כל אחד יכול להיות אינסטלטור. אין צורך בשום רישיון או הכשרה. לכן, יש בשוק כל כך הרבה אינסטלטורים חאפרים. הבעיה היא שכשמזמינים אינסטלטור זה בד"כ S.O.S – פיצוץ בצנרת, נזילה, סתימה, אין מים חמים וכל דבר אחר, שאינו סובל דיחוי. אין זמן לבדוק יותר מדי. ישנם אינסטלטורים, לא מעטים, שמנצלים את המצוקה שלנו. בכדי לא ליפול בפח, ריכזנו עבורכם, שיטות ידועות של אינסטלטורים חאפרים לעבוד עלינו, מחירים סבירים לשרותי אינסטלציה נפוצים וגם מה אפשר לעשות לבד.
ישנם הבדלים ניכרים באופן שבו ניגשים אינסטלטורים מקצועיים לבעיה, בשאלות אותן הם שואלים אותנו ובאופן ביצוע העבודה. להלן מס' דוגמאות נפוצות:
עבודה מקצועית - כאשר תפנו לאינסטלטור מקצועי, הוא ישאל אתכם קודם כל האם המים עולים גם כאשר אתם סוגרים את הברז. אם התשובה היא 'לא' כנראה שהבעיה היא ספציפית בדירה שלכם. אבל אם המים עולים גם כאשר הברז סגור, יש בעיה בבנין, ככל הנראה בקומה מעליכם (מה שאומר שועד הבית ישלם על התיקון...). שאלה זו לא רלוונטית לגרים בקומה העליונה, במקרה כזה האינסטלטור יצטרך להגיע ולבדוק היכן מקור הסתימה. הדרך לבדוק זאת אינה מסובכת, האינסטלטור פשוט יעביר את הספירלה דרך הצינור בביתכם. הספירלה היא ברזל מיוחד שיש לאינסטלטור, אותו הוא מעביר לאורך הצינור, ובאמצעותו פותח סתימות.
חומרים לפתיחת סתימות, יכולים לגרום ליותר נזק מתועלת. בטיפ הבא, אינסטלטור מקצועי מסביר מתי כדאי להשתמש בחומרים נגד סתימות, ומתי עדיף להתרחק מהם, וגם איזה חומר מומלץ לפתיחת סתימה.
כאשר האינסטלטור יגיע לביתכם הוא יבדוק קודם כל את הסיפון. פעמים רבות, הסיבה לסתימה היא שהסיפון מלוכלך וכל שצריך זה לנקותו (מסננת בכיור, תצמצם פניות לאינסטלטורים). רק כאשר מוודאים שהסיפון אינו הבעיה, עוברים לבדיקת הצנרת.
אינסטלטורים חאפרים – כדאי להיזהר מאינסטלטורים חאפרים שמפרסמים את עצמם כפותחי סתימות במחיר נמוך ומפתה - 80 ₪ לדוגמא. הבעיה האמיתית תתחיל כאשר החאפר יגיע לביתכם, ואז יסתבר שהמחיר בפרסום תקף רק למקרים ספציפיים כמו ניקוי סיפון, ובכל בעיה אחרת המחיר יקפוץ משמעותית.
אינסטלטור רמאי לא ישאל יותר מדי שאלות מראש. הוא רוצה להכניס את הרגל בדלת של הבית שלכם ואז יהיה קשה מאוד להוציא אותו בלי להיפרד מכמה מאות שקלים.
בהקשר לפתיחת סתימות ישנה שיטה נפוצה אצל אינסלטורים חאפרים לרמות אותנו. האינסטלטור, המשתמש בספירלה לפתיחת הסתימה, יאמר לכם שהתשלום יעשה לפי מספר המטרים שהספירלה נכנסת לתוך הצינור. דבר כזה עלול לשלש את המחיר ללא כל הצדקה.
שיטות של אינסטלטורים חאפרים - שימוש במצלמה טרמית לאיתור נזילות, מייקר את עלות הביקור של האינסלטור. לא בכל מצב מצלמה טרמית תעזור בגילוי של מקור הנזילה, עם זאת אינסטלטורים חאפרים ייגרמו לנו להאמין, שאנו חייבים להשתמש במצלמה טרמית כדי לפתור את הבעיה וכמובן כדי להוציא מאיתנו יותר כסף. כדי שלא ניפול לתרמית המצלמה הטרמית, מצורף למטה סרטון עם הסבר, שיעזור לדעת מתי מצלמה טרמית באמת יכולה לאתר נזילה ומתי לא.
