נתחיל מהסוף: בדיקת תיק ביטוח לא רק תעשה לכם סדר בחיים אלא גם יכולה לחסוך לכם לא מעט כסף. אבל אנחנו יודעים שבדיקת תיק ביטוח יכולה להיות תהליך מבלבל, ולכן הכנו לכך מדריך עם כל מה שצריך לדעת. מתי צריך לעשות בדיקת תיק ביטוח? אפשר לעשות לבד? וכמה זה הולך לעלות? (ספויילר: לא הרבה!) כל התשובות בהמשך
דבר ראשון שאתם בטח רוצים לדעת הוא, מה זה תיק ביטוח בכלל. מהרגע שהתחלתם לעבוד במקום עבודה כלשהו, יש לכם ביטוח פנסיוני (ואנחנו לא מדברים על עבודת המלצרות בשחור שעשיתם בתיכון ). מה שזה אומר הוא שיש לכם תיק ביטוח! כי תיק ביטוח הוא פשוט כל הביטוחים שיש לכם – ביטוח בריאות, ביטוח סיעודי, ביטוח פנסיוני וכל ביטוח אחר.
בואו נודה באמת, מי מאיתנו זוכר איזה ביטוחים יש לו, מה הם מכסים בדיוק ובאיזו חברות הוא מבוטח? אתם לא צריכים להרגיש אשמים, כמעט אף אחד לא יודע את כל התשובות האלה, ובדיוק בשביל זה אתם יכולים לעשות בדיקת תיק ביטוח.
בתהליך בדיקת תיק ביטוח סוכן הביטוח עושה סדר בכל הביטוחים שיש לכם: הוא יעבור על כל הביטוחים הקיימים, יבדוק איזה מביניהם רלוונטי עבורכם היום ואיזה אלטרנטיבות זולות יותר קיימות בשוק. בנוסף, סוכן הביטוח יבדוק אם יש לכם ביטוחים כפולים (תופתעו לשמוע עד כמה זה נפוץ) ואפילו יבדוק אם יש בשוק ביטוחים חדשים שיותר יתאימו לכם נכון לתקופה הנוכחית בחייכם.
רוב האנשים פונים לעשות בדיקת תיק ביטוח מהסיבה שציינו קודם – הם פשוט לא יודעים איזה ביטוחים בדיוק יש להם ורוצים שמישהו יעשה להם סדר. זאת בהחלט סיבה טובה לעשות בדיקת תיק ביטוח, אבל באופן כללי, כדאי לעשות בדיקת תיק ביטוח בכל שנתיים-שלוש. אנחנו יודעים שהתדירות נשמעת גבוהה, אבל ביטוחים (בניגוד למה שאתם אולי חושבים) הם דבר מאוד דינמי, הרלוונטיות שלהם משתנה בתדירות גבוהה יחסית והם מושפעים מאוד ממה שקורה בשטח.
הבעיה בביטוחים היא שאנחנו רוכשים אותם בתקופה מסוימת, אבל מפעילים אותם (אנחנו מקווים שאף פעם, אבל במקרה שכן) רק כמה וכמה שנים לאחר מכן. במשך התקופה הזאת יכולים להיות הרבה מאוד שינויים שמשפיעים מאוד על הרלוונטיות של הביטוחים האלו לחיים שלנו.
במקרה של ביטוח בריאות למשל, יכול להיות שהפוליסה שלכם מכסה טיפולים מסוימים וטכנולוגיות מסוימות. אבל תחום הבריאות משתנה לא מעט, ולאחר כמה שנים יכולה לצאת לשוק טכנולוגיה חדשה או שיחול שינוי בתרופות ובטיפולים בסל הבריאות. במקרה כזה יכול מאוד להיות שאתם צריכים לעדכן את הביטוחים שלכם ולכן חשוב להיות עם היד על הדופק כל הזמן.
כמו כן, רלוונטיות הביטוחים שלכם יכולה להשתנות במקרה של שינוי בהרכב המשפחתי, מעבר דירה, שינוי מקום עבודה ואפילו העלאה בשכר. לכן, במקרה של כל אחד מהשינויים האלה אנחנו ממליצים לדבר עם סוכן הביטוח שלכם, להבין מה המשמעות על תיק הביטוח שלכם ולראות האם צריך לעדכן את הביטוחים. בכל מקרה, כמו שאמרנו קודם, מומלץ לבצע בדיקת תיק ביטוח בכל שנתיים-שלוש כדי להישאר בעניינים.
הודות למאה העשרים ואחת ולעידן האינטרנט אפשר לעשות כמעט כל דבר באופן עצמאי ולראות את כל נתוני הביטוח שלנו די בקלות באמצעות שני אתרים עיקריים: "הר הביטוח" ו"המסלקה הפנסיונית".
