אם אתם רואים מים שמטפסים מתחתית הקיר כלפי מעלה - ברכותינו, יש לכם רטיבות קפילארית בבית. מה היא רטיבות קפילארית, למה היא יכולה להיות מסוכנת לכם, איך מטפלים בה, מה זה בכלל קפילארי ואיך הכל קשור לאלכס חזנוב? לא נייבש אתכם - הכל מיד
רטיבות קפילארית היא עלייה לא מבוקרת של מים שמחלחלים כלפי מעלה בתוך הקיר. תשאלו: רגע מידרג, הרי למדנו בשיעור פיזיקה שמה שעולה חייב לרדת, האם מוקי טעה? ובכן, למים יש יכולת מפתיעה לחלחל גם למעלה!
איך זה עובד? המים מטפסים במעלה הקיר דרך תאים, או נימים חלולים בקיר הבטון (מכאן השם 'קפילארית', מהמילה capillary באנגלית: נימי). זה קורה בגלל שאחת התכונות של מים היא שכשיש להם צורך להתייבש הם מתחילים לטפס על הקירות, ממש כמו אלכס חזנוב – אלוף העולם בטיפוס בולדרינג לשנת 2018. טוב אולי לא בדיוק כמוהו, כי חזנוב מטפס על בולדרים בגובה של עד 5 מטרים, אבל רטיבות קפילארית יכולה לטפס גם ל-25 מטרים לגובה ויותר.
כדי להבין רטיבות קפילארית תחשבו על קרחון באוקיינוס. מעל המים צף רק חלק קטן ומתחת למים מסתתר חלק גדול יותר ומשמעותי. זה מה שקורה אצלכם בבית – הרטיבות עלתה לקיר, אז זיהיתם אותה. אבל זה רק אומר שמתחת לבית שלכם, איפשהו, יש רטיבות חמורה שסופגת את האדמה ופוגעת בבטון.
שתי סיבות:
לרוב, רטיבות קפילארית תופיע בגלל יישום לא נכון של האיטום בשלב הראשוני של בניית הבית. תתפלאו כמה קבלני שיפוצים נוטים "לשכוח" לאטום את הבית גם מלמטה ולהפריד בין קירות הבית והבטון לבין האדמה עליה הם יושבים.
סיבה שנייה ונפוצה לא פחות לרטיבות קפילארית היא פיצוץ בצנרת איפשהו בבית. מים בורחים מהצינור לגומחה בתוך הקיר, יושבים שם ומחכים ליום פקודה.
לא בטוחים מה בדיוק קורה אצלכם בבית? תכף נסביר לעומק על דרכי הזיהוי של רטיבות קפילארית והטיפול בכל אחד מהמקרים.
כפי שאמרנו בהתחלה, רטיבות קפילארית נובעת מאחת משתי סיבות עיקריות: או בעיית איטום רצינית ביסודות הבית, או בעיית צנרת. לכן הטיפול ברטיבות קפילארית מתחיל תמיד בעבודה בלשית של איתור הנזילה. הפרטים הבאים יעזרו לכם לאתר את מקור הרטיבות הקפילארית בבית שלכם:
באיזו קומה אתם גרים? כפי שחזרנו ואמרנו, רטיבות קפילארית מגיעה מהאדמה. לכן, אם אתם גרים בקומה גבוהה, או אפילו בקומה ראשונה על עמודים – זו כנראה בעיית צנרת. אבל נסייג את האמירה הזאת: אם השכן מלמטה גר על הקרקע והוא לא טיפל ברטיבות אצלו בבית, הרטיבות הקפילארית יכולה לטפס ולהתפשט גם אצלכם בבית. לכן, כדאי לבדוק את כל הדרך עד האדמה.
מתי לאחרונה החלפתם צנרת בבית? נסו לשלול היתכנות של פיצוץ בצנרת: אם היא חדשה ועשויה פלסטיק, הסיכויים שלה להתפוצץ קטנים משמעותית ולכן סיכוי גבוה שהרטיבות מגיעה מבעיית איטום.
משאל דיירים - אם אתם גרים בבניין דירות, זה הזמן לחדש את הקשר ולדבר עם השכנים. תשאלו אותם אם התפוצץ אצלם צינור בבית בזמן האחרון או אם גם אצלם יש בעיות דומות בקירות, במידה וכן, בדקו אם זה קרוב לקיר שלכם – דבר שיכול להצביע על האזור הבעייתי.
אם אחרי כל זה אתם חושדים שהרטיבות הקפילארית נובעת מבעיית צנרת, כדאי לקרוא קודם כל לאינסטלטור שיבצע איתור נזילות בבית ויתקן את הבעיה, או לחלופין ישלול בעיית צנרת בבית, דבר שיעזור לכם להגיע למסקנה החד משמעית: הרטיבות הקפילארית מגיעה מבעיית איטום.