שיטות של אינסטלטורים חאפרים – אינסטלטור לא אמין יאמר לכם כי עליכם לקנות דוד חדש, למרות שהאחריות לדוד שברשותכם עדיין תקפה! אנשים רבים קונים דוד חדש, מבלי לדעת כלל שלדוד שלהם עדיין יש אחריות. כדי לבדוק זאת יש להתבונן במדבקת האחריות המוצמדת לדוד. גם אם תאריך האחריות פג, לא תמיד יש צורך בהחלפת הדוד במקרים רבים ניתן לתקן אותו. ראו כאן מידע נוסף על תיקון דוודים.
אם בכל זאת הוחלט להחליף את הדוד היזהרו מחאפרים שלא יתקינו אל-חוזר ושסתום ביטחון. אל-חוזר, כשמו כן הוא, אמצעי ביטחון שהמים לא יחזרו אחורה. במקרה של הפסקת מים בכל הבנין, כשאין אל-חוזר, המים עלולים לרדת מטה בצינור. כאשר הדוד דלוק אך אין מים, גוף החימום פשוט ישרף בדיוק כמו מקרה של הדלקת קומקום חשמלי ריק ממים. במקרה כזה תצטרכו לשלם סכום מיותר של כ- 250 ₪ עבור החלפת גוף החימום השרוף. שסתום ביטחון, הינו אמצעי ביטחון חשוב לא פחות, הרגיש ללחץ מים. אם יש לחץ חריג השסתום פורק את הלחץ במקום שהדוד יתפוצץ. לכן, שאלו את האינסטלטור האם הוא מתקין לכם אל-חוזר ושסתום ביטחון.
עבודה מקצועית - אינסטלטור מקצועי ידע מה מקור הבעיה, ואיזה חלק צריך להחליף בשל כך. גוף החימום מחובר בעצם לפלאנג' (ראו בהמשך – מושגי יסוד), יש מקרים בהם אפשר להחליף רק את גוף החימום ומקרים בהם יש להחליף את כל הפלאנג'. הדרך העיקרית להחליט היא לבדוק האם הצטברה אבנית על הפלאנג'. באם הצטברה אבנית על הפלאנג' יש להחליף את כולו, מאחר והחלפה של גוף החימום אמנם תגרום לדוד לפעול שוב, אך כעבור תקופה מסוימת גם גוף החימום החדש יהרס בשל האבנית. בדרך כלל, כאשר הדוד מחמם לאט, זהו סימן להצטברות אבנית. באם הפלאנג' נוזל, גם אז צריך להחליפו. לעומת זאת באם יש קצר בגוף החימום, מספיק להחליף אותו בלבד.
שיטות של אינסטלטורים חאפרים – יש חאפרים שיחליפו רק את גוף החימום, אך יאמרו שהחליפו את כל הפלאנג'! אתם תשלמו כפול עבור דבר שבעצם כלל לא נעשה. אפשרות נוספת, היא שהחאפר יחליף את הפלאנג' אך לא ינקה את האבנית שהצטברה בדוד עצמו. במקרה זה הדוד יחזור לעבוד, אך לאחר תקופה מסוימת, האבנית שבדוד תגרום שוב לקלקול של גוף החימום, ואתם תקראו שוב לאינסטלטור.
שיטות של אינסטלטורים חאפרים - ישנן ניאגרות פשוטות וזולות לעומת ניאגרות יקרות במעט אך אמינות בהרבה. חאפר יביא עמו ניאגרה זולה ופשוטה, שבטווח הארוך, תזדקק לתיקונים, ובשל כך תתגלה כיקרה יותר. רצוי אם כן לבדוק את שם החברה של הניאגרה ולוודא שאכן זוהי ניאגרה הנחשבת לאיכותית. ניאגרה נפוצה וטובה למדי ביחס למחירה היא של חברת פלסאון.
