בדיקה תרמוגרפית היא בדיקה תקופתית של לוחות חשמל, והיא לרוב נדרשת במתקנים ומבנים גדולים. במהלך הבדיקה החשמלאי ישתמש בציוד מתקדם כדי לגלות את הנקודות החלשות בלוח, יתקן את הכשלים שנמצאו ויחסוך מכם תקלות בהמשך. מוזמנים לקרוא כאן מידע מועיל על בדיקה תרמוגרפית: מתי זה נדרש, איך זה עובד, טיפים ומחירים.
ראשית נקדים ונאמר שמה שתקראו בהמשך נוגע לבדיקה תרמוגרפית של לוחות חשמל. אם אתם זקוקים לצילום תרמוגרפי כדי לאתר נזילה, אתם מוזמנים לפנות למאתר נזילות.
אם אתם מחזיקים בעסק גדול, בניין משרדים, מפעל, אולם או כל מקום אחר שמחזיק לוח חשמל בהספק של מעל 63 אמפר, יש סיכוי לא רע שתידרשו לבצע בדיקה תרמוגרפית אחת לתקופה. דרישה כזה תוכלו לקבל מחברת הביטוח, ממכבי אש, או מגורמים אחרים שרוצים לוודא שהמבנה שלכם יישאר שלם ושחלילה לא יקרו אסונות.
לוחות חשמל מכילים הרבה מרכיבים ומהווים תחנת מעבר להרבה מאד כח, וללוחות חשמל גדולים יש בלאי טבעי די גבוה – כמו רכב שצריך לראות מוסך מידי פעם כדי להמשיך לנסוע. הבעיה היא שתקלות בלוחות חשמל גדולים הן לא ממש ביקור קז'ואלי במוסך: הן מסכנות חיי אדם, יכולות לגרום לשריפות ועלות התיקון שלהן יכולה להגיע לסכומים גבוהים במיוחד.
מהסיבה הזו מבצעים פעולות של אחזקה מונעת, כמו בדיקת הארקה או במקרה שלנו, בדיקה תרמוגרפית. מטרת הבדיקה היא לזהות כשלים בלוח החשמל לפני שהם הופכים לתקלה של ממש.
תדירות בדיקה תרמוגרפית ללוחות חשמל משתנה לפי התנאים במתקן שלכם. במבני ענק כמו בתי חולים, מרכזי קניות או מפעלים יכול להיות חיוב לבדיקה שנתית או חצי שנתית, במבנים אחרים החיוב יכול להיות חד פעמי, בעקבות תקלה או שינוי במערכת החשמל.
בדיקה תרמוגרפית היא לא רק בדיקה מונעת: לפעמים יש צורך להזמין אותה דווקא אחרי שקורה משהו כמו קצר או התחממות בלוח, כדי לזהות מה גרם לתקלה ומה הבעיה בלוח שצריך לתקן כדי שהתקלה לא תחזור על עצמה, ולא תגרור תקלות נוספות. בנוסף, היא לא רק למתקנים גדולים: ניתן לקבל חיוב מחברות הביטוח לבצע בדיקה תרמוגרפית גם בבית פרטי, לרוב כשמדובר בבית גדול עם לוח חשמל גדול, וכשהביטוח קשור לתקלות חשמל או לשריפות.
בעיקרון, כל חשמלאי מוסמך שמחזיק במצלמה מתאימה ועבר את ההכשרה המתאימה רשאי לבצע סריקה תרמוגרפית, אולם בחלק מהמקרים הגורם שדרש את הבדיקה ידרוש שהיא תתבצע על ידי חשמלאי בודק. אלו חשמלאים שעברו הסמכה מיוחדת ועוסקים בעיקר בבדיקת תקינות של מערכות חשמל. זה לא הסוף! גם החשמלאים הבודקים מחולקים לשלוש רמות הסמכה: סוג 1, 2 ו3, ובטופס הבדיקה שקיבלתם אמורה להיות מצוינת הרמה הדרושה לכם. רמת ההסמכה של כל חשמלאי כתובה בתעודה שלו, אל תתביישו לבקש לראות אותה.