אחרי קבלת "תעודת הכשר" על הצנרת מהאינסטלטור, קבלן האיטום יבדוק מאיפה נובעת בעיית האיטום ויתחיל לטפל בבעיה מהשורש. כדאי שתתכוננו לעבודת איטום יסודית שתיקח זמן: קבלן האיטום ייאלץ לחפור מסביב לבית ולעומק, עד שהוא יגיע ליסודות המבנה ויבדוק את האיטום שנעשה שם (או יגלה שלא נעשה איטום בכלל).
לאחר מכן, הוא ינקה וייבש את האזור, יפנה את חלקי הטיח המתקלפים ויכסה את כל היסודות מסביב לבית בחומרי איטום כבדים: יריעות ביטומניות או משחות ביטומניות. בשלב הסופי צריך לטפל במה שמתחולל אצלכם בבית: קילוף של הטיח שהתקלף וחידוש של קירות הבית בצבע איטום נוגד עובש.
עבודה כזו לוקחת זמן, בדרך כלל בין 3-5 ימי עבודה, אבל זה תלוי מאוד ברמת הקושי של העבודה: כמה עמוק נמצאים היסודות של הבית מתחת לאדמה? האם האדמה חולית, בוצית או סלעית? אלו דברים שכדאי לברר מראש עם קבלן האיטום ולקבל ממנו לוח זמנים מסודר של עבודת איטום.
בסרטון הבא תוכלו לראות קבלן איטום מסביר על סוגי היריעות הביטומניות השונות. אמנם הוא מדבר על גגות, אך זה נכון גם כלפי איטום יסודות הבית:
אמנם לא מדובר בעובש בקירות, אבל דעו שרטיבות קפילארית מסוכנת גם למבנה ולפעמים גם לכם. הסכנה למבנה היא מיידית יותר: מים מחלחלים מהאדמה ומושכים איתם מלחים וחומצות שנמצאות בקרקע וכך הם תוקפים את הברזל והמלט שבקירות הבית ויוצרים נזק שמתחיל מכתמי מים וטיח שמתקלף, ובמקרים של הזנחה יכול לפגוע ביציבות של הקיר כולו.
מעבר לסכנה למבנה, רטיבות קפילארית יכולה להיות מסוכנת גם לאנשים. זאת מכיוון שמים עומדים מושכים טחב שיכול להתפתח על הקירות. הטחב הוא פטרייתי ומסוכן מאוד לנשימה. לכן, אם אתם מזהים התחלה של רטיבות קפילארית בקירות הבית, כדאי לטפל בזה כמה שיותר מהר ולא לחכות שזה יתפשט עוד ועוד. איך תזהו רטיבות קפילארית בבית? טוב ששאלתם:
רטיבות קפילארית לובשת הרבה צורות ולכן קשה לזהות בצורה חד משמעית שזה בעצם מה שאתם רואים. לכן, אם אתם רואים כתמים רטובים שמגיעים מתחתית הקיר וגורמים לטיח של הקיר להתקלף, כדאי שתחשדו שמדובר ברטיבות קפילארית.
בנוסף, רטיבות קפילארית יכולה להיראות כמו סדקים בקירות הבית או עמודים תומכים. זה תלוי בסוג הרטיבות ובסוג הקיר והטיח. יש שני דברים שתמיד תמצאו ברטיבות קפילארית:
רטיבות קפילארית מתחילה מלמטה ומטפסת למעלה. אם הקיר שלכם מתקלף בגובה, חפשו את הנימים שמגיעים מהפאנלים. אם לא מצאתם – זה ככל הנראה לא רטיבות קפילארית.
רטיבות קפילארית מטפסת בצורה לא מבוקרת. היא תטפס איפה שהיא רואה לנכון: על קיר חיצוני, על קיר פנימי, על עמודי תמך. היא יכולה להגיע לכל קירות הבית ולהתפשט לרוחב ולאורך.
חשוב לדעת שרטיבות קפילארית היא כמו בכי של תינוק: זה סימפטום ולא בעיה. לכן, אם זיהיתם רטיבות קפילארית בבית, תוכלו לפתור את זה על ידי הורדה של הטיח המתקלף בבית, אבל זה רק כמו לתת מוצץ לתינוק. ברטיבות קפילארית כדאי לטפל ממש מהיסודות ויפה שעה אחת קודם. אבל קודם לכו לבדוק אם התינוק שלכם עייף או רעב, זה כנראה יותר חשוב.
טיפול ברטיבות קפילארית זה משהו שמשתנה מבית לבית וממקרה למקרה, לכן קשה להעריך כמה תשלמו עבור עבודת איטום כזו. אמנם קבלן איטום רציני קודם יגיע לבחון את המצב ורק אחר כך ייתן לכם הצעת מחיר.