פתיחת סתימה בכיור - לפני שאתם מזמינים אינסטלטור לשם פתיחת סתימה, כדאי לנסות קודם לעשות זאת לבד ולחסוך כסף. הדבר הראשון שכדאי שתעשו, הוא שימוש בפומפה. אינסטלטורים רבים ינסו גם הם לפתור את הבעיה באמצעות הפומפה לפני שיתחילו בפירוק. אם הפומפה לא תעזור, אפשר לעבור לתוכנית ב': פתיחת הסיפון (הנמצא בארון מתחת לכיור) וניקויו.
בחומרים לפתיחת סתימות יש להשתמש בזהירות רבה מאוד, בפרט אם יש ילדים בבית. בנוסף, לא רצוי להשתמש בהם בצנרת מתכתית עתיקה. לפני שאתם משתמשים בחומרים אלו חשבו גם על הנזק העצום שהם גורמים לסביבה.
החלפת ברז - באם הברז שלכם הינו ברז היוצא מן הקיר (ולא מהשיש), מהלך העבודה די פשוט, ולא מצריך יותר מדי כלים מקצועים. לפני החלפת הברז, סגרו קודם כל את הברז הראשי של המים בדירה. לאחר שסגרתם אותו, עשו בדיקה קצרה שאכן הברז לא עובד (בדיקה שתגזול 5 שניות אך יכולה להצילכם משיטפון), ורק אז התחילו בעבודה. באמצעות מפתח שוודי, פתחו את שני האומים בצידי הברז. הניחו במקום הברז הישן את הברז החדש, וחזקו את האומים. ישנם אנשים המעדיפים להחליף את האומים הקיימים לאומים החדשים, שקיבלו בעת קנית הברז החדש. דבר זה עלול להקשות על החלפת הברז ואף לגרום לתקלות. תקלה נפוצה היא מקרה בו האומים הישנים, ולעתים גם החלודים, מחוברים בחוזקה, ומשיכה לא נכונה גורמת לשבירתם. במקרה כזה, עדיף להזמין איש מקצוע שיבצע את העבודה.
מניעת ריח ביוב - ריח רע של ביוב קיים בעיקר בחדרי שירותים או אמבטיה. אם תציצו מתחת לכיורים בחדרים אלה, תוכלו להבחין ב- "סיפון", שהוא מעין מיכל קטן המורכב על גבי הצינור המחבר בין פתח הניקוז של הכיור אל הקיר. הסיפון תמיד מלא במים, כי הוא מבוסס על העקרון שריח לא עובר במים, וכך הוא מונע חדירה של ריח מהביוב לתוך הבית. בעיה בסיפון יכולה לגרום לחדירת ריח רע.
פתיחת סתימה בכיור – מחיר סביר לביקור שמסתיים בניקוי סיפון הוא כ- 150 ₪. מחיר סביר לפתיחת סתימה על ידי העברת ספירלה הוא כ- 200 ₪. יש מקרים בהם האינסטלטור יתעכב ויעלה את המחיר בהתאם. דוגמא קלילה יחסית יכולה להיות פשוט יותר לכלוך ושומנים בצנרת מטבח לעומת אמבטיה. דוגמא רצינית יותר, היא מקרה בו האינסטלטור מתקשה להעביר את הספירלה בצינור, והוא יצטרך ל"שחק" עם ספירלה חשמלית. דבר זה עלול לייקר את המחיר ב- 100-200 ₪ כך שהעלות במקרה זה עלולה להגיע 250-350 ש"ח.
החלפת פלאנג' - הכולל את גוף החימום והתרמוסטט היושבים על הפלאנג' נע בין 380-450 ש"ח. החלפה של גוף החימום בלבד תעלה כ- 250 ₪.
התקנת ניאגרה גלויה - המחיר ישתנה בהתאם לסוג הניאגרה שקניתם. אם קניתם ניאגרה סטנדטית, תוצרת הארץ שעולה בין 170-220 ש"ח, מחיר ההתקנה יעלה בין 200-250 ש"ח. דבר המייקר את ההתקנה הוא מקרה בו אין ניאגרה קודמת אלא רק ברז, וצריך לקבוע נקודת מים חדשה לניאגרה. בנוסף, במקרים אלו מדובר בדרך כלל במערכת ישנה ורקובה. המחיר במקרה כזה ינוע בין 800-1000 ₪.
