הוא קטן, הוא אופנתי והוא ישמור על מכשירי החשמל בבית שלכם. מסנן מים דירתי הופך נפוץ יותר בשנים האחרונות, והאמת – שבצדק. מימי ארצנו הקטנטנות מלאים באבנית, שאולי תתפלאו לשמוע שהיא לא מזיקה לגוף האדם אבל כן מזיקה לגוף חימום של מכשירי חשמל שונים. בדיוק בשביל זה הומצא מסנן המים הדירתי - סלקטור שישגיח מפני אורחים לא קרואים בדירה שלכם – אבנית, לכלוך, חול, חלודה ושאר מטרדים. מתי תצטרכו מסנן מים דירתי? איך מתקינים אותו, וכמה זה יעלה? המדריך הלא מסונן למסנן מים דירתי #התחלנו.
מסנן מים דירתי הוא מכשיר שמותקן בצמוד לברז הראשי של הדירה, ודרכו עוברים כל המים שמגיעים אליכם הביתה – לכיור, למדיח, למקלחת, וכו'. בשוק הישראלי תוכלו להיתקל בסוגים רבים של מסנני מים דירתיים: מסנני אבנית שמונעים מהאבנית להתגבש, מסננים מכאניים וסנני משקעים שמונעים לכלוך וחלודה וגם מרככי מים שהופכים את המים לרכים, כלומר ללא מינרלים שיוצרים אבנית. מבולבלים? אל דאגה, מיד נסביר מתי תצטרכו כל סוג.
מסנני הלכלוך פועלים בשתי שיטות מרכזיות: אחת של סינון ברשת צפופה מאד - "מסנן מכאני", שלא נותן ללכלוכים לחדור פנימה, ואחת של סינון בעזרת סיבי פוליפרופילן (סוג של חומר פלסטי) - "סנן משקעים", שמדביק אליו את המשקעים. שתי השיטות טובות, וקשה להגדיר מי מהן עדיפה. ההבדל הברור הוא בשיטת הניקוי של המסנן, ועל כך נרחיב בהמשך.
מתי צריכים אותו? אם אתם מתעוררים בבוקר מהרעש של הטרקטורים, כנראה שכדאי לכם לשקול התקנה של מסנן מים דירתי. בזמן בנייה ברז המים הראשי נפתח ונסגר פעמים רבות, מה שגורם לכניסה רבה של לכלוך – בוץ, חלודה ואבנים - אל הצנרת שלכם.
הקדמה כימית קצרה - האבנית היא מינרלים שהיו במים והתגבשו עם חימום המים. כאן נפורר את מיתוס האבנית – המינרלים האלה לא מזיקים לגוף (ואין שום קשר לאבנים בכליות). הבעיה היא שהצטברות של אבנית במכשירי החשמל מאיטה את הפעילות שלהם ויכולה אף להרוס אותם לצמיתות.
לסינון אבנית הומצאו לא פחות מחמש שיטות שונות(!), חלקן פרי המוח היהודי. חשוב להדגיש שמסנן מים למניעת אבנית לא מעלים את האבנית, אלא רק גורם לה לא להתגבש. שיטת הסינון הותיקה ביותר היא השיטה הכימית - סינון באמצעות אבני סיליפוס. סיליפוס הוא שם מסחרי למלחי פוספט שונים, שהמגע שלהם עם המים מונע מהאבנית להתגבש.
מתי צריכים אותו? הטיפול באבנית מומלץ בעיקר לאזורים בהם יש הרבה אבנית במים, דוגמת אזור השרון, וקצב הצטברות האבנית מהיר משמעותית לעומת אזורים אחרים (אזור הגולן לדוגמא). לכן אם אתם גרים באזור השרון מומלץ להתקין מסנן מים דירתי שיצמצם את התגבשות האבנית ואת הנזק למכשירי החשמל.
אבל מה עושים אם אנחנו גם גרים באזור עם הרבה אבנית ובמקרה גם משפצים בו, ככה שהמים שלנו חשופים גם ללכלוך? אין מה לדאוג, בהחלט יש מסנני מים דירתיים שעונים על שני הצרכים, ובתוך מסנן אחד יש גם מסנן אבנית וגם מסנן לכלוך, כך שהמסנן אמור גם להפחית את האבנית במים וגם לא לאפשר ללכלוך להיכנס לצנרת שלכם. מסנן משולב כמובן יעלה לכם יותר ממסנן רגיל.