שימו לב שיש מקרים בהם תדרשו לייבוש קירות או רצפה לאחר הטיפול ברטיבות, על כך הרחבנו במאמר אחר.
מחיר איטום רטיבות קפילארית נע בין 400-1,400 ₪ למ"ר של חפירה.
המחיר ישתנה עבור עבודה מסובכת יותר, כלומר – באדמה קשה במיוחד. בנוסף, אם מדובר ביציקת בטון, קבלן האיטום ייאלץ להיעזר במחפרון, כלי רכב ייעודי לחפירות מסוג כזה, כדי להגיע ליסודות הבית.
הזמנת המחפרון עולה לקבלן האיטום כ-2,000 ₪ ליום עבודה ולכן מחיר העבודה יתייקר, כיוון שמחיר המחפרון יהיה מגולם בהצעת המחיר שתקבלו.
טיפול ברטיבות קפילארית בקומת קרקע בבניין
פירוק ריצוף, שימוש במחפרון
8 מ"ר חפירה
איטום הקיר
2 ימי עבודה
סך הכל עלות טיפול רטיבות קפילארית: 16,000 ₪
טיפול ברטיבות קפילארית בבית צמוד קרקע וחפירה בגינה
פירוק ריצוף, שימוש במחפרון, חפירה לצד תשתית מים
20 מ"ר חפירה
איטום היסודות
4 ימי עבודה
סך הכל עלות טיפול רטיבות קפילארית: 30,000 ₪
על עבודת איטום רטיבות קפילארית תקבלו לרוב בין 7-10 שנות אחריות.
אבל חלק מקבלני האיטום טוענים שאם הייתה לכם רטיבות קפילארית בבית בגלל בעיית איטום – זו בעיה מהיסודות של הבית ברמה שאי אפשר לטפל בה, אלא לפרק את כל הבית ולבנות מחדש. לכן, חלק מקבלני האיטום לא יתנו אחריות על איטום רטיבות קפילארית. אנחנו ממליצים מאוד לבדוק את זה מראש.
בונים בית? רטיבות קפילארית זה משהו שמונעים מראש, בשלב הבנייה הקבלנית של הבית: קבלן השיפוצים צריך להשקיע גם באיטום היסודות של הבית ולא לזלזל בזה, כיוון שאת הפירות – בצורת רטיבות קפילארית – אתם תראו רק בעוד כמה שנים.
קונים בית? כשאתם בודקים עם שמאי מקרקעין את הדירה, כדאי לבדוק אותה בעוקצי תאנים – כלומר, מהיסודות. קחו כלל אצבע שיעזור לכם למנוע רטיבות קפילארית בקניית בית: יש שם מים מעליי? לא, כי יש שמאי מעליי!
מתקנים רטיבות קפילארית? תוכלו להיעזר גם במשפרי בטון: קריסטלים מיוחדים שמוסיפים לחפירה ובמגע עם מים הם מתנפחים וסופחים לעצמם את המים באדמה וכך מונעים מהמים להגיע לקיר.
שימו : משפרי בטון זו טכנולוגיה חדשה ומתקדמת ולכן אין עדיין הערכה אמיתית של עמידות ואמינות לאורך זמן. זו גם הסיבה שהרבה קבלני איטום לא מתעסקים עם משפרי בטון.
אז הבנו שטיפול ברטיבות קפילארית זו עבודה שלוקחת זמן ועולה הרבה, לכן עדיף להיעזר בקבלן איטום יסודי, שלא יפספס שוב שלב ותוכלו לסמוך עליו לאורך כל הדרך. במיוחד בשביל זה, הכנו לכם רשימת קבלני איטום מומלצים, עם אלפי חוות דעת מלקוחות קודמים. מקווים שתמצאו מי שייבש אתכם בקרוב
רטיבות קפילארית, או בשמה האחר: רטיבות נימית - היא רטיבות שנובעת ממים שמטפסים בתוך קירות הבית. רטיבות קפילארית נובעת מ-2 סיבות עיקריות: או פיצוץ בצנרת איפשהו בבית, או בעיית איטום ביסודות הבית.
אם זיהיתם רטיבות קפילארית בבית, כדאי לבדוק את זה עם קבלן איטום מומלץ. בהצלחה
מחיר איטום רטיבות קפילארית נע בין 400-1,400 ₪ למ"ר של חפירה מסביב לבית.
אבל המחיר הזה הוא עבור עבודה סטנדרטית של איטום קירות והוא עלול להשתנות ממקרה למקרה, בתלות בקושי העבודה. לכן מומלץ לברר עם קבלן האיטום את הצעת המחיר שלו.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.