איטום ביריעות ביטומניות כדאי לעשות כבר לפני שהחורף מגיע, אבל אם עוד לא עשיתם את זה, וטיפות מטפטפות לתוך הסלון שלכם, זה בדיוק הזמן. איטום ביריעות ביטומניות הפך להיות אחד הסוגים הנפוצים ביותר לאיטום גגות. אז מה זה בכלל? לאיזה גגות זה מתאים, וכמה זה עולה? אספנו עבורכם את כל התשובות שיעשו לכם חורף יבש
איטום גג באמצעות יריעות ביטומניות היא שיטה יעילה ופופולארית, לא סתם קבלני איטום בחרו בהן כסוג האיטום הכי מומלץ לגג - היריעות הביטומניות מחזיקות מעמד לאורך זמן, יותר מכל אמצעי איטום אחר, היות והן עמידות בטמפרטורה קיצונית של חום, קור ורטיבות, ואפילו מפני פגיעות מכאניות. ולא רק זה, בניגוד לשיטות אחרות, השימוש ביריעות הביטומניות פותר אתכם מטיפול אחזקתי או הלבנה של הגג לאחר האיטום. החברה היחידה המייצרת את היריעות הביטומניות בארץ היא חברת פזקר, אך קיימות גם יריעות ביטומניות רבות ממותגים המיובאים מחו"ל.
לפני שמחליטים לאטום את הגג ביריעות ביטומניות, כדאי לבדוק שהוא מתאים לאיטום כזה. בגדול , איטום כזה מתאים כמעט לכל גג, אבל יש כמה דברים שחשוב לדעת:
קחו בחשבון שעבודה כזאת תעלה לכם הרבה יותר כסף. אם בגג שלכם קיימים מעט דודים וקולטים, ניתן יהיה להרים אותם ולפרוש את היריעה מתחתיהם. אופציה נוספת היא לאטום רק את הרגליים של דודי השמש, ללא פרישת יריעות ביטומניות.
איטום בתוך המשפחה - בעת ביצוע איטום אין לערבב מוצרי וחומרי איטום ממשפחות שונות. בתוך היריעות הביטומניות יש זפת (ביטומן=זפת) לכן, איטום מהסוג הזה מומלץ במיוחד לגגות חדשים או גגות המצופים בזפת.
לא לאטום על חומרים אקריליים - החומרים הביטומנים שונים מהחומרים האקריליים ולכן אין לבצע את האיטום על גבי גגות שיש להם איטום אקרילי ישן , כמו למשל, אקרילפז או מאסטר גג. במידה וכן אוטמים ביריעות ביטומניות על גגות כאלה, יש לבצע קילוף מלא של כל הצבע.
איטום בגגות עמוסים - גגות שיהיו בעייתיים במיוחד לאיטום ביריעות ביטומניות אלו גגות שעמוסים בגופים בולטים - כאלה עם דודי שמש או קולטים רבים. מלבד הקושי בפרישת היריעות, הן גם לא יספקו איטום מושלם כאשר יש גופים בולטים מפני השטח של הגג. במקרים כאלו יכול להיות שקבלן האיטום לא יסכים לבצע את העבודה, או לחלופין, תצטרכו לפרק את כל הדודים - או באמצעות הקבלן או באמצעות אינסטלטור בנפרד.
איטום ביריעות ביטומניות אידיאלי ביותר על שכבת הבטון, היות והבטון מאפשר את היצמדות החומר הביטומני יותר מכל שכבה אחרת.
כדי לבצע את האיטום ביעילות, עליכם להתאים את סוג היריעה הביטומנית לגג שלכם. ישנם שני סוגים עיקריים של יריעות ביטומניות:
יריעת APP - זוהי יריעה ביטומנית בעלת עמידות רבה לשמש ולחום, ולכן טובה לאיטום גגות חשופים לשמש. במרבית הבתים בארצנו החמימה נוהגים להשתמש ביריעה כזאת.
יריעת SBS - זוהי יריעה ביטומנית עמידה לקור ויכולה להחזיק מעמד גם בטמפרטורה של מינוס עשר מעלות! התכונה הזאת הופכת אותה למתאימה בעיקר לאיטום מרתפים, מקלטים ורצפות, או לגגות בצפון הקר. יריעה מסוג זה לא מומלצת לגג חשוף לשמש בגלל האלסטיות של החומר, שטמפרטורה גבוהה עלולה לשבש את עבודת האיטום שלו.
