32 סוכני ביטוח מומלצים ענו על השאלה וסיכמנו את התשובות בגרף!
צוות מידרג שאל כך: משיכת קופת גמל לפני הזמן – האם כדאי? אני שכירה בת 40 ויש לי קופת גמל פעילה שהתחלתי להפקיד אליה כספים לפני כ-4 שנים. בגלל מחסור בכסף בעו"ש אני מעוניינת למשוך מקופת הגמל שלי כמה אלפי שקלים אבל אני לא מעוניינת לשלם הרבה מס או לפגוע בתנאים הקיימים של קופת הגמל. מניסיונך, האם משיכת קופת גמל לפני הזמן מומלצת? אשמח לפירוט.
הגרף החכם נותן משקל גדול יותר למומחים - כלומר לסוכני ביטוח עם מספר חוות דעת ודירוגים גבוהים יותר.
הגרף הזה הוא גרף רגיל - לכל 32 סוכני הביטוח משקל זהה.
כששאלנו את סוכני הביטוח ' משיכת קופת גמל לפני הזמן – האם כדאי?' לא שיערנו שהתשובה תהיה חד משמעית כל כך. 94.4% מסוכני הביטוח ענו לא! נותרנו ללא ספקות, אנחנו מקווים שגם אתם.
משיכת קופת גמל לפני הזמן – האם כדאי? המומחים עונים:
חשוב להבהיר כי כל ההפקדות הפנסיונית ע״י המעסיקים או כעצמאיים לקרנות פנסיה, קופות גמל או ביטוחי מנהלים הם כספים קצבתיים, כלומר ניתנים למשיכה מגיל 60 ורק כקצבה חודשית. היות ובמעמד ההפקדות מהשכר הכספים האלו קיבלו פטור ממס כחלק מעדוד של המדינה לחיסכון פנסיוני, ברגע שנבקש למשוך אותם שלא כדין נשלם מס בגובה 35% על סך היתרה. שכל אחד יחליט האם זה מתאים לו.
משיכת קופת גמל טרם הזמן תגבה 35 %מס - הפסד גדול. אם הקופה קצבתית, פדיון ממנה יביא אותנו לגיל הפרישה עם קצבה נמוכה בהרבה.
לפי המקרה שבדוגמא, לא כדאי למשוך את קופת הגמל לפני הזמן. משיכת קופת גמל עם כספים קצבתיים תגרור תשלום מס גבוה ולכן לא כדאית למשיכה. אני אומר שרק אם אין ברירה אז ברירה, אבל לשקול את כל החלופות האפשריות בשוק לפני כן.
לא כדאי למשוך קופת גמל לפני הזמן. עם זאת, אציין שצריך לוודא באיזו קופת גמל מדובר. האם זו קופת גמל לתגמולים/קצבה או קופת גמל להשקעה? התשובה תהיה שונה, תלוי בסוג הקופה. בכל מקרה המצב הוא מאוד אינדיבידואלי ובשביל לתת תשובה מדויקת צריך להיכנס לעובי הקורה מפני שבעבר היו קופות גמל לתגמולים, שמאפשרות משיכה מוקדמת ללא מס משיכה. במרבית המצבים האחרים, תלוי לטובת מה צריכים את הכסף, לא הייתי ממליץ למשוך את הכספים מהקופה לפני הזמן בגלל שבמידה ולא הגעת לגעל פרישה, תאלצי לשלם מס בגובה 35% בגין משיכה מוקדמת. זה מעבר לתשובה הברורה שאת מקטינה לעצמך את הקצבה החודשית שתהיה לך לאחר הפרישה מעבודה.
השאלה איזו קופת גמל? יש גמל רגיל שעליה חלים בעת משיכה על כל הקופה לפני גיל 60 35% מס ואם זה גמל להשקעה הם אכן ניתנים למשיכה בכל עת המס הינו רק על רווחי הון 25%.
יש סוגים שונים של קופות גמל לאורך השנים. אני הכי ממליץ להיוועץ בבעל רישיון.
אפשר להוציא אולי הלוואה טובה על חשבון הגמל במקום למשוך את הכספים ולשלם מס.
גם עקב תשלום מס וגם פגיעה בחיסכון שיניב תשואה עתידית מומלץ לא למשוך קופת גמל לפני הזמן.
אם זו לא קופת גמל להשקעה אלא רגילה עדיף שלא. המיסוי ממש גבוה וההפסד גדול, אפילו אם תיקחי הלוואה ממקור אחר זה משתלם יותר.
