חופשת לידה נועדה למנוחה ולזמן איכות עם התינוק, אבל תכל'ס, החלק הכי טוב הוא שאפשר לא ללכת לעבודה ולהמשיך לקבל שכר. אבל, למרות שאנחנו כבר לגמרי מושקעות בחיתולים ובהרתחת מוצצים, יש דבר אחד שחשוב לא להזניח - הפרשה לפנסיה בחופשת לידה. מיד נסביר איך עובדת הפרשה לפנסיה בחופשת לידה ולמה חשוב לשמור על הרצף הביטוחי אם מאריכים את החופשה. בנוסף, נחלק עוד כמה טיפים חשובים שיעזרו לכן ליהנות מהחופשה מבלי להצטער עליה ביום הפרישה. שיהיה במזל טוב
אם נהיה רציניים רגע, בישראל כל איש ואישה חייבים לחסוך לפנסיה, כאשר עצמאים מפרישים פנסיה לעצמם ושכירים מפרישים יחד עם המעסיק. לפי החוק, במידה ועבדת לפחות חצי שנה במקום העבודה שלך לפני הכניסה להיריון, בנוסף לדמי הלידה אותם תקבלי מביטוח לאומי, המעסיק מחויב להמשיך להפריש עבורך לפנסיה בכל אותה התקופה. בהתאם לכך, אם עבדת במשך חצי שנה, תוכלי לקבל דמי לידה והפרשות לפנסיה בתקופה של 8 שבועות, ואם עבדת יותר משנה, תקבלי דמי לידה והפרשות במשך 15 שבועות.
בזמן חופשת לידה, הסכום אותו מפרישים לפנסיה צריך להיות זהה לסכום ההפרשה לפני היציאה לחופשה. אם את לא זוכרת כמה את מפרישה בכל חודש, אנחנו כאן כדי לספר לך שלפי החוק, כל עובד שכיר במדינה יכול להפריש בין 6-7% מהשכר שלו לפנסיה, כשהמעסיק צריך להפריש על חשבונו לפנסיית העובד בין 6.5-7.5% מהשכר, ועוד פיצויים בגובה של 6.5-8% (כספי פיצויים שלא מומלץ למשוך).
כל עוד עבדת במקום העבודה שלך בין חצי שנה לשנה, ואת נמצאת בחופשת לידה רק בשבועות עליהם את מקבלת דמי לידה, את לא צריכה לדאוג לגבי ההפרשה לפנסיה שלך. כלומר, את ממשיכה לקבל שכר מביטוח לאומי, המעסיק ממשיך להפריש עבורך לפנסיה והכל טוב ויפה.
אבל, אם בחרת להאריך את חופשת הלידה שלך אל מעבר ל-15 שבועות העניין מסתבך, בעיקר בגלל שהחוק אמנם מתיר להאריך את חופשת הלידה, אך אחרי 15-8 שבועות (בהתאם לוותק שלך), לא תקבלי יותר דמי לידה, המעסיק אינו חייב להפריש עבורך יותר לפנסיה, והרצף הביטוחי שלך עשוי להיפגע. מה זה אומר? נדבר על זה ממש עכשיו.
להפריש לפנסיה זה תמיד חשוב, אבל אתם יודעים מה עוד חשוב? שמירה על הרצף הביטוחי. שמירה על הרצף קריטית לכל אדם שמפריש לפנסיה, אך היא יכולה להיות קריטית במיוחד לאישה בחופשת לידה, אשר בוחרת להאריך את החופשה שלה אל מעבר לתקופה בה מקבלים דמי לידה. למרות שיש מעסיקים שיבחרו להמשיך להפריש לפנסיה עבור אותה עובדת, יש מעסיקים שיבחרו לנצל את החוק ולהפסיק את ההפרשות, מה שעשוי להוביל לדברים לא כל כך טובים:
הכסף מפסיק להיכנס - בגלל שהפנסיה שלכן מושקעת בבורסה ובשוק ההון, ככל שיש יותר כסף בקרן ככה היא עושה יותר רווח. אבל, אם יפסקו ההפקדות, כסף יפסיק להיכנס לקרן, והיא תרוויח פחות.
הוותק נפגע – תקופת האכשרה שלכן, או במילים אחרות התקופה בה אתן מפרישות לפנסיה אך לא יכולות למשוך אותה, מתארכת.
מתבטלות קצבת הנכות והשאירים - בגלל שקרן הפנסיה שלכן כוללת קצבת שאירים ונכות, אם לא תשמרו על הרצף הביטוחי, כעבור חמישה חודשים הקצבאות החשובות האלו יתבטלו. זה עשוי להעמיד אתכם ואת הקרובים לכם במצב לא נעים ואפילו מסוכן, אם חס וחיללה יקרה דבר שיצריך שימוש באחד מהם.