היריעות מגיעות בעובי של 4 מ"מ או 5 מ"מ, וניתן לפרוש אותן בצורה חד שכבתית או דו שכבתית. מתלבטים במה לבחור? אנחנו נחסוך לכם - למעשה, הכל תלוי בגג שלכם. בכללי, יריעה בעובי 5 מ"מ עמידה וחזקה יותר, ופורשים אותה בשכבה אחת. אבל במידה והגג שלכם חדש לחלוטין אתם כנראה תעדיפו להשתמש בשתי יריעות כדי לקבל הגנה כפולה. בגגות מרוצפים, מומלץ להשתמש בעובי של 5 מ"מ ובשתי שכבות - כך קובע התקן בנושא (אם כי פעמים רבות ניתן לשים שתי שכבות של 4 מ"מ שגם יעשו את העבודה בצורה טובה). מפעלים ומבנים מתועשים יבחרו לרוב בשתי שכבות בעובי של 5 מ"מ.
היריעות הביטומניות הרגילות הן כאלו שמיוצרות מחומרים שהופכים לדביקים בטמפרטורה גבוהה, ולכן על מנת להשתמש בהם יש צורך לבצע הלחמה באמצעות מבער. עם זאת, ישנם משטחים רגישים לחום, שיכולים להיפגע מחום הלהבות הגבוה, כמו למשל משטחי אסבסט, גבס או פח. לשם כך הומצאו היריעות להדבקה עצמית שאותן ניתן לפרוש על מגוון רחב של משטחים ללא שימוש בריתוך. היריעות הללו ניתנות להדבקה עצמית, כאשר כל שנדרש מכם הוא לקלף את שכבת הציפוי ולהדביק ישירות על המשטח. הן לא מצריכות ידע קודם או שימוש בכלים מיוחדים. מה שכן חשוב לדעת, הן מגיעות בעובי דק במיוחד - חצי מ"מ, ויחזיק מעמד לשנה וחצי סך הכל.
כדי שהאיטום שלכם יחזיק לאורך זמן, תצטרכו לבצע לפני כן הכנה קפדנית שכוללת כמה שלבים. כמובן שהכל תלוי בגג שלכם -
גג חדש - במידה ומדובר בגג חדש יהיה עליכם (או על בעל המקצוע) לבצע שיפועים עם בטון קל על מנת לנתב את המים לכיוון המרזבים.
גג בעל איטום ישן - במידה ובגג שלכם קיימים איטומים רופפים ובולטים יש לקלף אותם, במיוחד אם אלו גגות ישנים בעלי טיח - הטיח סופג את המים, מה שיכול לגרום לדליפה שלכם לשוב. בנוסף, תצטרכו להסיר גופים בולטים ולא בשימוש כמו צנרות מיותרות, קוביות בטון, ובעצם, כל חפץ שיכול להוות מכשול לעבודת האיטום.
גג במצב קשה - במקרה והגג שלכם נמצא במצב קשה במיוחד- כלומר, האיטום הקודם הרוס לגמרי, תצטרכו לקלף את כולו עד שתקבלו תשתית חלקה.
ובכל מקרה, בכל גג, מומלץ לבצע שטיפה יסודית של כל שטח הגג, ולאחר מכן לתת לו להתייבש לפחות ל-24 שעות. במהלך השטיפה תוכלו למצוא שקעים שעליכם לתקן אותם לפני ביצוע האיטום.
שימו לב: חלק משמעותי בהצלחה של עבודת האיטום הוא הכנת הגג לפני. למעשה, חצי מהעבודה הנעשית על ידי הקבלן היא הכנת הגג לפרישת היריעות הביטומניות.
בשלב הראשון מורחים את הפריימר - זוהי שכבת יסוד שמהווה חומר מקשר בין היריעות הביטומניות לתשתית.
בשלב השני פורשים את היריעות על הגג - שימו לב שחייבת להיות חפיפה של לפחות 10 ס"מ בין יריעה ליריעה. לאחר מכן מבצעים הלחמה של היריעות זו ולזו ולגג באמצעות מבער.
חשוב שתשימו לב שקבלן האיטום משתמש אך ורק ביריעות שמיועדות לאיטום גגות ועליהן מוטבע תו תקן! את תו התקן תמצאו מוטבע על היריעה לצד היצרן ועובי היריעה.