באופן כללי מומלץ שלא למשוך קופה פנסיונית כגון קופת גמל לפני הזמן. צריך לבצע בדיקה מקיפה לתיק. באם מדובר על קופת גמל רגילה (לא גמל להשקעה) על משיכה שלא כדין לפני גיל 60, אמור לחול מס של 35% על הצבירה הנמשכת בקופת הגמל. אך יש חידוש מ2023 שאם סך הכספים הפנסיוניים ( גמל ופנסיה) הינם מתחת לסכום כולל מסוים ניתן למשוך אצל פקיד שומה ללא מס.
קופת גמל להשקעה תמיד נזילה ולכן אין פגיעה בעת משיכה. בתקופה בה הריבית נמוכה ניתן ומומלץ לקחת הלוואה על חשבון הכספים ולא למשוך, אולם בשנה האחרונה הריבית עלתה בצורה דרמטית ולכן עלות הלוואה גבוהה ופחות מומלצת. המס הינו חלקי על חשבון הרווחים בלבד ובמידה ומדובר בכמה אלפי שקלים זה זניח לחלוטין אם בכלל.
בטווח הקצר אולי תכסי את המינוס בעזרת קומת הגמל, אבל בטווח הארוך תיפגעי בצורה משמעותית מאחר ולא תהיה לך קצבת פנסיה. למדינה יש אינטרס שתחסכי לפנסיה ושלא תסתמכי רק על קצבת זקנה העלובה שניתן לקבל בעת פרישה מביטוח לאומי, לכן היא קונסת ב-35% מהחיסכון לכל מי שמושך את כספי הפנסיה לפני המועד.
בהנחה שלא מדובר בקופת גמל להשקעה, לא כדאי למשוך קופת גמל לפני הזמן. לפיכך, את מפרה את ההסכם בינך לבין הקופה וככל הנראה פקיד שומה לא יזכה אותך בפטור מס ויהיה קנס. לכן, קצת להצטמצם זה הפתרון הטוב ביותר עבורך.
משיכת קופת גמל לפני הזמן כרוכה בתשלום מס בגובה 35% על משיכה שלא כדין, לכן היא לא כדאית בשום צורה ויכולה אף לפגוע בכיסוי הביטוחי. ניתן לבקש הלוואה בתנאים אטרקטיביים על חשבון הכספים שצברתם עד כה.
קופות גמל שהכספים הופקדו אליהם לאחר שנת 2008 (לאחר חוק ההסדרים) חייבות במס על המשיכה בגין מרכיב התגמולים של 35% מס. הייתי ממליצה במקרה כזה להיפגש עם בעל מקצוע לבדיקה, ייתכן ובמידה ואין מוצא אחר למציאת כספים, עדיף למשוך את מרכיב הפיצויים בקופה עם אישור פקיד שומה בפטור ממס.
זה תלוי אם זו קופת גמל פנסיונית או קופת גמל להשקעה, קופת גמל פנסיונית תחייב במס של עד 47% מהקרן והרווח. גמל להשקעה נזיל וממנה מומלץ למשוך במס רק על הרווחים אם היו.
קופות גמל שהופקד להם כספים עד 31/12/2007 ניתן למשוך את הכספים כסכום חד פעמי. קופות גמל שנפתחו החל מ 1/1/2008 והופקדו כספים לא ניתן למשוך את הכספים הללו כסכום חד פעמי אלא כקצבה בלבד (כלומר רק רק כתשלום חודשי) וזאת החל מגיל 60. לשאלתך, הקופה לא תאפשר לך לבצע משיכה חד פעמית כי זה נחשב משיכה שלא כדין ולכן תשלמי מס גבוה על המשיכה. לצערי הרב תצטרכי להשאיר את הכספים הללו עד לגיל פרישה (60) וגם אז לא תוכלי למשוך את הסכום כחד פעמי.
משיכת כספים מקופת גמל שמיועדת לגיל פנסיה חייבת במס משיכה של 35%. מדובר בקנס מאוד גבוה בגין פעולת המשיכה הזו ולכן לא כדאי לבצע משיכה מוקדמת מקופת גמל. דבר נוסף, הכספים בקופת הגמל מושקעים בשוק ההון ועתידים להניב תשואות לאורך השנים עד גיל הפנסיה והלקוח יהנה מהכספים וגם מהרווחים.
כספים המופרשים לקופת גמל הם כספים לקצבה מגיל 60, במשיכת הכספים לפני הזמן גם תקטיני את הקצבה ובנוסף תשלמי מס של 35%.