השיטה היחידה שבאמת מסלקת את האבנית מהמים (ולא רק מונעת ממנה להתגבש) היא של "מרככי מים" שמעלימים לגמרי את המינרלים שיוצרים את האבנית מהמים אך מדובר בהשקעה של כמה אלפי שקלים שדורשת בעל מקצוע מיוחד וזה משמש בעיקר לצרכי תעשייה – מכבסות, מלונות וכדומה.
בחרתם לרכוש מסנן מים דירתי? המחיר של מסנן מים דירתי למניעת אבנית בלבד או לכלוך בלבד הוא 250-200 ₪. המחירים של מסננים משולבים מתחילים בסביבות ה300 ₪, ויכולים להגיע גם ל- 1,300₪, תלוי בחברה, באיכות הסינון ובשיטת הסינון. את המסנן תוכלו לקנות דרך האינסטלטור או להזמין אותו מאתרי חברות המסננים ומחנויות אינטרנטיות, מה שכנראה יהיה זול יותר.
כשבוחרים מסנן מים דירתי, חשוב מאד לוודא עם החברה או המשווק שהוא עומד בתו תקן 1505 של משרד הבריאות. אם יש במסנן סיליפוס או אבני לשם, יש לוודא גם תו תקן 5438.
אם יש לכם התלבטות לגבי התקנת מסנן מים דירתי, אתם תמיד יכולים להזמין דוגם מים פרטי (בעל רישיון ממשרד הבריאות) שיבדוק את איכות המים שלכם תמורת כמה מאות שקלים או גם להתייעץ עם אינסטלטור שמבין בתחום.
ברוב המקרים התקנת מסנן מים דירתי תעלה בין 350 ל-450 ₪.
אם אין לכם ממש מקום להתקין את המסנן בגלל המבנה של הצנרת או המיקום של הברז הראשי, האינסטלטור יצטרך להתקין את המסנן על הקיר ולחבר צינורות נוספים שיחברו את הצנרת אל המסנן ובחזרה.
בנוסף, אם הצנרת שלכם עשויה מברזל, האינסטלטור יצטרך לעבוד יותר - למדוד ולחתוך עם דיסק במקומות הנכונים. במקרים כאלה, ההתקנה יכולה להגיע ל-500, ל600 ואף ל700 ₪, תלוי בכמות החלקים ובזמן העבודה. עצה טובה מאיתנו – שלחו תמונות של ברז המים הראשי ושל הצנרת לאינסטלטור ותוכלו לקבל תשובה מדוייקת יותר כמה הולכת להיות הפגיעה בכיס.
שמירה על מסנן מים דירתי דורשת טיפול תמידי. לא משנה איזה מסנן התקנתם, ההמלצה שלנו היא להחליף את מה שבפנים – סיליפוס, אבני לשם, פוליפרופילן – לפחות פעם בחצי שנה. אם יש לכם מסנן מכאני, אין צורך להחליף את המסנן אלא רק לנקות אותו. בתחתית המסנן יש ברז ניקוי, ופעם בכמה חודשים מומלץ לפתוח את הברז ולשחרר את כל הג'יפה של המסנן החוצה.
שתיתם את המאמר לרוויה? מרגישים מומחים למסנן מים דירתי? הגיע הזמן להזמין אינסלטור שלא יסנן אתכם, אחד שיעשה עבודה איכותית ואמינה. בדיוק בשביל זה צרפנו לכם רשימה של אינסטלטורים מומלצים להתקנת מסנן מים דירתי, כולם מדורגים על פי חוות דעת אמתיות של לקוחות. לבריאות!
באופן כללי, יש שני סוגים של מסנני מים דירתיים: מסנן נגד אבנית ומסנן נגד לכלוך.
אם אתם גרים באיזור עם ריבוי אבנית במים, מומלץ להתקין מסנן מים דירתי נגד אבנית כדי לשמור על מכשירי החשמל. אם אתם גרים באיזור שיש בו הרבה בנייה או שיפוצים, מומלץ להתקין מסנן מים דירתי שלא יתן ללכלוך ולחלודה להיכנס לצנרת.
התקנה פשוטה עולה 450-350 ש"ח. אם יש גורמים שמסבכים את ההתקנה, כמו צנרת צפופה או צנרת שעשויה מברזל המחיר יכול להגיע ל700-500 ש"ח.
מסנן מים דירתי דורש טיפול תמידי. אם יש לכם מסנן עם כדורי סיליפוס, אבני לשם, או סנן פוליפרופילן, ההמלצה להחליף אותם לפחות כל חצי שנה. אם יש לכם מסנן מים דירתי מכאני, לפתוח את ברז הניקוי כל כמה חודשים. אם יש לכם מסנן מים דירתי משולב, לפעול כמובן בהתאם.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.