בשלב השלישי - על מנת לקבל אחיזה מושלמת, קבלן האיטום צריך לבצע גימורים של קצוות היריעות על מנת שהיריעות לא יהרסו והריתוך לא יתפרק. בנוסף, הוא צריך לבדוק שהיריעה הולחמה טוב על התשתית ושיש גימור טוב להלחמה- כלומר, קצוות היריעות צריכות להיות צמודות לכל אורך הקיר ואין מרווח בין קצה היריעה לקיר. כך שלמעשה זה אמור להיראות לכם כיחידה אחת. ובנוסף, עליו למרוח בכל היקף הגג ובקצה העליון של היריעה חומר ביטומני או כל חומר שייתן אחיזה טובה.
בפתח המרזב ניקוו מים בלי יכולת להתנקז. בתמונה הראשונה ניתן לראות את הכנת השטח – סיתות להורדת פני המרזב ויצירת שיפוע, לפני הלחמת היריעות. בתמונה השנייה ניתן לראות כיצד נראה הגג לאחר הסדרת השיפוע והכיסוי המלא ביריעות ביטומניות.
היות והתמזל מזלכם ובחרתם איטום ביריעות ביטומניות, מנעתם מעצמכם את הטרחה שבלמרוח סיד או כל חומר הלבנה - היריעות מספיק עמידות ולא דורשות אחזקה כזו.
אם רוצים להיות בטוחים שעבודת האיטום שנעשתה טובה מספיק, מומלץ לבצע בדיקת הצפה - בקשו מהקבלן להציף את הגג במים, לצורך כך יהיה עליו לסתום את פתחי המרזבים. אם אחרי 72 שעות לא מצאתם את הסלון מוצף - אתם יכולים להיות רגועים ולדעת שזה יחזיק לאורך שנים.
חשוב לדעת: יש קבלנים שלא יגבו על זה תשלום, ויש קבלנים שיגבו בסביבות ה - 750 ₪ ללא מע"מ.
האחריות על איטום ביריעות ביטומניות ניתנת אצל רוב בעלי המקצוע ל - 10 שנים, ללא קשר לסוג היריעה בה השתמשתם.
יריעה ביטומנית לא איכותית - כמו בכל מקום, על איכות צריך לשלם. ולכן, יש בעלי מקצוע שיתפשרו על איכות היריעה הביטומנית על מנת לחסוך בכסף. איך תימנעו מזה? וודאו שקיים תו תקן - לרוב ישראלי או אירופאי.
לא עושים פינישים לאיטום - קבלי איטום שלא מבצעים גימורים של היריעות ולא מוודאים שההלחמה בוצעה היטב משאירים אתכם חשופים לדליפה כבר בגשם הראשון.
צביעת היריעות הביטומניות - בין החפיפות של היריעות קיים ריתוך שחור, וכפי שכולנו יודעים, שחור מתחמם. לכן, יש לבצע צביעה בציפוי מגן את כל החיבורים והתפרים של היריעות כדי שלא יתחממו יותר מדי.
הרמת כל המתקנים בגג - אם החלטתם לבצע איטום ביריעות ביטומניות בגג שבו יש דודי שמש, יהיה על קבלן האיטום להרים את הדוד ולפרוש את היריעה מתחת (כן, זה אפשרי). וודאו עם קבלן האיטום שהוא אכן מרים את דודי השמש, אם אתם לא רוצים בריכה בבית כבר ביום שלמחרת. בנוגע לאיטום גג מרוצף - בעל המקצוע חייב להרים את המרצפות. אם בעל המקצוע מבטיח שהוא ימצא פיתרון ללא הרמתם - אל תנסו לבחון את יכולותיו המאגיות כי זה לא אפשרי, לא מומלץ ולא כדאי.
מחירי איטום גגות ביריעות ביטומניות מתבססים על כמה קריטריונים, שהראשון בהם הוא גודל הגג - במידה והגג שלכם קטן, עד 100 מטר, המחיר שיחושב יהיה מחיר גלובלי ולא לפי מטר. בגגות גדולים יותר, המחיר יחושב לפי מטר:
יריעות ביטומניות בעובי 4 מ"מ- המחירים נעים בין 90-120 ₪ למ"ר.
יריעות ביטומניות בעובי 5 מ"מ - המחירים נעים בין 110-140 ₪ למ"ר.
אצל מרבית קבלני האיטום, ככל שהגג גדול יותר כך המחיר למטר יורד.
כמעט ולא תמצאו הבדל במחיר בין יריעת SBS ליריעת APP, ואם כן, ההפרש הוא בשקלים בודדים בלבד.
התוספת שתשלמו מעבר לגודל הגג שלכם יהיה בהתאם למשתנים נוספים:
נגישות לגג - במידה ואין לכם מעלית בבניין, אין חניה, יש הרבה קומות ואין מקום למנוף - המחיר יעלה. או במילים אחרות, ככל שקבלן האיטום יצטרך לעבוד קשה יותר כדי להגיע לגג, כך תשלמו יותר.
