יצא לכם לעשות את החישובים האלה של "אם אני אדליק את התנור אז צריך לכבות את מייבש הכביסה"? אם כן, ואם יש לכם חיבור תלת פאזי, התקנת שקע תלת פאזי תחסוך לכם הרבה כאב ראש. במכשירי חשמל אחרים (כמו כיריים אינדוקציה) זאת בכלל לא שאלה של בחירה, וכדי להתקין אותם חובה להתקין שקע תלת פאזי. בעמוד הבא נבדוק מה זה שקע תלת פאזי, איך מתקינים אותו, וכמה זה עולה
יש שני סוגים של חיבורי חשמל בבית: חד פאזי ותלת פאזי, כשפאזה היא בעצם כמות החשמל שמסופקת לביתכם. פאזה אחת מספקת 25 אמפר, ומכאן מערכת תלת פאזית תספק 75 אמפר.
מכשירי חשמל מסוימים צורכים כמות גדולה של אמפר, ואם מפעילים כמה מהם בבת אחת בבית עם חיבור חד פאזי, החשמל יקפוץ, ומערכת החשמל עשויה להינזק. מכאן, מוצרי חשמל כמו כיריים אינדוקציה, ג'קוזי ומזגנים מסוימים מחייבים חיבור תלת פאזי וגם שקע תלת פאזי (אם המוצר שאתם קונים דורש חיבור לתלת פאזי, יסבירו לכם את זה במעמד הרכישה).
חשוב לציין שהתקנת שקע תלת פאזי היא עבודה שעושים אחרי שכבר קיימת לכם בבית תשתית חשמל תלת פאזי, וזה לא מובן מאליו. ברוב הבתים הישנים אין אופציה לחיבור של תלת פאזי, והעבודה של שדרוג לתלת פאזי היא מורכבת ויקרה מאוד.
רק חשמלאי מוסמך רשאי לבצע התקנת שקע תלת פאזי, וברוב המקרים ההתקנה תיקח כשעה. ניתן לחלק את עבודת ההתקנה לשלושה שלבים:
משיכת גידים מלוח החשמל: חיבור לשקע תלת פאזי דורש חמישה גידים, כלומר חוטי חשמל, שיוליכו חשמל ממנו ועד לארון החשמל הראשי בבית. אם אתם מתקינים שקע תלת פאזי במקום שקע רגיל, כבר יש שלושה גידים שמובילים אליו, מה שאומר שהחשמלאי יצטרך להוסיף רק שניים בשביל התקנת השקע החדש. בנוסף, אם כבר יש שקע מותקן כנראה שגם קיים בקיר צינור בו עוברים הגידים, ודרכו אפשר להשחיל את הגידים החדשים.
אם אין צינור דרכו אפשר להשחיל את הגידים, יש שתי אפשרויות: יצירת תעלה חיצונית דרכה יעברו הגידים, או חציבה בקיר של צינור חדש. אם תבחרו בחציבה העבודה תהיה ארוכה יותר, יקרה יותר ומלכלכת יותר.
התקנת מא"ז (מפסק אוטומטי זעיר): חייבים להתקין מא"ז בלוח החשמל כשעושים התקנה של שקע תלת פאזי. המפסק הישן שלכם לא מתאים לתל פאזי, ולא יוכל להוריד את כל שלושת הפאזות בו זמנית במקרה של תקלה.
התקנת שקע תלת פאזי: לאחר שכל חמשת הגידים "רצים" מלוח החשמל עד לנקודה של השקע, החשמלאי יחבר אותם אל השקע ויבריג אותו לתוך הקיר.
באופן לא מפתיע, ככל שהעבודה מסתבכת ולוקחת יותר זמן - כך מחיר התקנת שקע תלת פאזי יעלה. גורמים נוספים שיכולים ליקר התקנת שקע תלת פאזי הם:
מרחק השקע מארון החשמל
האם צריך לבצע חציבה בקיר
הסתרת הכבל בתעלה חיצונית
מיקום עם גישה מסובכת לארון החשמל או לשקע עצמו
מחיר תקנת שקע תלת פאזי נע בין 700-2,000 ש"ח, אבל בגלל שמדובר בטווח רחב במויחד, הנה כמה דוגמאות שיעזרו לכם להתמקם בתוכו:
מחיר התקנת שקע תלת פאזי במקום שקע רגיל: 600-1,000 ש"ח
מחיר התקנת שקע תלת פאזי במיקום ללא נקודת חשמל עם כבל מוסתר חיצוני: 1,200-1,600 ש"ח
מחיר התקנת שקע תלת פאזי במיקום ללא נקודת חשמל עם חציבה: 1,400-2,000 ש"ח
שימו לב: בדרך כלל חשמלאי יתן אחריות של שנה על התקנת שקע תלת פאזי.
מעבר לזה שאין דבר מבאס יותר מזה שהחשמל קופץ בבית באמצע המקלחת, עבודות חשמל זה לא צחוק, והן צריכות להיות גם איכותיות וגם בטיחותיות. הכנו לכם רשימה מדורגת של חשמלאים מומלצים להתקנת שקע תלת פאזי, מלווים בביקורות והמלצות של לקוחות קודמים.
שקע תלת פאזי הוא שקע מיוחד שמאפשר למוצרי חשמל שמחוברים אליו גישה לחיבור תלת פאזי, בהנחה שיש תשתית תלת פאזית בבית. שקע תלת פאזי מתאים למוצרים בעלי צריכת חשמל גבוהה, ומאפשר להם לפעול בלי "להפיל" את החשמל בבית. מוצרים שדורשים שקע תלת פאזי הם כיריים אינדוקצייה, ג'קוזי, מזגנים מסויימים ועוד.
טווח המחירים נע בין 700-2,000 ש"ח, כתלות במרחק של השקע מארון החשמל, האם יש נקודת חשמל קיימת במקום, האם נדרשת חציבה בקיר לטובת ההתקנה ועוד.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.