התקנת מכשיר חשמלי בחדר מלא במים יכולה להיראות כמו עסק קצת מסוכן, אבל זה בהחלט אפשרי אם עושים את זה נכון (ובטוח). בדיוק בשביל זה ריכזנו כאן את כל המידע החשוב על תקנת תנור אמבטיה: מי יכול להתקין את התנור (אתם יכולים להתקין בעצמכם, אבל עדיף חשמלאי), איזה תנור כדאי לבחור, איך מתקינים תנור אמבטיה, וכמה זה עולה. אז בואו נזוז, כבר נהיה לנו חם
ישראל היא מדינה חמה ברוב השנה, אבל בתקופות קרות, תנור הופך את חדר האמבטיה ממקפיא בני-אדם לחדר ביתי ונעים. לצד זה, צריך לזכור שתנור אמבטיה הוא מכשיר חשמלי בקרבת מים. לכן נשאלת השאלה - מי יכול להתקין תנור אמבטיה? לשאלה הזו יש שתי תשובות:
כשאין תשתית חשמל מתאימה: במקרים בהם אין שקע מוגן-מים באמבטיה, או במקרים בהם יש בעיית חשמל על בסיס קבוע, מומלץ להזמין חשמלאי. התנור עלול להעמיס על תשתית החשמל ולגרום לבעיות נוספות.
כשאין כבל עם תקע לתנור שרכשתם: אם התנור שקניתם מצריך חיבור חוטים ישירות לתשתית החשמלית בקיר, לא תוכלו לבצע את ההתקנה. רק חשמלאי רשאי לחבר חוטי חשמל.
במידה ותזמינו חשמלאי, התקנת תנור אמבטיה תתבצע לפי השלבים הבאים בהתאם לקיים אצלכם בבית:
החשמלאי יבדוק את מצב התשתית החשמלית באמבטיה, ובמידת הצורך יתאים אותה לדרישות החשמליות של התנור. למשל, לפעמים החוטים בתשתית החשמלית דקים מידי, והוא יצטרך להחליף אותם (החוטים צריכים להיות בעובי 2.5 מ"מ ומותאמים ל-16 אמפר).
בשלב הבא, החשמלאי יצור נקודת חשמל בקיר האמבטיה, עם חיבור ישיר ללוח החשמל. אם אין אפשרות כזו, הוא יחבר אותה לחוטים סמוכים. לכן, כדאי לרכוש מראש תנור בעוצמה של עד 1500 וואט, שלא יעמיס על תשתית החשמל בבית.
לאחר מכן, החשמלאי יתקין נקודת חשמל עם שקע מוגן-מים ומפסק דו-קוטבי בחדר האמבטיה. (מה זה מפסק דו קוטבי? ההסבר ממש למטה).
לבסוף, החשמלאי יתלה את התנור, יחבר אותו לחשמל, והנה לנו חדר אמבטיה מחומם ונעים :)
שימו לב - בבתים ישנים אין מפסק דו-קוטבי שמחובר לשקע באמבטיה. אם אתם מתקינים לבד, אתם יכולים להתקין תנור גם בלי המפסק, אבל זה פחות בטיחותי. אז מה זה מפסק דו-קוטבי?
מפסק דו-קוטבי הוא מתג מואר שמחובר לתנור מחוץ לחלל האמבטיה, בקיר ליד הדלת. אתם בטח מכירים אותו בתור "המפסק של הדוד" כי זה בדיוק אותו סוג של מפסק. חוק החשמל כיום דורש להתקין אותו בזמן התקנת תנור אמבטיה, ולכן הוא כבר קיים בדירות חדשות ומשופצות. כדאי מאוד להתקין אותו גם בדירה ישנה, אך תצטרכו להזמין לשם כך חשמלאי.
יש לו 2 יתרונות בולטים:
הנורה של המפסק מאירה כאשר התנור פועל, ולכן סביר שלא תשכחו אותו דולק.
אפשר לקנות מפסק יותר מורכב ושימושי: מפסק עם טיימר, מפסק שעון שבת שנדלק ונכבה אוטומטית, ואפילו מפסק שמפעילים מרחוק בעזרת אפליקציה. הסבר כאן בסרטון:
אם יש לכם את כל התשתית הנדרשת (שקע מוגן-מים ותשתית חשמל מתפקדת), מחיר התקנת תנור אמבטיה ע"י חשמלאי יהיה שווה ל"מחיר ביקור", ויעלה 250-350 ש"ח. (מחיר זה לא כולל את מחיר התנור שעליכם לקנות לפני הגעת החשמלאי).
יחד עם זאת, יש כמה סוגיות מורכבות שיכולות להעלות את המחיר:
אם אין נקודת חשמל בחדר האמבטיה, החשמלאי יצטרך להתקין אחת חדשה. כדי להתקין את הנקודה, הוא יאלץ לחצוב בקיר או להתקין תעלת PVC חיצונית שהחוטים מושחלים בה. במקרה של חציבה, עלות הפעולה תוסיף עוד 400₪ למחיר התקנת תנור אמבטיה, ותצטרכו להזמין אחר כך בעל מקצוע שיתקן את הקיר. אם רוצים ללכת על האופציה הפחות מורכבת, אפשר להתקין את תעלת PVC שתהיה זולה יותר, אך פחות אסתטית.
