התמודדות עם צנרת סתומה היא חוויה מתסכלת שמשבשת גם את זרימת חיי היומיום שלנו. בעמוד הבא נבדוק איך מאתרים נכון את מיקום הסתימה (הידעתם שיש שני קווי ביוב נפרדים בבית, מלבד קו אספקת המים?), איך פותחים אותה ומה המחיר של פתיחת סתימה בצנרת. קדימה, התחלנו
יש שני סוגי סתימות בצנרת:
סתימה במתקן ספציפי - כלומר סתימה בשירותים, בכיור או במקלחת.
סתימה בקו ראשי - סתימה עמוקה יותר, שנמצאת בצנרת עצמה.
סתימה ספציפית באחת מהמתקנים קלה יותר לפתיחה, מול סתימה בעומק שהיא מסובכת קצת יותר ובדרך כלל תעלה יותר. נתחיל מפירוט על הסתימות המקומיות ולאחריהן סתימות בקו הראשי, ונציין גם מחירים.
פתיחת סתימה באסלה נחשבת לקלה יחסית. ברוב המקרים הסתימה מתרחשת בגלל השלכה של מגבונים או מוצרי היגיינה לתוך האסלה, צעצועים של ילדים שמשום-מה נדדו לשם או סנובון שנפל בזמן הורדת המים. אפשר לאתר את הסתימה בעזרת ברך-הביקורת (עיקול בצינור היציאה מהאסלה שבו מותקן פקק), או דרך פתח היציאה של האסלה ממש.
מחיר פתיחת הסתימה יושפע ממיקום הסתימה, מורכבות ההגעה אליה וגם מאופי העבודה (בכל אופן, התעסקות עם ביוב…).
רמז מסגיר: אם הורדת מים בשירותים לא מביאה להצפה של קופסאות הביקורת ברצפת השירותים - הבעיה היא באסלה עצמה.
פתיחת סתימה באמבטיה או במקלחת תדרוש לרוב ניקוי של שערות שחמקו להן פנימה בכיף. שומן (שהגיע משמפו, מרככים וסבונים למיניהם) מתקשה סביב הצינורות והשערות, והכל יחד גורם לסתימה. גם סתימה שכזו לרוב לא מסובכת, ויכולה להיפתח דרך יציאת הניקוז של האמבטיה או קופסת הביקורת (חור הניקוז הקטן ברצפת האמבטיה).
רמז מסגיר: אם הזרמת מים לאמבטיה לא מביאה להצפה של קופסאות הביקורת ברצפת השירותים, הבעיה היא באמבטיה עצמה ולא בצנרת הראשית.
'כיור' יכול לכלול אחד משניים - כיור מטבח, שמחובר לקו המים של המטבח, וכיור אמבטיה שמחובר למערכת הדלוחין. פתיחת סתימה בכיור רגיל פשוטה מאוד, בעוד שבמטבח היא מורכבת קצת יותר.
הסיבות לסתימה הן לרוב שומן ואבנית שירדו בצינור, הצרו אותו וכך שאריות מזון שירדו סתמו אותו לגמרי. הדרך לפתיחת הסתימה היא לרוב באמצעות פתיחת הסיפון, או הצנרת העליונה שמתנקזת ישירות מהכיור. סתימה עמוקה יותר כבר תחשב לסתימה בקו המטבח הראשי.
רמז מסגיר: הבעיה לרוב תהיה באזור שבין הסיפון לבין קו המטבח הראשי, ולא בצנרת הראשית.
פתיחת סתימה בקווי הביוב כבר מסובכת יותר. הצנרת מחולקת לקווים נפרדים, שלא מתערבבים אלא ביציאה מהבית/בניין :
סתימות בצנרת בבית פרטי יכולות להתרחש בגלל לכלוך או בגלל חדירת שורשים. סתימות בבניין נוטות לקרות בגלל צנרת ישנה, לכלוך ובמקרים של סתימות חוזרות - גם כשל בבנייה.
סתימה עמוקה מדי עלולה גם להצריך שירותים של ביובית, ולא פעם האינסטלטור יצלם את הצנרת כדי לאתר את התקלה.
רמז מסגיר: הצפה של קופסאות הביקורת ברצפת חדר האמבטיה או סיפון נקי ופנוי מלכלוך בכיור המטבח יסמנו לרוב תקלה באחד הקווים הראשיים.
לפני הכל, מומלץ לנסות קצת לבד. את הסתימות הקלות סיכוי גבוה שתצליחו לשחרר ללא אינסטלטור, וחבל על כסף מיותר. פומפה, חוטר או חוט ברזל שתחדירו בעדינות ופתיחת סיפון או קופסת ביקורת יכולים לעשות פלאים.
שימו לב - חשוב לשים כפפות ומסכה! בנוסף, לא מומלץ להתעסק עם חומרים פותחי סתימות לבד.
תשאול על ידי אינסטלטור - אם תבחרו באופצית האינסטלטור כי הסתימה עקשנית או עמוקה מדי, האינסטלטור לא יתחיל לעבוד לפני שיבין מה המקום הנכון לתקוף. הוא ישאל אתכם סדרת שאלות שתאפיין את הבעיה, ויפעל לפי התשובות.
חשוב! חובה לעדכן את האינסטלטור אם השתמשתם בחומר פותח סתימות כלשהו. עבודה במקביל לחומר בלי אמצעי מיגון היא סכנה בריאותית חמורה!
לבסוף, פתיחת הסתימה באמצעות כלים כמו ספירלה חשמלית, סמארט כבל ועוד.
מחיר פתיחת סתימה באסלה: 350-550 ש"ח בממוצע + מע"מ.
מחיר פתיחת סתימה באמבטיה: 350-45 ש"ח בממוצע + מע"מ.
מחיר פתיחת סתימה בכיור: לרוב 350 ש"ח + מע"מ, אלא אם מדובר בעבודה מורכבת יותר מהרגיל.
מחיר פתיחת סתימה בצנרת ראשית: תלוי מאוד בסיטואציה. לרוב נע בטווח של 450-950 ש"ח + מע"מ.
הסברנו, הבדלנו, ועכשיו הזמן לגשת לעבודה. במיוחד בשביל זה צירפנו רשימה של אינסטלטורים מומלצים שמתעסקים עם פתיחת סתימה בצנרת. מוזמנים להציץ, להתרשם מחוות הדעת והדירוגים, ולבחור את האחד.
סתימה בצנרת יכולה להופיע במקומות רבים: באסלה, בכיורים או בקו הצנרת הראשי.
בדרך כלל, שימוש בפומפה או בחוטר וניקוי הניקוז העליון יעזרו לסתימות שקרובות למתקנים השונים. בשביל פתיחה בקו הצנרת הראשי או העמוק יותר האינסטלטור ישתמש בכלים כמו ספירלה חשמלית או סמארט כבל.
עלות פתיחת סתימה משתנה לפי המיקום שלה. בגדול, מחיר פתיחת סתימה פשוטה ינוע בין 350-550 ש"ח + מע"מ. פתיחת סתימה בצרת הראשית יכולה להגיע גם ל-950 ש"ח, או אפילו ל-1,500 אם מעורבת גם ביובית.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.