הגג.
דורש תחזוקה רבה - אמנם המחיר של זיפות הגג הוא זול, אבל זפת זה לא ראש שקט. בניגוד ליריעות ביטומניות, שמהרגע ששמו לכם אותן על הגג ההתעסקות שלכם עם הגג הסתיימה לעשר השנים הקרובות לפחות, זפת דורשת סיוד של הגג בכל שנה וזיפות מחדש כל 3-5 שנים. במילים אחרות, המחיר הזול לא באמת זול לטווח הארוך.
לא מחזיק מעמד לאורך זמן - וזהו אולי ה-חיסרון, בה"א הידיעה, של זיפות גגות. הזפת נוטה להתרחב בחום ולהתכווץ בקור, דבר שמשפיע ישירות על איכות האיטום. מרבית קבלני האיטום לא אוהבים לבצע איטום גגות בזפת, מהסיבה שזהו איטום לא איכותי מספיק, וכבר אחרי שנה תוכלו למצוא את עצמכם עם גג מטפטף.
הזפת לא עומדת בתקן הישראלי - התקן הישראלי קבע הנחיות בנוגע לזפת, והזפת שבה מרבית קבלני האיטום משתמשים אמורה להיות בגגות שמגיעים עד חום של 75 מעלות. עם זאת, בקיץ הגגות חמים יותר, הזפת הוא שחור כך שהוא נוטה להתחמם (וזאת הסיבה לסיוד הנדרש), כך שלרוב הגג יגיע ליותר מעלות. קיימת זפת אחת שעמידה לטמפרטורות הגבוהות הללו, ולכן גם עומדת בדרישות התקן, אולם מחירה יקר פי שניים, ולכן אנשים מעדיפים לבחור בזול. אם בכל זאת תבקשו, קבלני האיטום כן יבצעו עבורכם זיפות גגות בזפת הלא תקנית והזולה, אבל לרוב יעדכנו אתכם מראש שאין על זה אחריות.
הכנת הגג לפני איטום היא חשובה ביותר, ויש שיגידו שהיא מהווה את רוב העבודה. זאת היות והכנה טובה של הגג תשפיע על איכות האיטום ועמידותו:
בשלב הראשון צריך לעשות ניקיון יסודי לכל הגג, והמשמעות של ניקיון היא "לרוקן" את הגג מכל דבר שיכול להפריע למריחה של הזפת.
לשם כך יש לפרק אנטנות ישנות שאין בהן צורך ולהרים את הקולטים, במידה וקיימת זפת ישנה יש להוציא את כל האבנים שמוטבעות בה, ואם קיימים סדקים וחורים גדולים בגג יש למלא אותם ביריעה ורק עליה למרוח את הזפת.
במידה וקיים סיד או חומר איטום אחר על הגג יש לקלף אותו. את המרזבים צריך להרחיב עד לגודל המקורי שלהם – כשמבצעים זיפות גגות פעם אחר פעם המרזב קטן, ולכן יש להחזיר אותו לגודלו הטבעי. בזיפות גגות כדאי שמי הגשמים יוכלו להתפנות במהירות, היות והזפת לא עמידה לאורך זמן ולכן למרזבים יש חשיבות רבה.
חשוב לדעת: לרוב, לאחר יישום האיטום על הגג, יבצע קבלן האיטום בדיקת הצפה – בדיקה שבה הוא מציף את הגג במים למשך 24 שעות, ובודק אם מים חודרים לתוך הגג. כך ניתן לבדוק את איכות האיטום. עם זאת, בזפת לרוב לא תתבצע בדיקת הצפה, בשל חוסר היכולת שלה לעמוד עם כמות גדולה של מים לאורך זמן.
שאלת הטיימינג היא שאלה חשובה כשמדברים על נושא כמו איטום, וישראלים כמו ישראלים מעדיפים לחכות לטיפת הגשם הראשונה שחודרת לבית כדי להיזכר שהם צריכים לחדש את האיטום בגג.
אז מתי מומלץ לבצע זיפות בגג? החודשים המומלצים הם כמובן חודשי הקיץ, לפני שמגיעים הגשמים, ועדיף בין חודש מאי- אוקטובר. אם בכל זאת התעוררתם מאוחר, עדיין ניתן לבצע זיפות גגות בחורף, אבל תצטרכו לחכות 3-4 ימים ללא גשם לפני ביצוע האיטום, כי לא ניתן לזפת על גג רטוב. שאלנו קבלני איטום כל כמה זמן מומלץ לזפת גג ותשובותיהם היו חלוקות ונעו בין כל 3 ל-5 שנים.
היות והזפת מתחממת בשמש, בעיקר בגלל צבעה השחור, דבר הגורם לכך שהזפת מאבדת את הקשיחות שלה ונוצרים בה חורים. לכן, כששאלנו קבלני איטום כל כמה זמן צריך לבצע סיוד גג, הרוב המכריע ענו: כל שנה לפני תחילת הקיץ.
זיפות גגות מתומחר לפי גודל הגג, כמות הדודים והקולטים, ולפי מורכבות העבודה – כך למשל, זיפות גגות מורכבים שלא יאטמו מאה אחוז יעלה יותר. בנוסף, גם נגישות חשובה, היות ואת הזפת יש להעלות לגג בחבית גדולה, וכשהיא מחוממת.
מחיר זיפות גגות נע בין 40-60 ₪ למ"ר, ללא מע"מ, כשהמינימום הוא גג בגודל 100 מטר. על גג קטן יותר תיאלצו לשלם מחיר גבוה יותר למטר.
מחיר סיוד גגות נע בין 60-90 ₪ למ"ר, במינימום של 100 מטר, ומתחת לזה המחיר נע בין 800-1,000 ₪ לכל הגג.
אחריות על זיפות גגות משתנה מקבלן איטום אחד לשני, עקב הבעייתיות של עמידות הזפת. לרוב תינתן אחריות בין 3-5 שנים, שתהיה מותנית בסיוד הגג. במידה ולא תסיידו את הגג בקיץ, האחריות על הזפת תפוג.
אם בכל זאת החלטתם ללכת על זיפות גגות לקראת החורף, כדאי שלפחות תעשו את זה עם קבלן איטום מקצועי ומיומן שיודע את העבודה, ואם אפשר, אחד שגם יש עליו המלצות. אז במקרה הכנו לכם רשימת קבלני איטום מומלצים בזיפות גגות עם חוות דעת מלקוחות קודמים שלהם. שיהיה חורף יבש!
זיפות גגות הוא איטום הגג באמצעות מריחת זפת חמה עליו, כשמתחתיו נפרשת יריעה שעוזרת להחזיק את הזפת. הזפת הוא אומנם חומר איטום גמיש ועמיד מפני חדירת מים, אבל הוא לא בהכרח מומלץ. הסיבה היא שהזפת, על אף יתרונותיו, לא מחזיק מעמד לאורך זמן ודורש לא מעט עבודה כדי לשמור עליו.
מחיר זיפות גגות נע בטווח של 40-60 ₪ למ"ר ללא מע"מ, לגגות בגודל מעל 100 מ"ר. על גג קטן יותר תיאלצו לשלם מחיר גלובלי שיהיה גבוה יותר ל"ר.
אחריות על זיפות גגות משתנה מקבלן איטום אחד לשני, עקב הבעייתיות של עמידות הזפת. לרוב תינתן אחריות בין 3-5 שנים, שתהיה מותנית בסיוד הגג. במידה ולא תסיידו את הגג בקיץ, האחריות על הזפת תפוג.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.