בשביל למנוע את הפגיעה ואת השלכותיה, כדאי תחילה לברר מול המעסיק האם הוא מתכוון להמשיך להפריש עבורך לפנסיה, או לא.
במידה ולא, רצוי להפריש לפנסיה בצורה עצמאית, ולבצע הפקדות בכל חודש לקרן הפנסיה. פתרון זה גם ימנע פגיעה בחיסכון הפנסיוני של אותה היולדת, וגם ישמור על הרצף הביטוחי של הקרן. כדי לדעת כמה כסף כדאי להפריש בצורה עצמאית, מומלץ להתייעץ עם סוכן הביטוח פנסיוני, שיידע לייעץ לך כמה להפריש, בהתאם למצב שלך.
בזמן חופשת הלידה היולדת מקבלת דמי לידה מביטוח לאומי (בגובהה זהה לשכר שלה), מה שמאפשר למעסיק לא לשלם לעובדת משכורת. אבל, למרות שהמעסיק לא נדרש לשלם לעובדת שכר, הוא כן נדרש להמשיך להפריש לפנסיה, ונוצרת בעיה - בגלל שהוא לא משלם משכורת, אין לו איך להוריד את חלקה של העובדת בהפרשה החודשית לפנסיה.
כדי לפתור את התסובכת, המעסיק ממשיך להפריש לפנסיה של אותה העובדת, אך בנוסף לחלק שלו, הוא משלם גם את החלק שלה, כסוג של "מקדמה". לאחר מכן, אותו מעסיק רשאי לקזז את אותה "מקדמה" משכר העובדת כאשר תשוב מחופשת הלידה, או שהוא רשאי גם לגבות את אותה "מקדמה" בתקופה שלפני היציאה לחופשה. בכל אופן, בגלל שמדובר בהוצאה לא קטנה, כדאי לברר לפני עם המעסיק מתי הוא עומד לקזז את התשלום (לפני החופשה, אחריה או אולי בצורה של תשלומים), להתכונן ולהתארגן בהתאם.
כמו שהספקתן להבין, הפרשה לפנסיה בחופשת לידה היא עניין רציני שלא כדאי להזניח. חוץ מהמידע שכבר חלקנו בפסקאות הקודמות, הנה עוד שני דברים חשובים שכדאי לדעת בנושא:
הפרשה לפנסיה בשמירת הריון: במקרה של שמירת היריון בו תקבלי קצבה מביטוח לאומי (כל עוד צברת ותק של חצי שנה לפחות במקום עבודה לפני הכניסה להיריון והמעסיק הפריש עבורך לפנסיה בעבר), אותו מעסיק מחויב להמשיך להפריש עבורך לפנסיה גם בזמן שמירת ההיריון, וגם בחופשת הלידה שתבוא אחריה.
הארכת חופשת לידה: לפי החוק, אם עובדת צברה ותק של שנה במקום העבודה, היא יכולה להאריך את חופשת הלידה שלה ל-26 שבועות, אבל החלק המבאס הוא שהיא תקבל דמי לידה רק ב-15 השבועות הראשונים, ולאחר מכן לא תקבל תשלום. בנוסף, תיפסק צבירת הזכויות הסוציאליות, וביניהן גם ביטול חובת ההפרשה לפנסיה מצד המעסיק.
בין כל המוצצים, החיתולים ושעות השינה החסרות – חשוב לא להזניח את ההפרשות לפנסיה בחופשת לידה. אם יש לכן ספק דברו שוב עם המעסיק, ואם החלטתן להאריך את חופשת הלידה ואתן רוצות לשמור על הרצף הביטוחי, תוכלו להתייעץ עם אחד מסוכני הביטוח באתר, המתמחים בקרן פנסיה ומדורגים על ידי לקוחות קודמים.
בוודאי! לפי החוק, במידה ועבדת לפחות חצי שנה בקום העבודה שלך לפני הכניסה להיריון, המעסיק מחויב להפריש עבורך לפנסיה. אם עבדת חצי שנה המעסיק יפריש עבורך לפנסיה במשך 8 שבועות, ואם עבדת שנה ויותר המעסיק יפריש עבורך במשך 15 שבועות, בהתאם לתקופת הזכאות לדמי הלידה מביטוח לאומי. אבל, במידה ובחרת להאריך את חופשת הלידה שלך מעבר לכך, המעסיק אינו מחויב יותר להפריש עבורך לפנסיה.
כן. במקרה של שמירת היריון וקבלת קצבה מביטוח לאומי, כל עוד צברת ותק של חצי שנה במקום עבודה והמעסיק הפריש עבורך לפנסיה בעבר, ההפרשות לפנסיה ימשכו בזמן שמירת ההיריון, וגם בחופשת הלידה שתבוא לאחר מכן.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.