אם החשמלאי יוצר חיבור ישיר ללוח החשמל (וזה מומלץ מאוד) המרחק של לוח החשמל משפיע על המחיר. כמו כן, המחיר מושפע גם מקרבתם של חוטי חשמל סמוכים, קרבתן של תשתיות אחרות, וסוג הקיר (קיר בטון קשה = זמן ובלאי של מכשירים) ועוד.
בקיצור, במקרים מורכבים ומסובכים, מחיר התקנת תנור אמבטיה יכול להגיע לאלפי שקלים, בהתאם למצב התשתית. לכן מומלץ להיוועץ בחשמלאי, כדי להחליט אם התהליך באמת משתלם.
כדי לקבל קצת פרספקטיבה, הנה כמה מחירים שלקוחות מידרג שילמו עבור התקנת תנור אמבטיה:
התקנת תנור אמבטיה וחיבור נקודת חשמל - 800 ש"ח.
תיקון מפסק ותליית תנור חימום - 585 ש"ח.
החלפת שקעים שבורים, התקנת שקע בחדר האמבטיה והתקנת תנור אמבטיה - 500 ש"ח.
התקנת שקע באמבטיה, חיבור תנור אמבטיה והחלפת מתג - 450 ש"ח.
התקנת נקודת חשמל וחיבור תנור חימום בחדר אמבטיה - 400 ש"ח.
התקנת שקע כוח עבור תנור חימום - 400 ש"ח.
אם יש לכם שקע מוגן-מים באמבטיה וקצת חוש טכני, אתם יכולים להתקין תנור אמבטיה בעצמכם. אבל, בגלל שמדובר במכשיר חשמלי, יש לעקוב אחר הכללים הבאים:
הרחקה ממים - יש להתקין את התנור הכי רחוק שאפשר מהמקלחון או מהאמבטיה, כשהמרחק המינימלי הוא 60 ס"מ. חשוב מאוד להקפיד על המרחק כי התנור עלול להירטב, בעיקר אם יש ילדים בבית (או אם אתם סתם אוהבים לרקוד במקלחת). אם חדר הרחצה קטן במיוחד ולא ניתן לשמור על המרחק המינימלי, עדיף להימנע מהתקנת התנור.
מיקום גבוה - יש לתלות את התנור מעל לגובה הדלת, ואפילו מעל לדלת עצמה (אבל לא צמוד למשקוף, שלא יגרם נזק).
שמירה על הכבל - אסור שהכבל החשמלי של תנור האמבטיה ייחשף ישירות לחום, משום שהחום עלול להרוס אותו. נוסף לכך, אסור ומסוכן להשתמש בכבל מאריך או בשקע מפצל!
רגע לפני שאתם קונים תנור, יש 3 סוגים עיקריים של תנורי אמבטיה שכדאי להכיר:
מפזר חום – התנור פולט אוויר חם לחלל האמבטיה ומחמם אותה במהירות. הוא מתאים לחימום חדרי אמבטיה גדולים, אך מייצר רעש, מייבש את האוויר, עלול לגרום לצינון, ומוגן פחות ממים ואבק.
מקרן חום – קבוצת תנורים מקריני חום נעים הידועים כתנור אינפרא אדום, תנור הלוגן ותנור קוורץ. יותר חדשניים ובעלי צריכת חשמל נמוכה, ונחשבים לבטיחותיים יותר ממפזרי חום. עם זאת, הם שבירים יותר.
תנור ספירלה – תנור אמבטיה לחובבי המסורת. הוא בעל חום נעים, אך נחשב לבזבזני מבחינת חשמל ופחות בטיחותי.
עדיין מתלבטים איזה סוג של תנור אמבטיה לבחור? רוב החשמלאים המדורגים במידרג המליצו על מפזר חום.
לפני שקונים ומתקינים תנור אמבטיה, כדאי לשקול כמה נקודות נוספות:
דרגות חימום - כדאי לבחור תנור שמציע לפחות 3 דרגות חימום, כדי שיתאים לגודל החדר ולהעדפותיכם. בכל זאת, מזג האוויר משתגע.
הספק חשמלי - מפתה לקנות תנור עוצמתי שיחמם את החלל במהירות שיא, אבל יש לכך חסרונות: מכשיר בעל הספק גבוה זולל יותר חשמל = חשבון חשמל מנופח. כמו כן, רוב חדרי המקלחת מתחממים ביעילות ובמהירות בהספק של 1500 וואט בלבד, שמעמיס פחות על התשתיות בקיר. (רק אם יש לכם חדר אמבטיה גדול במיוחד כדאי לקנות תנור עם הספק גבוה יותר).
הגנה ממים ואבק - כדאי לבדוק שהתנור מסומן ברמת אטימות של IP65 ומעלה (מפזרי חום אינם אטומים ואינם מסומנים), ומסומן בתו תקן של מכון התקנים הישראלי. ככה תהיו בטוחים שיש לתנור הגנה במקרה של רטיבות או גרגירי אבק שחדרו אליו.
אם החלטתם שאתם מעדיפים להיעזר בחשמלאי, כל מה שנותר לכם לעשות זה לרכוש את התנור ולהזמין חשמלאי. בדיוק בשביל זה ריכזנו עבורכם רשימה של חשמלאים מומלצים להתקנת תנור אמבטיה, המדורגים לפי לקוחות קודמים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.