באתר הר הביטוח תוכלו לראות את נתוני הביטוחים הכלליים שיש לכם – ביטוח בריאות, רכב, דירה בריאות ועוד. באתר המסלקה הפנסיונית, תוכלו למצוא, כמו שאתם בטח מבינים לבד, את כל הנתונים הפנסיוניים שלכם, קופות גמל וקרנות השתלמות (בעלות של שקלים בודדים).
בעצם, מה שכל זה אומר הוא שאם יש לכם ראש לדברים האלה ואם אתם לא מקבלים חום מלקרוא את פוליסות הביטוחים שלכם, אתם יכולים לעשות בדיקת תיק ביטוח לבד. פשוט תוציאו את כל הנתונים, תעברו עליהם ותחליטו מה צריך לשנות. אך שימו לב, את הבדיקות והשינויים האלה צריך לעשות מאוד בזהירות, כי ביטוחים זה לא משהו שכדאי לשחק איתו ואתם לא רוצים לגלות בעוד כמה שנים שעשיתם טעות.
אז אם אתם מרגישים שאתם לא לגמרי בטוחים ומבינים לעומק את הדברים שכתובים בפוליסות הביטוח, ולא בטוחים במאה אחוז איזה מבין הביטוחים הכי מתאים לכם – כנראה שעדיף להיעזר בסוכן ביטוח כדי שיסביר לכם מה כדאי לעשות. אחרי הכול, זאת העבודה שלו ותחום המומחיות שלו .
אם החלטתם לפנות לסוכן ביטוח כדי שיבצע עבורכם בדיקת תיק ביטוח, הבדיקה מורכב מכמה שלבים:
השלב הראשון יהיה לתת לסוכן הביטוח את הפרטים וההרשאות המתאימות כדי שיוכל לצפות בכל נתוני הביטוחים שלכם. לשם כך תתבקשו לספק לו את הפרטים הבאים:
מספר תעודת הזהות שלכם.
תאריך ההנפקה של תעודת הזהות.
ייפוי כוח שנותן לסוכן הביטוח אפשרות לצפות בנתונים שלכם במסלקה הפנסיונית.
אחרי שיש לו את הפרטים האלו, סוכן הביטוח יוכל להתבונן בכל הנתונים שיש לכם ולבדוק את תיק הביטוח שלכם. שימו לב, את הבדיקה סוכן הביטוח יכול לבצע בשני אופנים:
במהלך פגישה, יחד איתכם.
או, לבצע את הבדיקה מראש ולאחר מכן להיפגש אתכם כשהוא מודע לכל הנתונים.
במה זה תלוי? זה תלוי לגמרי בהעדפה האישית ובהחלטה שלכם – יש כאלה שיעדיפו לשבת עם סוכן הביטוח ולראות יחד איתו מה בדיוק המצב בתיק הביטוח שלהם ויש כאלה שיעדיפו שהוא יעשה מראש את כל הבדיקות וירצו לראות רק את התוצאות. תחליטו מה יותר מתאים לכם.
לאחר שסוכן הביטוח עבר על תיק הביטוח שלכם מתחיל החלק המעניין באמת. זה השלב בו אתם וסוכן הביטוח צריכים להחליט איזה שינויים אתם עושים בתיק הביטוח הנוכחי (אם בכלל). אילו ביטוחים לא מתאימים לכם יותר? אילו ביטוחים כפולים יש לכם ואפשר לוותר עליהם? לאילו ביטוחים קיימות אלטרנטיבות משתלמות יותר?
כדי לענות על כל השאלות האלו, תשבו עם סוכן הביטוח ותבינו ביחד מה מתאים לכם בשלב הנוכחי בחיים. הביטוחים מושפעים כמעט מכל אלמנט בחיים שלכם – סטטוס משפחתי, מקום העבודה, מצב בריאותי ועוד. אחרי שתדברו עם סוכן הביטוח על כל הדברים האלו הוא יוכל לייעץ לכם בצורה טובה הרבה יותר על הביטוחים שיש לכם, איזה ביטוחים כדאי לכם לשנות ועל מה אפשר לוותר.
טיפ מאיתנו: אם יש דברים שסוכן הביטוח אומר לכם והם לא לגמרי מסתדרים לכם או לא לגמרי ברורים לכם – כדאי שתבררו את זה לעומק. בסופו של דבר, ביטוחים נגזרים באופן ישיר מהחיים שלנו ולכן הם צריכים להיות מובנים והגיוניים. לכן, חשוב שתשאלו את סוכן הביטוח כל שאלה שיש לכם ותבינו את הרציונל מאחורי ההצעות שלו. אם אתם עדיין לא מסכימים עם ההצעות ואם יש דברים שלא נשמעים לכם סבירים – אתם לא חייבים לקבל אותם.