החלפת ברז רגיל – החלפת ברז תעלה כ 150-200 ₪. דבר שעלול לייקר את החלפת הברז, זהו מקרה שהברז הקודם, הינו ישן מאוד וחלוד. דבר המקשה על פירוקו, ואף עלול להסתיים בנזקים אם האינסטלטור אינו מקצועי.
החלפת ברז אינטרפוץ - (ברז המחובר לקיר שיש לו ידית אחת שמסתובבת, בדרך כלל מותקן במקלחות) יקר יותר, וגם התקנתו יקרה יותר, ותעלה כ- 400-450 ₪.
החלפת דוד – צריך להפריד בין מחיר הדוד עצמו ובין המחיר של העבודה הכרוכה בהתקנת הדוד. מחיר סביר לעבודה הוא בין 400-600 ש"ח. לגבי הדוד עצמו - ישנם סוגים רבים של דוודים, ולפיכך טווח המחירים רחב מכדי לקבוע מחיר סביר. המלצתנו היא לבחור דוד איכותי יותר, גם אם תוספת המחיר משמעותית. לטווח הארוך הבחירה תשתלם לכם. בנוסף, ודאו כי תקופת האחריות לדוד תהיה חמש שנים או יותר.
כולם יודעים להגיד לנו שכדאי לקחת רק אינסטלטורים עם המלצות ולא ליפול על חאפרים. להגיד זה נורא קל. הבעיה היא שלא קל למצוא לקוחות שמוכנים להמליץ בחום על האינסטלטור שלהם. לרוב הלקוחות יש דווקא סיפורים לא נעימים על האינסטלטור שהשאיר אותם בלי מים כמה ימים, על האינסטלטור שאומנם תיקן את הדוד אבל המחיר פתאום הוכפל ועוד... לכן, ריכזנו עבורכם כאן באתר רשימת המלצות על אינסטלטורים אמינים לפי חוות דעת של מאות לקוחות קודמים. ההמלצות של הלקוחות מתקבלות רק בשיחה טלפונית עם לקוחות אמיתיים שקיבלו שרות מהאינסטלטור שברשימה.
פלאנג' – מעין צלחת עגולה בתחתית הדוד אליה מחוברים גוף החימום והתרמוסטט. הערה: כשאינסטלטור אומר "להחליף פלאנג'" הוא לא מתכוון להחלפה של הצלחת בלבד אלא גם לגוף החימום והתרמוסטט שיושבים עליה. מקור המילה הוא באנגלית (flange).
צנרת פקס – צנרת זו נחשבת לעמידה מגורמים שונים, כמו: שחיקה, אבנית וטמפרטורה גבוהה ונמוכה. יתרון נוסף הוא שצורתה היא שני צינורות פלסטיק, האחד בתוך השני, כך שבמקרה שהצינור הפנימי פגום אפשר פשוט להוציאו ולהחליפו. אם ברצונכם להתקין צנרת זו, עליכם להתקין מרכזיה שממנה יצאו הצינורות לכל חלקי הבית.
צנרת SP – צנרת הנחשבת לעמידה, מיוצרת מפלסטיק ומאלומיניום.
צפו בסרטון שבו אינסטלטור מסביר על צנרת SP, פקס ועוד.
סיפון - חלק בצנרת שתפקידו למנוע מעבר ריחות ביוב לדירה. בסיפון מצטבר לכלוך רב. הסיפון נמצא בארון מתחת לכיור, בדיוק איפה שהפח או החומרי ניקוי.
מסנן מים - מסנן מים ביתי מותקן בדירה ותפקידו לסנן את המים שאנו שותים ולנקות אותם מאבנית, כימיקלים וחיידקים שונים.
צינתור צנרת - כמו בצנתור רפואי, גם בצינתור צנרת נעשה מעקף של הצינורות. במקרה של פיצוץ בצנרת, החלפת החלקים עלולה להיות יקרה ומסובכת, בתהליך של צינתור צנרת נמנע הבלאגן והצנרת חוזרת לפעולה תקינה.