יש לבחון את מועד צבירת הכספים בקופה ואם מדובר בכספים הוניים/קצבתיים. אחרת גובה המס הינו כ 35%. בנוסף יש לבחון אם מדובר בכספי פיצויים עליהם ניתן להוציא פטור ממס הכנסה במידה וסיימה את עבודתה .
הבחירה שלי היא לא, הייתי בודק קבלת הלוואה מקופת הגמל.
משיכת כספים מוקדמת מקופת גמל תחוייב במס של 35%.
קופת גמל רגילה שהופקדו בה כספים אחרי שנת 2008 ממוסים 35% כמשיכה שלא כדין (בדומה לקרן פנסיה) . עם זאת, במידה וסך החסכונות נמוכים מ-104,140 ₪ (נכון לשנת 2024), ניתן למשוך בכפוף לאישור פקיד שומה במידה והגעת לגיל פרישה חובה. במידה ולא, ניתן עד סכום 8,000 ₪. אין באמור להוות המלצה ו/או ייעוץ כלשהו . ט.ל.ח
אם מדובר בקופת גמל ולא בקופת גמל להשקעה, מדובר בחיסכון שמייעד את הכספים לקצבה בלבד. ועל כן, כספי תגמולים שנמשכים שלא בגיל פרישה ממוסים ב 35% (קנס). זה לא מומלץ בלשון המעטה. מעבר לכל זה כמובן פוגע בנתוני הפרישה וביתרה הצבורה.
כיון שכפי שאמרת יקחו לך מס, לפחות 35% , את יכולה לקחת הלוואה מתקופת גמל, או אם יש לך קרן השתלמות- משם עדיף.
השאלה לא מדוייקת. אם מדובר בקופת גמל להשקעה אין שום בעיה למשוך ויש מס רווח הון בלבד. אם בקופת גמל פנסיונית לפני 2008 אפשר למשוך את הסכום חד פעמי ללא מס אם קופת גמל אחרי 2008 תחייבי במס שאולי את חלקן תוכלי להחזיר על ייּדי החזרי מס.
אם יש לאחד מקרובייך נכות צמיתה מעל 75% אז ניתן למשוך ללא מס, מעבר לזה לא ממליץ למשוך.
ראשית יש להבדיל בין קופת גמל להשקעה, לבין קופת גמל לתגמולים ופיצויים, אם מדובר בכספים שהגיעו תחת מקום העבודה אז בהחלט לא מומלץ לבצע משיכה בטרם הגעה לגיל פרישה, פדיון כזה יכול לייצר מס של 35 אחוז על הכספים שנמשכים. יש להתייעץ עם גורם מקצועי בטרם קבלת החלטות , אין לראות באמור כל המלצה.
בהנחה ומדובר בקופת גמל ולא בקופת גמל להשקעה אז מאד לא מומלץ למשוך ממנה כסף לפני הזמן. מומלץ לחפש פתרון אחר לאלפי השקלים.
משיכה מקופת גמל היא הפתרון האחרון, כיום ניתן לבקש הלוואה בתנאים אטרקטיביים במקום לבצע משיכה.
במידה שמדובר בקופת גמל להשקעה, יחול מס על הרווחים שהקופה השיגה - 25% מס רווחי הון. במידה שמדובר בקופת גמל / קרן פנסיה - יחול מס 35% בגין רכיב התגמולים, ועלולה להיווצר פגיעה בזכויות ובתנאים נוספים. ישנם מקרים מסוימים שבהם יש אפשרות לקבל פטור ממס בגין המשיכה, אך בכל אופן המשיכה עשויה לפגוע בחיסכון לגיל הפרישה, ולכן יש להתייעץ עם בעל רישיון לפני ביצוע פעולות מסוג זה.
אם מדובר בגמל רגילה ולא להשקעה מראש לא הייתי מפקיד לשם כספים היות והמשיכה ללא מס תתאפשר רק כקצבה חודשית.
תשובה | מספר משיבים משוקלל | אחוז |
---|---|---|
לא | 33 | 94.4 |
כן | 2 | 5.6 |
תשובה | מספר משיבים | אחוז |
---|---|---|
לא | 30 | 93.8 |
כן | 2 | 6.2 |
המידע המוצג כאן על " משיכת קופת גמל לפני הזמן – האם כדאי?" אינו מיועד להוות תחליף לייעוץ מקצועי, אלא למטרת העשרה בלבד. אתה לוקח אחריות מלאה על אופן שימושך במידע זה. עליך לפנות לאיש מקצוע כדי לקבל תשובה אישית. אין לעשות שימוש מסחרי בתוכן ללא אישור בכתב. שימוש ללא אישור יהווה עילה לתביעה.