בסוף כל התהליך הזה סוכן הביטוח ינפיק לכם מסמך ובו הוא יפרט את מצב הביטוחים הנוכחי ואת ההמלצות שלו לעתיד. אין פורמט קבוע למסמך הזה וכל סוכן ביטוח כותב אותו מעט אחרת. למשל, יש כאלה שיוסיפו גרפים ותחזיות לעתיד של החסכונות הנוכחיים שלכם, אבל לא כולם. לכן, אם חשוב לכם לקבל נתונים ספציפיים בסוף בדיקת תיק הביטוח שלכם, דברו עם סוכן הביטוח וודאו מה אתם הולכים לקבל.
אם הגעתם עד לפה אתם בטח רוצים לבצע בדיקת תיק ביטוח, ויותר חשוב – לדעת כמה היא תעלה. אז נתחיל מהדבר הכי חשוב והוא שאין מחיר קבוע:
ישנם סוכני ביטוח שלא גובים תשלום עבור בדיקת תיק ביטוח.
ישנם סוכני ביטוח אחרים שגובים מחיר של 300-500 ₪ עבור בדיקת תיק ביטוח.
שואלים את עצמכם מה הסיבה להבדלים האלה? הפער נובע בעיקר מהאסטרטגיה של סוכן הביטוח. סוכני ביטוח מתפרנסים מעמלות שנגבות עבור כל ביטוח שהם מוכרים. לכן, ישנם סוכני ביטוח שמסתמכים על השינוי בביטוחים שיעשו לאחר בדיקת התיק ולכן לא גובים תשלום נוסף. אבל לא כל סוכני הביטוח עושים את השיקול הזה וחלקם יגבו תשלום עבור העבודה שהם עושים בכל מקרה.
חשוב שתדעו שמבחינת האיכות, מחיר בדיקת תיק הביטוח לא אומר שום דבר על הסוכן. כדי לבדוק את האיכותיות והמקצועיות שלו צריך להסתמך על דברים אחרים, כמו הוותק והניסיון שלו. רוצים לדעת איך לבחור סוכן ביטוח? מוזמנים לקרוא את המאמר שלנו על סוכני ביטוח.
כמו שאתם כבר בטח מבינים, בדיקת תיק ביטוח היא עבודה רגישה שצריכה להיעשות במקצועיות ומומחיות. אם אתם מחפשים סוכן ביטוח מומלץ שיסייע לכם בתהליך הזה על הצד הטוב ביותר – אנחנו שמחים להגיד שממש כאן יש לנו רשימה של סוכני ביטוח שמתמחים בבדיקת תיק ביטוח עם חוות דעת וציונים מלקוחות קודמים! שיהיה בהצלחה.
בתיק ביטוח הכוונה היא לכל סוגי הביטוחים בהם אתם מבוטחים.
בדיקת תיק ביטוח כדאי לעשות כל 2-3 שנים או כשחל שינוי משמעותי בחייכם - שינוי בהרכב המשפחתי, מגורים, מקודם עבודה ועוד.
כן, אפשר לעשות בדיקת תיק ביטוח לבד. אבל, כדאי שתקחו בחשבון שמדובר בנתונים רבים שיש להם משמעות אמיתית על החיים שלכם. לכן, מומלץ לעשות את תהליך הבדיקה בזהירות ובתשומת לב רבה או להיעזר בסוכן ביטוח שמתמחה בתחום.
התהליך כולל מתן פרטים לסוכן הביטוח (מספר תעודת זהות, תאריך הנפקה של תעודת הזהות וייפוי כוח למסלקה הפנסיונית) בעזרתם הוא יוכל לצפות בכל הנתונים הקשורים לביטוחים שברשותכם. לאחר מכן, סוכן הביטוח יעבור על התיק וידווח על התוצאות וההמלצות שלו.
לאחר בדיקת תיק ביטוח, תחליטו יחד עם סוכן הביטוח אילו שינויים אם בכלל תרצו לעשות בתיק הביטוח שלכם, בעקבות המסקנות אליהן הוא הגיע.
ישנם סוכני ביטוח שלא גובים תשלום עבור בדיקת תיק ביטוח מפני שהם מסתמכים על העמלה שיקבלו מחברת הביטוח עבור שינויי הביטוח שתעשו לאחר בדיקת התיק. לעומת זאת, יש סוכני ביטוח שגובים בין 300-500 ₪ עבור הבדיקה.
שימו לב - מחיר הבדיקה לא קובע את איכותה, אלא המלצות שקיבלתם על סוכן הביטוח.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.