מצב הגג - במידה ויש לכם בגג הרבה דודים שצריך לפרק, או לחלופין פסולת, עצים או מתכות שצריך לפנות - מחיר העבודה יעלה. אם יש צורך בפינוי של שלושה עד חמישה דודים ופסולת נוספת, במקרה כזה תיאלצו לשלם בין 2,500-4,000 ₪ רק על עבודת הפינוי.
איטום גג שטוח 120 מ"ר
פינוי 3 דודים ופסולת
איטום יריעות ביטומניות 5 מ"מ
סך הכל מחיר איטום גג ביריעות ביטומניות: 16,900 ₪.
כעת, לאחר שהבנו מהו איטום ביריעות ביטומניות, הגיע הזמן לקרוא לקבלן מקצועי לביצוע האיטום. שימו לב, כי בניגוד לתחומים אחרים, בתחום האיטום אין מקום להצלחה של פחות מ-100%, שכן כל ביצוע של פחות מכך יגרום לדליפה. לכן, לא היינו ממליצים לכם להתפשר על האיכות של קבלני האיטום.
כאן באתר מידרג אספנו עבורכם אלפי המלצות של לקוחות קודמים על קבלני איטום מומלצים. לאחר כל עבודת איטום נציג ממידרג מתקשר ללקוח, בודק איתו איזה סוג של איטום נעשה ובאיזו שיטה, מקבל ממנו חוות דעת וציונים אודות השירות ומעדכן את הדירוג באתר, כך ש רשימת קבלני האיטום המומלצים מתעדכנת כל הזמן.
היריעות הביטומניות עמידות יותר מכל חומר איטום אחר ומחזיקות מעמד ל - 10 שנים ולפעמים יותר. בנוסף, הן לא מצריכות לבצע טיפולי אחזקה לאחר האיטום.
טווח יריעות ביטומנות נע בין 90-130 ש"ח. המחיר של היריעות מורכב למעשה ממחיר היריעות עצמן בתוספת עבודת הקבלן. ככל שעבודת הקבלן תהיה רבה יותר בגג כך המחיר יעלה.
היריעה מגיעה בגליל באורך של 10 מטר ומחירו נע סביב 180 ש"ח. כך שבחישוב פשוט יוצא לנו באזור ה-20 ₪ למ"ר. אבל חשוב לזכור שמחיר היריעה לא כולל את עבודת ההתקנה שמעלה את המחיר, בהתאם למורכבות העבודה.
היריעה מגיעה בגליל באורך של 7.5 מטר ומחירה נע סביב 180 ₪. כך שהמחיר יצא בין 20-25 ₪ למ"ר. אבל חשוב לזכור שמחיר היריעה לא כולל את עבודת ההתקנה שמעלה את המחיר, בהתאם למורכבות העבודה.
היריעות הביטומניות מגיעות בשני סוגים: ה - APP שמגיע עם ציפוי לבן ומגן מפני השמש, ועל כן מתאים למקומות חשופים לשמש, וה - SBS - זוהי יריעה שחורה עמידה לקור המתאימה בעיקר לאיטום מקומות תת קרקעיים.
יריעות להדבקה עצמית נועדות להדבקה על משטחים קלים שלא ניתן לבצע בהם ריתוך. היריעות הללו הן דקות והעובי שלהן נע בין 1-3 מ"מ, והן מגיעות בגלילים של בין 10-20 מטר. מחירי הגלילים נע סביב ה - 30 ₪ למ"ר.
יריעות ביטומניות הן שיטת איטום גגות. היריעה מורכבת מצד אחד שנדבק אל הגג וצד שני שמחומם על ידי ברנר והופך לשכבת איטום.
על יריעות ביטומניות ניתנת אחריות של 10 שנים.
יריעות ביטומניות מחזיקות מעמד כ-10 שנים.
יריעת APP - יריעה ביטומנית שעמידה לשמש ולחום ולכן טובה לאיטם של גגות חשופים.
יריעת SBS - יריעה ביטומנית עשמידה לקור ויכולה להחזיק מעמד גם בטמפרטורה של מינוס עשר מעלות, לכן היא מתאימה לאיטום של מקומות קרירים כמו מרתפים ומקלטים.
לפני הנחת היריעות מורחים שכבת יסוד של חומר מקשר בין היריעות לגג או לרצפה. לאחר מכן פורשים את היריעות על הגג ומלחימים את היריעות זו לזו ולגג בעזרת ברנר.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.