באתר מידרג ריכזנו רשימה של אינסטלטורים, שקיבלו את חוות הדעת והציונים הכי טובים מלקוחות קודמים. לאחר כל שירות, צוות האתר, מתקשר ללקוח ומקבל ממנו דרוג אודות עבודתו של בעל המקצוע. כך שהציון שלו כל הזמן מתעדכן ברשימה. לחצו כאן, על מנת לעבור לרשימת האינסטלטורים המומלצים באזורכם.
אם מהניאגרה של השירותים זורמים מים ללא הפסקה, רוב הסיכויים, שצריך להחליף גומייה בניאגרה. אם יש נזילה מהניאגרה, והמים בשירותים לא יורדים כלל, כנראה שיהיה צורך בתיקון או החלפה של מנגנון הניאגרה. במחירון האינסטלציה באתר, תוכלו לראות מהו המחיר הממוצע להחלפת ניאגרה.
במצב כזה, אין טעם לתקן ועדיף להחליף את הברז. ברז איכותי וטוב, ניתן למצוא גם במחיר של 250 ₪. כאן תוכלו לראות, חוות דעת על ברזים מומלצים במחיר יחסית זול.
קודם כל צריך לבדוק, אם אין לחץ מים בכל הברזים בבית או רק בברז אחד. במידה והבעיה נובעת ממקור נקודתי, רוב הסיכויים, שמקור הבעיה הוא הברז ויש להחליפו. במידה ויש זרימה חלשה של מים במספר מקומות בבית, רוב הסיכויים, שהבעיה נובעת מהדוד או מצנרת המים.
לאחר, שבודקים את הברזים, צריך לבדוק האם יש זרימת מים חלשה רק, כשמסובבים את המים החמים או גם כשפותחים את המים הקרים. במידה ואין לחץ מים רק כשפותחים את המים החמים, רוב הסיכויים, שהבעיה נובעת מהדוד. צריך לעלות לדוד ולבדוק את לחץ המים הקרים שמגיע אל הדוד. במידה וזרימת המים הקרים אל הדוד חלשה, הגברת הלחץ, כנראה תפתור את הבעיה. הסבר נוסף על זרם מים חלש, תמצאו בסרטון הבא:
במידה ולחץ המים הקרים אל הדוד תקין, כנראה שיש בעיה של אבנית בדוד. לחצו כאן, על מנת לקבל מידע נוסף לגבי תיקון דודי שמש.
במצב שבו לחץ המים הקרים בברזים נמוך, הסיפור הרבה יותר מורכב (וגם הרבה יותר יקר) מכיוון, שרוב הסיכויים שהבעיה נובעת מהצנרת. המקרה הפחות גרוע הוא צנרת שנסתמה מאבנית. במקרה כזה, יהיה ניתן לטפל בבעיה נקודתית ולהחליף רק חלק מהצנרת. מחיר ממוצע לתיקון נקודתי של צנרת, נע בין בין 1000 ל-1300 ₪. במקרה הממש גרוע, הצנרת רקובה לחלוטין. לא תהיה ברירה אלא להחליף את הצנרת כולה. מחיר החלפת צנרת בדירה סטנדרטית, עומד בממוצע בין 7000 ל-11000 אלף ₪.
צפו בסרטון של אינסטלטור, שמסביר על סוגים שונים של צנרת ביוב, יתרונות וחסרונות:
חסכון במים הרבה פעמים קשור לא רק לאופן צריכת המים וכמות צריכת המים שלנו, אלא גם לאופן שבו אנו מתחזקים את אביזרי האינסטלציה שלנו. נזילת מים מתמדת מהניאגרה של השירותים למשל, יכולה לגרום לבזבוז גדול של מים וכמובן להוצאה כספית מיותרת. בסרטון הבא אינסטלטור מוסמך מסביר איך נגלה נזילות קטנות וכמעט בלתי מורגשות, ואיך נוכל לפתור אותן:
לשסתום אל חוזר יש תפקיד מאוד חשוב במערכת המים שלנו. התקנת שסתום אל חוזר בסמוך לשעון מים (מד מים) ביתי, יכולה להקטין משמעותית את חשבון המים שלנו ולחסוך מעלויות צריכת המים.
צנרת גבריט נחשבת למתקדמת במיוחד, אבל דורשת גם התקנה מיוחדת. בוידאו, אינסטלטור מסביר מה היתרון של צנרת גבריט על פני צנרת ביוב ביתית רגילה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.