אז מה זה בדיקה תרמוגרפית?
מצלמה תרמוגרפית מבוססת על טכנולוגיית אינפרא אדום - היא מצלמת את קרינת החום מגופים במרחב ומספקת תמונה שמראה את הפרשי הטמפרטורה ביניהם. עצמים חמים יראו בהירים יותר ועצמים קרים יראו כהים יותר. במצלמות תרמוגרפיות מתקדמות מופיעה גם הטמפרטורה הספציפית של כל אזור בתמונה.
בבדיקה תרמוגרפית של לוח חשמל החשמלאי יסרוק את לוח החשמל כשהוא בעומס מלא כדי לקבל תמונה של הפרשי החום בתוכו. הבדל טמפרטורה יוצא דופן – כלומר, אזור או רכיב חמים במיוחד יחסית לסביבה שלהם – מעיד על כשל מערכתי מאיזשהו סוג. זה יכול להיות עומס חשמלי על רכיב מסוים, חוטים שמתחממים יתר על המידה, בעיות בידוד ועוד.
לאחר הבדיקה החשמלאי יוציא עבורכם דוח בדיקה תרמוגרפית. בדוח יופיע פירוט של כל הרכיבים בלוח שהתחממו, והמלצות לתיקונים נדרשים: החלפה, חיזוק ועוד. תיקון הכשלים האלו בשלב הנוכחי והלא מזיק שלהם יימנע בהמשך קצרים, התלקחויות, ותקלות נוספות.
הסריקה עצמה אורכת מספר דקות לכל לוח. הניתוח של התמונה והתיקון של הליקויים שעלו ממנה יכולים לקחת הרבה יותר זמן, תלוי במצב הלוח.
עלות בדיקה תרמוגרפית משתנה לפי כמות הלוחות במתקן והגודל שלהם.
מחיר בדיקה תרמוגרפית מתחיל מ300-400 ₪ ועולה בהתאם לגודל הלוח או לכמות הלוחות שצריכים לעבור בדיקה. כך למשל מחיר בדיקה תרמוגרפית של לוחות חשמל בבית חולים שלם יכול להגיע לאלפי שקלים.
בדיקה תרמוגרפית יכולה לעלות גם פחות, למשל אם החשמלאי כבר הגיע אליכם בשביל תיקון אחר או שמדובר בלוח ביתי קטן יותר.
סריקה תרמוגרפית היא עבודת חשמל שרק חלק מהחשמלאים עושים, בגלל שהיא מצריכה אחזקה של ציוד צילום מתאים ויקר שלא כל חשמלאי מחזיק. איך תמצאו חשמלאי שכן? אספנו לכאן רשימה של חשמלאים מומלצים שמתמחים בבדיקה תרמוגרפית. מוזמנים לקרוא חוות דעת וציונים על אנשי המקצוע ולבחור את החשמלאי המתאים לכם.
בדיקה תרמוגרפית היא סריקה של לוח חשמל בעזרת מצלמה רגישה לפליטת חום, שנותנת תמונה שמראה את האזורים החמים יותר בלוח. בעזרת הבדיקה ניתן לזהות כשלים ולמנוע תקלות, קצרים והתלקחויות.
מחיר בדיקה תרמוגרפית מתחיל מ300-400 ש"ח עבור הבדיקה הבסיסית ביותר, ויכול להגיע לאלפי שקלים - הכל תלוי בגודל ומספר הלוחות הרצויים לבדיקה.
תדירות הבדיקה הנדרשת משתנה לפי הדרישות של חברת הביטוח. באופן כללי, בלוחות מעל 100 אמפר ניתן לצפות לדרישה של בדיקה שנתית או חצי שנתית.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.